Kotimaa

Ilman kesää ei olisi mitään – Kemiönsaari ja moni muu kuihtuva kunta elää mökkiläisistä

Mökkiläiset ja saaristomatkailijat kannattelevat kunnan taloutta ja paikallisten mielenterveyttä.

Taalintehdas

Taalintehtaan vierasvenesatamassa vastaan tulee pikkupaikkakuntalaisittain tuttu näky, kun jäätelökioskin eteen kaartaa Ford Fiesta Amerikan-lippuinen Wunderbaum heiluen. Rasmus Dahlqvist, 23, nousee kuskin paikalta, laskee takana istuvan ystävänsä juttelemaan nuoren jäätelömyyjän kanssa ja sytyttää tupakan.

”Tultiin katsastamaan paikkoja”, hän kertoo ruotsiksi, toisin sanoen he ovat ajamassa ”pillurallia”.

Vielä kylillä tosin ei tapahdu paljoa, mitä nyt vanha pariskunta pöräyttelee mopoautollaan ohi, ja traktorikin. Sataman parkkipaikka on tyhjä ja veneet laiturissa.

Mutta pian on toisin päin ja Dahlqvistin ja muiden asukkaiden odotus ohi. Sillä juhannuksesta alkaen he tulevat, kesämökkiläiset.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Silloin kotimatkakaan ei ole pitkä niin, ei vailla vastaantulijaa, kuten eräs paikkakunnalla asuva kuvailee Tove Janssonin Höstvisa-laulua mukaillen.

”Talvisin täällä ei ole mitään, silloin lähinnä ajellaan”, sanoo myös Ekocenterissä huonekaluja entisöivä Dahlqvist.

”Kesäisin kaikki kolme baaria ovat auki ja kolmeen saakka. Kaikki täällä odottavat kesää.”

Kemiönsaari, jossa Taalintehdas sijaitsee, on yksi kesästä elävistä kunnista. Silloin hieman alle 6 800 asukkaan kunnan väkimäärä lähes kaksinkertaistuu.


Kemiönsaari on viidenneksi mökkirikkain kunta Puumalan, Sysmän, Taipalsaaren ja Mäntyharjun jälkeen, kun mökkien lukumäärä suhteutetaan vakiasuntoihin. Kunnassa on lähes 5 000 kesämökkiä, kun asuntoja vain 3 400.

Vapaa-ajan asuntojen lukumäärällä mitattuna suurin mökkikunta on Kuopio, toiseksi suurin Mikkeli ja kolmanneksi suurin Parainen.

”Kesäasukkailla on erittäin, erittäin iso merkitys taloudelliselle elinvoimallemme”, kunnan kehityspäällikkö Gilla Granberg, kesäasukas hänkin, sanoo.

Kemiönsaari on kuten moni Suomen muuttotappioisista kunnista, jotka yrittävät ratkaista hupenevan ja vanhenevan väestön ongelmaa. Kymmenessä vuodessa se on menettänyt lähes kymmenesosan asukkaistaan ja kuudesosan työpaikoistaan.


FNsteel-terästehtaan konkurssi vuonna 2012 oli rankka paikka alueen taloudelle. Uusin isku tuli viime vuoden lopulla, kun Abloy päätti siirtää tehtaansa Kemiönsaaresta Joensuuhun.

Granbergin mukaan kesäasukkaita ja saaristomatkailijoita on kiittäminen siitä, että kunnassa on edelleen kymmenen vähittäiskauppaa. Sekä S- että K-ryhmä ovat molemmat kahden vuoden sisällä rakentaneet Kemiön keskustaan uudet isommat myymälärakennukset.

Kaupan alan lisäksi vapaa-ajan kävijöistä hyötyvät rakennus- sekä veneala. Viime perjantaina vihittiin käyttöön Taalintehtaan vierasvenesataman kohennetut tilat saunoineen ja uusine aurinkosähkön latauspaikkoineen. Sitä ylläpitävällä D-Marinilla on lupa korjata Nautor´s Swan veneitä, mikä on loistojuttu sekin.


Kemiönsaarella on myös suhteellisen paljon pieniä rakennusyrityksiä, sillä kesäasukkaat korjaavat tai rakentavat paljon. Tehtaiden lopetettua niitä ovat perustaneet varsinkin nuoret, jotka haluavat jäädä kotipaikkakunnalleen, paikalliset kertovat.


Kun Varsinais-Suomen liitto viisi vuotta sitten selvitti, miten kaupan alalla menee, asukaskohtainen liikevaihto olikin maakunnan keskiarvoa suurempi.

”Se perustuu mökkiläisten ostovoimaan”, Granberg sanoo.

Yhtä myönteistä viestiä on tullut kunnan tekemistä kyselyistä. Kun kunta vuonna 2011 kysyi kesäasukkailtaan, kuinka paljon nämä arvioivat viiden vuoden sisällä investoivansa kesämökkipaikkakuntaansa, yhteenlaskettu summa oli Granbergin mukaan sata miljoonaa.

Kesä kannattelee ja työllistää, sanovat kaikki Taalintehtaallakin.

”Kesän myynnillä eletään talven yli. Talvella kiristetään vöitä ja kesällä röyhötetään”, kertoo Anja Wahlsten torin laidalla sijaitsevassa Varuhuset Wahlstenissa.

Se on tavaraliike, jollaista ei uskoisi näin pieneltä paikkakunnalta enää löytyvän. Sisustus- ja päivittäistavarapuodin risteytymä, josta löytyy kaikkea hiirenloukuista lokkityynyyn ja puolimetriseen peurapatsaaseen.

Mutta niin vaan varuhuset on sinnitellyt Taalintehtaalla 30 vuotta.


Paljon lepää kesäkävijöiden varassa, nykyinen omistaja, Wahlstenin tytär Eva Sjösten myöntää. Toisinaan kesän tuotto on yli kymmenkertainen suhteessa muuhun vuoteen.

”Ilman heitä emme voisi pitää näin laajaa tekstiili- ja sisustusvalikoimaa. Moni haluaa uusia verhot tasaisin väliajoin, ja meidän verho- ja ompelupalveluita käytetään paljon”, Sjösten kertoo.

”Leluja menee myös ja paljon haetaan arkitavaroita, kuten juustohöyliä ja marjapuimureita. Kun viime kesänä saatiin muutama hellepäivä, kaikki topit ja mekot myytiin loppuun.”

Tiskillä käyneet, ensimmäistä lomapäiväänsä viettävät Juha ja Marja Hagelberg tunnustautuvat vakiasiakkaiksi.

”Viiteen vuoteen ei ole tehty reissua, ettei kerran viikonlopussa olisi täällä käyty. Sitä alkaa olla mökki sisustettuna”, Juha sanoo ja nauraa.

Tällä kertaa mukaan lähtee pieniä koreja. ”Kylpyhuoneeseen”, Marja kertoo ennen kuin espoolaiset kiirehtivät takaisin mökilleen. Sen pihalla odottaa 19 puunrunkoa klapintekoa ja risut raivaamista, joten tekemistä ennen juhannusvieraiden eli aikuisten lasten tuloa riittää.


Odottavissa tunnelmissa ollaan myös niin ikään torin laidalla sijaitsevassa Räpylässä. Se on posti, Matkahuolto, turisti-info, kahvila-myymälä, itsepalvelupesula sekä pesula.

Vielä tänään tuulikello kilisee ovensuussa tasaisen rauhallista tahtia, mutta monitoimipistettä pääosin yksin pyörittävä Tiina Korhonen tietää, että ensi viikolla saa jo juosta.

Jos talvella pesuja tulee viikossa kahdesta kolmeen, kesäisin niitä tulee päivässä neljästä viiteen, hän kertoo. Lisäksi sadat mökkiläiset kääntävät postinsa tänne ja siihen päälle vielä nettiostosten haut.

”Kaikkea tulee autonrenkaista jääkaappeihin. Aika pian opin käyttämään kärryä roudaamiseen”, paluumuuttajana pari vuotta sitten tullut Korhonen sanoo.

”Mutta auta armias, jos sanomalehti ei ole tullut, kun tulevat sitä saaresta hakemaan!”

Oikeasti Korhonen on vain hyvillään, kun tulee hulinaa. Varsinkaan keskiviikkoisin, jolloin on toripäivä, ei uskoisi, että kyse on samasta paikasta. Silloin moni suuntaa ostosten jälkeen ravintoloihin.

Kun talvella katsoo keskellä päivää samasta ikkunasta ulos, voi Korhosen mukaan olla, ettei näy edes auton autoa. ”Hiljainen” toistuu paikallisten puheissa. Tai no, joidenkin mielestä oikeampi sana on ”kuollut”.

Korhonen kuvaa paikallisten ja kesäasukkaiden välejä lämpimiksi. Kesän alussa mökkiläiset käyvät kertomassa tulostaan. Kun syksy saa, he käyvät moikkaamassa seuraavaan kesään.

Ainoa mikä Korhosta harmittaa on se, että monelta jää näkemättä elo- ja syyskuu, jolloin saaristo on hänestä kauneimmillaan. Tajuaisivatpa käydä myös syksyllä. Tai jäisivät pidemmäksi aikaa.

Tämä on kunnankin toive. Kesäasukkaat ovat tärkeä kohderyhmä houkuteltaessa uusia asukkaita, Granberg kertoo. Heidän halutaan viihtyvän.


Kaksi viikkoa sitten mökkiläisille esimerkiksi lähti tervetuliaiskirje. On myös omat, heille suunnatut netti- sekä Facebook-sivut.

Moni viihtyykin. Viime vuonna tehdyn kyselyn mukaan Kemiönsaarelle vetää luonto, saaristo, meri, puhtaus, ruotsinkielisyys, Taalintehdas, ihmiset ja yhteisöllisyys. Myös palveluja on kesäasukkaiden mielestä riittävästi.

Viihtyminen näkyy mökillä vietetyssä ajassa. Täällä mökillä vietetään keskimäärin 80 päivää vuodessa, ja lähes puolet ovat yli kolme kuukautta. Se on mökkikävijältä paljon.


Yllättävän moni myös sitoutuu paikkakuntaan. Granbergin ja viimevuotisen kyselyn perusteella Kemiönsaaren kesäasukkaat osallistuvat mökkikävijäksi harvinaisen paljon kylätoimikuntiin ja -yhdistyksiin. Toisin sanoen he välittävät.

”Osa taas järjestää jooga- tai luontokursseja. Hiittisten saarella yksi mökkiläinen pitää joka vuosi jazzit, joiden tuotto menee kyläyhdistykselle”, Granberg luettelee.

Viime vuonna ensimmäistä kertaa valitun vuoden kesäasukkaan titteli meni puolestaan Lotta Karelle, joka oli järjestämässä Muinaistulien yönä Taalintehtaalle kekkereitä, joissa syötiin ison yhteisen pöydän ääressä.

Talous ei olekaan ainoa syy, miksi ihmisten toivotaan olevan ja jäävän. Moni korostaa, että kesäasukkailla on merkitystä myös kunnan henkiselle vireydelle. Sille, että on elämää.

Kun tehdas vielä pyöri, Taalintehtaalla oli enemmän nuoria, vanhan tehtaan kupeessa Cafe Grill & Terassilla iltapäiväolutta nauttiva Timo Sjöholm kertoo. Nyt on paljon eläkeläisiä mutta onneksi myös mökkiläisiä.

”Onhan se mennyt huonompaan suuntaan. Terveysasema ja muut palvelut ovat lähteneet Kemiöön”, Sjöholm sanoo.

”Kesäturistit pitävät tätä paikkaa hengissä. On hotelli ja nuo kaksi ravintolaa”, hän jatkaa ja viittilöi Strandhotelletin sekä rannan vanhoissa kivitaloissa olevien, tänään suljetuilta näyttävien ravintoloiden suuntaan.

Sjöholm kertoo itse olleensa aikoinaan venetelakalla, mutta jääneensä sairaseläkkeelle loukkaannuttuaan. Silti hän jäi asumaan Öljanille. Täällä rakennuksilla, erityisesti vanhoilla työläistaloilla on hauskoja nimiä, kuten Rotanloukku, Honolulu ja Koirankoppi.

Kesältä Sjöholm odottaa ennen kaikkea jälleennäkemisiä, kun Ruotsiin tai Ahvenanmaalle muuttaneet lapsuudenkaverit tulevat synnyinseudulleen lomille.

Eläkkeellä jotkut heistä saattavat palata. Voi käydä myös niin, että muualta oleva mökkiläinen ihastuu Kemiönsaareen ikihyviksi ja päättää jäädä pysyvästi.


Jopa 18 prosenttia kesäasukkaista, joista suurin osa on kotoisin Helsingistä tai Espoosta, suunnittelee tulevaisuudessa muuttavansa tänne kokonaan, kunnan kyselystä ilmenee. Se ei ole vähän, vaikka monella ajatus jäisi haaveiluasteelle.

Keskimääräinen kesäasukas on iältään 54 vuotta, joten monelle se on pian mahdollista. Muuttoa mökille kaavailee myös Juha Hagelberg, joka jää eläkkeelle muutaman vuoden kuluttua.

Aiemmin ostoksilla tavattu pariskunta on pyytänyt käymään Dragsfjärdin-mökillään. Se on taajamassa sijaitseva talviasuttava talo kaikkine mukavuuksineen. Harmaa hirsimökki, jonka takapihalla on kotasauna ja autokatoksessa vene odottamassa vesille pääsyä.

Pihalla risut on juuri saatu haravoitua, ja pariskunta suunnittelee vetäytyvänsä illanviettoon jalkapallo-ottelun ja kirjan ääreen. Klapikoneen pitäisi tulla huomenna ja metalliromu sekä haravointijäte heittää jäteasemalle, Juha kertoo mutta vailla stressin häivää.

Eikä täällä aiota stressatakaan.

”Me tehdään juuri silloin kun siltä tuntuu, ja levätään silloin kun siltä tuntuu”, hän sanoo.

Ja sitä suomalaisen onni kai onkin: omaa aikaa ja pikkupuuhaa vailla häiriötä, hirsimökki, jonka terassilla kaasugrilli ja petuniaa amppeleissa, liehuva Suomen lippu ja pihatien portilla tonttupatsas, joka virnistää.


Mitä mökkiläiset ostavat ja lukevat?

Kemiönsaaren kunnan kehityspäällikön Gilla Granbergin mukaan suurin osa mökkeilijöistä käy kaupassa ja asioilla Taalintehtaalla. Mitä he sisustustavaroiden lisäksi sitten hankkivat?

Ainakin paljon pekonia, halloumijuustoa ja rahkaa, Salesta kerrotaan. Myyjä Per Dannströmin mukaan pekonin, aivan kuten makkarankin, myynti kasvaa kesäisin huomattavasti.

”Laittavatko ne pekonia sitten ihan kaikkeen”, Dannström ihmettelee nauraen.

Halloumia taas ei mene talvella lainkaan. Nyt sitä on hyllyssä ainakin neljää laatua. Pieneksi ruokakaupaksi myynnissä on myös varsin laaja valikoima serviettejä, kymmeniä erilaisia.


”Ja rahkaa. Kaikennäköistä rahkaa menee hirveästi”, Dannström lisää.

Hän ei usko, että kauppaa olisi ilman kesää. Kesä–syyskuun osuus koko vuoden myynnistä on hänen mukaansa yli 60 prosenttia.

Tämä näkyy Salen työntekijöiden määrässä. Talvella heitä on kuusi, nyt tuplaten.

Kun ulkopaikkakuntalaiset sitten kesälomien päättyessä lähtevät, saapuvat ranskalaiset ja saksalaiset turistit ja lastaavat veneen täyteen parin viikon edestä, Dannström kertoo. ”He eivät katsele hintoja lainkaan, mutta laatua pitää olla.”

Café Holmbergista taas liikkuisi tuoretta kalaa enemmän kuin saadaan kalastajilta myyntiin. Kalatiski on auki kahdesti viikossa.

”Kaikki menee mitä tiskiin laitetaan. Enempää ei saada”, omistaja Carina Holmberg kertoo.

Holmbergin mukaan kesällä kahvilan myynti ainakin kolminkertaistuu. Pelkästään sillä ei kuitenkaan pärjättäisi; tärkeitä ovat myös talven pitopalvelu sekä kakkutilaukset.

Kahvilan aukiololle talvisin on toinenkin syy: paikkakuntalaiset.

”Meille on tärkeää, että täällä on edes yksi paikka auki, jotta saadaan kylään vähän elämää.”

Toinen tärkeä paikka talvisin on Taalintehtaan kirjasto.

Heinäkuussa sen kävijämäärät kolminkertaistuvat. Tilastojen mukaan tammikuussa kirjastossa käy keskimäärin 1 100 ihmistä, heinäkuussa 3 400. Lainausmäärät kasvavat suurin piirtein samassa suhteessa.

Kesällä liikkuvat erityisesti dekkarit, Kemiönsaarta käsittelevä kotiseutukirjallisuus sekä ”feel good -kirjat”, kirjastosta kerrotaan. Myös lehdet, erityisesti ruokaan, sisustukseen ja puutarhanhoitoon liittyvät sekä Härliga hund, ovat ahkeraan lainassa.

Moni ulkopaikkakuntalainen odottaa, että pääsee lainaamaan uutuusteoksia. Pienellä paikkakunnalla lainausjonot ovat lyhyempiä kuin kaupungeissa.Oikaisu 26.6.2018 15.44: Toisin kuin jutussa aiemmin luki, Kemiönsaari ei ole kolmanneksi vaan viidenneksi mökkirikkain kunta Puumalan, Sysmän, Taipalsaaren ja Mäntyharjun jälkeen, kun mökkien lukumäärä suhteutetaan vakiasuntoihin. Myös jutun grafiikkaa korjattu.

Fakta

Kemiönsaari


 Syntyi 2009, kun Kemiö, Drags­fjärd ja Västanfjärd yhdistyivät.

 Koostuu noin 3 000 saaresta, joista 30 asuttuja ympäri vuoden.

 Asukasluku 6 758. Suurin osa ruotsinkielisiä.

 Kolmanneksi eniten mökkejä Paraisten ja Mäntyharjun jälkeen.

 Mökkejä 4 817, asuntoja 3 409. Yli puolet mökeistä Dragsfjärdissä.

 Vapaa-ajan asukkaita 11 400.

 Veroprosentti 19,75.

 Eläkeläisiä 36,9 prosenttia.

 Työllisyysaste 69,8 prosenttia, työllisiä 2 552, työpaikkoja 2 290.

 Kesätapahtumat: Kemiönsaaren musiikkijuhlat, Baltic Jazz, Festival Norpas, Kalkholmsfestivalen ja September Open.

 Suosituimmat matkailukohteet Örö (arvioitu kävijämäärä 34 000 vuonna 2017), Kasnäs (30 000) ja Bengtskärin majakka (14 000).

Lähteet: Tilastokeskus, Fritidsboende – vad önskar de? (2017), Varsinais-Suomen kaupan palveluverkkoselvitys 2013.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kesämökit
 • Alueellinen kehitys
 • Suomi
 • Kesä
 • Ann-Mari Huhtanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Kuka näitä lavuaareja oikein suunnittelee? Liisa Marsion upouuden kodin allas on niin pieni, ettei edes käsien peseminen onnistu

  3. 3

   Tämä pidätetty mopsi on sympaattisin juttu internetissä tällä hetkellä – eivätkä ihmiset voi olla ihastelematta sitä

  4. 4

   Britannian poliisin kerrotaan tunnistaneen Skripalien myrkyttämisestä epäiltyjä – CNN: Ei tunnettuja vakoojia

  5. 5

   Erkko Välimäki, 50, haluaa isäksi – lapsen synnyttää ukrainalainen nainen, joka luopuu oikeuksista lapseen jo etukäteen

   Tilaajille
  6. 6

   Pori on nyt ihmismäärällä mitattuna Suomen toiseksi suurin kaupunki, ja äkkilähtö sinne voi maksaa 800 euroa yöltä – ”Onhan tämä hullua parissa päivässä saada kuun vuokra”

  7. 7

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  8. 8

   Varsinais-Suomen jättipaloa yritetään saada hallintaan porottavassa helteessä ja vaikeissa oloissa – palavasta metsästä kävelee tuhkan peitossa olevia pelastajia

  9. 9

   Tennistähteydestä haaveillut eteläkorealainen paljasti maansa urheilijoiden karmean kohtelun – raiskaukset ja lyömiset arkipäivää

  10. 10

   Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  2. 2

   Kuumista öistä tulee viikon­loppuna vielä ”trooppisempia” – Näillä keinoilla saat unta tukalassa asunnossa

  3. 3

   Kuka näitä lavuaareja oikein suunnittelee? Liisa Marsion upouuden kodin allas on niin pieni, ettei edes käsien peseminen onnistu

  4. 4

   Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

  5. 5

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  6. 6

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  7. 7

   HS tapasi Trumpin ja Putinin tilaisuutta hämmentäneen ja putkaan viedyn toimittajan: ”Tätäkö on Suomen mainostettu lehdistönvapaus?”

  8. 8

   ”Rajuilla välineillä nopeasti sisään ja nopeasti ulos” – Asunto­murto­kopla piinaa Helsingin kanta­kaupunkia, epäilee poliisi

  9. 9

   Pyhärannan laaja maastopalo saatiin yöllä rajattua, mutta sammutus­töissä voi kestää jopa päiviä – ”Vettä menee tolkuton määrä”

  10. 10

   Trump sanoo nyt Putinin olevan vastuussa Venäjän vaali­vaikuttamisesta – vain hetkeä aiemmin Valkoinen talo joutui jälleen selittelemään presidentin puheita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  9. 9

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää