Kotimaa

Porvoon koululaiset syövät ensi vuonna kerran viikossa vegaanilounaan – Kokeilu on tiettävästi ensimmäinen suomessa

Vegaaniannoksia kehitellään ja testataan syksyllä. Tiettävästi vegaaniruokaa ei tässä mittakaavassa tarjota kouluissa ja päiväkodeissa missään muussa kunnassa.

Porvoon kaupungin 10 000 koululaista ja päiväkotilasta syövät ensi vuoden alusta kerran viikossa vegaanisen lounaan.

Vegaaniruokapäivänä kaupungin kouluissa ja päiväkodeissa tarjotaan vain kasviperäisistä raaka-aineista valmistettuja annoksia. Ruoan kanssa voi kuitenkin yhä juoda myös maitoa.

Porvoon tilapalveluiden ruokapalvelupäällikön Leila Korhosen tiedossa ei ole muita isoja kuntia, joissa vegaaniannokset olisi tässä mittakaavassa otettu osaksi yleisiä ruokalistoja.

Jokaviikkoisen vegaanilounaan lisäksi kaupunki tarjoaa kaikille koululaisille päivittäin kasvisruokavaihtoehdon. Kasvisruokaa ei enää tarvitse pyytää yksittäin ennakkoon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kasvisruokapäivät ja päivittäinen kasvisvaihtoehto ovat monissa kouluissa jo tavallinen asia. Espoon kouluissa kasvisruokavaihtoehto tuli päivittäiseksi huhtikuussa.

Kasvisruoat ovat pääsääntöisesti lakto-ovo-vegetaarisia, eli ne voivat sisältää kasvisten lisäksi maitotuotteita ja kananmunaa.

”Tietooni ei ole tullut täysin vegaanisia aterioita kaikille yleisesti tarjoavia kuntia. Kasvisruokina tarjotaan kuitenkin myös vegaanisia pääruokia, kuten vaikkapa kirkasliemistä kasvissosekeittoa, mutta usein silloin lisukkeet ja juomat ovat eläinperäisiä”, kertoo Valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Arja Lyytikäinen.

Esimerkiksi Helsingin päiväkodeissa on tämän vuoden alusta voinut valita lapselleen vegaaniaterian. Vegaaniruokaa pitää kuitenkin pyytää lapselle erikseen.

Porvoon kouluissa ja päiväkodeissa myös tavallista kasvisruokaa haluavien on pitänyt ilmoittautua ja tilata ruokansa etukäteen. Vegaaniruokaa ei ole saanut edes erityisruokavaliona.

Porvoon kokeilu lähti liikkeelle valtuustoaloitteesta, jossa pyydettiin selvittämään, miten kaupungin julkinen ruokapalvelu voisi kasvisruoan lisäksi myös vegaaniruoan tarjontaa.

”Tämä kokeilu syntyi selvitystyöstä, palauteviesteistä ja keskusteluista valtuutettujen kanssa”, kertoo Korhonen.

Vegaaniruokapäivän tarkoituksena on vähentää lihan kulutusta, mikä puolestaan hidastaa ilmastonmuutosta.

”Kaupunki korostaa tarvetta ilmastonmuutoksen hidastamiseen ja etsii siihen keinoja. Vegaanilounas on tällainen ympäristöteko. Globaalissa mittakaavassa se on pieni, mutta yhden kaupungin kohdalla varsin merkittävä askel.”

Kasvisruoan saatavuutta on haluttu lisätä myös siksi, että ravitsemussuositukset ohjaavat pienentämään punaisen lihan osuutta ruoasta. Sen sijaan tulisi suosia kalan ja kanan käyttöä sekä lisätä kasviksia.

Viikoittainen vegaanilounas on Korhosen mukaan kokeilu, jonka onnistuminen edellyttää maukkaiden reseptien kehittelyä. Ennen ruokalistoille päätymistä vegaanisia lounaita kokeilevat ensin testisyöjät. Testaus alkaa syksyllä.

Kaupungin kouluissa ja päiväkodeissa on kuuden viikon kiertävä ruokalista.

”Ajattelimme, että yksi vegaaninen lounas viikossa on hyvä mittari. Siksi meidän täytyy syksyn aikana kehittää kuusi erityyppistä ja niin herkullista vegaanireseptiä, että niillä on mahdollisuus menestyä”, Korhonen sanoo.

Korhonen uskoo, että monipuolistuneet kasviproteiinituotteet mahdollistavat houkuttelevien vegaanireseptien löytymisen. Nyhtökaura tai Härkis taipuvat hyvin vaikkapa pastaruokiin.

Jos vegaaniruoka ei mene syöjille kaupaksi, kokeillaan jotain muuta.

”Voi käydä niin, että ruoat eivät kelpaa, ja sitten on vain todettava, ettei niitä haluta. Tavoite kuitenkin on, että ruoat ovat niin hyvän makuisia ja ennen kaikkea hyvän näköisiä, että ne kelpaavat ruokailijoille.”

Ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Lyytikäisen mukaan koulujen ja päiväkotien ruokailussa näkyy selvästi, että kunnat kehittävät kasvisruokatarjontaansa ja etsivät uusia vaihtoehtoja.

”Kasviperäisten raaka-aineiden saatavuus on parantunut. Papuvalmisteet, nyhtökaura sun muut lisäävät mahdollisuuksia tuottaa vegaanisia reseptejä klassisten lakto-ovo-vegetaaristen ruokien rinnalle.”

Vegaaniruoan tarvetta selvitettiin Porvoossa kyselyllä oppilaiden ja päiväkotilasten vanhemmille. Vegaanista ruokavaliota noudattavia lapsia löytyi 10–15.

”Se on suhteessa hyvin pieni määrä. Päätimme silti, että syksystä alkaen vegaanivaihtoehto on saatavilla päivittäin erikseen pyydettävänä niille, jotka noudattavat erityisruokavaliota.”

Vanhemmat ovat suhtautuneet vegaanipäiväkokeiluun sekä kannustaen että epäillen. On esimerkiksi ihmetelty, miksei riitä, että ruoka on vegetaarista, tai epäilty, syövätkö lapset vegaaniruokaa.

”Tämä on kuitenkin nimenomaan kokeilu, ja jos ruoka menee vain biojätteeseen, kokeilusta luovutaan”, Korhonen muistuttaa.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta ei velvoita kuntia tarjoamaan päiväkotilapsille ja koululaisille vegaaniruokaa. Sen sijaan suositus on, että ruokalajivaihtoehtoja olisi kaksi, joista toinen olisi kasvisruokaa.

”Missään nimessä emme sulje pois vegaanista pääruokavaihtoehtoa. Päätös on aina kuntakohtainen, ja kun tarjontaa lähdetään suunnittelemaan, sen täytyy tietysti aina täyttää ravitsemussuositukset”, Lyytikäinen sanoo.

Kasvispainotteisia ravitsemussuosituksia on viety Lyytikäisen mielestä innostuneesti ja ammattitaitoisesti eteenpäin joukkoruokailussa.

”Yhteinen intressimme on terveyttä edistävä, kasvispainotteinen ruokavalio lapsille ja nuorille.”

Ravitsemuksen lisäksi suositusten taustalla on myös ympäristökysymyksiä.

Kun tarjonta ja vaihtoehtojen määrä kasvaa, lasten osallistuminen kouluruokailuun paranee, Lyytikäinen lisää.

Fakta

Terveyttä ja ympäristövastuuta kasviksista


 Puolet lautasesta tuoreita tai kypsiä kasviksia, neljäsosa perunaa, pastaa tai viljalisäkettä, neljäsosa kalaa, lihaa, kananmunaa tai kasviproteiinia. Lisukkeina ruokajuoma, leipä, margariini ja salaatinkastike tai öljy. Lautasmalli ohjaa yhä sitä, missä suhteessa ruoka-aineita lapataan koululaisten lautasille.

 Koululaisten ja varhaiskasvatuksen ravitsemussuositukset määrittelevät Valtion ravitsemusneuvottelukunta (VRN), Opetushallitus ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Suositusten mukaan kouluruoan tulee olla täysipainoista, ravitsemussuositusten mukaista, maukasta ja syömään houkuttelevaa.

 Kouluruokasuosituksen mukaan koululaisille olisi hyvä tarjota päivittäin kaksi pääruokavaihtoehtoa, joista toinen voi olla kasvisruokaa. Kasvisruokavaihtoehto tukisi VRN:n mukaan sekä terveyttä edistävää että ympäristövastuullista syömistä.

 Jos kouluruokailussa ei ole päivittäin valittavaa kasvisruokavaihtoehtoa, VRN suosittelee kasvisruokapäivän järjestämistä.

 Suosituksissa on erikseen vegaaninen lautasmalli, joka jakaa aterian kolmeen osaan: juures-, peruna- tai viljalisäkkeeseen, tuoreisiin ja kypsennettyihin kasviksiin ja palkokasveihin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kouluruokailu
 • Kasvisruoka
 • Vegaani
 • Vegaaninen
 • Päiväkoti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS Paraisilla: Poliisi tutkii vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  2. 2

   Krp on ottanut kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat mukana operaatiossa – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään nyt

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  5. 5

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  6. 6

   Arjen Kamphuis lähti Norjaan melomaan ja katosi – hollantilaisen tietoturva-asiantuntijan kohtalo hämmentää poliiseja ja läheisiä

  7. 7

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  8. 8

   Tätäkö on Helsingin vammaispolitiikka? kysyy Tomi Salonen – Kaupunkipyörien tellinki vei pysäköintipaikat invalideilta Munkkivuoressa

  9. 9

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  10. 10

   Enemmistö Yhdysvaltain republikaaneista kannatti aborttia – Sitten tuli vuosi 1973, ja kysymyksestä tehtiin poliittinen ase

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp on ottanut kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat mukana operaatiossa – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään nyt

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  4. 4

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  5. 5

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  6. 6

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  7. 7

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  8. 8

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  9. 9

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  10. 10

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Krp on ottanut kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat mukana operaatiossa – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään nyt

  11. Näytä lisää