Kotimaa

Verkkokeskustelut paljastavat suomalaisten lääkkeiden käytöstä puolia, joita lääkäri ei kuule – 19 miljoonaa Suomi24:n viestiä odottaa tutkijoiden syyniä

Massiivista keskusteluaineistoa voi kuka vain selata asiasanoittain verkkotyökalulla.

19 miljoonaa Suomi24-keskustelupalstan terveysaiheista viestiä odottaa tutkijoiden analyysia. Lääketutka-työkaluun kootut keskustelut avaavat, mitä suomalaiset puhuvat lääkkeistä ja niiden käytöstä lääkärin vastaanoton ulkopuolella.

Anonyymia keskustelua on 16 vuoden ajalta noin 200 miljoonaa sanaa. Helsingin yliopiston tutkijat saivat Aller Medialta käyttöönsä Suomi24:n keskusteludatan vuonna 2015.

Aineiston pohjalta yliopiston tutkimushanke Citizen Mindscapes ja teknologiayritys Futurice kehittivät massiivista tietomäärää erittelevän hakukoneen, joka toimii tekoälyllä.

Lääketutka on rakennettu terveyskeskusteluaineiston päälle. Siitä tekoäly on poiminut keskusteluissa toistuvia asiasanoja. Pelkästään lääkekäsitteitä on noin 1 500 ja oirekäsitteitä 500.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tekoäly on löytänyt keskusteluketjuista lääke- ja oirekäsitteitä, jolloin nähdään, mitkä lääkkeet ja oireet ovat vahvasti kytkeytyneitä toisiinsa”, kertoo Helsingin yliopiston professori Krista Lagus.

Tekoälyn järjestelemää terveyskeskusteludataa voi selata kuka tahansa. Paljastuu, että lääkkeistä tai lääkkeinä käytetyistä aineista eniten mainintoja keskusteluissa saavat asiasanat kannabis, rokote, antibiootti, e-pilleri ja masennuslääke.

Oireista eniten puhutaan kivusta, masennuksesta, ahdistuksesta ja väsymyksestä.

”Nuorelle 14-vuotiaallemme määrättiin risperdalia ahdistukseen ja pelkoihin. Yksi annos otettu ja tuntui tepsivän heti. Illan paniikkikohtaus jäi väliin kokonaan. Löytyykö tältä palstalta kokemusta ko. lääkkeen käytöstä nuorelle?” kysyy keskustelija, jonka viesti löytyy ahdistus-asiasanahaulla. Tällaisia viestejä on yhteensä 61 866.

”Jos vapina jatkuu, lääkärille vain. Kyse on mitä ilmeisimmin essentiaalisesta vapinasta, johon auttavat noin lievässä muodossa hyvin ei-selektiiviset beetasalpaajat kuten propranololi”, ohjeistetaan vapinasta käydyssä keskustelussa.

Alkuperäisiin keskusteluketjuihin sivustolla ei pääse käsiksi, mutta avainsanahaku kerää yhteen aiheesta kirjoitettuja viestejä. Päänsärkyä hakemalla selviää, että useimmiten sanan kanssa mainitaan päänsärkylääke, migreenilääke, Maxalt ja triptaanit.

”Keskusteluketjuissa haetaan oikeaa diagnoosia ja neuvotaan toinen toista. Terveysvaivojen monitahoisuus nousee viesteissä esiin. Ollaan villillä alueella, joka ei tule lääkärin vastaanotolla näkyväksi”, Helsingin yliopiston apulaisprofessori Minna Ruckenstein sanoo.

Saatetaan vaikkapa jakaa vinkkejä siihen, miten kroonisen kivun kanssa jaksaa. Koska keskusteludataa on yli 15 vuoden ajalta, voisi sitä seuraamalla nähdä esimerkiksi, miten rokotekeskustelu on edennyt.

Suomalaisten lääkesuhteesta tiedetään yllättävän vähän. Ruckenstein toivoo siksi, että Suomi24:n keskustelujen kaltainen aineisto avaisi sitä lisää.

”Lääkkeitä ei välttämättä käytetä, niin kuin niitä määrätään käytettäväksi. On kaikenlaisia mahdollisuuksia saada lääkkeitä virallisen järjestelmän ohi, lainata niitä tai aloittaa niiden syöminen uudestaan kuurin päättymisen jälkeen.”

Keskustelupalstalla jaetaan lääkkeiden käyttöön tai outoihin oireisiin liittyviä pelkoja, huolia ja ahdistusta. Kerrotaan havaintoja siitä, mitkä lääkkeet toimivat mihinkin vaivaan, mitkä eivät.

”Usein nämä asiat eivät käy lääkärin vastaanotolla ilmi. Kun näytimme käyttöliittymää esimerkiksi farmaseuteille ja lääkäreille, he yllättyivät keskustelun rikkaudesta ja laajuudesta. Puhutaan paljon ja syvällisesti omista inhimillisistä kärsimyskokemuksista”, lisää Lagus.

Lääkärille ei haluta kertoa siitä, että käytetään toiselle määrättyä lääkettä tai jätetään lääkekuuri kesken. Toisaalta puidaan päihteiden lääkekäyttöä ja sellaisia hoitomuotoja, joita lääkäri ei välttämättä määräisi.

Kun aineistoa käytiin ensimmäisiä kertoja tekoälyn kanssa läpi, tutkijat yllättyivät esimerkiksi kannabiskeskustelun laajuudesta.

”Emme erottele virallisia ja epävirallisia lääkkeitä. Itselääkintä näkyy keskusteluissa, kun kannabiksesta, melatoniinista tai ravintolisistä puhutaan lääkkeiden tavoin. Näitä pohditaan täysin rinnakkain tapoina ratkaista jokin oman elämän ongelma”, Lagus sanoo.

Datapankki odottaa nyt analysoijaansa. Helsingin yliopiston tutkijat ovat rakentaneet työkalun ja aineistoa erittelevän menetelmän, ja sisällölliset jatkotutkimukset olisivat seuraava askel.

”Kansainvälisissä kollegoissa on herättänyt suurta kateutta ja ihmetystä, että miten ihmeessä Aller on voinut antaa tämän datamäärän tutkimuskäyttöön. Siitä pisteet Allerille”, Ruckenstein sanoo.

Tutkimushankkeessa on Ruckensteinin mukaan ollut kyse juuri siitä, miten voitaisiin luoda työkaluja, jotka käyttävät hyväksi isoa määrää dataa toisin kuin datan päällä istuvat suuret yritykset nyt tekevät.

”Olemme yrittäneet löytää Suomi24-aineistosta näkökulmia, joista voisi olla laajempaa yhteiskunnallista hyötyä kuin se, että profiloidaan ihmisiä kohdennetun mainonnan tarpeisiin ja arvaillaan, ostavatko he seuraavaksi jääkaapin vai jonkin kivan t-paidan.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Terveys
 • Verkkokeskustelut
 • Itsehoito

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aftonbladet: Kaksi otettiin kiinni epäiltyinä joukkoraiskauksesta Tukholman keskustassa

  2. 2

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  3. 3

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  4. 4

   Stormy Danielsin kirja kertoo uhkauksista ja seksistä Trumpin kanssa

  5. 5

   Joku tyri pahasti Syyrian ilma­tilassa ja ajoi Israelin ja Venäjän törmäys­kurssille

  6. 6

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  7. 7

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  8. 8

   Muisteletko vanhoja mokiasi? Ei kannattaisi – kaksi uutta tutkimusta osoittaa, että ihmiset pitävät meistä enemmän kuin luulemme ja ovat valmiita antamaan anteeksi tylyt teot

  9. 9

   84-vuotias eläkeläinen luuli tilannetta vitsiksi, kun naamioituneet ryöstäjät rynnivät kioskiin Irlannissa – lopulta hän päätyi painiin, ajoi kaksi ryöstäjää pakoon ja kampitti vielä kolmannen

  10. 10

   ”Ihmisroska”-termiin yhdistetyn Markku Korhosen katkaisuhoito onnistui, kunnes paluujuna saapui Oulun rautatieasemalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  3. 3

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  4. 4

   Kuka tämän suunnitteli? Arvotalon umpiseinään on puhkaistu yksinäinen ikkuna, taustalla ”jännittävä ja traaginen” tarina

  5. 5

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  6. 6

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  7. 7

   Jos seksin määrästä tulee suhteessa riitaa, kannattaa katsoa, ovatko muut asiat kunnossa

  8. 8

   Kammottava näky odotti Rautatientorin käymälässä: Ulostetta, huumeneuloja ja verisiä papereita pitkin poikin

  9. 9

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  10. 10

   Syyrian ilmapuolustus ampui alas venäläisen tiedustelukoneen, Putinin mukaan kyse oli onnettomasta tapahtumaketjusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  2. 2

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirros raivoavasta Serena Williamsista tuomitaan rasistiseksi ja vastenmieliseksi – piirtäjä ihmettelee kohua: ”Yhtenä päivänä olet sankari ja toisena hylkiö”

  7. 7

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  8. 8

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  9. 9

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  10. 10

   Helsinkiläinen Vera Nevanlinna lähti retkelle syvälle Nuuksioon ja pysäköi autonsa tienlaitaan – Takaisin tullessa autolla odotti espoolainen sumputus

  11. Näytä lisää