Kotimaa

Kysely työnantajille paljastaa, minkä ikäisenä työntekijän ajatellaan olevan parhaimmillaan –  alle 30-vuotiaiden työmoraalia pidetään huonompana kuin vanhemmilla

Työeläkevakuuttajien ja Kelan tilaaman tutkimuksen mukaan työntekijän parhaimmat vuodet ovat 35–44-vuotiaana. Alle 30-vuotiaita mainitsi tuskin kukaan rekrytointipäätöksiä tekevistä vastaajista.

Toisin kuin yleisesti ehkä luullaan, työntekijän iällä ei ole suurta merkitystä työnsaannissa. Näin sanovat ainakin rekrytointipäätöksiä tekevät ihmiset työeläkevakuuttajien ja Kelan teettämässä tutkimuksessa, jolla selvitettiin työnantajien suhtautumista alle 30- ja yli 50-vuotiaisiin työtekijöihin.

Kyselytutkimukseen vastasi 150 toimitus- ja henkilöstöjohtajaa, yrityksen omistajia sekä muuhun ylimpään johtoon kuuluvaa työnantajan edustajaa, jotka päättävät rekrytoinneista. Lähes kolmannes vastanneista työskenteli teollisuuden alalla, ja suurin osa, 90 prosenttia, oli yksityiseltä sektorilta.

Yli puolet vastaajista ei pitänyt ikää rekrytoinnissa kovinkaan tärkeänä. Lähes joka neljäs piti sitä jopa merkityksettömänä rekrytointipäätöstä tehtäessä.

Vähiten merkitystä työntekijän iälle annettiin pääkaupunkiseudulla, jossa yli neljä viidestä piti sitä joko täysin merkityksettömänä tai ei kovinkaan tärkeänä. Ikäkriittisimpiä oltiin Itä-Suomessa, jossa 41 prosenttia vastaajista piti ikää melko tärkeänä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Muiden kysymysten kohdalla esiin tuli tosin toisenlaisiakin sävyjä.

Kun tutkimukseen osallistuneilta kysyttiin, missä iässä työntekijä on parhaimmillaan, vain harva vastasi, että nuorena tai yli 55-vuotiaana. Vähän alle kaksi kolmesta piti 30–44-vuotiaita parhaimpina, ja tutkimuksen mukaan parhaimmat vuodet ajoittuvatkin 35- ja 44-ikävuoden väliin.

Parhaimmillaan työntekijän katsotaan olevan keskimäärin 39-vuotiaana.

Alle 30-vuotiaita mainitsi tuskin kukaan. Sen sijaan joka kymmenes oli sitä mieltä, että työntekijä oli parhaimmillaan 50–54-vuotiaana.

Hieman ristiriitaisesti alle 30-vuotiailla ei silti uskottu olevan vaikeuksia työnsaannissa. Yli 90 prosenttia vastanneista piti heidän työnsaantimahdollisuuksia erittäin tai melko hyvinä. Samanaikaisesti yli 50-vuotiaiden mahdollisuuksia huonoina piti joka viides.

Mitä alle 30-vuotiaiden ja yli 50-vuotiaiden vahvuuksiin ja heikkouksiin työelämässä tulee, ne ovat vastausten perusteella lähes peilikuva toisistaan.

Yli 50-vuotiaita työntekijöitä rasittavat jaksamisongelmat, muutosvastarinta ja madaltunut oppimiskyky, mutta he ovat ammattitaitoisia, näkemyksellisiä, pitkäjänteisiä ja vastuuntuntoisia, rekrytoijat ajattelevat. Nuoremmilta sen sijaan uskotaan löytyvän innostusta, joustavuutta ja ennakkoluulottomuutta.

Samanaikaisesti heidän sitoutumistaan sekä työmotivaatiota ja -moraaliaan pidetään matalampana kuin vanhemmilla. Vastaajien mukaan nuoremmat työntekijät haluavat edetä urallaan nopeasti ja heillä voi olla jopa ylioptimistinen käsitys omista kyvyistään.

”Tuloksissa näkyy kuva nykypäivän työn pirstaleisuudesta: ei sitouduta samaan työnantajaan, vaan pidetään silmät auki uusien työmahdollisuuksien suhteen koko ajan”, sanoo Työeläkevakuuttajat Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes tutkimuksesta lähetetyssä tiedotteessa.

”Aiemmin ajateltiin, että hyvä työntekijä on sitoutunut ja pitkäjänteinen, nykyisin muut ominaisuudet korostuvat. Onkin kiinnostavaa nähdä, säilyttävätkö nuoret työntekijät saman arvomaailman ja asenteet, kun he ovat viisikymppisiä, vai tapahtuuko siinä muutoksia työuran aikana.”

Useissa tutkimuksissa onkin todettu, että toisin kuin edeltävät sukupolvensa, sitoutuvat nuoret työpaikan sijaan enemmän työhön. Esimerkiksi Tampereella tehdyn väitöskirjan mukaan nuoret tietotyön tekijät vaihtavat usein työpaikkaa, hakien niistä osaamispääomaa.

Toisaalta nuoret toteuttavat juuri sitä muutosvalmiutta, jota heiltä työmarkkinoiden turvattomuuden lisäännyttyä vaaditaan. Pätkä- ja osa-aikatöissä sitoutuminen ei ole välttämättä järkevää, saati edes mahdollista.

Tutkimuksessa selvitettiin myös työnantajien näkemyksiä työhyvinvoinnista, tulevaisuudessa tarvittavista työelämätaidoista sekä siitä, kohtaavatko työmarkkinat ja työntekijät.

Julkisuudessa on esitetty, ettei tarjolla oleva työ löydä tekijäänsä, toisin sanoen tarjonta kohtaa työmarkkinoiden tarpeita. Näin ei tutkimuksen mukaan ole.

Lähes 60 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että työntekijöiden tarjonta vastaa yrityksen tai organisaation tarpeisiin erittäin tai melko hyvin. Erityisen tyytyväisiä ollaan Pohjois-Suomessa, jossa toimivista vastaajista yli 80 prosenttia oli tätä mieltä. Tyytymättömimpiä ollaan Etelä-Suomessa.

Julkisen ja yksityisen sektorin välillä vastauksissa oli tosin hajontaa. Julkisella puolella työskentelevistä vastaajista yli 90 prosenttia katsoi tarjonnan ja kysynnän kohtaavan melko hyvin tai erittäin hyvin. Yksityisellä puolella tätä mieltä oli 55 prosenttia vastaajista.

Työelämän muutoksissa ja myös työhyvinvoinnissa työnantajat siirtävät vastuun työntekijälle.

Vastaajien mukaan työelämän muutoksissa pärjää, jos työntekijällä on halua ja kykyä oppia uutta sekä kehittää itseään. Merkitystä annetaan myös joustavuudelle, sopeutumiskyvylle ja myönteiselle asenteelle.

Vastaajien mielestä työntekijän on itse huolehdittava työhyvinvoinnistaan. Tärkeimpänä työnantajat ja heidän edustajansa pitivät fyysistä ja henkistä kuntoa sekä terveitä elämäntapoja. Seuraavaksi tärkeimmiksi katsottiin työaikojen joustavuus ja työntekijän kyky säädellä kuormitusta.

Työnantajan velvollisuudet loistavat poissaolollaan. Vastaajien mielestä vaikkapa työterveyshuollolla on vähäisin osuus työkyvyn ylläpidossa.

Tutkimuksen toteutti IROResearch Elon, Ilmarisen, Kevan, Varman, Veritaksen, Työeläkevakuuttajat Telan ja Kelan toimeksiannosta. Kysely toteutettiin puhelinhaastatteluina toukokuussa 2018.

Sen otanta on kattava otos organisaatioiden koon, toimialan ja maantieteellisen sijainnin suhteen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työ
 • Työelämä
 • Sukupolvet
 • Ann-Mari Huhtanen
 • Nuoret

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui

  2. 2

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  3. 3

   Joku tyri pahasti Syyrian ilma­tilassa ja ajoi Israelin ja Venäjän törmäys­kurssille

  4. 4

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  5. 5

   Stormy Danielsin kirja kertoo uhkauksista ja seksistä Trumpin kanssa

  6. 6

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  7. 7

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  8. 8

   84-vuotias eläkeläinen luuli tilannetta vitsiksi, kun naamioituneet ryöstäjät rynnivät kioskiin Irlannissa – lopulta hän päätyi painiin, ajoi kaksi ryöstäjää pakoon ja kampitti vielä kolmannen

  9. 9

   ”Ihmisroska”-termiin yhdistetyn Markku Korhosen katkaisuhoito onnistui, kunnes paluujuna saapui Oulun rautatieasemalle

  10. 10

   Lionel Messi ei antanut PSV:n erikoisen muurin häiritä – Mestarien liigan avausmaali hipoi täydellisyyttä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  3. 3

   Kuka tämän suunnitteli? Arvotalon umpiseinään on puhkaistu yksinäinen ikkuna, taustalla ”jännittävä ja traaginen” tarina

  4. 4

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  5. 5

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  6. 6

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  7. 7

   Jos seksin määrästä tulee suhteessa riitaa, kannattaa katsoa, ovatko muut asiat kunnossa

  8. 8

   Kammottava näky odotti Rautatientorin käymälässä: Ulostetta, huumeneuloja ja verisiä papereita pitkin poikin

  9. 9

   Hinausauton kuljettaja saapui työmaalle ja alkoi tuhota silmittömästi henkilöautoa Vantaalla – ”Minä tempaisin siitä asfaltinpalasella toisen sivuikkunan sisälle”

  10. 10

   Syyrian ilmapuolustus ampui alas venäläisen tiedustelukoneen, Putinin mukaan kyse oli onnettomasta tapahtumaketjusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  2. 2

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirros raivoavasta Serena Williamsista tuomitaan rasistiseksi ja vastenmieliseksi – piirtäjä ihmettelee kohua: ”Yhtenä päivänä olet sankari ja toisena hylkiö”

  7. 7

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  8. 8

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  9. 9

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  10. 10

   Helsinkiläinen Vera Nevanlinna lähti retkelle syvälle Nuuksioon ja pysäköi autonsa tienlaitaan – Takaisin tullessa autolla odotti espoolainen sumputus

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Lionel Messi ei antanut PSV:n erikoisen muurin häiritä – Mestarien liigan avausmaali hipoi täydellisyyttä
  3. Kansanedustaja Jani Toivola siirtää kirjansa Helsinkiin kulu­korvauksista saamansa arvostelun jälkeen – ”Toivottavasti luottamus työhöni säilyy”
  4. Nuori Samuli Kaislasalo toi sormi murtuneenakin puhtia Suomen lentopallomiesten hakkuripeliin – ”Halusin antaa kaikkeni”
  5. Stormy Danielsin kirja kertoo uhkauksista ja seksistä Trumpin kanssa
  6. Suuri määrä matkalaukkuja myöhästyi vian vuoksi jatkolennoilta Helsinki-Vantaalla
  7. Liike Nyt kiinnosti ihmisiä, jotka ovat pettyneet perinteisten puolueiden välinpitämättömyyteen – ”Meitä houkutellaan makkaralla äänestämään”
  8. Joku tyri pahasti Syyrian ilma­tilassa ja ajoi Israelin ja Venäjän törmäys­kurssille
  9. Brexitin loppusuoralle on jäänyt vain vaikeita kysymyksiä, mutta ero ilman sopimusta olisi kaikille huono vaihtoehto Tilaajille
  10. Tunti sitten
  11. Trump ilmoitti taas uusista Kiina-tulleista – Hyötyykö niistä kukaan? Onko pelätty kauppasota nyt totta? HS etsi vastaukset keskeisiin kysymyksiin
  12. 84-vuotias eläkeläinen luuli tilannetta vitsiksi, kun naamioituneet ryöstäjät rynnivät kioskiin Irlannissa – lopulta hän päätyi painiin, ajoi kaksi ryöstäjää pakoon ja kampitti vielä kolmannen
  13. Näytä lisää