Kotimaa

Suomalaisyritys kehitti vaatteiden alle näkevän kameran, jota testataan Ruis­rockissa – katso videolta, miten kamera tunnistaa piilotetut esineet

Ruisrockissa testataan ennen­näkemätöntä turvallisuus­teknologiaa, kun lämpöä aistiva kamera skannaa festarikansaa.

Ruisrockin väenpaljoutta vahtii ensi viikonloppuna ainutlaatuinen kamera, joka näkee festarikansan vaatteiden alle.

Helsinkiläisen Asqella Oy:n alimillimetritekniikkaan perustuva Argon-kamera skannaa festarikansaa heidän kulkiessaan laitteen ohi. Argon on lähes kaksimetrinen, kaksisataakiloinen mustanhopea jättikamera.

Asqellan toimitusjohtaja Arttu Luukanen naureskelee, että laitteen ja Star Warsin R2-D2-robotin yhdennäköisyys on tahaton sattuma.

”Sinisellä ja valkoisella haettiin takaa arktista tunnelmaa ja mustalla hi-tech-fiilistä”, Luukanen kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Luukanen painottaa, että skannaamisessa ei ole kyse tirkistelystä. Argon-kameran tarkoitus on löytää piilotettuja esineitä vaatteiden alta ja täten parantaa turvallisuutta.

Erikoisaallonpituudella toimiva Argon-kamera kuvaa ihmisistä luonnollisesti huokuvaa lämpöä.

Kameran kuvassa ihminen näyttäytyy vaaleana, ympäristöään lämpimämpänä hahmona. Kuva ei ole anatomisesti yksityiskohtainen. Sukupuolta siitä on mahdoton tunnistaa.

Argon-kamera on passiivinen eli se ei lähetä säteilyä tai vahingoita ohikulkijoita millään tapaa.

”Monin tavoin Argon toimii samalla tavalla kuin tavallinen kamera. Lähimpänä sitä on lämpökamera”, Luukanen kuvailee.

Argon-kamera toimii kuitenkin sata kertaa pidemmillä aallonpituuksilla kuin perinteinen lämpökamera. Siitä syystä vaatemateriaalit näyttäytyvät kokonaan läpinäkyvinä.

Juuri tähän perustuu Argon-kameran kyky paljastaa vaatteiden alla salakuljetetut esineet. Jos vaatteiden alla piilossa oleva esine estää lämpöä heijastumasta, se piirtyy kameran kuvaan tummana alueena.


Korkean kuvanottotaajuuden ansiosta Argon-kamera kykenee tunnistamaan esineitä myös liikkeessä olevien ihmisten vaatekerrosten alta.

Sydämentahdistimia, tekoniveliä tai muita ihon alaisia asioita Argon ei näe. Se tunnistaa vain ihon lämpösäteilyä estävät esineet.

Kamera on suunniteltu lisäämään suurten ihmisjoukkojen turvallisuutta esimerkiksi festareilla tai metroasemilla. Luukanen kertoo, että tällaisille kohteille yhteistä on se, että niihin ei voida suuren ihmismäärän takia soveltaa perinteisiä turvatarkastuksia. Se hidastaisi massoja liikaa.

Laitteen tarkoitus ei ole korvata ihmisiä, vaan helpottaa heidän työtään. Ihmistä tarvitaan tutkimaan laitteen havaitsemat salakuljetut esineet.

”Argonilla ei ole kykyä erottaa muoviräjähdettä juustosta tai tupakka-askia pienestä räjähteestä. Kuitenkin ne näkyvät kameran ottamassa kuvassa.”

Kyseessä on yrityksen ensimmäinen Suomessa toteuttama pilottitesti. Ulkomailla testejä on jo ollut. Ruisrock valikoitui testipaikaksi läheisyytensä ja teknologiamyönteisyytensä takia.

”Meille on hillittömän tärkeä juttu, että voimme ulkomailla sanoa kokeilleemme laitetta käytännössä kotimaassamme”, Luukanen sanoo.

”Jos testi näyttää hyvältä, ehkä kokeilemme laitetta uudestaan Ruisrockissa.”

Argon-kameran paikka Ruisrockissa on salaisuus, sanoo Ruisrockin turvallisuuspäällikkö Ville Ketonen.

”Jos poliisi kertoisi, että edessä on tutka, se heikentäisi tehoa. Sama pätee tähän”, hän sanoo.

”Jos laitteelle altistuu, se kerrotaan kyllä.”

Sen Ketonen paljastaa, että kamera on sijoitettu paikkaan, josta siitä on eniten hyötyä.

Festivaalilla on Ketosen mukaan Argon-kameran lisäksi käytössä kaikki perinteiset turvallisuusmenetelmät. Kamera ei vaikuta järjestyksenvalvojien määrään. Ketonen näkee kameran lisänä perinteiselle valvonnalle.

”Kameralla näkee asioita, jotka voivat aiheuttaa paljonkin haittaa tapahtumassa”, Ketonen sanoo.

Hän arvioi, että muun muassa isohkot määrät huumetta voivat paljastua kameralla.

”Sen sanon, että emme etsi kameralla jallupulloa”, Ketonen sanoo.

Hän kertoo, että Ruisrockiin tyypillisesti salakuljetetaan alkoholia. Muita turvaporteilla järjestysmiesten haaviin jääviä esineitä ovat linkkuveitset, laserosoittimet, lasiesineet ja hiuslakkapullot.

”Toki jos sisään tullessa pullo löytyy, se otetaan kyllä pois, paljastaa sen mikä tahansa.”

Arttu Luukanen painottaa, että Argon-kameraa ei ole suunniteltu tunnistamaan takin alle piilotettuja piilopulloja tai linkkuveitsiä.

”Liian pienet esineet eivät erotu kuvassa”, hän sanoo.

Yritys markkinoikin laitetta suurten uhkien, kuten aseiden ja räjähteiden tunnistamiseen. Laite on suunniteltu tunnistamaan joukkomurhavälineitä.


Lounais-Suomen poliisilaitoksen ylikomisario Timo Malinen ei kuitenkaan lähde pelottelemaan festivaalikävijöitä kohonneella terroriuhalla.

”Kaikki tämä johtuu siitä, että maailmalla on tapahtunut viime vuosina terroritekoja ja järjestäjällä on velvollisuus ottaa se huomioon. Kuitenkaan sen suurempaa uhkaa ei ole olemassa. On vain uhan mahdollisuus, johon täytyy varautua”, Malinen sanoo.

Suojelupoliisin viime kesänä laatima terrorismin uhka-arvio on yhä ajantasainen. Uhka-arvion mukaan terrorismin uhka Suomessa on kohonnut.

Malinen kertoo, että poliisin näkökulmasta suuret väkimäärät ovat aina potentiaalinen kohde iskulle. Malinen täsmentää, että uhka ei ole festivaaleilla sen suurempi kuin muissakaan suurissa tapahtumissa.

Hän uskoo, että Ruisrockin halu lisätä valvontaa ei johdu siis suuresta uhasta, vaan siitä, että järjestäjät ovat halukkaita kokeilemaan uutta tekniikkaa.

”Mielestäni tällaista tekniikkaa pitäisi käyttää enemmän. Teknologia voi lisätä turvallisuutta.”

Fakta

Asqella


 Aloitti toimintansa spinoff-yrityksenä vuonna 2013. Argon-laite tuotiin markkinoille vuonna 2016.

 Teknologian kehittäminen aloitettiin akateemisessa maailmassa Suomessa 1990-luvun lopulla. Silloin teknologia ei ollut vielä kaupallistettavissa.

 Argonin teknologia perustuu ihmisestä huokuvaan lämpöön.

 Argon on 195 senttiä korkea ja painaa 200 kiloa.

 Argon pystyy skannaamaan 1 800 ihmistä tunnissa. Laite pystyy skannaamaan ihmisiä, jotka sijaitsevat 3­–­8 metrin päässä siitä.

 Laitetta käytetään etänä tabletilla tai kannettavalla.

 Argoneita on tähän mennessä myyty noin kymmenen. Yrityksen tavoite on myydä vuoden sisään 20 lisää.

 Argon maksaa 100 000–200 000 euroa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teknologia
 • Turvallisuus
 • Ruisrock

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  2. 2

   Jos mieheni alkaisi huomautella ylipainosta, suuttuisin varmasti

  3. 3

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  4. 4

   Uskontotutkija: ”Maallistuneet pohjoismaalaiset” ovat todellisuudessa paljon uskonnollisempia kuin kehtaavat myöntää

  5. 5

   Huippukokouspäivä on koittanut: Tänään Trump ja Putin tapaavat Helsingissä – mitä siitä voi oikeasti seurata? Asiantuntijat listasivat hyvät ja huonot lopputulokset

  6. 6

   Osa Helsingistä eristetään maanantaina, joukko­liikenne pysähtyy paikoin täysin – kartta näyttää, miten liikenne järjestetään keskustassa

  7. 7

   Valtionjohtajien turvatoimet ovat omaa luokkaansa: Putin pelkää myrkytystä, Trumpia ympäröi huomaamattomien salaisten agenttien joukko

  8. 8

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  9. 9

   Vain Putin sai heti sateenvarjon, kun rankkasade yllätti MM-finaalin palkintojenjaon – Ranskan ja Kroatian presidentit seisoivat likomärkinä

  10. 10

   Nobelisti Bengt Holmström selittää, miksi Trump tuntuu aidolta silloinkin, kun ei puhu totta, kun taas muut poliitikot tuntuvat teeskentelijöiltä, vaikka puhuisivat totta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  2. 2

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  3. 3

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  4. 4

   Nobelisti Bengt Holmström selittää, miksi Trump tuntuu aidolta silloinkin, kun ei puhu totta, kun taas muut poliitikot tuntuvat teeskentelijöiltä, vaikka puhuisivat totta

   Tilaajille
  5. 5

   Kaliforniassa viikko sitten kadonnut nuori nainen löydettiin elossa – selvisi juomalla vettä jäähdyttimen letkun kautta

  6. 6

   Mitä Trumpin suosikki­kanava Fox kertoo Suomesta? ”Suomalaiset menevät naimisiin toisten suomalaisten kanssa, joten heidän yhteis­kuntansa on puhdas”

  7. 7

   Osa Helsingistä eristetään maanantaina, joukko­liikenne pysähtyy paikoin täysin – kartta näyttää, miten liikenne järjestetään keskustassa

  8. 8

   Avoin kirje Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenteille: Ettehän päätä eurooppalaisten asioista Euroopan pään yli

  9. 9

   Alle kouluikäinen isoveli haki Annemari Karjalaisen kotiin pulkassa vetäen – Vasta aikuisena hän oppi, että pitäisi sanoa sijaissisarus ja sijaiskotiin

  10. 10

   Ilosaarirock ei osaa päättää, ollako rockfestari vai palvellako nuorisoa – Zara Larsson oli päälavalla hukassa, mutta pikkulavojen bändit pelastivat loppuunmyydyn lauantain

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  2. 2

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  3. 3

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  4. 4

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  5. 5

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  6. 6

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  7. 7

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  8. 8

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Grafiikka näyttää: Näin sukeltajat saattavat lapsia ulos luolastosta

  11. Näytä lisää