Kotimaa

Huipussaan oleva mansikkasesonki vetää nyt pellolle poimijoita – Näin toimii itsepoiminnan etiketti

Mansikoiden poiminta sujuu, kun pellolla ei lähde sooloilemaan.

Kovin itsepoimintasesonki on ollut juhannuksen jälkeen käynnissä monilla mansikkatiloilla. Muutaman euron säästö kilohinnassa houkuttelee sekä vakioasiakkaita että vasta-alkajia mansikan poimintaan.

Se näkyy pelloilla.

”Nyt on tämän kesän huippupäivät käynnissä. Muutamana päivänä on käynyt satoja, ellei jopa tuhat poimijaa”, kertoo Marjatila Juhmon ja Myllykylän Mansikan yrittäjä Johanna Matilainen.

Parikymmentä vuotta mansikkatilaa pitänyt Matilainen arvioi, että itsepoiminnan suosio on kasvanut vuosi vuodelta. Myös itsepoiminnasta tiedottaminen on helpottunut sosiaalisen median myötä.

Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Voin esimerkiksi päivittää ajankohtaisen tilanteen vapaista poimintariveistä tilan Facebook-sivuille”, Matilainen kertoo.

Myllykylän mansikkatilalla keskiviikkona poiminut Auli Koskinen uskoo, että itsepoiminta on kasvattanut suosiotaan nuortenkin poimijoiden keskuudessa ”smoothien voimalla”.

Koskisen vieressä ämpäriään täyttänyt Päivi Luukkonen uskoo samaa. Luonnon antimet kiinnostavat nyt myös nuoria poimijoita, sillä niistä syntyy muodikkaita herkkuja.

”Oma nuorisoni tekee mansikoista smoothieita ja bowleja, ja nyt niille kelpaavat jo puolukatkin”, Luukkonen sanoo.

Mansikoita ei kuitenkaan pidä lähteä suin päin poimimaan, ellei tiedä, miten pelloilla kuuluu toimia. Mansikkayrittäjien mukaan suurin osa poimijoista osaa käyttäytyä hyvin ja muut huomioiden, mutta aina on niitä, jotka toimivat vastoin sääntöjä.

”Eniten on sitä, ettei poimita osoitetulta alueelta kaikkia kypsiä mansikoita, vaan vain suurimmat ja kauneimmat. En tiedä, kuinka paljon kyse on taidonpuutteesta ja kuinka paljon välinpitämättömyydestä”, toteaa kolmenkymmenen vuoden ajan Espoossa Rajakallion marjatilaa pyörittänyt Mauri Jääskeläinen.

Perussääntö itsepoimintatiloilla on, että poimijalle osoitetulta riviltä pitää poimia kaikki kypsät mansikat. Jos näin ei tee, mansikat jäävät homehtumaan.

Kun mansikoiden poiminta päätetään, henkilökunnalle ilmoitetaan kohta, johon poiminta on lopetettu. Joillakin tiloilla on käytössä myös merkkitikut, joilla kohdan voi merkitä.

Yrittäjien mukaan pelloilla syntyy harvakseltaan ongelmia siitä, että mansikoita syötäisiin keräämiseen sijaan. Yleensä muutaman mansikan voi maun tarkistamiseksi maistaa.

Sen sijaan selkeästi eniten pelloilla tunteita kuumentaa se, jos poimija ei pysy hänelle osoitetulla paikalla, vaan poukkoilee riviltä toiselle.

Esimerkiksi Juhmossa työntekijät valvovat, että poimijat pysyvät omilla lohkoillaan ja opastavat, jos asiakas ei tiedä, miten pellolla kuuluu toimia.


Samat säännöt koskevat myös lapsia. Monille mansikkatiloille lapset ovat tervetulleita. Vanhempien vastuulla on kuitenkin, etteivät lapset esimerkiksi lähde juoksentelemaan pellolla ja että he pysyvät aikuisten tapaan henkilökunnan osoittamalla rivillä.

Joillakin mansikkatiloilla penkkirivien välit ovat myös sen verran leveät, että niistä pääsee kulkemaan rattaidenkin kanssa.

”Mansikoiden poimiminen on perheillekin kiva tapa viettää päivää ulkona ja tutustuttaa lapsia ruuan alkuperään”, Matilainen toteaa.

Tämän vahvistaa myös kolmevuotias Mea Liljeström, joka on jo konkari. Hän on mukana pellolla nyt kolmatta vuotta, kertoo äiti Heini Tallgren.

Liljeströmien perheessä mansikoiden itsepoiminta on jokavuotinen perinne. Äiti Heini Tallgren kehuu pelloilla vallitsevaa tunnelmaa, mutta hänelle on tärkeää myös tietää, että itse poimitut mansikat ovat varmasti tuoreita.


Lapsetkin viihtyvät mukana, kunhan pellolla vietetty aika pidetään napakkana ja heidät päästetään osallistumaan puuhaan itse. Mea Liljeström ja hänen pikkusiskonsa Mona astelevat rivien välissä kummallakin mukanaan omat pienet sangot.

”Ihan kivaa on poimia, mutta vielä kivempaa tämä on syömisen kannalta”, Tallgren sanoo ja viittaa tytärten suupieliin, jotka punertavat mansikoista.

Sisarukset vastaavat seurueen laadunvalvonnasta, ja nyt poimittava Polka-lajike saa kummankin hyväksynnän.

Itsepoimittuna mansikoiden kilohinta pyörii tällä hetkellä Uudenmaan mansikkatiloilla keskimäärin 5–6 euron tienoilla ja luomutiloilla noin 8 eurossa. Valmiiksi poimitun mansikan kilohinta on 4–5 kilon laatikossa noin 8 euroa.

Tilakohtaisesti hinta saattaa laskea vielä sesongin edetessä. Koivistoisen mansikkatilan yrittäjä Matti Koivistoinen kuitenkin huomauttaa, että vaikka hinta vielä laskisikin, niin tällä hetkellä hinta-laatusuhde on parhaimmillaan.

”Myöhemmin joutuu tekemään paljon enemmän töitä mansikoiden eteen. Nyt saman määrän saa poimittua vähemmällä työllä.”

Koska tällä hetkellä pelloilla riittää väkeä, kannattaa etukäteen myös varmistaa, mahtuuko pelloille poimimaan.

”Esimerkiksi meillä on varaussysteemi käytössä. Kannattaa soittaa etukäteen, jotta tietää, miten mansikkaa on poimittavissa”, neuvoo Mattilan luomutilan yrittäjä Swen Hirs.

Mansikat

Itsepoimintaetiketti


 Soita tilalle etukäteen ja varmista mansikoiden saatavuus. Joiltakin tiloilta poimimisaika pitää varata etukäteen.

 Varmista etukäteen myös, minkä verran mansikoita saa poimia ja ovatko esimerkiksi lapset tervetulleita mukaan.

 Ota mukaan omat poiminta-astiat, ellei toisin neuvota.

 Pysy omalla rivillä. Älä mene toisten riveille poimimaan.

 Poimi mansikat huolellisesti. Älä jätä kypsiä mansikoita mätänemään.

 Ilmoita henkilökunnalle tai merkitse annetulla merkkitikulla kohta, johon lopetat poiminnan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Mansikat
 • Uusimaa
 • Kasvinviljely

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ampiaisia on jopa 20-kertainen määrä viime vuoteen verrattuna, ja kohta ne ovat kiukkuisimmillaan – Tuholaistorjuja hävittää ”jalkapallon kokoisia” pesiä

  2. 2

   Puhelias ”höppänä” käveli Sofiankadulla ravintolaan, tilasi ruokaa ja juomaa 80 eurolla ja jätti laskun maksamatta – Näin toimii Helsingin ravintoloita jo vuosia kiertänyt sarjasyömäri

  3. 3

   Ylen kysely koko Suomen asuttamisesta villitsi keskustalaisia – Tutkija: ”Koko maan asuttuna pitäminen ei ole todellisuutta”

  4. 4

   Julkkiskokki Harri Syrjäsen Hampton Bay pettää odotukset – kala-annos osoittautuu läpeensä epäonnistuneeksi tekeleeksi, ja jälkiruuasta tulee mieleen opiskelijaruokala

  5. 5

   Anna Erikssonin elokuva valittiin Venetsian kriitikkojen viikon kilpa­sarjaan – Laulaja pohtii nyt, kannattaako uutta musiikkia enää julkaista

  6. 6

   Tutkimus: Kansakunta vaurastuu, kun uskonnollisuus vähenee – ja naisten oikeudet paranevat

  7. 7

   Terveysvesien trendi voi johtaa ”seuraavaan mahdolliseen kansan­tautiin” – Tutkija huomasi, että suomalaisten hampaat ovat alkaneet kärsiä eroosiosta

  8. 8

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  9. 9

   Suomea vaivaa nyt ”uskomaton käristyskupoli”, ja ”helletti on irti” – eli mitä? Soitimme meteorologille, joka ei ollut kupolista kuullutkaan

  10. 10

   Fiat Chryslerin pääjohtajan tila on italialaislehden mukaan ”peruuttamaton” – syynä olkapääleikkauksen jälkeiset odottamattomat komplikaatiot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  3. 3

   Terveysvesien trendi voi johtaa ”seuraavaan mahdolliseen kansan­tautiin” – Tutkija huomasi, että suomalaisten hampaat ovat alkaneet kärsiä eroosiosta

  4. 4

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  5. 5

   Julkkiskokki Harri Syrjäsen Hampton Bay pettää odotukset – kala-annos osoittautuu läpeensä epäonnistuneeksi tekeleeksi, ja jälkiruuasta tulee mieleen opiskelijaruokala

  6. 6

   Voi vain ihmetellä, millä perusteella kaupungin vuokra-asuntoja jaetaan

  7. 7

   ”Peilikaappi on asennettu niin alas, ettei pää mahdu väliin” – Tällaisia ovat uudet, epäkäytännölliset kylpyhuoneet

  8. 8

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  9. 9

   ”Meno Yhdysvalloissa on ollut aivan hullua”, sanoo Oatlyn toimitusjohtaja – kaurajuomalla maailmanvalloitusta yrittävä yritys on tietenkin ruotsalainen

  10. 10

   Saksan GP:n tulokset pysyvät alkuperäisessä muodossaan – Lewis Hamilton voitti, Valtteri Bottas oli toinen: ”En päässyt ohi, ja sitten käskettiin minimoimaan riskit”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  5. 5

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  6. 6

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  10. 10

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Meno Yhdysvalloissa on ollut aivan hullua”, sanoo Oatlyn toimitusjohtaja – kaurajuomalla maailmanvalloitusta yrittävä yritys on tietenkin ruotsalainen
  3. HJK palkkasi takavuosien nuorten MM-turnauksen maalikuninkaan – ”Tulen tekemään paljon maaleja”
  4. Ampiaisia on jopa 20-kertainen määrä viime vuoteen verrattuna, ja kohta ne ovat kiukkuisimmillaan – Tuholaistorjuja hävittää ”jalkapallon kokoisia” pesiä
  5. Tuula Tenkanen haluaa Tokion olympialaisiin ja valmistua sitten Aalto-yliopistosta: ”Ei opiskelusta ole urheilulle mitään haittaa”
  6. Munkkiniemeä vaivannut outo pamahtelu päättyy viimein – Otaniemen geotermisen laitoksen työmaalla siirrytään seuraavaan vaiheeseen
  7. Nyt kannattaa paeta hellettä näyttelyihin – HS listasi Helsingin viileimmät kokonaisuudet
  8. Asumisen parantamisessa pitäisi kuunnella Alvar Aaltoa – Kaikkialla maailmassa operoinut arkkitehti ei ollut profeetta omalla maallaan
  9. Pori Jazz 2018 kulki vaikeuksien kautta voittoon: Kolme kiitosta ja kolme toivomusta – nämä voisivat olla ensi vuonna vielä paremmin
  10. Suomea vaivaa nyt ”uskomaton käristyskupoli”, ja ”helletti on irti” – eli mitä? Soitimme meteorologille, joka ei ollut kupolista kuullutkaan
  11. Helleaalto jatkuu ainakin 10 päivää, ja merikin on nyt erityisen lämmin – ”Jos oikein kylmää uintikokemusta tekee mieli, kannattaa suunnata Poriin”
  12. Näytä lisää