Kotimaa

Verkkokeskustelut paljastavat suomalaisten lääkkeiden käytöstä puolia, joita lääkäri ei kuule – 19 miljoonaa Suomi24:n viestiä odottaa tutkijoiden syyniä

Massiivista keskusteluaineistoa voi kuka vain selata asiasanoittain verkkotyökalulla.

19 miljoonaa Suomi24-keskustelupalstan terveysaiheista viestiä odottaa tutkijoiden analyysia. Lääketutka-työkaluun kootut keskustelut avaavat, mitä suomalaiset puhuvat lääkkeistä ja niiden käytöstä lääkärin vastaanoton ulkopuolella.

Anonyymia keskustelua on 16 vuoden ajalta noin 200 miljoonaa sanaa. Helsingin yliopiston tutkijat saivat Aller Medialta käyttöönsä Suomi24:n keskusteludatan vuonna 2015.

Aineiston pohjalta yliopiston tutkimushanke Citizen Mindscapes ja teknologiayritys Futurice kehittivät massiivista tietomäärää erittelevän hakukoneen, joka toimii tekoälyllä.

Lääketutka on rakennettu terveyskeskusteluaineiston päälle. Siitä tekoäly on poiminut keskusteluissa toistuvia asiasanoja. Pelkästään lääkekäsitteitä on noin 1 500 ja oirekäsitteitä 500.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tekoäly on löytänyt keskusteluketjuista lääke- ja oirekäsitteitä, jolloin nähdään, mitkä lääkkeet ja oireet ovat vahvasti kytkeytyneitä toisiinsa”, kertoo Helsingin yliopiston professori Krista Lagus.

Tekoälyn järjestelemää terveyskeskusteludataa voi selata kuka tahansa. Paljastuu, että lääkkeistä tai lääkkeinä käytetyistä aineista eniten mainintoja keskusteluissa saavat asiasanat kannabis, rokote, antibiootti, e-pilleri ja masennuslääke.

Oireista eniten puhutaan kivusta, masennuksesta, ahdistuksesta ja väsymyksestä.

”Nuorelle 14-vuotiaallemme määrättiin risperdalia ahdistukseen ja pelkoihin. Yksi annos otettu ja tuntui tepsivän heti. Illan paniikkikohtaus jäi väliin kokonaan. Löytyykö tältä palstalta kokemusta ko. lääkkeen käytöstä nuorelle?” kysyy keskustelija, jonka viesti löytyy ahdistus-asiasanahaulla. Tällaisia viestejä on yhteensä 61 866.

”Jos vapina jatkuu, lääkärille vain. Kyse on mitä ilmeisimmin essentiaalisesta vapinasta, johon auttavat noin lievässä muodossa hyvin ei-selektiiviset beetasalpaajat kuten propranololi”, ohjeistetaan vapinasta käydyssä keskustelussa.

Alkuperäisiin keskusteluketjuihin sivustolla ei pääse käsiksi, mutta avainsanahaku kerää yhteen aiheesta kirjoitettuja viestejä. Päänsärkyä hakemalla selviää, että useimmiten sanan kanssa mainitaan päänsärkylääke, migreenilääke, Maxalt ja triptaanit.

”Keskusteluketjuissa haetaan oikeaa diagnoosia ja neuvotaan toinen toista. Terveysvaivojen monitahoisuus nousee viesteissä esiin. Ollaan villillä alueella, joka ei tule lääkärin vastaanotolla näkyväksi”, Helsingin yliopiston apulaisprofessori Minna Ruckenstein sanoo.

Saatetaan vaikkapa jakaa vinkkejä siihen, miten kroonisen kivun kanssa jaksaa. Koska keskusteludataa on yli 15 vuoden ajalta, voisi sitä seuraamalla nähdä esimerkiksi, miten rokotekeskustelu on edennyt.

Suomalaisten lääkesuhteesta tiedetään yllättävän vähän. Ruckenstein toivoo siksi, että Suomi24:n keskustelujen kaltainen aineisto avaisi sitä lisää.

”Lääkkeitä ei välttämättä käytetä, niin kuin niitä määrätään käytettäväksi. On kaikenlaisia mahdollisuuksia saada lääkkeitä virallisen järjestelmän ohi, lainata niitä tai aloittaa niiden syöminen uudestaan kuurin päättymisen jälkeen.”

Keskustelupalstalla jaetaan lääkkeiden käyttöön tai outoihin oireisiin liittyviä pelkoja, huolia ja ahdistusta. Kerrotaan havaintoja siitä, mitkä lääkkeet toimivat mihinkin vaivaan, mitkä eivät.

”Usein nämä asiat eivät käy lääkärin vastaanotolla ilmi. Kun näytimme käyttöliittymää esimerkiksi farmaseuteille ja lääkäreille, he yllättyivät keskustelun rikkaudesta ja laajuudesta. Puhutaan paljon ja syvällisesti omista inhimillisistä kärsimyskokemuksista”, lisää Lagus.

Lääkärille ei haluta kertoa siitä, että käytetään toiselle määrättyä lääkettä tai jätetään lääkekuuri kesken. Toisaalta puidaan päihteiden lääkekäyttöä ja sellaisia hoitomuotoja, joita lääkäri ei välttämättä määräisi.

Kun aineistoa käytiin ensimmäisiä kertoja tekoälyn kanssa läpi, tutkijat yllättyivät esimerkiksi kannabiskeskustelun laajuudesta.

”Emme erottele virallisia ja epävirallisia lääkkeitä. Itselääkintä näkyy keskusteluissa, kun kannabiksesta, melatoniinista tai ravintolisistä puhutaan lääkkeiden tavoin. Näitä pohditaan täysin rinnakkain tapoina ratkaista jokin oman elämän ongelma”, Lagus sanoo.

Datapankki odottaa nyt analysoijaansa. Helsingin yliopiston tutkijat ovat rakentaneet työkalun ja aineistoa erittelevän menetelmän, ja sisällölliset jatkotutkimukset olisivat seuraava askel.

”Kansainvälisissä kollegoissa on herättänyt suurta kateutta ja ihmetystä, että miten ihmeessä Aller on voinut antaa tämän datamäärän tutkimuskäyttöön. Siitä pisteet Allerille”, Ruckenstein sanoo.

Tutkimushankkeessa on Ruckensteinin mukaan ollut kyse juuri siitä, miten voitaisiin luoda työkaluja, jotka käyttävät hyväksi isoa määrää dataa toisin kuin datan päällä istuvat suuret yritykset nyt tekevät.

”Olemme yrittäneet löytää Suomi24-aineistosta näkökulmia, joista voisi olla laajempaa yhteiskunnallista hyötyä kuin se, että profiloidaan ihmisiä kohdennetun mainonnan tarpeisiin ja arvaillaan, ostavatko he seuraavaksi jääkaapin vai jonkin kivan t-paidan.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Terveys
 • Verkkokeskustelut
 • Itsehoito

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Donald Trump suuntaa heti aamusta Mäntyniemeen, jakoi kuvan suomalais­yleisöstä eilisen saattueen varrelta – HS seuraa huippu­kokous­päivää hetki hetkeltä

  2. 2

   Esa luuli saaneensa unelmaduunin, mutta pomon käytös ajoikin hänet masennukseen – Kun työntekijän ja työnantajan arvot eivät kohtaa, edessä saattaa olla iso kriisi

   Tilaajille
  3. 3

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  4. 4

   Jos mieheni alkaisi huomautella ylipainosta, suuttuisin varmasti

  5. 5

   Taas pukkaa hikeä, mutta miksi hikoilen enemmän kuin vierustoveri? Ihotautilääkäri vastaa 12 kysymykseen hikoilusta ja miten sitä voi vähentää

   Tilaajille
  6. 6

   Valtionjohtajien turvatoimet ovat omaa luokkaansa: Putin pelkää myrkytystä, Trumpia ympäröi huomaamattomien salaisten agenttien joukko

  7. 7

   S-ryhmän työntekijät kommentoivat verkkokeskusteluja jopa anonyymissa Jodelissa – ”Kyllä siellä pitää olla kuuntelemassa asiakkaita”

  8. 8

   Vältä tänään bussia, raitiovaunua ja omaa autoa Helsingin keskustassa –Trumpit lähtevät Mäntyniemeen kello 9.25, kertaa aikataulut ja liikennejärjestelyt tästä

  9. 9

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  10. 10

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  2. 2

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  3. 3

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  4. 4

   Kaliforniassa viikko sitten kadonnut nuori nainen löydettiin elossa – selvisi juomalla vettä jäähdyttimen letkun kautta

  5. 5

   Nobelisti Bengt Holmström selittää, miksi Trump tuntuu aidolta silloinkin, kun ei puhu totta, kun taas muut poliitikot tuntuvat teeskentelijöiltä, vaikka puhuisivat totta

   Tilaajille
  6. 6

   Mitä Trumpin suosikki­kanava Fox kertoo Suomesta? ”Suomalaiset menevät naimisiin toisten suomalaisten kanssa, joten heidän yhteis­kuntansa on puhdas”

  7. 7

   Osa Helsingistä eristetään tänään, joukko­liikenne pysähtyy paikoin täysin – kartta näyttää, miten liikenne järjestetään keskustassa

  8. 8

   Avoin kirje Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenteille: Ettehän päätä eurooppalaisten asioista Euroopan pään yli

  9. 9

   Ilosaarirock ei osaa päättää, ollako rockfestari vai palvellako nuorisoa – Zara Larsson oli päälavalla hukassa, mutta pikkulavojen bändit pelastivat loppuunmyydyn lauantain

  10. 10

   Vain Putin sai heti sateenvarjon, kun rankkasade yllätti MM-finaalin palkintojenjaon – Ranskan ja Kroatian presidentit seisoivat likomärkinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  2. 2

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  3. 3

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  4. 4

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  5. 5

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  6. 6

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  7. 7

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  8. 8

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Grafiikka näyttää: Näin sukeltajat saattavat lapsia ulos luolastosta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Donald Trump suuntaa heti aamusta Mäntyniemeen, jakoi kuvan suomalais­yleisöstä eilisen saattueen varrelta – HS seuraa huippu­kokous­päivää hetki hetkeltä
  3. S-ryhmän työntekijät kommentoivat verkkokeskusteluja jopa anonyymissa Jodelissa – ”Kyllä siellä pitää olla kuuntelemassa asiakkaita”
  4. Vältä tänään bussia, raitiovaunua ja omaa autoa Helsingin keskustassa –Trumpit lähtevät Mäntyniemeen kello 9.25, kertaa aikataulut ja liikennejärjestelyt tästä
  5. Taas pukkaa hikeä, mutta miksi hikoilen enemmän kuin vierustoveri? Ihotautilääkäri vastaa 12 kysymykseen hikoilusta ja miten sitä voi vähentää Tilaajille
  6. Kansallispuistot tarvitsevat rahaa Tilaajille
  7. Galleriat Huuto ja Rankka avaavat Eerikinkadulla syksyllä – Jätkäsaaresta häädön saaneille löytyi tila Kampista, kun Metropolia muutti pois
  8. Anniskeluaikojen pidentyminen on lisännyt poliisin hälytystehtäviä – hälytyksiä aiempaa enemmän erityisesti aamuviiden jälkeen
  9. Huippukokouspäivä on koittanut: Tänään Trump ja Putin tapaavat Helsingissä – mitä siitä voi oikeasti seurata? Asiantuntijat listasivat hyvät ja huonot lopputulokset
  10. Tunti sitten
  11. ”Venäjän uhka” on Trumpille vain pelinappula
  12. Esa luuli saaneensa unelmaduunin, mutta pomon käytös ajoikin hänet masennukseen – Kun työntekijän ja työnantajan arvot eivät kohtaa, edessä saattaa olla iso kriisi Tilaajille
  13. Näytä lisää