Kotimaa

Suomalaiset tutkijat: Venäjän valmistelut muun maailman internetistä irrottautumiseksi eivät olekaan propagandaa

Puolustusvoimien tietoverkkosodankäynnin tutkijat pitävät Venäjän sisäisen Runet-verkon irrottamista muusta internetistä teknisesti ja taloudellisesti mahdollisena. Tähän asti hanketta on pidetty vain propagandana. Venäläiset kokevat olevansa piiritetyssä linnakkeessa, tiivistää tutkija.

Venäjä valmistelee tosissaan kykyä irrottaa maan sisällä toimiva internetin osa – Runet – omaksi kansalliseksi riippumattomaksi verkokseen, arvioivat Puolustusvoimien tutkimuslaitoksen tietoverkkosodankäynnin tutkijat.

Venäjän viestintäministeriö ilmoitti kaksi vuotta sitten, että sen tavoitteena on pyrkiä luomaan vuoteen 2020 mennessä maailmanlaajuisesta internetistä irrallinen oma verkko venäläisen ”kriittisen infrastruktuurin suojaamiseksi”.

Hanketta on pidetty tähän asti lännessä pelkkänä propagandana, eikä sen onnistumiseen ole juuri uskottu.

Puolustusvoimien tutkimuslaitos julkaisi puoli vuotta sitten artikkelikokoelman Game Changer – Structural Transformation of Cyberspace. Kansainvälistäkin huomiota herättäneissä artikkeleissa tutkijat Juha Kukkola, Juha-Pekka Nikkarila ja Mari Ristolainen esittävät, että Venäjä on jo aloittanut kansallisen verkkonsa sulkemisprosessin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Käytännössä näin toimimalla Venäjä saavuttaisi kyvyn kytkeä tarvittaessa Venäjän kansallinen verkko irti maailmanlaajuisesta internetistä. Samalla suljetun kansallisen verkon operatiivinen kyky ei kokisi merkittäviä häiriöitä”, tutkijat kirjoittavat.

Tietoverkkosodankäynnin tutkimusalajohtaja Topi Tuukkanen Puolustusvoimien tutkimuslaitoksesta sanoo, että hankkeella on selvästi Venäjän valtion ylimmän johdon tuki.

”Se näkyy sekä strategioissa ja doktriineissa että myös siinä, kuinka duumassa (Venäjän parlamentin alahuone) käsitellään ja valmistellaan sen toimeenpanon edellyttämää lainsäädäntöä. Yhteyksien katkaisu kokonaan on vasta äärimmäinen toimenpide kansallisessa hätätilassa. En ajattele, että venäläiset ovat kokonaan katkaisemassa yhteyksiään internetiin, vaan että he haluavat valvoa, mitä rajan yli tulee”, hän sanoo.

Tuukkanen arvioi, että Venäjän yhteyksien katkaisemiseen vaaditaan isompi konflikti kuin Ukrainassa, koska yhteyksien katkaisemisella on väistämättä taloudellisia seurauksia.

”Sen pitäisi olla erittäin voimakas kansainvälinen kriisi, johon liittyisi myös aseellista toimintaa.”

Tutkijat puhuvat Venäjän pyrkimisestä digitaaliseen suvereniteettiin. Se tarkoittaa valtion kontrolloimaa ja kansallisen turvallisuuden takaavaa verkkoa. Se poikkeaa selvästi länsimaisesta ajattelutavasta, jossa internet perustuu avoimuuteen ja datan vapaaseen liikkuvuuteen.

Venäjän ja lännen välistä ymmärrystä vaikeuttaa käsite-eroavaisuus. Venäjällä puhutaan informaatioturvallisuudesta ja lännessä kyberistä ja ne tarkoittavat eri asioita.

Länsimainen kyberpuolustus on teknistä puolustautumista teknisiä uhkia vastaan. Venäläinen informaatioturvallisuus sisältää kyberin mutta on sitä laajempi käsite. Se sisältää myös kulttuuristen ja moraalisten arvojen puolustamisen.

”Väittäisin, ettei Venäjän valtionhallinnossa käytetä juuri lainkaan sanaa kyber. Siellä puhutaan informaatioturvallisuudesta, joka on täysin eri käsite kuin englanninkielinen information security.”

Tuukkanen vieroksuu lännessä yleistynyttä kybersota-käsitettä. Hän pitää parempana venäläisten käyttämää sanaa informaatiovastakkainasettelu.

”Ei ole näköpiirissä mitään erillistä kybersotaa, vaan meillä on kybervastakkainasettelu, joka on käynnissä tänään, tässä ja nyt. Tästä on esimerkkinä muutama vuosi sitten paljastunut ulkoministeriöön kohdistunut vakoilu”, Tuukkanen sanoo.

Jyväskylän yliopiston tutkija ja Puolustusvoimien entinen tiedustelueversti Martti J. Kari on tutkimuksissaan päätynyt siihen, että venäläisessä kyberuhkakuvassa näkyy samanlainen piiritetyn linnakkeen -näkemys kuin muissakin Venäjän uhkakuvissa.

”Venäläiset kokevat olevansa piiritetyssä linnakkeessa. He kokevat olevansa koko ajan informaatiovastakkainasettelun kohteena”, tiivistää Tuukkanen.

Runet-nimeä (russkij internet eli venäläinen internet) käytetään Venäjän rajojen sisällä toimivasta venäjänkielisestä internetistä. Venäjän hallinnon näkökulmasta se on tietoverkko, joka on Venäjän lainsäädännön alainen.

Joskus Runetilla voidaan tarkoittaa myös koko venäjänkielistä verkkoyhteisöä, johon kuuluu myös Venäjän federaation ulkopuolella olevia osia. Ne eivät ole Venäjän ohjailtavissa.

Venäjän lainsäädännön alaisuus tarkoittaa sitä, että valtion turvallisuusviranomaiset valvovat Runetin liikennettä. Venäjän turvallisuuspalvelu FSB valvoo internetliikennettä niin sanotun Sorm-järjestelmän avulla. Venäläiset operaattorit on velvoitettu auttamaan FSB:tä verkkovalvonnan järjestämisessä.

Toinen keskitetty verkkovalvonnan väline Venäjällä on Gossopka. Tämän FSB:n parhaillaan kehittämän järjestelmän tarkoituksena on tarkkailla keskitetysti verkkohyökkäyksiä ja auttaa puolustautumaan kriittisiin verkkoihin kohdistuvia hyökkäyksiä vastaan.

Runetiin liittyy Venäjän riippumattomuuteen liittyviä arvoja, joita ei länsimaissa välttämättä tiedosteta. Venäjän hallinnolle Runet on vaihtoehto amerikkalaisvetoiselle läntiselle internetille.

Runetiin onkin kehitetty muun muassa omat venäläiset sosiaalisen median palvelunsa, hakukoneensa ja sähköpostipalvelunsa. Ne ovat yksityisten yritysten omistamia, mutta yrityksillä on läheiset yhteydet Venäjän poliittiseen hallintoon.

Venäjällä on pyrkimys myös lännestä riippumattomaan teknologia- ja ohjelmistokehitykseen, josta yhtenä esimerkkinä on maan turvallisuusviranomaisten käyttöön kehitetty venäläinen Linux-jakelu nimeltä Astra Linux.

Tietoverkkosodankäynnin tutkijoiden mukaan Venäjä voi päästä globaalista internetistä riippumattomaan omaan nettiinsä suhteellisen pienin kustannuksin. Siihen on jo olemassa sopivaa teknologiaa.

Käytännössä Venäjä pakottaa omien verkkojensa reitityksen tapahtuvaksi Venäjän alueella. Oman verkon sulkemisen apuna käytettäisiin internetin verkkojen välistä bgp-reititysprotokollaa (border gateway protocol) ja tällä vuosikymmenellä yleistynyttä ohjelmallista verkonhallintateknologia sdn:ää (software-defined networking).

Runet-verkon runkoyhteydet ovat pääosin viiden yhtiön hallussa. Venäläiset kaupungit on yhdistetty valokuitukaapelein, mutta myös esimerkiksi satelliittiyhteyksiä on käytössä. Internet-liikenteelle tärkeät yhdysliikennepisteet ovat pääosin Länsi-Venäjällä ja Siperian rautatien varrella.

Julkisen Runetin lisäksi Venäjän viranomaisilla on käytössä omia verkkojaan. Tällaisia ovat esimerkiksi Venäjän federaation valtionverkko ja Venäjän asevoimien verkko.

Asevoimien verkosta tiedetään, että se perustuu Venäjän puolustusministeriön ja teleyritys Rostelekomin verkkoihin. Sotilasyksiköillä on omat palvelimensa ja reitittimensä, eikä verkosta ole yhteyttä yleiseen internetiin. Dataa välitetään valokuitujen, satelliittien ja radiolinkkien kautta. Käyttöjärjestelmänä lienee ainakin alemmalla tasolla venäläinen Astra Linux.

Puolustusvoimien tutkimuslaitoksen tietoverkkosodankäynnin asiantuntijat ovat tulleet päätelmään, että Venäjä saa mahdollisessa kriisitilanteessa suhteellista etua suljetusta ja valtion valvomasta internetistään.

”Miten Venäjän Runetiin voitaisiin lännessä reagoida? Peliteknisesti asetelma on ikävä kyllä niin, että teki länsi mitä tahansa, niin Venäjä voittaa joka tapauksessa”, sanoo Tuukkanen.

”Tässä tulee esiin autoritaarisen hallinnon keskusjohtoisen järjestelmän voimakas tahto ja osin piittaamattomuus länsimaisista normeista. Se antaa heille koko ajan etulyöntiaseman, jossa länsimaat ovat reaktiivisessa moodissa ja kykenemättömiä reagoimaan siihen.”

Lähteitä:
Juha Kukkola, Juha-Pekka Nikkarila, Mari Ristolainen: Game Changer – Structural transformation of cyberspace Juha Kukkola, Juha-Pekka Nikkarila, Mari Ristolainen: Runet 2020, Puolustustutkimus 2018 -vuosikirja Juha-Pekka Nikkarila, Mari Ristolainen: ”Runet 2020” – Deploying traditional elements of combat power in cyberspace Juha Kukkola: Civilian and military information infrastructure and the control of the Russian segment of Internet Martti J. Kari: Piiritetty kyberlinnake. Venäjään kohdistuva kyberuhka venäläisten julkisten asiakirjojen mukaan

Fakta

Runet


 Runetilla tarkoitetaan Venäjällä toimivaa venäjänkielistä internetin osaa.

 Runetin verkkotunnukset ovat tyypillisesti .ru, .su ja .рф.

 Runkoyhteyksien tärkeimmät tarjoajat ovat Rostelekom, MTS, Vimpelkom, MegaFon, and TransTeleKom.

 Tunnettuja palveluja ovat hakukone Yandex, sähköpostipalvelu mail.ru sekä sosiaalisen median palvelut Vkontakte ja LiveJournal.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Internet
 • Venäjä
 • Jarmo Huhtanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nytkö jätti-irtisanomiset alkoivat? OP käynnistää kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut

  2. 2

   Kadulla kävelleiden miesten toisiinsa osuminen johti täydelliseen hermojen menetykseen Aleksis Kiven kadulla – Kovemman kolhun saanut seurasi toista osapuolta rappukäytävään ja yritti tappaa

  3. 3

   Poliisioperaatio Lauttasaaressa: Pitkäpiippuisen aseen ja kookkaan Ruotsin lipun kanssa liikkunut mies otettiin kiinni metroasemalla

  4. 4

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  5. 5

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  6. 6

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  7. 7

   Keskustan kansanedustajat kutsuttiin ”erittäin tärkeään” kokoukseen Kesärantaan – Myös siniset pitää oman kokouksen

  8. 8

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  9. 9

   Turun talousrikoksista epäillyt miehet esiintyvät etäyhteyden kautta oikeudelle – Tämä tiedetään nyt saariston laajasta poliisioperaatiosta

  10. 10

   Kun Tepa Lundgren, 72, kuolee, kaikki on valmiina – Punaisesta mapista löytyy tarvittava tieto omaisille sekä punamustat villasukat arkkua varten

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  3. 3

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  4. 4

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  5. 5

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  6. 6

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  7. 7

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  8. 8

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  9. 9

   Ruotsidemokraatit ratkaisivat Ruotsin hallituspelin ensimmäisen erän oikeiston eduksi ja kokivat sitten nöyryyttävän tappion – Ryhmänjohtaja: ”Nyt raja on tullut vastaan”

  10. 10

   Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää