Kotimaa

Kansallispuistojen pitkospuiden tilalle tuli metallia ja retkeilijät harmistuivat – Nyt Metsähallitus kertoo, miksi muutos on tehtävä

Puupitkosten purkaminen ja korvaaminen muilla materiaaleilla on saanut retkeilijöiltä nihkeän vastaanoton.

Kansallispuistoissa ympäri Suomen korvataan puupitkoksia soralla ja metallilla. Metsähallituksen mukaan puiset pitkokset ovat liian kalliita ylläpitää. Lisäksi ne aiheuttavat eroosiota.

Suomen latu ja retkeilijät ovat harmissaan muutoksesta. Retkipaikka-blogin perustaja Antti Huttunen kertoo, että puupitkosten purkaminen ja korvaaminen muilla materiaaleilla on saanut retkeilijöiltä nihkeän vastaanoton. Myös polttopuuhuollosta säästäminen kismittää.

Retkipaikka on Suomen suurin retkeily-blogialusta, jota tekee reilut sata henkilöä eri puolilla Suomea. Sivuston retkitarinoita ja vinkkejä lukee noin miljoona kävijää vuosittain.

Huttunen on huolissaan retkeilyn tilasta. Hänen mielestään poliittiset päättäjät eivät huomioi tarpeeksi retkeilijöitä ja luontomatkailua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ei matkailua voida kehittää sillä, että infrastruktuuria puretaan tai sillä, että luemme mediasta romahtavista silloista”, hän sanoo.


Suomen ladun yhteiskunta­suhteiden asiantuntija Anne Rautiainen kertoo, että järjestölle on tullut jonkin verran palautetta uusista rakenteista.

Tyypillisimpiä harmituksen aiheita ovat metallirappusia pitkin kävellessä kuuluva ääni ja koiran tassujen sattuminen metallirappusilla. Lisäksi monien retkeilijöiden mielestä metallirappusia alaspäin kulkiessa on vaikea hahmottaa syvyyttä.

”Kun tapa tehdä pitkospuita muuttuu, se koettelee päämme sisäistä mallia siitä, mitä odotamme näkevämme kun menemme retkeilemään”, Rautiainen sanoo.

Suomen kansallispuistoissa kävi viime vuonna 3,1 miljoonaa retkeilijää. Käyntimäärät ovat tuplaantuneet viimeisen kymmenen vuoden aikana. Kansallispuistoja ylläpitävän metsähallituksen luontopalvelujen määrärahat ovat sen sijaan laskusuunnassa.

”Huippuvuodet olivat 2014–2016, silloin rahaa oli parhaimmillaan 37 miljoonaa. Vuonna 2022 vastaava määräraha kehyksissä on alle 29 miljoonaa”, kertoo metsä­hallituksen luonto­palvelu­johtaja Timo Tanninen.

Rahaa on hänen mukaansa liian vähän, koska kaikissa Suomen kansallispuistoissa on tällä hetkellä korjattavaa.

”Teimme viime syksynä laskelman korjausvelasta. Kaikkien retkeilyreittien, tulipaikkojen ja luontokeskusten korjaaminen maksaisi noin 44 miljoonaa”, Tanninen kertoo.

Ongelmaa syventää kansallispuistojen ja muiden luonnonsuojelukohteiden määrän kasvu. Myös kulttuuriperintökohteita on siirtynyt metsähallitukselle lisää, esimerkiksi Vallisaari siirtyi Metsähallitukselle vuonna 2014.

Rautiainen kertoo, että Suomen latu on tietoinen metsähallituksen rahoitustilanteesta, eikä se ole sen takia halunnut ottaa kantaa siihen, millaisia rakenteiden pitäisi olla. Sen Rautiainen kuitenkin kertoo, että Suomen latu on pohtinut paljon sitä, miten metallirakenteet sopivat puhtautta ja kestävää kehitystä edustavaan retkeilyihanteeseen.

”Metallilla on erilainen jalanjälki kuin puulla”, Rautiainen sanoo.

”Kyse on samasta dilemmasta kuin muovin kanssa. Kun otan kahvilasta muovilusikan, minulle tulee huono omatunto. Sillä ei ole väliä onko muovi kierrätettyä.”

Metsähallitus on ryhtynyt ratkaisemaan rahanpuutetta. Leikkaaminen on aloitettu puisista pitkospuista, jotka ovat valtava menoerä.

Suomessa on yhteensä 445 kilometriä puupitkoksia. Metsähallituksen vuonna 2017 tekemästä Luontopalvelujen korjausvelkaselvityksestä käy ilmi, että pitkoksista noin 200 kilometriä on huonokuntoisia tai keskinkertaisia. Metsähallitus on esittänyt, että reiteistä 90 kilometrille rakennetaan uudet puiset pitkospuut. Loput 110 kilometriä korvataan jollain toisella keinolla.


Puupitkokset maksavat 35 000 euroa kilometriltä, ja ne täytyy uusia 10–15 vuoden välein. Vaihtoehtoisesti sorapolku maksaa keskimäärin 15 000 euroa kilometriltä ja metallirakennelmat 55 000 euroa kilometriltä. Soraa ja metallia ei kuitenkaan tarvitse periaatteessa uusia ollenkaan.

”Elämän realiteetit ovat sitä, että kumpi on parempi vaihtoehto: ei lainkaan polkua vai kestävä ratkaisu, joka takaa pääsyn poluille ja retkeilemään sinne minne haluaa”, sanoo Tunturi-Lapin luontopalvelujen puistonjohtaja Pekka Sulkava.

Kävijämäärältään Suomen suurimmassa Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa puisia pitkospuita on korvattu muilla materiaaleilla eniten Suomessa.

Puistoon on rakennettu sora­polkuja, rauta­raken­teisia pitkos­puita ja komposiitti­lankuista tehtyjä rakenteita. Myös puiset opaste­kyltit on vaihdettu metallisiksi.

Tälläkin hetkellä puistossa on käynnissä kaksi työmaata, joissa tehdään vanhan puupitkoksen tilalle sorapolkua.

Puisten pitkosten purkamiselle on muitakin syitä. Sulkavan mukaan pitkoksia vähentämällä torjutaan eroosiota.

”50–60 senttiä leveillä pitkospuilla on se ongelma, että polulta hypätään pois kun joku tulee vastaan. Se vahingoittaa hiljalleen luontoa”, Sulkava kertoo.

”Teimme aiheesta yhteistyössä toistakymmentä opinnäytettä ja gradua ja lopputulema oli se, että 10 000 kävijän kulkiessa pitkin polkua se alkaa levitä ja luontotyypit häiriintyä.”

Uudet sorapolut on Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa rakennettu 120 senttimetriä leveiksi.

Kuluminen näkyy myös Nuuksion kansallispuistossa. Nuuksio on erittäin suosittu pääkaupunkiseudun kansallispuistokohde. Viikonloppuisin puiston parkkipaikat ovat niin ruuhkaiset, että se on metsähallituksen mukaan vaikuttanut kävijämäärään laskevasti.

Nuuksion kansallispuistoon on rakennettu viime vuosina metallirappusia ja polkuja on päällystetty soralla. Espoolainen retkeilijä Eija Vartiainen pitää turvallisuutta lisääviä ratkaisuja hyvinä, mutta kauneudessa ne hänen mielestään häviävät puisille ratkaisuille.

Vartiainen harrastaa retkeilemistä ja siitä bloggaamista. Hänen mielestään metallirappusten sijaan Nuuksion suurin ongelma on maan kuluminen. Hän on huomannut, että muun muassa telttapaikoilla aluskasvillisuus ei kasva enää takaisin.

”Mielestäni Nuuksion kävijämäärää pitäisi saada levittymään ympäri puistoa. Nyt suosituimpien polkujen ympäristö kärsii”, Vartiainen sanoo.


Oikaisu 9.7. kello 9.30: Toisin kuin jutussa aiemmin luki, kävijämääriltään Suomen suosituin kansallispuisto on nimeltään Pallas-Yllästunturin kansallispuisto, ei Pallas-Ylläksen kansallispuisto.

Fakta

Kansallispuistot


 Kansallispuistot ovat suuria, yli 1 000 hehtaarin luonnonsuojelualueita. Ne ovat kaikille avoimia nähtävyyksiä.

 Puistojen tarkoituksena on turvata luonnon monimuotoisuus.

 Kansallispuistot perustetaan lailla valtion maalle.

 Suomessa on 40 kansallispuistoa. Uusin on Hossan kansallispuisto, joka perustettiin Suomussalmelle kesällä 2017.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kansallispuisto
 • Luonto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Täysin kokeellinen hoito tuotti yllättävän tuloksen: ihosyöpä hävisi kokonaan 97-vuotiaalta naiselta

  2. 2

   Lastaan pelastaessa hukkunut äiti oli veden alla yli 40 minuuttia vilkkaalla uimarannalla Vantaalla – Uima­valvojille on järjestetty kriisiapua

  3. 3

   Trump heräsi nöyryytykseksi kuvaillun päivän jälkeen ja alkoi twiitata: ”Putinin kanssa oli mahtava kokous, mutta valeuutiset menivät siitä aivan sekaisin”

  4. 4

   Suomalaisille lähetetty viestejä, joissa kiristäjät väittävät uhriensa katsoneen nettipornoa – viestintä­virasto neuvoo peittämään tietokoneen kameran

  5. 5

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  6. 6

   36-vuotias nainen sai pelastettua hukuksissa olleen lapsen Vantaalla, mutta hukkui itse – pelastuslaitoksen mukaan hukkunut oli lapsen äiti

  7. 7

   Jäikö Helsingin maineeseen tahra presidenttien ”järkyttävästä” tapaamisesta, entä mitä Trump nyt aikoo? Asiantuntija arvioi huippu­kokouksen jättämiä avoimia kysymyksiä

  8. 8

   Kesän lämpöennätys nousi 33,3 asteeseen – Näistä oireista tunnistat uhkaavan lämpöuupumuksen

  9. 9

   Sdp:n kannatus jatkaa kasvuaan, keskustan suosio yhä laskussa – Sipilä: Kannatuksen lasku on vain kestettävä

  10. 10

   Helsingin huippukokous oli outo jopa Trumpin asteikolla – se oli liikaa presidentin uskollisille tukijoillekin, mutta mitä siitä seuraa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  2. 2

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  3. 3

   36-vuotias nainen sai pelastettua hukuksissa olleen lapsen Vantaalla, mutta hukkui itse – pelastuslaitoksen mukaan hukkunut oli lapsen äiti

  4. 4

   Trumpin Euroopan-vierailu oli lopulta nöyryytys, josta jää jälki maailmanhistoriaan

  5. 5

   Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”

  6. 6

   USA:ssa nousi poliittinen myrsky Trumpin puheista – ”Yksi Yhdysvaltain presidentin häpeällisimmistä esiintymisistä”

  7. 7

   Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

  8. 8

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  9. 9

   Kesän lämpöennätys nousi 33,3 asteeseen – Näistä oireista tunnistat uhkaavan lämpöuupumuksen

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  3. 3

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  6. 6

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  7. 7

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  8. 8

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  9. 9

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  10. 10

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Täysin kokeellinen hoito tuotti yllättävän tuloksen: ihosyöpä hävisi kokonaan 97-vuotiaalta naiselta
  3. Myrskyn merkit näkyivät, kun sote-valiokunta kohtasi kesken kesän – ministeri varoittaa syksyllä tulossa olevasta lakisumasta
  4. Jäikö Helsingin maineeseen tahra presidenttien ”järkyttävästä” tapaamisesta, entä mitä Trump nyt aikoo? Asiantuntija arvioi huippu­kokouksen jättämiä avoimia kysymyksiä
  5. HS seuraa: Mestarienliigan karsinta-ottelussa maali-iloittelu jo ensimmäisellä puoliajalla – HJK johtaa 3–1
  6. ”Propralia, Seroxatia, Arcoxia, Esomeprazolia” –Tällaisen lääke­cocktailin voimin huippukokki Henri Alén paiski töitä vuosia ja kertoo nyt, miten pääsi pillereistä eroon
  7. Tunti sitten
  8. Sylikoira talutus­nuorassa – nämä kolme asiaa jäivät ulkomaisten tiedotus­välineiden mieleen Trumpin ja Putinin tapaamisesta Helsingissä
  9. Rinne ja Orpo sanailivat ensi vaalikauden menoista, ensimmäinen tentti ennen huhtikuun vaaleja sujui rauhallisesti – HS seurasi hetki hetkeltä
  10. Kaksi nuorta miestä vangittu epäiltynä Joensuun Ilona-yökerhossa tapahtuneesta puukotuksesta – epäillään iskeneen kolmea puukolla
  11. EU:lta lisää miljardisakkoja Googlelle, kertovat lähteet – pakotti valmistajat asentamaan yhtiön sovelluksia puhelimiin
  12. IS: Putin lipsautti Helsingissä Venäjän järjestäneen Krimin kansan­äänestyksen – Kreml sensuroi puheen virallisen version
  13. Näytä lisää