Kotimaa

Suomalaisyritys kehitti vaatteiden alle näkevän kameran, jota testataan Ruis­rockissa – katso videolta, miten kamera tunnistaa piilotetut esineet

Ruisrockissa testataan ennen­näkemätöntä turvallisuus­teknologiaa, kun lämpöä aistiva kamera skannaa festarikansaa.

Ruisrockin väenpaljoutta vahtii ensi viikonloppuna ainutlaatuinen kamera, joka näkee festarikansan vaatteiden alle.

Helsinkiläisen Asqella Oy:n alimillimetritekniikkaan perustuva Argon-kamera skannaa festarikansaa heidän kulkiessaan laitteen ohi. Argon on lähes kaksimetrinen, kaksisataakiloinen mustanhopea jättikamera.

Asqellan toimitusjohtaja Arttu Luukanen naureskelee, että laitteen ja Star Warsin R2-D2-robotin yhdennäköisyys on tahaton sattuma.

”Sinisellä ja valkoisella haettiin takaa arktista tunnelmaa ja mustalla hi-tech-fiilistä”, Luukanen kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Luukanen painottaa, että skannaamisessa ei ole kyse tirkistelystä. Argon-kameran tarkoitus on löytää piilotettuja esineitä vaatteiden alta ja täten parantaa turvallisuutta.

Erikoisaallonpituudella toimiva Argon-kamera kuvaa ihmisistä luonnollisesti huokuvaa lämpöä.

Kameran kuvassa ihminen näyttäytyy vaaleana, ympäristöään lämpimämpänä hahmona. Kuva ei ole anatomisesti yksityiskohtainen. Sukupuolta siitä on mahdoton tunnistaa.

Argon-kamera on passiivinen eli se ei lähetä säteilyä tai vahingoita ohikulkijoita millään tapaa.

”Monin tavoin Argon toimii samalla tavalla kuin tavallinen kamera. Lähimpänä sitä on lämpökamera”, Luukanen kuvailee.

Argon-kamera toimii kuitenkin sata kertaa pidemmillä aallonpituuksilla kuin perinteinen lämpökamera. Siitä syystä vaatemateriaalit näyttäytyvät kokonaan läpinäkyvinä.

Juuri tähän perustuu Argon-kameran kyky paljastaa vaatteiden alla salakuljetetut esineet. Jos vaatteiden alla piilossa oleva esine estää lämpöä heijastumasta, se piirtyy kameran kuvaan tummana alueena.


Korkean kuvanottotaajuuden ansiosta Argon-kamera kykenee tunnistamaan esineitä myös liikkeessä olevien ihmisten vaatekerrosten alta.

Sydämentahdistimia, tekoniveliä tai muita ihon alaisia asioita Argon ei näe. Se tunnistaa vain ihon lämpösäteilyä estävät esineet.

Kamera on suunniteltu lisäämään suurten ihmisjoukkojen turvallisuutta esimerkiksi festareilla tai metroasemilla. Luukanen kertoo, että tällaisille kohteille yhteistä on se, että niihin ei voida suuren ihmismäärän takia soveltaa perinteisiä turvatarkastuksia. Se hidastaisi massoja liikaa.

Laitteen tarkoitus ei ole korvata ihmisiä, vaan helpottaa heidän työtään. Ihmistä tarvitaan tutkimaan laitteen havaitsemat salakuljetut esineet.

”Argonilla ei ole kykyä erottaa muoviräjähdettä juustosta tai tupakka-askia pienestä räjähteestä. Kuitenkin ne näkyvät kameran ottamassa kuvassa.”

Kyseessä on yrityksen ensimmäinen Suomessa toteuttama pilottitesti. Ulkomailla testejä on jo ollut. Ruisrock valikoitui testipaikaksi läheisyytensä ja teknologiamyönteisyytensä takia.

”Meille on hillittömän tärkeä juttu, että voimme ulkomailla sanoa kokeilleemme laitetta käytännössä kotimaassamme”, Luukanen sanoo.

”Jos testi näyttää hyvältä, ehkä kokeilemme laitetta uudestaan Ruisrockissa.”

Argon-kameran paikka Ruisrockissa on salaisuus, sanoo Ruisrockin turvallisuuspäällikkö Ville Ketonen.

”Jos poliisi kertoisi, että edessä on tutka, se heikentäisi tehoa. Sama pätee tähän”, hän sanoo.

”Jos laitteelle altistuu, se kerrotaan kyllä.”

Sen Ketonen paljastaa, että kamera on sijoitettu paikkaan, josta siitä on eniten hyötyä.

Festivaalilla on Ketosen mukaan Argon-kameran lisäksi käytössä kaikki perinteiset turvallisuusmenetelmät. Kamera ei vaikuta järjestyksenvalvojien määrään. Ketonen näkee kameran lisänä perinteiselle valvonnalle.

”Kameralla näkee asioita, jotka voivat aiheuttaa paljonkin haittaa tapahtumassa”, Ketonen sanoo.

Hän arvioi, että muun muassa isohkot määrät huumetta voivat paljastua kameralla.

”Sen sanon, että emme etsi kameralla jallupulloa”, Ketonen sanoo.

Hän kertoo, että Ruisrockiin tyypillisesti salakuljetetaan alkoholia. Muita turvaporteilla järjestysmiesten haaviin jääviä esineitä ovat linkkuveitset, laserosoittimet, lasiesineet ja hiuslakkapullot.

”Toki jos sisään tullessa pullo löytyy, se otetaan kyllä pois, paljastaa sen mikä tahansa.”

Arttu Luukanen painottaa, että Argon-kameraa ei ole suunniteltu tunnistamaan takin alle piilotettuja piilopulloja tai linkkuveitsiä.

”Liian pienet esineet eivät erotu kuvassa”, hän sanoo.

Yritys markkinoikin laitetta suurten uhkien, kuten aseiden ja räjähteiden tunnistamiseen. Laite on suunniteltu tunnistamaan joukkomurhavälineitä.


Lounais-Suomen poliisilaitoksen ylikomisario Timo Malinen ei kuitenkaan lähde pelottelemaan festivaalikävijöitä kohonneella terroriuhalla.

”Kaikki tämä johtuu siitä, että maailmalla on tapahtunut viime vuosina terroritekoja ja järjestäjällä on velvollisuus ottaa se huomioon. Kuitenkaan sen suurempaa uhkaa ei ole olemassa. On vain uhan mahdollisuus, johon täytyy varautua”, Malinen sanoo.

Suojelupoliisin viime kesänä laatima terrorismin uhka-arvio on yhä ajantasainen. Uhka-arvion mukaan terrorismin uhka Suomessa on kohonnut.

Malinen kertoo, että poliisin näkökulmasta suuret väkimäärät ovat aina potentiaalinen kohde iskulle. Malinen täsmentää, että uhka ei ole festivaaleilla sen suurempi kuin muissakaan suurissa tapahtumissa.

Hän uskoo, että Ruisrockin halu lisätä valvontaa ei johdu siis suuresta uhasta, vaan siitä, että järjestäjät ovat halukkaita kokeilemaan uutta tekniikkaa.

”Mielestäni tällaista tekniikkaa pitäisi käyttää enemmän. Teknologia voi lisätä turvallisuutta.”

Fakta

Asqella


 Aloitti toimintansa spinoff-yrityksenä vuonna 2013. Argon-laite tuotiin markkinoille vuonna 2016.

 Teknologian kehittäminen aloitettiin akateemisessa maailmassa Suomessa 1990-luvun lopulla. Silloin teknologia ei ollut vielä kaupallistettavissa.

 Argonin teknologia perustuu ihmisestä huokuvaan lämpöön.

 Argon on 195 senttiä korkea ja painaa 200 kiloa.

 Argon pystyy skannaamaan 1 800 ihmistä tunnissa. Laite pystyy skannaamaan ihmisiä, jotka sijaitsevat 3­–­8 metrin päässä siitä.

 Laitetta käytetään etänä tabletilla tai kannettavalla.

 Argoneita on tähän mennessä myyty noin kymmenen. Yrityksen tavoite on myydä vuoden sisään 20 lisää.

 Argon maksaa 100 000–200 000 euroa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teknologia
 • Turvallisuus
 • Ruisrock

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  2. 2

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  3. 3

   10-vuotiaiden poikien joukkio kävi pienempiensä kimppuun Espoossa, Tomi Linkala päätti puuttua tilanteeseen – ”Aikuisen on uskallettava puuttua”

  4. 4

   Mikä ihme saa amerikkalaiset luulemaan, että he säästyvät hirmu­myrskyjen tuhoilta? Vastauksia on ainakin kolme

  5. 5

   Maailman korkeimmasta rakennuksesta tuli puolivalmis ikuisuusprojekti, joka hädin tuskin etenee – Näin Saudi-Arabian suuret unelmat murenevat

   Tilaajille
  6. 6

   Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

  7. 7

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  8. 8

   Sdp oli DDR:n vakoilijoiden ”pääyhteistyö­kumppani” Suomessa, väittää Suojelupoliisin pitkäaikainen päällikkö Seppo Tiitinen

  9. 9

   Alkoholisti on työpaikan musta lammas – pidin päiväkirjaa juomisistani, mutta valehtelin itselleni

  10. 10

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  3. 3

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  4. 4

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  5. 5

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  6. 6

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  7. 7

   Kammottava näky odotti Rautatientorin käymälässä: Ulostetta, huumeneuloja ja verisiä papereita pitkin poikin

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  10. 10

   Syyrian ilmapuolustus ampui alas venäläisen tiedustelukoneen, Putinin mukaan kyse oli onnettomasta tapahtumaketjusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  9. 9

   ”Ihmiset eivät osaa nukkua, ovat superkireitä ja yli- tai alipainoisia”, sanoo joogaopettaja, joka uupui itsekin – Sitten hän löysi ratkaisun ja näyttää nyt kolme helppoa palauttavaa liikettä

  10. 10

   Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

  11. Näytä lisää
  Uusimmat