Kotimaa

”Pedofiilinmetsästäjän” sakkotuomio säilyi, hyväksikäytöstä tuomitun kuvan julkaiseminen ylitti rajan: ”Henkilöön kohdistuvaa halveksivaa leimaamista”

Korkein oikeus (KKO) piti voimassa pedofiilinmetsästäjänä tuomitun miehen sakkorangaistuksen. Hän oli julkaissut Facebook-sivuillaan kuvan miehestä, joka oli tuomittu lapseen kohdistuneesta seksuaalirikoksesta.

Korkein oikeus on pitänyt voimassa pedofiilinmetsästäjänä tuomitun miehen sakkorangaistuksen yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä. Mies oli julkaissut Facebook-sivuillaan kuvan ja uutislinkin miehestä, joka oli saanut tuomion lapseen kohdistuneesta seksuaalirikoksesta.

KKO:n mukaan teko oli selvästi ylittänyt sen, mitä sananvapauden nimissä on pidettävä hyväksyttävänä.

Mies oli ylläpitäjänä avoimessa Pedofilian uhrien puolesta -ryhmässä. Tammikuussa 2014 mies linkitti sivuille MTV:n uutisen, jossa kerrottiin erään miehen saaneen yli kahden vuoden tuomion 14-vuotiaaseen uhriin kohdistuneesta seksuaalirikoksesta.

Sen yhteyteen mies poimi tuomitun kuvan tämän avoimesta Facebook-profiilista. Tuomittu teki asiasta rikosilmoituksen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus ja Itä-Suomen hovioikeus tuomitsivat miehen maksamaan 40 päiväsakkoa yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä. Lisäksi mies velvoitettiin maksamaan uhrille tuhat euroa kärsimyskorvauksia.

Mies valitti KKO:een, koska hänen mukaansa esitetty tieto ei liittynyt tuomitun yksityiselämään, vaan oli koskenut julkista tietoa tämän syyllistymisestä rikokseen. Tiedotusvälineet olivat uutisoineet tuomiosta laajasti. Kuvan tuomittu oli itse ladannut Facebook-sivuilleen.

KKO punnitsi vastakkain kahta perusoikeutta eli sananvapautta ja yksityiselämän suojaa.

Se viittasi Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) ratkaisuihin. Niiden mukaan sananvapauden rajoittamiseen tulee suhtautua pidättyvästi, kun kyse on keskustelusta, joka herättää yleistä mielenkiintoa.

Tällaisina aiheina EIT on pitänyt esimerkiksi poliittisia kysymyksiä ja rikoksia.

KKO huomautti, että yleisölle tuntematon yksityinen henkilö saa erityisen vahvaa yksityiselämän suojaa. Merkitystä on myös tiedon totuudenmukaisuudella, yksityiselämään tunkeutumisen vakavuudella sekä esittämistavalla.

Yksityiselämän käsitettä on vaikea määritellä tarkkarajaisesti.

”Yksityiselämän suoja liittyy yksilön oikeuteen määrätä itsestään sekä suhteestaan ja vuorovaikutuksestaan muihin. Vaikka rikos ei ole siihen syyllistyneen yksityisasia, kuuluu yksityiselämään sisältyvä oikeus elää rauhassa kuitenkin lähtökohtaisesti myös rikoksesta rangaistukseen tuomitulle henkilölle.”

KKO viittasi aiempiin ratkaisuihinsa, joiden mukaan rikoksentekijän henkilöllisyyden paljastaminen merkitsee aina jonkinasteista puuttumista hänen yksityiselämäänsä.

KKO päätyi siihen, että julkaistut tiedot ovat koskeneet tuomitun yksityiselämää. Nämä tiedot ovat olleet omiaan aiheuttamaan tuomitulle vahinkoa, kärsimystä ja häneen kohdistuvaa halveksuntaa.

Vaikka rikos ei ole siihen syyllistyneen yksityisasia, yksityiselämään sisältyvä oikeus elää rauhassa kuuluu kuitenkin lähtökohtaisesti myös rikoksesta tuomitulle, KKO totesi.

KKO huomautti, että vaikka kuva oli tuomitun itsensä lataama, se ei merkinnyt miehelle rajoituksetonta oikeutta käyttää sitä missä tahansa asiayhteydessä. Kuvan julkaiseminen on siis ollut oikeudetonta.

Lain mukaan yksityiselämää loukkaavana tiedon levittämisenä ei kuitenkaan pidetä yleiseltä kannalta merkittävän asian käsittelemistä, jos se ei selvästi ylitä sitä, mitä voidaan pitää hyväksyttävänä.

Vakava rikollisuus on jo sellaisenaan kiinnostava ja yhteiskunnallisesti tärkeä keskustelun aihe, KKO huomautti.

”Erityisen törkeiden rikosten kohdalla rikoksentekijän henkilöllisyyden paljastamisen voidaan ajatella myös lisäävän ihmisten yleistä turvallisuuden tunnetta.”

Tässä tapauksessa mies oli kuitenkin ylittänyt selvästi sen, mitä voitiin pitää hyväksyttävänä.

KKO:n mukaan tuomitun henkilöllisyydellä ei ollut merkitystä tavoitteen kannalta eli lasten suojelemisella ja ihmisten varoittamisella pedofiileistä. Uutisen linkittäminen olisi ollut mahdollista myös ilman tuomitun kuvaa.

Uutislinkki, valokuva ja lyhyt teksti ovat kaikki erillään tarkasteltuna sinänsä asiallisia, KKO totesi. Kyse ei kuitenkaan ole ollut ajankohtaisesta rikosuutisoinnista eikä mies käynyt keskustelua ilmoittamistaan yleisesti merkittävistä aiheista.

”Julkaisun pääpaino on ollut [tuomitun] henkilössä ja siitä on puuttunut toimituksellinen sisältö”, KKO jatkoi.

Julkaisun yhteyteen syntyi kiivassanaista keskustelua, jopa kostomielialaa, vaikka mies sanoi poistaneensa kymmeniä asiattomia kommentteja.

KKO:n mukaan erityisesti valokuvan julkaiseminen tällaisessa asiayhteydessä on loukannut voimakkaasti tuomitun yksityisyyttä.

”Korkein oikeus katsoo, että uutislinkin, valokuvan ja tekstin kerrotunlainen yhdistäminen toisiinsa Pedofilian uhrien puolesta -nimisellä sivustolla on tosiasiassa merkinnyt [tuomitun] henkilöön kohdistuvaa halveksivaa leimaamista.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Prinsessa lupasi ostaa Anna-Julia Kontiolle hevosen – enää hänen pitäisi tietää, millaisen hevosen haluaisi

  4. 4

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  5. 5

   Trump jakoi YK-puheessa maailman Yhdysvaltojen ystäviin ja hyväksikäyttäjiin – video näyttää, kuinka kuulijat nauroivat presidentin väitteelle hänen hallituksensa saavutuksista

  6. 6

   Bill Cosby sai vähintään kolme vuotta vankeutta – tuomari nimesi hänet vaaralliseksi seksuaali­rikolliseksi

  7. 7

   Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?

  8. 8

   Love Island Suomi lätsähti täydelliseksi pannukakuksi teknisten ongelmien takia – Sub-kanavan suuren tosi-tv-satsauksen tilalla näytettiin Simpsoneita

  9. 9

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  10. 10

   Halvaantunut yhdysvaltalainen mies kävelee selkärankaan asennetun elektrodin ansiosta – se vahvistaa aivojen viestit lihaksille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  6. 6

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää