Kotimaa

Turussa puukotuksen uhria auttanut Hassan Zubier sai presidentti Niinistön myöntämän hengenpelastusmitalin – ”Tämä on kaikille niille, jotka auttoivat pelastamaan henkiä”

Hassan Zubierin hengenpelastusmitalia perusteltiin henkirikoksilta pelastamisella sekä nopealla ja ansiokkaalla toiminnalla, joka hidasti Turun puukottajan etenemistä tapahtumapaikalla.

Turun puukotuksissa viime elokuussa uhria auttanut ruotsalainen Hassan Zubier sai presidentti Sauli Niinistön myöntämän hengenpelastusmitalin tänään maanantaina Tukholmassa.

Suomen Tukholman-suurlähettiläs Liisa Talonpoika luovutti mitalin Zubierille suurlähettilään asunnossa.

Zubier auttoi puukotuksista elinkautiseen tuomitun Abderrahman Bouananen ensimmäistä uhria ja sai itse hengenvaarallisia vammoja. Perusteena hengenpelastusmitalille oli henkirikoksilta pelastaminen.

Zubier kertoi puhelimitse HS:lle olevansa äärimmäisen otettu kunniamerkistä ja siitä, että hän on ensimmäinen ulkomaalainen henkilö, jolle mitali on myönnetty.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Otan mitalin vastaan myös kaikkien niiden turvapaikanhakijoiden ja ulkomaalaisten puolesta, jotka ajoivat puukottajaa takaa torilla ja kaduilla. Tämä on kaikille niille, jotka auttoivat pelastamaan henkiä tapahtuneen jälkeen”, Zubier sanoo.

Hän toivoo, että tapahtumapaikalla auttaneet saisivat ansaitsemansa tunnustuksen alkuperästään tai kansallisuudestaan riippumatta.

”Meidän on muistettava, ettei Suomen muslimiyhteisö liity tekoon, vaan kyseessä oli yksilö. Rasismin sijaan pitäisi huomioida, että myös ulkomaalaiset yrittivät pelastaa suomalaisten henkiä. Toivon, että saamani kunniamaininta muistuttaa siitä.”

Viime elokuussa Zubier oli perheineen lomamatkalla Suomessa. Hän käveli avopuolisonsa, parin pienen lapsen ja avopuolison äidin kanssa Turun kauppatorilla, kun Bouanane puukotti ensimmäistä uhria. Zubier juoksi auttamaan tätä.

Kun Zubier ryhtyi antamaan uhrille ensiapua, Bouanane palasi paikalle ja puukotti miestä useita kertoja muun muassa niskaan ja olkapäähän.

Zubier yritti auttaa uhria vielä puukottamisensa jälkeen. Myös Zubierin avopuoliso joutui puukotetuksi, kun tämä yritti auttaa miestään.

Nainen, jota Zubier auttoi, kuoli tapahtumapaikalla. Auttajan omat vammat ovat niin vakavia, että hän joutuu todennäköisesti käyttämään pyörätuolia loppuelämänsä.

Hengenpelastusmitalilautakunta esitti, että Zubier toimi oman henkensä vaarantaen ja erittäin rohkeasti mennessään auttamaan kaulaan viillettyä puukotuksen uhria, vaikka puukottaja oli vielä paikalla.

Vaikka Zubier ei pystynyt enää pelastamaan uhrin henkeä, hän hidasti toiminnallaan puukottajan etenemistä tapahtumapaikalla.

Hän pelasti myös puolisonsa hengen kiinnittämällä huutamalla puukottajan huomion itseensä. Lautakunta katsoi, että Zubierin toiminta oli erittäin nopeaa ja ansiokasta.

Zubier puolestaan kertoo, että hänelle oli itsestäänselvää auttaa.

”Vaikka en pysty enää tekemään työtäni, tulen aina olemaan ensihoitaja. Tekisin saman uudelleen pyörätuolissakin.”

Huhtikuussa Zubier palasi Turkuun puukotusten oikeudenkäyntiin. Käräjäoikeus tuomitsi Bouananen toissaviikolla elinkautiseen, mutta tämä aikoo valittaa tuomiostaan hovioikeuteen.

”En odota oikeuteen paluuta innolla, mutta jos uusi oikeudenkäynti tulee, aion olla siellä”, Zubier sanoo.

Zubierin mielestä Bouanane on saanut suomalaiselta oikeusjärjestelmältä sen, mitä hän yritti teollaan ottaa pois: demokraattisen ja turvallisen oikeudenkäynnin.

”Tämä on oikea suunta. Vaikka olen kuullut monien toivovan tekijälle kuolemantuomiota, elinkautinen on oikea ratkaisu, jotta hänestä ei tehdä marttyyria. Tarvitaan lisää inhimillisyyttä ja myötätuntoa toisia kohtaan.”

Presidentti Niinistö myönsi hengenpelastusmitalin 12 henkilölle 1. kesäkuuta.

Mitali annetaan tunnustukseksi erittäin rohkeasta, neuvokkaasta tai oman hengenvaaran uhalla suoritetusta teosta, jolla toisen ihmisen henki on pelastettu uhkaavasta vaarasta.

Ehdotuksen mitalin antamisesta voi tehdä anomuksella sille aluehallintovirastolle (avi), jonka toimialueella teko on tehty. Se on tehtävä viiden vuoden kuluessa tekovuoden päättymisestä. Erityisistä syistä ehdotuksen voi tehdä myös myöhemmin.

Anomuksen vastaanottanut aluehallintovirasto lähettää selvityksen ja lausuntonsa asiasta hengenpelastusmitalilautakunnalle Etelä-Suomen aviin.

Yksityishenkilö ehdotti Zubieria mitalin saajaksi. Lounais-Suomen avi käsitteli anomuksen ja puolsi sen hyväksymistä.

Hengenpelastusmitalilautakunta käsittelee ehdotuksia kerran vuodessa, minkä jälkeen asia esitellään tasavallan presidentille.

Kaikkiaan hengenpelastusmitalilautakunta sai 89 ehdotusta mitalin saajiksi.

”Yleisperiaate on, että hengenpelastamiseen liittyy erityisen rohkea tai neuvokas mahdollisesti omaa henkeä uhkaava teko, jolla vaaralle alttiiksi joutunut henkilö saadaan pelastettua”, sanoo pelastustoimi ja varautuminen -vastuualueen apulaisjohtaja Tommi Laurinen Etelä-Suomen avista.

Laurinen kuitenkin korostaa, että vaikka 77 ehdotusta jäi lautakunnan käsittelyssä mitalitta, se ei vähennä tekojen arvoa.

”Nämä henkilöt ovat varmasti voineet laittaa itsensä alttiiksi, mutta sen ei ole katsottu tapahtuneen samassa mittakaavassa kuin niissä tapauksissa, joissa mitali myönnettiin.”

Esimerkiksi elvytystilanne ei vielä itsessään täytä kriteereitä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turun puukotukset
 • Hengenpelastus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  2. 2

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  5. 5

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  6. 6

   Tutkijat löysivät maailman varhaisimman eläimen – merkillinen olio löytyi Suomen naapurista

  7. 7

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  8. 8

   Kiina on jäänyt oman talousmallinsa vangiksi

  9. 9

   Jasper Pääkkösestä tuli Spike Leen elokuvan psykopaattirasisti, koska ohjaaja ihastui häneen kesken koekuvausten – lauantaina Lee menee Pääkkösen saunaan ja suunnittelee yhteistyön jatkumista

   Tilaajille
  10. 10

   Nimeämättömät lähteet The New York Timesille: Apulais­oikeusministeri Rosenstein ehdotti Trumpin keskusteluiden salaista äänittämistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  3. 3

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  4. 4

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  6. 6

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  7. 7

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  8. 8

   ”27 oppilaan luokalla on viisi historiankirjaa” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä

   Tilaajille
  9. 9

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  10. 10

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää