Kotimaa

Huipussaan oleva mansikkasesonki vetää nyt pellolle poimijoita – Näin toimii itsepoiminnan etiketti

Mansikoiden poiminta sujuu, kun pellolla ei lähde sooloilemaan.

Kovin itsepoimintasesonki on ollut juhannuksen jälkeen käynnissä monilla mansikkatiloilla. Muutaman euron säästö kilohinnassa houkuttelee sekä vakioasiakkaita että vasta-alkajia mansikan poimintaan.

Se näkyy pelloilla.

”Nyt on tämän kesän huippupäivät käynnissä. Muutamana päivänä on käynyt satoja, ellei jopa tuhat poimijaa”, kertoo Marjatila Juhmon ja Myllykylän Mansikan yrittäjä Johanna Matilainen.

Parikymmentä vuotta mansikkatilaa pitänyt Matilainen arvioi, että itsepoiminnan suosio on kasvanut vuosi vuodelta. Myös itsepoiminnasta tiedottaminen on helpottunut sosiaalisen median myötä.

Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Voin esimerkiksi päivittää ajankohtaisen tilanteen vapaista poimintariveistä tilan Facebook-sivuille”, Matilainen kertoo.

Myllykylän mansikkatilalla keskiviikkona poiminut Auli Koskinen uskoo, että itsepoiminta on kasvattanut suosiotaan nuortenkin poimijoiden keskuudessa ”smoothien voimalla”.

Koskisen vieressä ämpäriään täyttänyt Päivi Luukkonen uskoo samaa. Luonnon antimet kiinnostavat nyt myös nuoria poimijoita, sillä niistä syntyy muodikkaita herkkuja.

”Oma nuorisoni tekee mansikoista smoothieita ja bowleja, ja nyt niille kelpaavat jo puolukatkin”, Luukkonen sanoo.

Mansikoita ei kuitenkaan pidä lähteä suin päin poimimaan, ellei tiedä, miten pelloilla kuuluu toimia. Mansikkayrittäjien mukaan suurin osa poimijoista osaa käyttäytyä hyvin ja muut huomioiden, mutta aina on niitä, jotka toimivat vastoin sääntöjä.

”Eniten on sitä, ettei poimita osoitetulta alueelta kaikkia kypsiä mansikoita, vaan vain suurimmat ja kauneimmat. En tiedä, kuinka paljon kyse on taidonpuutteesta ja kuinka paljon välinpitämättömyydestä”, toteaa kolmenkymmenen vuoden ajan Espoossa Rajakallion marjatilaa pyörittänyt Mauri Jääskeläinen.

Perussääntö itsepoimintatiloilla on, että poimijalle osoitetulta riviltä pitää poimia kaikki kypsät mansikat. Jos näin ei tee, mansikat jäävät homehtumaan.

Kun mansikoiden poiminta päätetään, henkilökunnalle ilmoitetaan kohta, johon poiminta on lopetettu. Joillakin tiloilla on käytössä myös merkkitikut, joilla kohdan voi merkitä.

Yrittäjien mukaan pelloilla syntyy harvakseltaan ongelmia siitä, että mansikoita syötäisiin keräämiseen sijaan. Yleensä muutaman mansikan voi maun tarkistamiseksi maistaa.

Sen sijaan selkeästi eniten pelloilla tunteita kuumentaa se, jos poimija ei pysy hänelle osoitetulla paikalla, vaan poukkoilee riviltä toiselle.

Esimerkiksi Juhmossa työntekijät valvovat, että poimijat pysyvät omilla lohkoillaan ja opastavat, jos asiakas ei tiedä, miten pellolla kuuluu toimia.


Samat säännöt koskevat myös lapsia. Monille mansikkatiloille lapset ovat tervetulleita. Vanhempien vastuulla on kuitenkin, etteivät lapset esimerkiksi lähde juoksentelemaan pellolla ja että he pysyvät aikuisten tapaan henkilökunnan osoittamalla rivillä.

Joillakin mansikkatiloilla penkkirivien välit ovat myös sen verran leveät, että niistä pääsee kulkemaan rattaidenkin kanssa.

”Mansikoiden poimiminen on perheillekin kiva tapa viettää päivää ulkona ja tutustuttaa lapsia ruuan alkuperään”, Matilainen toteaa.

Tämän vahvistaa myös kolmevuotias Mea Liljeström, joka on jo konkari. Hän on mukana pellolla nyt kolmatta vuotta, kertoo äiti Heini Tallgren.

Liljeströmien perheessä mansikoiden itsepoiminta on jokavuotinen perinne. Äiti Heini Tallgren kehuu pelloilla vallitsevaa tunnelmaa, mutta hänelle on tärkeää myös tietää, että itse poimitut mansikat ovat varmasti tuoreita.


Lapsetkin viihtyvät mukana, kunhan pellolla vietetty aika pidetään napakkana ja heidät päästetään osallistumaan puuhaan itse. Mea Liljeström ja hänen pikkusiskonsa Mona astelevat rivien välissä kummallakin mukanaan omat pienet sangot.

”Ihan kivaa on poimia, mutta vielä kivempaa tämä on syömisen kannalta”, Tallgren sanoo ja viittaa tytärten suupieliin, jotka punertavat mansikoista.

Sisarukset vastaavat seurueen laadunvalvonnasta, ja nyt poimittava Polka-lajike saa kummankin hyväksynnän.

Itsepoimittuna mansikoiden kilohinta pyörii tällä hetkellä Uudenmaan mansikkatiloilla keskimäärin 5–6 euron tienoilla ja luomutiloilla noin 8 eurossa. Valmiiksi poimitun mansikan kilohinta on 4–5 kilon laatikossa noin 8 euroa.

Tilakohtaisesti hinta saattaa laskea vielä sesongin edetessä. Koivistoisen mansikkatilan yrittäjä Matti Koivistoinen kuitenkin huomauttaa, että vaikka hinta vielä laskisikin, niin tällä hetkellä hinta-laatusuhde on parhaimmillaan.

”Myöhemmin joutuu tekemään paljon enemmän töitä mansikoiden eteen. Nyt saman määrän saa poimittua vähemmällä työllä.”

Koska tällä hetkellä pelloilla riittää väkeä, kannattaa etukäteen myös varmistaa, mahtuuko pelloille poimimaan.

”Esimerkiksi meillä on varaussysteemi käytössä. Kannattaa soittaa etukäteen, jotta tietää, miten mansikkaa on poimittavissa”, neuvoo Mattilan luomutilan yrittäjä Swen Hirs.

Mansikat

Itsepoimintaetiketti


 Soita tilalle etukäteen ja varmista mansikoiden saatavuus. Joiltakin tiloilta poimimisaika pitää varata etukäteen.

 Varmista etukäteen myös, minkä verran mansikoita saa poimia ja ovatko esimerkiksi lapset tervetulleita mukaan.

 Ota mukaan omat poiminta-astiat, ellei toisin neuvota.

 Pysy omalla rivillä. Älä mene toisten riveille poimimaan.

 Poimi mansikat huolellisesti. Älä jätä kypsiä mansikoita mätänemään.

 Ilmoita henkilökunnalle tai merkitse annetulla merkkitikulla kohta, johon lopetat poiminnan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Mansikat
 • Uusimaa
 • Kasvinviljely

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  2. 2

   ”Luontainen taipumus” – Äiti teki itsemurhan, ja kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, paljastui suvun synkkä historia

   Tilaajille
  3. 3

   Mikä ihme saa amerikkalaiset luulemaan, että he säästyvät hirmu­myrskyjen tuhoilta? Vastauksia on ainakin kolme

  4. 4

   Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

  5. 5

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  6. 6

   Ei ole olemassa huonokuntoista hyvää johtajaa

  7. 7

   Sdp oli DDR:n vakoilijoiden ”pääyhteistyö­kumppani” Suomessa, väittää Suojelupoliisin pitkäaikainen päällikkö Seppo Tiitinen

  8. 8

   Kuninkaan haave oli maailman korkein torni, jossa Koneen hissit sinkoavat ihastelijat yli 660 metriin – tulos on puoli­valmis ranka

   Tilaajille
  9. 9

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  10. 10

   Alkoholisti on työpaikan musta lammas – pidin päiväkirjaa juomisistani, mutta valehtelin itselleni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  3. 3

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  4. 4

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  5. 5

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  6. 6

   Kuka tämän suunnitteli? Arvotalon umpiseinään on puhkaistu yksinäinen ikkuna, taustalla ”jännittävä ja traaginen” tarina

  7. 7

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  8. 8

   Kammottava näky odotti Rautatientorin käymälässä: Ulostetta, huumeneuloja ja verisiä papereita pitkin poikin

  9. 9

   Jos seksin määrästä tulee suhteessa riitaa, kannattaa katsoa, ovatko muut asiat kunnossa

  10. 10

   Syyrian ilmapuolustus ampui alas venäläisen tiedustelukoneen, Putinin mukaan kyse oli onnettomasta tapahtumaketjusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  9. 9

   ”Ihmiset eivät osaa nukkua, ovat superkireitä ja yli- tai alipainoisia”, sanoo joogaopettaja, joka uupui itsekin – Sitten hän löysi ratkaisun ja näyttää nyt kolme helppoa palauttavaa liikettä

  10. 10

   Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

  11. Näytä lisää