Kotimaa

Porvoon koululaiset syövät ensi vuonna kerran viikossa vegaanilounaan – Kokeilu on tiettävästi ensimmäinen suomessa

Vegaaniannoksia kehitellään ja testataan syksyllä. Tiettävästi vegaaniruokaa ei tässä mittakaavassa tarjota kouluissa ja päiväkodeissa missään muussa kunnassa.

Porvoon kaupungin 10 000 koululaista ja päiväkotilasta syövät ensi vuoden alusta kerran viikossa vegaanisen lounaan.

Vegaaniruokapäivänä kaupungin kouluissa ja päiväkodeissa tarjotaan vain kasviperäisistä raaka-aineista valmistettuja annoksia. Ruoan kanssa voi kuitenkin yhä juoda myös maitoa.

Porvoon tilapalveluiden ruokapalvelupäällikön Leila Korhosen tiedossa ei ole muita isoja kuntia, joissa vegaaniannokset olisi tässä mittakaavassa otettu osaksi yleisiä ruokalistoja.

Jokaviikkoisen vegaanilounaan lisäksi kaupunki tarjoaa kaikille koululaisille päivittäin kasvisruokavaihtoehdon. Kasvisruokaa ei enää tarvitse pyytää yksittäin ennakkoon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kasvisruokapäivät ja päivittäinen kasvisvaihtoehto ovat monissa kouluissa jo tavallinen asia. Espoon kouluissa kasvisruokavaihtoehto tuli päivittäiseksi huhtikuussa.

Kasvisruoat ovat pääsääntöisesti lakto-ovo-vegetaarisia, eli ne voivat sisältää kasvisten lisäksi maitotuotteita ja kananmunaa.

”Tietooni ei ole tullut täysin vegaanisia aterioita kaikille yleisesti tarjoavia kuntia. Kasvisruokina tarjotaan kuitenkin myös vegaanisia pääruokia, kuten vaikkapa kirkasliemistä kasvissosekeittoa, mutta usein silloin lisukkeet ja juomat ovat eläinperäisiä”, kertoo Valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Arja Lyytikäinen.

Esimerkiksi Helsingin päiväkodeissa on tämän vuoden alusta voinut valita lapselleen vegaaniaterian. Vegaaniruokaa pitää kuitenkin pyytää lapselle erikseen.

Porvoon kouluissa ja päiväkodeissa myös tavallista kasvisruokaa haluavien on pitänyt ilmoittautua ja tilata ruokansa etukäteen. Vegaaniruokaa ei ole saanut edes erityisruokavaliona.

Porvoon kokeilu lähti liikkeelle valtuustoaloitteesta, jossa pyydettiin selvittämään, miten kaupungin julkinen ruokapalvelu voisi kasvisruoan lisäksi myös vegaaniruoan tarjontaa.

”Tämä kokeilu syntyi selvitystyöstä, palauteviesteistä ja keskusteluista valtuutettujen kanssa”, kertoo Korhonen.

Vegaaniruokapäivän tarkoituksena on vähentää lihan kulutusta, mikä puolestaan hidastaa ilmastonmuutosta.

”Kaupunki korostaa tarvetta ilmastonmuutoksen hidastamiseen ja etsii siihen keinoja. Vegaanilounas on tällainen ympäristöteko. Globaalissa mittakaavassa se on pieni, mutta yhden kaupungin kohdalla varsin merkittävä askel.”

Kasvisruoan saatavuutta on haluttu lisätä myös siksi, että ravitsemussuositukset ohjaavat pienentämään punaisen lihan osuutta ruoasta. Sen sijaan tulisi suosia kalan ja kanan käyttöä sekä lisätä kasviksia.

Viikoittainen vegaanilounas on Korhosen mukaan kokeilu, jonka onnistuminen edellyttää maukkaiden reseptien kehittelyä. Ennen ruokalistoille päätymistä vegaanisia lounaita kokeilevat ensin testisyöjät. Testaus alkaa syksyllä.

Kaupungin kouluissa ja päiväkodeissa on kuuden viikon kiertävä ruokalista.

”Ajattelimme, että yksi vegaaninen lounas viikossa on hyvä mittari. Siksi meidän täytyy syksyn aikana kehittää kuusi erityyppistä ja niin herkullista vegaanireseptiä, että niillä on mahdollisuus menestyä”, Korhonen sanoo.

Korhonen uskoo, että monipuolistuneet kasviproteiinituotteet mahdollistavat houkuttelevien vegaanireseptien löytymisen. Nyhtökaura tai Härkis taipuvat hyvin vaikkapa pastaruokiin.

Jos vegaaniruoka ei mene syöjille kaupaksi, kokeillaan jotain muuta.

”Voi käydä niin, että ruoat eivät kelpaa, ja sitten on vain todettava, ettei niitä haluta. Tavoite kuitenkin on, että ruoat ovat niin hyvän makuisia ja ennen kaikkea hyvän näköisiä, että ne kelpaavat ruokailijoille.”

Ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Lyytikäisen mukaan koulujen ja päiväkotien ruokailussa näkyy selvästi, että kunnat kehittävät kasvisruokatarjontaansa ja etsivät uusia vaihtoehtoja.

”Kasviperäisten raaka-aineiden saatavuus on parantunut. Papuvalmisteet, nyhtökaura sun muut lisäävät mahdollisuuksia tuottaa vegaanisia reseptejä klassisten lakto-ovo-vegetaaristen ruokien rinnalle.”

Vegaaniruoan tarvetta selvitettiin Porvoossa kyselyllä oppilaiden ja päiväkotilasten vanhemmille. Vegaanista ruokavaliota noudattavia lapsia löytyi 10–15.

”Se on suhteessa hyvin pieni määrä. Päätimme silti, että syksystä alkaen vegaanivaihtoehto on saatavilla päivittäin erikseen pyydettävänä niille, jotka noudattavat erityisruokavaliota.”

Vanhemmat ovat suhtautuneet vegaanipäiväkokeiluun sekä kannustaen että epäillen. On esimerkiksi ihmetelty, miksei riitä, että ruoka on vegetaarista, tai epäilty, syövätkö lapset vegaaniruokaa.

”Tämä on kuitenkin nimenomaan kokeilu, ja jos ruoka menee vain biojätteeseen, kokeilusta luovutaan”, Korhonen muistuttaa.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta ei velvoita kuntia tarjoamaan päiväkotilapsille ja koululaisille vegaaniruokaa. Sen sijaan suositus on, että ruokalajivaihtoehtoja olisi kaksi, joista toinen olisi kasvisruokaa.

”Missään nimessä emme sulje pois vegaanista pääruokavaihtoehtoa. Päätös on aina kuntakohtainen, ja kun tarjontaa lähdetään suunnittelemaan, sen täytyy tietysti aina täyttää ravitsemussuositukset”, Lyytikäinen sanoo.

Kasvispainotteisia ravitsemussuosituksia on viety Lyytikäisen mielestä innostuneesti ja ammattitaitoisesti eteenpäin joukkoruokailussa.

”Yhteinen intressimme on terveyttä edistävä, kasvispainotteinen ruokavalio lapsille ja nuorille.”

Ravitsemuksen lisäksi suositusten taustalla on myös ympäristökysymyksiä.

Kun tarjonta ja vaihtoehtojen määrä kasvaa, lasten osallistuminen kouluruokailuun paranee, Lyytikäinen lisää.

Fakta

Terveyttä ja ympäristövastuuta kasviksista


 Puolet lautasesta tuoreita tai kypsiä kasviksia, neljäsosa perunaa, pastaa tai viljalisäkettä, neljäsosa kalaa, lihaa, kananmunaa tai kasviproteiinia. Lisukkeina ruokajuoma, leipä, margariini ja salaatinkastike tai öljy. Lautasmalli ohjaa yhä sitä, missä suhteessa ruoka-aineita lapataan koululaisten lautasille.

 Koululaisten ja varhaiskasvatuksen ravitsemussuositukset määrittelevät Valtion ravitsemusneuvottelukunta (VRN), Opetushallitus ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Suositusten mukaan kouluruoan tulee olla täysipainoista, ravitsemussuositusten mukaista, maukasta ja syömään houkuttelevaa.

 Kouluruokasuosituksen mukaan koululaisille olisi hyvä tarjota päivittäin kaksi pääruokavaihtoehtoa, joista toinen voi olla kasvisruokaa. Kasvisruokavaihtoehto tukisi VRN:n mukaan sekä terveyttä edistävää että ympäristövastuullista syömistä.

 Jos kouluruokailussa ei ole päivittäin valittavaa kasvisruokavaihtoehtoa, VRN suosittelee kasvisruokapäivän järjestämistä.

 Suosituksissa on erikseen vegaaninen lautasmalli, joka jakaa aterian kolmeen osaan: juures-, peruna- tai viljalisäkkeeseen, tuoreisiin ja kypsennettyihin kasviksiin ja palkokasveihin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kouluruokailu
 • Kasvisruoka
 • Vegaani
 • Vegaaninen
 • Päiväkoti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  2. 2

   Jos mieheni alkaisi huomautella ylipainosta, suuttuisin varmasti

  3. 3

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  4. 4

   Uskontotutkija: ”Maallistuneet pohjoismaalaiset” ovat todellisuudessa paljon uskonnollisempia kuin kehtaavat myöntää

  5. 5

   Huippukokouspäivä on koittanut: Tänään Trump ja Putin tapaavat Helsingissä – mitä siitä voi oikeasti seurata? Asiantuntijat listasivat hyvät ja huonot lopputulokset

  6. 6

   Osa Helsingistä eristetään maanantaina, joukko­liikenne pysähtyy paikoin täysin – kartta näyttää, miten liikenne järjestetään keskustassa

  7. 7

   Valtionjohtajien turvatoimet ovat omaa luokkaansa: Putin pelkää myrkytystä, Trumpia ympäröi huomaamattomien salaisten agenttien joukko

  8. 8

   Vain Putin sai heti sateenvarjon, kun rankkasade yllätti MM-finaalin palkintojenjaon – Ranskan ja Kroatian presidentit seisoivat likomärkinä

  9. 9

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  10. 10

   Kaliforniassa viikko sitten kadonnut nuori nainen löydettiin elossa – selvisi juomalla vettä jäähdyttimen letkun kautta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  2. 2

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  3. 3

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  4. 4

   Nobelisti Bengt Holmström selittää, miksi Trump tuntuu aidolta silloinkin, kun ei puhu totta, kun taas muut poliitikot tuntuvat teeskentelijöiltä, vaikka puhuisivat totta

   Tilaajille
  5. 5

   Kaliforniassa viikko sitten kadonnut nuori nainen löydettiin elossa – selvisi juomalla vettä jäähdyttimen letkun kautta

  6. 6

   Mitä Trumpin suosikki­kanava Fox kertoo Suomesta? ”Suomalaiset menevät naimisiin toisten suomalaisten kanssa, joten heidän yhteis­kuntansa on puhdas”

  7. 7

   Osa Helsingistä eristetään maanantaina, joukko­liikenne pysähtyy paikoin täysin – kartta näyttää, miten liikenne järjestetään keskustassa

  8. 8

   Avoin kirje Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenteille: Ettehän päätä eurooppalaisten asioista Euroopan pään yli

  9. 9

   Alle kouluikäinen isoveli haki Annemari Karjalaisen kotiin pulkassa vetäen – Vasta aikuisena hän oppi, että pitäisi sanoa sijaissisarus ja sijaiskotiin

  10. 10

   Ilosaarirock ei osaa päättää, ollako rockfestari vai palvellako nuorisoa – Zara Larsson oli päälavalla hukassa, mutta pikkulavojen bändit pelastivat loppuunmyydyn lauantain

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  2. 2

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  3. 3

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  4. 4

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  5. 5

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  6. 6

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  7. 7

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  8. 8

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Grafiikka näyttää: Näin sukeltajat saattavat lapsia ulos luolastosta

  11. Näytä lisää