Kotimaa

Enää ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan – Euroopassa villinnyt katukalastus on leviämässä nyt myös Suomen kaupunkeihin

Kalastus urbaanissa kaupunkiympäristössä on innostanut erityisesti nuoria tarttumaan onkivapaan. Osa on verrannut kalastuksen tuomaa jännitystä videopelien pelaamisesta syntyvään adrenaliinipiikkiin.

Kalastus ei enää tarkoita automaattisesti sitä, että reissuun täytyisi varata vähintään vuorokausi aikaa, mukaan pakata painavat varusteet ja jalkaan sujauttaa hiostavat kalastussaappaat.

Street fishing eli katukalastus tarkoittaa kalastamista keskellä kaupunkia tai keskustan tuntumassa. Uuden kalastusmuodon suosio on kasvamassa nyt myös Suomessa.

Kalastus kaupungeissa ja taajamissa mielletään kalatalousasiantuntija Janne Antilan mukaan helpoksi ja rennoksi, sillä mukaan riittävät kevyet varusteet ja kohteet löytyvät läheltä.

”Monella on pinttynyt ajatus siitä, että kalaan pitäisi aina lähteä kauas. Kaupungissa kalassa voi käydä nopeasti vaikka työpäivän jälkeen, eikä aikaa kulu välttämättä puolta tuntia kauempaa”, sanoo Antila.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Katukalastus nousi suosioon kuluvan vuosikymmenen alussa Pariisissa, josta se rantautui nopeasti muihin Euroopan suuriin kaupunkeihin. Tällä hetkellä katukalastus on suosittua Pariisin lisäksi erityisesti Hollannissa, Belgiassa, Britanniassa, Saksassa ja Ruotsissa.

”Vielä 15 vuotta sitten kalastajia ei näkynyt Euroopan katukuvassa ollenkaan. Nykyään kalastajia näkyy kaupungeissa koko ajan enemmän. Minulla ei ole syytä epäillä, etteikö näin kävisi Suomessakin”, sanoo Antila.

Viime vuonna Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön (SVK) Lähelle kalaan -hanke järjesti Suomen ensimmäiset Street fishing -kilpailut. Seitsemässä kaupungissa järjestetty kilpailu sai paljon positiivista palautetta, ja tänä vuonna kisat järjestetään jo kolmessatoista kaupungissa. Kilpailemaan pääsee kesän aikana esimerkiksi Lahdessa, Raumalla, Tampereella ja Helsingissä.

Katukalastus sopii Antilan mukaan kaikille iästä riippumatta. Harrastus näyttää kuitenkin tällä hetkellä villinneen erityisesti nuoria ja nuoria aikuisia. Osa nuorista on verrannut kalastuksen tuomaa jännitystä videopelien pelaamisesta syntyvään adrenaliinipiikkiin.

”Kaupungistuminen lisääntyy koko ajan, ja matkat kotoa luontoon saattavat olla pitkät. Nuorille kaupunkilaisille katukalastus saattaa hyvin olla yksi harvoista luontoharrastusmahdollisuuksista”, Antila toteaa.

Harrastuksen pystyy aloittamaan pienellä budjetilla ja vaatimattomilla varusteilla. Antilan mukaan tyypilliseksi katukalastusvälineeksi sopii perinteinen kevyen luokan onkivapa. Teleskooppivavan saa taitettua helposti reppuun, ja rasia vieheitä kulkee vaikka farkkutakin taskussa. Syöttejäkään ei tarvitse lähteä välttämättä itse kaivamaan, sillä suurista tavarataloista purkin matoja saa ostettua noin vitosella.

Suomesta löytyy noin 70 eri kalalajia. Mutta onko kaupungista todella mahdollista saada kunnon kalasaalista vai pelkkiä sinttejä?

”Helsingin alueella järjestetty Kalamaraton-kilpailu on voitettu 32 eri lajilla, jotka on pyydystetty vuorokauden aikana. Tämä kertoo siitä, että kalaa on tarjolla ja lajistoa löytyy kaupungeistakin”, kertoo Antila.

Antilan mukaan kaupungeista ja taajamista löytyy paljon jokia, lampia ja muita vesistöjä, joista kalaa voi saada. Itse kokenut kalamies vinkkaa kokeilemaan omaa kalaonnea erityisesti virtaavien salmien, venesatamien sekä suojaa kaloille tarjoavien siltapilarien ja laitureiden tuntumasta.

Antila on huomannut, että monella on mielikuva siitä, että kaupunkien vesistöistä saatavat kalat sisältäisivät myrkkyjä eivätkä kelpaisi ruokakalaksi. Ennakkokäsitys ei hänen mukaansa pidä paikkaansa.

”Kaupungista saatava kala on täysin syötävää ja terveellistä ravintoa. Sama vesi siinä kaupungissa huuhtoo kuin muutamaa kilometriä ulompanakin.”

Katukalastusta itsekin harrastava Antila kehottaa aloittelijoita kokeilemaan lajia rohkeasti ja ennakkoluulottomasti.

”Aloita siitä pisteestä, mihin on lyhin matka kävellä. Kävele ovesta ulos ja katso vasemmalle ja oikealle. Kokemuksen kautta oppii, mistä paikoista kala tärppää parhaiten.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kalastus
 • Trendit
 • Harrastukset
 • Kaupunkikulttuuri
 • Anni Hakama

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Kuka näitä lavuaareja oikein suunnittelee? Liisa Marsion upouuden kodin allas on niin pieni, ettei edes käsien peseminen onnistu

  3. 3

   Tämä pidätetty mopsi on sympaattisin juttu internetissä tällä hetkellä – eivätkä ihmiset voi olla ihastelematta sitä

  4. 4

   Britannian poliisin kerrotaan tunnistaneen Skripalien myrkyttämisestä epäiltyjä – CNN: Ei tunnettuja vakoojia

  5. 5

   Erkko Välimäki, 50, haluaa isäksi – lapsen synnyttää ukrainalainen nainen, joka luopuu oikeuksista lapseen jo etukäteen

   Tilaajille
  6. 6

   Pori on nyt ihmismäärällä mitattuna Suomen toiseksi suurin kaupunki, ja äkkilähtö sinne voi maksaa 800 euroa yöltä – ”Onhan tämä hullua parissa päivässä saada kuun vuokra”

  7. 7

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  8. 8

   Varsinais-Suomen jättipaloa yritetään saada hallintaan porottavassa helteessä ja vaikeissa oloissa – palavasta metsästä kävelee tuhkan peitossa olevia pelastajia

  9. 9

   Tennistähteydestä haaveillut eteläkorealainen paljasti maansa urheilijoiden karmean kohtelun – raiskaukset ja lyömiset arkipäivää

  10. 10

   Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  2. 2

   Kuumista öistä tulee viikon­loppuna vielä ”trooppisempia” – Näillä keinoilla saat unta tukalassa asunnossa

  3. 3

   Kuka näitä lavuaareja oikein suunnittelee? Liisa Marsion upouuden kodin allas on niin pieni, ettei edes käsien peseminen onnistu

  4. 4

   Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

  5. 5

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  6. 6

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  7. 7

   HS tapasi Trumpin ja Putinin tilaisuutta hämmentäneen ja putkaan viedyn toimittajan: ”Tätäkö on Suomen mainostettu lehdistönvapaus?”

  8. 8

   ”Rajuilla välineillä nopeasti sisään ja nopeasti ulos” – Asunto­murto­kopla piinaa Helsingin kanta­kaupunkia, epäilee poliisi

  9. 9

   Pyhärannan laaja maastopalo saatiin yöllä rajattua, mutta sammutus­töissä voi kestää jopa päiviä – ”Vettä menee tolkuton määrä”

  10. 10

   Trump sanoo nyt Putinin olevan vastuussa Venäjän vaali­vaikuttamisesta – vain hetkeä aiemmin Valkoinen talo joutui jälleen selittelemään presidentin puheita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  9. 9

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää