Kotimaa

Salassapitosopimus uhkasakolla, majoitus retkisängyllä – Ravintola­työntekijä avautui ”painajaisesta Hangossa”, Pam kummastelee ravintolan toimintaa

Ravintolan työntekijöiden piti kirjoittaa salassapitosopimus, jossa oli 10 000 euron uhkasakko. Ravintolan omistajien mukaan käytäntö on alalla yleinen, mutta Pamin asiantuntija tyrmää väitteen.

Makaronitehdas-ravintolassa Hangossa perjantaina aloittanut Jasmin Ngo koki heti työsuhteen alussa järkytyksen.

Hänelle soitettiin keväällä ja pyydettiin töihin Hankoon Makaronitehdas-ravintolaan. Lisäksi hänelle sanottiin, että hän voisi tehdä vuoroja saman yrityksen Classic Pizza -ravintolassa.

Puhelussa kerrottiin silloin, että työnantaja järjestää työntekijöille omakotitalomajoituksen, jossa hän jakaisi huoneen maksimissaan yhden henkilön kanssa.

Perillä yösijaksi tarjottiin Ngon mukaan retkisänkyä ränsistyneessä kerrostalokolmiossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kaivoin komerosta itselleni taitettavan retkisängyn, jossa oli viiden sentin paksuinen patja.”

Sopimuksen mukaan Ngon olisi pitänyt maksaa majoituksesta 190 euroa kuussa.

Samassa kolmiossa tulisi majoittumaan yhtäaikaisesti jopa yhdeksän työntekijää, ja asuntoon oli Ngon mukaan vain kahdet avaimet.

HS on nähnyt sopimuksen.

Epäselvyyksiä ilmeni pian myös työvuoroissa. Ngo oli esittänyt vapaatoiveen tulevaksi viikonlopuksi, jotta voisi osallistua festivaaleille. Tämä oli työnantajalle sopinut, mutta tieto vapaatoiveesta ei ollut kulkeutunut työvuorolistojen laatijalle.

Lopulta vapaapäivä järjestyi.

Kahden työvuoron jälkeen Ngo irtisanoutui ja ilmoitti yrityksen omistajalle Juha Toivaselle kokevansa tulleensa petetyksi.

”Toin asumisasiat esiin ravintolapäällikön kanssa jo ensimmäisenä päivänä, ja myös seuraavana päivänä puitiin muun muassa työvuoroihin ja asumiseen liittyviä asioita. Keskustelun päätteeksi totesimme, että minun on parasta lähteä kotiin, kun emme päässeet yhteisymmärrykseen”, Ngo sanoo HS:lle.

Toisen työvuoronsa päätteeksi hän lähetti vielä pitkän viestin yrityksen omistajalle. Toivanen tai kukaan muukaan yrityksestä ei ollut tämän jutun kirjoitushetkellä maanantaina vastannut Ngolle.

Viestin lisäksi Ngo kirjoitti kokemuksestaan Facebook-seinälleen. Päivitys levisi laajalle, ja Ngo kertoo saaneensa päivityksestään kannustavaa palautetta sekä ihmettelyä siitä, miten nuoria työntekijöitä käytetään räikeästi hyväksi.

Päivitys alkaa sanoilla ”Painajainen Hangossa.”
Ngon päivityksessä kummasteltiin muun muassa sitä, että Classic Pizzan työntekijöiden tulee allekirjoittaa salassapitosopimus, jossa on 10 000 euron uhkasakko. Sopimuksen mukaan työntekijä sitoutuu lisäksi ”korvaamaan työnantajalle aiheutuvat sopimussakon ylittävät vahingot täysimääräisesti viivästyskorkoineen ja oikeudenkäyntikuluineen”.

Classic Pizza perustelee salassapitosopimusta yrityksen liikesalaisuuksien eli asiakkaiden, myyntien ja reseptiikan suojelulla.

Vastaavat salassapitosopimukset ovat alalla yleisiä, sanoo Merja Rahkola-Toivanen ravintoloita pyörittävästä CPR Finland -yrityksestä HS:lle.

Yrityksen aikaisempi nimi oli Juha Toivanen oy. Nimi vaihtui pian sen jälkeen, kun HS kertoi Classic Pizza -ravintoloiden palkanmaksuun ja työaikakirjanpitoon liittyvistä epäselvyyksistä viime marraskussa.

Rahkola-Toivasen mukaan nimenmuutos oli ollut vireillä Patentti- ja rekisterihallituksessa jo kauemmin.

Marraskuun jutussa käsiteltiin myös aiemmin mainittua 10 000 euron uhkasakkoa.

Ngo oli Hangossa töissä vuokratyövoimaa välittävän yrityksen kautta, joten hän ei allekirjoittanut salassapitosopimusta. Hän sanoo, ettei myöskään ole kuuden vuoden ravintola-alalla työskentelynsä aikana vastaavaa salassapitosopimusta allekirjoittanut.

”Halusin silti nostaa tapauksen esille, koska koin, että minut huijattiin töihin. Tietenkin haluan myös, että työkavereideni olot siellä paranisivat”, Ngo sanoo.

Salassapitosopimusta ja sen suuruutta kummastelee myös Palvelualojen ammattiliiton (Pam) Helsingin ja Uudenmaan aluepäällikkö Johanna Sparf.

”Ei ole tavallista tehdä tuollaisia meidän aloilla, etenkään kun puhutaan suorittavista työntekijöistä, eikä niinkään asiantuntijatehtävistä. Sinänsä se ei ole mitenkään laitonta, mutta kuulostaa aika kovalta”, Sparf sanoo.

Classic Pizzan tapaus on hänelle tuttu, sillä hän työskenteli sen parissa myös viime marraskuussa.

Hän huomauttaa, että työsuhteessa itsessään on melko vahva lojaliteettivelvoite, joka estää paljastamasta työnantajan liike- ja ammattisalaisuuksia. Erilliset salassapitosopimukset eivät ole hänen mielestään tarpeellisia.

”Tämä asia on ollut jo aiemmin (HS:n marraskuisen jutun aikaan) työsuojelutarkastajan kanssa puheena. Sen koommin asiasta ei ole tullut minulle mitään tietoa, mutta täytyypä olla työsuojeluviranomaisiin yhteydessä uudelleen”, Sparf sanoo.

Sparf lisää vielä, ettei salassapitosopimus voi rajoittaa työntekijän oikeutta kertoa ongelmistaan työpaikalla.

”Sopimuksessa pitää pystyä selvittämään työntekijälle keskeiset ehdot, ettei tule tunnetta, että kaikenlaista keskustelua rajoitetaan, koska sehän ei pidä paikkaansa.”

Sparf myös kannustaa Pamin alojen työntekijöitä ottamaan heihin yhteyttä, jos kysymyksiä esimerkiksi kesätöistä tai palkoista tulee.

”Saamme valtavasti yhteydenottoja sähköpostitse ja puhelimitse. Tarkkoja määriä en muista, mutta Pamin osalta puhutaan tuhansista”, Sparf sanoo.

Classic Pizza -ravintoloiden ravintolatoimenjohtaja Tommi Aaltonen kirjoitti Ngon Facebook-päivitykseen maanantaina oman vastineensa. Hän kirjoittaa, että haluaa oikoa työntekijän julkisuudessa antamia virheellisiä tietoja.

Hän pahoittelee Ngon kokemusta, mutta sanoo, että mikäli asukas joutuu majoittumaan retkisängyssä, vuokrasumma on 100 euroa kuukaudessa.

Aaltonen sanoo vastineessaan myös, ettei majoituksen järjestäminen henkilökunnalle ole kannattavaa liiketoimintaa. Jos yhdeksän henkilöä maksaisi vuokraa 190 euroa kuukaudessa, tulisi vuokran kokonaissummaksi 1 710 euroa.

Aaltonen kieltäytyi kommentoimasta tapausta sunnuntaina Helsingin Sanomille.

Cpr Finlandin Rahkola-Toivanen sanoi maanantaina HS:lle, että majoitusjärjestelyt ja niiden hinnat on käyty läpi kaikkien tulevien työntekijöiden kanssa suullisesti tai kirjallisesti.

”Ravintolapäällikkö käy asumisjärjestelyt kaikkien kanssa läpi suullisesti. On kerrottu, että asumisen hinnat vaihtelevat 100 eurosta 190 euroon riippuen majoituksen varustelusta”, Rahkola-Toivanen sanoo.

Hänen mukaansa kerrostalokolmiossa ei välttämättä asu yhtäaikaisesti yhdeksää henkilöä, vaan välillä heitä saattaa olla siellä esimerkiksi kolme tai neljä. Se on hänen mukaansa syy myös siihen, miksi Aaltosen vastineessa sanottiin, ettei asuntojen vuokraaminen työntekijöille ole kannattavaa liiketoimintaa.

”Joku tulee viikoksi, joku kahdeksi. Jos työsuhteet ovat eri mittaisia, ei kokonaisvuokra tule silloin siten, että kaikki olisivat siellä koko ajan.”

Ngon mukaan vuokrahintojen vaihtelusta ei hänen kanssaan puhuttu, vaan hän sai tietää hintahaitarista vasta Aaltosen vastineesta.

Ngo sanoo, että myös viereisessä asunnossa asui ravintolan työntekijöitä. Hänen mukaansa siellä ei ollut lainkaan kalusteita.

”Eilen ennen lähtöäni päästin yhden henkilön pesemään pyykkinsä meidän asuntoon, koska heillä ei ollut siellä mitään, millä pestä. Heillä oli siellä yksi paistinpannu”, Ngo sanoo.

”He maksavat asunnosta 100 euroa kuukaudessa henkilöä kohden, ja heitä on tulossa sinne yhdeksän. Aika naurettavaa mielestäni, että tuollaisesta pyydetään sata euroa.”

Vaikka Cpr Finland ja Jasmin Ngo ovat olleet tapauksen kulusta eri mieltä, Rahkola-Toivanen kiittää Ngoa hyvästä keskustelunavauksesta.

”Olemme oppineet, että viestintäämme on parannettava sen osalta, että kuka majoittuu ja missä majoittuu. Se on valtava palapeli, kun tulee sekä nuoria että kantahenkilökuntaa paljon töihin. Ensi kesänä tiedämme varmasti paljon paremmin”, Rahkola-Toivanen sanoo.


  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Palveluala
 • Ravintolat
 • Työehtokiistat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  3. 3

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  4. 4

   Sukupuoli-identiteetillä ei pidä vitsailla

  5. 5

   Laulaja Janna Hurmerinta koki kaksi vuotta sitten elämässään suhdekatastrofin, joka nyt on luettavissa hänen uusista lauluistaan – mutta ei haastatteluista

  6. 6

   Järjestö: Lesboksen pakolaisleirillä jopa lapset ovat yrittäneet itsemurhaa – ”En ole koskaan nähnyt samanlaista kärsimystä”

  7. 7

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Venäjän tulli luopuu hankalasta ja kalliista vakuudesta – Nyt rahoitusyhtiön omistamalla autolla pääsee taas rajan yli

  10. 10

   Kahdeksan ihmistä sai tuomiot Turun parkkimittarijutussa – työntekijät veivät mittareista satojatuhansia euroja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  5. 5

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  6. 6

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  7. 7

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  8. 8

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  9. 9

   Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta

  10. 10

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää