Kotimaa

Syöpäriskistä johtuva verenpainelääkkeiden takaisinveto on Suomen kaikkien aikojen laajin, mutta siitä tiedotettiin vain median kautta: ”Emme voi olla varmoja, saavatko kaikki tiedon”

Takaisinveto johtuu epäpuhtauksia sisältävästä kiinalaisen valmistajan valsartaanista, ja lääkkeet voi vaihtaa maksutta toisiin. Asiasta ei ole tiedotettu lääkkeitä käyttäville henkilökohtaisesti.

Apteekit vaihtavat tiettyjä valsartaania sisältäviä lääkkeitä korvaaviin valmisteisiin maksutta, kertoo Kela tiedotteessaan.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea tiedotti keskiviikkona, että se on vetänyt pois osan valsartaania sisältävistä verenpainelääkkeistä. Niillä on Suomessa noin 20 000 käyttäjää. Heitä kehotetaan vaihtamaan kyseiset lääkkeet.

Lista jakelukieltoon asetetuista lääkkeistä on HS:n keskiviikkona julkaisemassa jutussa ja tämän uutisen faktalaatikossa.

Lääkkeitä käyttäville ihmisille ei ole ainakaan vielä tiedotettu takaisinvedosta henkilökohtaisesti. Ihmisten toivotaan huomaavan itse tiedotusvälineistä, että listatut lääkkeet tulee käydä vaihtamassa apteekissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Fimean yliproviisori Sami Paaskoski myöntää, että jokaisen varmasti tavoittavan tiedotustavan löytäminen on suuri haaste.

”Joudumme hyvin pitkälti olemaan viestinnässä tiedotusvälineiden varassa. Silloin kyse on kuitenkin usein kertaluonteisesta tiedottamisesta, ja jollain saattaa jäädä uutiset juuri sinä päivänä katsomatta. Emme voi olla varmoja, saavatko kaikki tiedon.”

Paaskoski kertoo, että Fimealla ei ole keskitettyä tietokantaa, josta näkisi, mitä lääkkeitä kukin käyttää.

”Meillä ei ole myöskään mahdollisuutta päästä mihinkään kantajärjestelmään penkomaan potilaiden tietoja.”

Fimean ylilääkäri Kimmo Jaakkola kertoo, ettei Fimealla ole arvioitu verenpainelääkkeistä syntyvää riskiä niin kiireelliseksi, että asian syvempää tiedottamista olisi pidetty tarpeellisena.

Hänen mukaansa seuraava vaihe voisi olla tiedon etsiminen potilastietojärjestelmistä tai viimeisenä keinona apteekkien rekistereistä.

”Ensin tehdään helpot keinot, jotka tavoittavat suuria massoja. Ryhdymme työläämpiin keinoihin vasta sitten, kun muut keinot on käytetty ja jos tarkempaan tiedottamiseen on vielä tarve.”

Sami Paaskoski kertoo, että apteekeilla on velvoite pitää reseptipäiväkirjaa toimittamistaan lääkkeistä.

”Apteekeilla on tiedossa nimet ja lääkkeet, jolloin yhteyden ottaminen on jossakin määrin mahdollista. Käytännössä tämä on kuitenkin varsinkin suurissa apteekeissa ja kaupungeissa vaikeaa, koska työ on manuaalista ja yhteystietojen kokoaminen on oma operaationsa.”

Paaskosken mukaan takaisinvetoja potilailta on tavallisesti enintään kaksi vuodessa. Hänen tiedossaan ei ole Suomesta näin laajaa tapausta.

”Aikaisemmin takaisinvedot ovat koskeneet lääkkeitä, joilla on hyvin rajattu käyttäjäkunta. Silloin myös tiedottaminen on voitu hoitaa huomattavasti kohdennetummin kuin nyt.”

Fimean Jaakkola huomauttaa, että asiasta tiedottaminen on ensisijaisesti myyntiluvan haltijoiden ja apteekkien vastuulla. Fimean rooli on tarvittaessa ohjeistaa mutta ei suoranaisesti tiedottaa asiasta lääkkeiden käyttäjille.

Verenpainelääkkeiden syöpäriski on aiheuttanut kansalaisissa huolta ja jopa epäluottamusta lääketeollisuutta kohtaan.

Fimealle on tullut paljon yhteydenottoja huolestuneilta ihmisiltä. Monet ovat kaivanneet täsmennyksiä siihen, kuuluuko heidän itse käyttämänsä lääke vaihdettavien lääkkeiden listaan vai ei.

”Viesteistä heijastuu huoli ja epävarmuus, kun tietoa asiasta on vielä niin vähän. Viesteistä on heijastunut myös epäilys siitä, pystytäänkö turvallisia lääkkeitä tekemään”, Jaakkola kertoo.

Hänen mukaansa lääkkeiden valmistus on hyvin tarkasti valvottua ja dokumentoitua.

”Pyrimme siihen, että ne olisivat turvallisia.”

Yhteydenottoja on Jaakkolan mukaan tullut myös apteekeista.

”Ilmeisesti tieto ei ole kulkenut optimaalisesti, mikä on aiheuttanut hämmennystä myös apteekkien henkilökunnassa.”

Riskin suuruudesta on vielä paljon avoimia kysymyksiä. Jaakkola toivoo, että ensi viikolla tiedot täsmentyvät. Asiasta ei ole kuitenkaan vielä varmuutta.

”Toivotaan, että saamme jo ensi viikolla jotain lisää. Kaiken kaikkiaan asian selvittämisessä menee varmaan kuukausia. Tietoa tulee lisää pikkuhiljaa.”

Tässä vaiheessa ei esimerkiksi vielä tiedetä, kuinka paljon N-nitrosodimetyyliamiini mahdollisesti lisää syöpäriskiä ihmisellä vai lisääkö ollenkaan.

”Euroopan lääkeviranomaiset selvittävät parhaillaan lääkeaine valsartaania koskevaa laatuongelmaa – – Epäpuhtauden muodostuminen liittyy lääkeaineen valmistuksessa käytettävään synteesimenetelmään”, Fimea kertoi tiedotteessa keskiviikkona.

Kimmo Jaakkola selventää asiaa.

”Verenpainelääkkeessä käytetty raaka-aineen eli valsartaanin valmistuksessa on eri vaiheita. Aine on valmistettu Kiinan tehtaassa, ja nyt jossakin kohtaa valmistusprosessia aineeseen on syntynyt epäpuhtautta, jota ei ole poistettu.”

Kaikkia valsartaania sisältäviä verenpainelääkkeitä ei olla poistamassa markkinoilta, ja ainoastaan listatut lääkkeet vaihdetaan apteekissa toiseen vastaavaan valmisteeseen. Vaara ei siis koske kaikkia valsartaania sisältäviä lääkkeitä.

”Lääketeollisuudessa kaikki on jäljitettävissä. Olemme saaneet selville juuri kyseisestä tehtaasta tulleesta raaka-aineesta valmistetut lääkkeet”, Jaakkola sanoo.

”On itsestään selvää, että samasta tehtaasta ei tule Eurooppaan enää raaka-ainetta ainakaan ennen kuin valmistusprosessia on muutettu.”

Syy verenpainelääkkeiden takaisinvetoon on siinä, että valmisteissa on kiinalaisen lääkevalmistajan (Zhejiang Huahai Pharmaceutical Co.) valsartaania, joka sisältää epäpuhtauksia.

Kieltolistan lääkkeistä on löytynyt N-nitrosodimetyyliamiinia, joka on kasvattanut syöpäriskiä eläinkokeissa. Kaikki valsartaania sisältävät lääkkeet eivät sisällä kyseistä kiinalaisvalmistajan valsartaania.

Fimean ylilääkäri Kimmo Jaakkola arvioi HS:lle, että kyseisten lääkkeiden aiheuttamat syöpäriskit ovat pieniä, kun niitä vertaa esimerkiksi grillimakkaraan tai auringon ultraviolettisäteilyyn.

Fakta

Nämä lääkkeet asetettiin jakelukieltoon Suomessa


 Valsarstad (Stada Nordic)

 Valsartan Actavis (Actavis Group PTC ehf)

 Valsartan Orion (Orion Pharma)

 Valsartan Ratiopharm (Ratiopharm GmbH)

 Valsartan Sandoz (Sandoz A/S)

 Valsartan/hydroklorotiazid Actavis (Actavis Group PTC ehf)

 Valsartan/hydrochlorothiazide Orion (Orion Pharma)

 Valsartan/hydrochlorothiazide Ratiopharm (Ratiopharm GmbH)

 Valsartan/hydrochlorothiazide Sandoz (Sandoz A/S)

 Valsarstad Comp (Stada Nordic)

Lähde: Fimea. Sulkuihin on merkitty myyntiluvan haltija.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lääkkeet
 • Verenpaine
 • Kela
 • Fimea
 • Jukka Perttu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aftonbladet: Kaksi otettiin kiinni epäiltyinä joukkoraiskauksesta Tukholman keskustassa

  2. 2

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  3. 3

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  4. 4

   Joku tyri pahasti Syyrian ilma­tilassa ja ajoi Israelin ja Venäjän törmäys­kurssille

  5. 5

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  6. 6

   Stormy Danielsin kirja kertoo uhkauksista ja seksistä Trumpin kanssa

  7. 7

   84-vuotias eläkeläinen luuli tilannetta vitsiksi, kun naamioituneet ryöstäjät rynnivät kioskiin Irlannissa – lopulta hän päätyi painiin, ajoi kaksi ryöstäjää pakoon ja kampitti vielä kolmannen

  8. 8

   ”Ihmisroska”-termiin yhdistetyn Markku Korhosen katkaisuhoito onnistui, kunnes paluujuna saapui Oulun rautatieasemalle

  9. 9

   Muisteletko vanhoja mokiasi? Ei kannattaisi – kaksi uutta tutkimusta osoittaa, että ihmiset pitävät meistä enemmän kuin luulemme ja ovat valmiita antamaan anteeksi tylyt teot

  10. 10

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  3. 3

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  4. 4

   Kuka tämän suunnitteli? Arvotalon umpiseinään on puhkaistu yksinäinen ikkuna, taustalla ”jännittävä ja traaginen” tarina

  5. 5

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  6. 6

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  7. 7

   Jos seksin määrästä tulee suhteessa riitaa, kannattaa katsoa, ovatko muut asiat kunnossa

  8. 8

   Kammottava näky odotti Rautatientorin käymälässä: Ulostetta, huumeneuloja ja verisiä papereita pitkin poikin

  9. 9

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  10. 10

   Syyrian ilmapuolustus ampui alas venäläisen tiedustelukoneen, Putinin mukaan kyse oli onnettomasta tapahtumaketjusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  2. 2

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirros raivoavasta Serena Williamsista tuomitaan rasistiseksi ja vastenmieliseksi – piirtäjä ihmettelee kohua: ”Yhtenä päivänä olet sankari ja toisena hylkiö”

  7. 7

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  8. 8

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  9. 9

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  10. 10

   Helsinkiläinen Vera Nevanlinna lähti retkelle syvälle Nuuksioon ja pysäköi autonsa tienlaitaan – Takaisin tullessa autolla odotti espoolainen sumputus

  11. Näytä lisää