Kotimaa

Huipussaan oleva mansikkasesonki vetää nyt pellolle poimijoita – Näin toimii itsepoiminnan etiketti

Mansikoiden poiminta sujuu, kun pellolla ei lähde sooloilemaan.

Kovin itsepoimintasesonki on ollut juhannuksen jälkeen käynnissä monilla mansikkatiloilla. Muutaman euron säästö kilohinnassa houkuttelee sekä vakioasiakkaita että vasta-alkajia mansikan poimintaan.

Se näkyy pelloilla.

”Nyt on tämän kesän huippupäivät käynnissä. Muutamana päivänä on käynyt satoja, ellei jopa tuhat poimijaa”, kertoo Marjatila Juhmon ja Myllykylän Mansikan yrittäjä Johanna Matilainen.

Parikymmentä vuotta mansikkatilaa pitänyt Matilainen arvioi, että itsepoiminnan suosio on kasvanut vuosi vuodelta. Myös itsepoiminnasta tiedottaminen on helpottunut sosiaalisen median myötä.

Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Voin esimerkiksi päivittää ajankohtaisen tilanteen vapaista poimintariveistä tilan Facebook-sivuille”, Matilainen kertoo.

Myllykylän mansikkatilalla keskiviikkona poiminut Auli Koskinen uskoo, että itsepoiminta on kasvattanut suosiotaan nuortenkin poimijoiden keskuudessa ”smoothien voimalla”.

Koskisen vieressä ämpäriään täyttänyt Päivi Luukkonen uskoo samaa. Luonnon antimet kiinnostavat nyt myös nuoria poimijoita, sillä niistä syntyy muodikkaita herkkuja.

”Oma nuorisoni tekee mansikoista smoothieita ja bowleja, ja nyt niille kelpaavat jo puolukatkin”, Luukkonen sanoo.

Mansikoita ei kuitenkaan pidä lähteä suin päin poimimaan, ellei tiedä, miten pelloilla kuuluu toimia. Mansikkayrittäjien mukaan suurin osa poimijoista osaa käyttäytyä hyvin ja muut huomioiden, mutta aina on niitä, jotka toimivat vastoin sääntöjä.

”Eniten on sitä, ettei poimita osoitetulta alueelta kaikkia kypsiä mansikoita, vaan vain suurimmat ja kauneimmat. En tiedä, kuinka paljon kyse on taidonpuutteesta ja kuinka paljon välinpitämättömyydestä”, toteaa kolmenkymmenen vuoden ajan Espoossa Rajakallion marjatilaa pyörittänyt Mauri Jääskeläinen.

Perussääntö itsepoimintatiloilla on, että poimijalle osoitetulta riviltä pitää poimia kaikki kypsät mansikat. Jos näin ei tee, mansikat jäävät homehtumaan.

Kun mansikoiden poiminta päätetään, henkilökunnalle ilmoitetaan kohta, johon poiminta on lopetettu. Joillakin tiloilla on käytössä myös merkkitikut, joilla kohdan voi merkitä.

Yrittäjien mukaan pelloilla syntyy harvakseltaan ongelmia siitä, että mansikoita syötäisiin keräämiseen sijaan. Yleensä muutaman mansikan voi maun tarkistamiseksi maistaa.

Sen sijaan selkeästi eniten pelloilla tunteita kuumentaa se, jos poimija ei pysy hänelle osoitetulla paikalla, vaan poukkoilee riviltä toiselle.

Esimerkiksi Juhmossa työntekijät valvovat, että poimijat pysyvät omilla lohkoillaan ja opastavat, jos asiakas ei tiedä, miten pellolla kuuluu toimia.


Samat säännöt koskevat myös lapsia. Monille mansikkatiloille lapset ovat tervetulleita. Vanhempien vastuulla on kuitenkin, etteivät lapset esimerkiksi lähde juoksentelemaan pellolla ja että he pysyvät aikuisten tapaan henkilökunnan osoittamalla rivillä.

Joillakin mansikkatiloilla penkkirivien välit ovat myös sen verran leveät, että niistä pääsee kulkemaan rattaidenkin kanssa.

”Mansikoiden poimiminen on perheillekin kiva tapa viettää päivää ulkona ja tutustuttaa lapsia ruuan alkuperään”, Matilainen toteaa.

Tämän vahvistaa myös kolmevuotias Mea Liljeström, joka on jo konkari. Hän on mukana pellolla nyt kolmatta vuotta, kertoo äiti Heini Tallgren.

Liljeströmien perheessä mansikoiden itsepoiminta on jokavuotinen perinne. Äiti Heini Tallgren kehuu pelloilla vallitsevaa tunnelmaa, mutta hänelle on tärkeää myös tietää, että itse poimitut mansikat ovat varmasti tuoreita.


Lapsetkin viihtyvät mukana, kunhan pellolla vietetty aika pidetään napakkana ja heidät päästetään osallistumaan puuhaan itse. Mea Liljeström ja hänen pikkusiskonsa Mona astelevat rivien välissä kummallakin mukanaan omat pienet sangot.

”Ihan kivaa on poimia, mutta vielä kivempaa tämä on syömisen kannalta”, Tallgren sanoo ja viittaa tytärten suupieliin, jotka punertavat mansikoista.

Sisarukset vastaavat seurueen laadunvalvonnasta, ja nyt poimittava Polka-lajike saa kummankin hyväksynnän.

Itsepoimittuna mansikoiden kilohinta pyörii tällä hetkellä Uudenmaan mansikkatiloilla keskimäärin 5–6 euron tienoilla ja luomutiloilla noin 8 eurossa. Valmiiksi poimitun mansikan kilohinta on 4–5 kilon laatikossa noin 8 euroa.

Tilakohtaisesti hinta saattaa laskea vielä sesongin edetessä. Koivistoisen mansikkatilan yrittäjä Matti Koivistoinen kuitenkin huomauttaa, että vaikka hinta vielä laskisikin, niin tällä hetkellä hinta-laatusuhde on parhaimmillaan.

”Myöhemmin joutuu tekemään paljon enemmän töitä mansikoiden eteen. Nyt saman määrän saa poimittua vähemmällä työllä.”

Koska tällä hetkellä pelloilla riittää väkeä, kannattaa etukäteen myös varmistaa, mahtuuko pelloille poimimaan.

”Esimerkiksi meillä on varaussysteemi käytössä. Kannattaa soittaa etukäteen, jotta tietää, miten mansikkaa on poimittavissa”, neuvoo Mattilan luomutilan yrittäjä Swen Hirs.

Mansikat

Itsepoimintaetiketti


 Soita tilalle etukäteen ja varmista mansikoiden saatavuus. Joiltakin tiloilta poimimisaika pitää varata etukäteen.

 Varmista etukäteen myös, minkä verran mansikoita saa poimia ja ovatko esimerkiksi lapset tervetulleita mukaan.

 Ota mukaan omat poiminta-astiat, ellei toisin neuvota.

 Pysy omalla rivillä. Älä mene toisten riveille poimimaan.

 Poimi mansikat huolellisesti. Älä jätä kypsiä mansikoita mätänemään.

 Ilmoita henkilökunnalle tai merkitse annetulla merkkitikulla kohta, johon lopetat poiminnan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Mansikat
 • Uusimaa
 • Kasvinviljely

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Love Island Suomi lätsähti täydelliseksi pannukakuksi teknisten ongelmien takia – Sub-kanavan suuren tosi-tv-satsauksen tilalla näytettiin Simpsoneita

  4. 4

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  5. 5

   Prinsessa lupasi ostaa Anna-Julia Kontiolle hevosen – enää hänen pitäisi tietää, millaisen hevosen haluaisi

  6. 6

   Trump jakoi YK-puheessa maailman Yhdysvaltojen ystäviin ja hyväksikäyttäjiin – video näyttää, kuinka kuulijat nauroivat presidentin väitteelle hänen hallituksensa saavutuksista

  7. 7

   Bill Cosby sai vähintään kolme vuotta vankeutta – tuomari nimesi hänet vaaralliseksi seksuaali­rikolliseksi

  8. 8

   Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?

  9. 9

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  10. 10

   Halvaantunut yhdysvaltalainen mies kävelee selkärankaan asennetun elektrodin ansiosta – se vahvistaa aivojen viestit lihaksille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  6. 6

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää