Kotimaa

Pääesikunnan pitkäaikainen tiedotuspäällikkö siirtyy eläkkeelle – Eero Karhuvaara tekee vapaa-aikanaan köysitöitä ja on myös näytellyt tv:ssä

Karhuvaara on tehnyt Puolustusvoimien palveluksessa oikeastaan kaksi uraa. Ensimmäinen ura meriupseerina kesti yli 30 vuotta.

”P–le kun saan tietää, kuka sinulle on tämän kertonut”, hörähtää tiedotuspäällikkö Eero Karhuvaara, 65.

”Et laita sitä lehteen. Se ei ole reilua.”

Karhuvaaran römeä tyyli on tuttu monille journalisteille. Hän on Pääesikunnassa se henkilö, jonka puheille toimittajat yleensä päätyvät, kun etsivät vastauksia armeijaa koskeviin kimurantteihin kysymyksiin.

Tiedetäänpä muutaman aremman toimittajan hieman pelästyneenkin hänen merikarhumaisia päräytyksiään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Puolustusvoimien pitkäaikainen tiedotuspäällikkö on nyt kuitenkin jäämässä eläkkeelle. Viimeinen työpäivä on heinäkuun lopussa.

Karhuvaara on tehnyt Puolustusvoimien palveluksessa oikeastaan kaksi uraa. Ensimmäinen ura meriupseerina kesti yli 30 vuotta. Sen päätyttyä hän siirtyi siviilivirkoihin: aluksi Maavoimien tiedotuspäälliköksi ja sitten kymmeneksi vuodeksi Puolustusvoimien tiedotuspäälliköksi.

Tiedotustyötä Karhuvaara kokeili jo sotilaspalveluksessa ollessaan. Komentajakapteenina hän toimi Pääesikunnassa lehdistöpäällikkönä 1990-luvun puolivälissä.

”Olin siinä kolme vuotta. Tykkäsin kovasti, kun oli älyttömän hyvät opettajat. Varsinkin Erkki Paukkunen oli mister Sotilastiedotus.”

Karhuvaaraa kehutaan kielimieheksi. Hän kirjoitti ylioppilaaksi Helsingin normaalilyseosta, jossa pitkänä kielenä oli latina.

Syynä kielivalintaan oli se, että Karhuvaaran isoisä oli Helsingin yliopiston Rooman kirjallisuuden professori Edwin Linkomies, joka toimi jatkosodan vuosina 1943–1944 myös pääministerinä.

”Kävimme hänen kanssaan joka keskiviikko Yrjönkadun uimahallissa. Siellä Edwin otti aina rommitotin ja pienen suolaisen. Tarjoilija toi sen pieneen pyöreään pöytään. Istuimme siellä kylpytakit päällä, ja join lasista sitruunasoodaa. Se kirveli nenässä”, Karhuvaara kertoo.

”Hän oli erittäin ystävällinen. Matkusteltiin, soudeltiin, kalasteltiin, hän opetti perkaamaan kalaa ja valmistamaan ruokaa. Juttelimme paljon.”

Karhuvaara kertoo jatkavansa italian kielen opintoja eläkkeelle päästyään.

”Minulla on yksi kirja, jonka haluan lukea. Se on Gaius Julius Caesarista ja italiaksi. Edellinen kirja, jonka luin, oli brittiläisen historiantutkijan Adrian Goldsworthyn, ja sekin oli Caesarista. Mutta olen kyllä lukenut Juha Vuorisen Buenos días kirvesvarttakin, joka on juuri tullut painosta.”

Karhuvaara päätti lähteä sotilasuralle suoritettuaan varusmiespalveluksen Merivoimissa.

”Katsoin, että mikäs siinä. Se ei ollut kauhean suosittua silloin 1970-luvulla, mutta en ole ikinä katunut. Tämä on ollut sellainen työ, jossa on yhden uran aikana ollut monta ammattia.”

Sotilasurallaan Karhuvaara palveli useilla tunnetuilla suomalaisilla kylmän sodan aikaisilla sotalaivoilla. Ensimmäinen palveluspaikka, jossa hän toimi vahtipäällikkönä, oli vartiovene Röyttä.

Myöhemmin ura vei Karjala- ja Turunmaa-tykkiveneille. Karhuvaara palveli myös miinalaiva Pohjanmaalla ja osallistui talvimerenkulun avustamiseen ohjus- ja moottoritykkiveneiden emälaivalla Louhella, joka oli entinen jäänsärkijä.

”Aina kun lähdettiin merelle ulos, silloin lähdettiin tehtävään. Silloin oltiin alueellisen koskemattomuuden valvonnassa ja turvaamisessa”, Karhuvaara muistelee.

”Sotalaivoja ja sukellusveneitä oli silloin paljon enemmän. Ruotsalaisia, itäsaksalaiset olivat todella läsnä, puolalaisia sukellusveneitä... Tilanne oli toisenlainen.”

Opiskeluaikainen kaveri kertoo, että Karhuvaara tunnettiin värikkäänä tyyppinä, heti aamuherätyksestä lähtien.

”Aina oli jokin juttu, vääntö tai sanaleikki menossa. Hän on pitänyt tyylinsä tähän päivään asti”, tuttava muistelee.

”Hyvin sivistynyt. Moni ei ymmärräkään, kuinka sivistynyt hän on. Aina jos piti jossain esiintyä, Eero oli vakioesiintyjä. Paljonhan meillä merimiehillä on salaisuuksia, että ei kerrota, mitä laivoilla on tehty, mutta vähintäänkin Eero oli aina keksimässä joitain jekkuja. Samanlainen hän on edelleenkin.”

Tuttava kuvaa Karhuvaaran olleen tarpeen vaatiessa hyvä opiskelija mutta ei suinkaan ensimmäinen, joka aukaisi kirjansa.

”Hän ei ole mies, joka haluaa mennä julkisuuteen patsastelemaan, mutta hän ei ole myöskään se, joka kaihtaa, jos jotain pitää sanoa. Kyllä hän sitten sanoo. Hän on sellainen, että kivaa pitää olla, pitää nauttia ja illallakin juhlia vähän.”

Karhuvaara harrastaa köysi- ja puutöitä. Hän tuo pyynnöstä haastatteluun köysityön, köydestä punotun laivakellon perän, joka on tehty edellisenä iltana.

”Upinniemen kappelin kellonperät ovat minun tekemiäni”, Karhuvaara kertoo.

”Myös Pääesikunnan keskuspaviljongissa olevassa koululaiva Matti Kurjen laivakellossa on tekemäni kellonperä. Kello tuli sinne ilman kellonperää. Ajattelin, että ei herranjestas. Välittömästi piti punoa perä siihen.”

Köysiharrastus sai alkunsa, kun Karhuvaara kävi nuorena luutnanttina Kielissä kirjakaupassa ja osti The Ashley Book of Knots -nimisen solmuista kertovan kirjan.

”Se kolahti. Sitten rupesin sivu sivulta sitä duunaamaan.”

Viestintä on muuttunut Karhuvaaran vuosien aikana.

”Tehtäväkenttä on laajentunut. Siihen on tullut yhteiskunnallista leveyttä ja syvyyttä. Viestintää on tehtävä. Se on meidän lakisääteinen tehtävämme. Kusettaa ei saa ikinä. Pääsääntöisesti sen, joka on kusettanut, täytyy lähteä pois.”

Julkisuudessa alettiin puhua Krimin vuoden 2014 miehityksen jälkeen hybridisodankäynnistä. Karhuvaaran mielestä kyse on ikivanhasta asiasta, vaikka kyber onkin tullut siihen uutena ulottuvuutena.

”Aika hyviä kuvauksia siitä on Mika Waltarin Sinuhe egyptiläisessä, jossa kenraali Horemheb käytti hybridijuttuja.”

Mikä on ollut vaikein paikka viestintävuosien aikana?

”Se oli vaikea paikka, kun rauhanturvaaja Jukka Kansonen kaatui Afganistanissa vuonna 2011. Se herätti niin paljon ambitioita niin monessa portaassa. Siellä oli mukana myös poliittisia ja henkilökohtaisiakin intressejä.”

Vaikeaa on ollut Karhuvaaran mukaan myös silloin, kun toimittajat kärttävät tietoja, joita ei voi kertoa.

”Olen sanonut, että vaikka tietäisinkin, en voi kertoa. Sinunkin kanssasi olemme olleet sellaisissa tilanteissa. Siinä vain pitää molempien punoittaa.”

Puolustusvoimien viestinnän onnistumisiakin on osunut uran varrelle useita. Karhuvaara mainitsee erityisesti ajan Maavoimien viestinnän kehittämisessä. Muina viestinnän onnistumisina hän pitää puolustusvoimauudistusta ja reserviläiskirjettä.

”Epäonnistumisia ei kannata kauheasti vatvoa. Jos turpaan tulee, siitä oppii aina.”

Karhuvaaralla on myös eräs vähemmän tunnettu työtehtävä, jota hän yritti estää päätymästä eläkehaastatteluunsa.

Karhuvaara esiintyi 1990-luvun alussa kolmen jakson verran komediasarjassa Hynttyyt yhteen. Sen jälkeen hänet on tunnettu sotilaspiireissä ”miehenä, joka suuteli Hannele Lauria”.

Karhuvaaralla on sujuva meriselitys siitä, miten hän joutui Erkki Heinosen rooliin Laurin ja Eija Vilppaan tähdittämään sarjaan: Puolustusvoimilta oli pyydetty apua. Silloinen komentaja kenraali Gustav Hägglund oli tarinan mukaan luvannut, että Karhuvaara lähtee.

”Lähdin käskystä. Kantapäät yhteen ja sitten lähdettiin.”

Mitä Karhuvaara tekee viimeisenä työpäivänään?

”En tiedä. Muutos tulee olemaan varmaan valtava. Kai menen kaljalle.”

Kuka?

Eero Karhuvaara


 Syntynyt 1952.

 Puolustusvoimien tiedotuspäällikkö. Johtaa Puolustusvoimien sisäistä ja ulkoista viestintää.

 Yleisesikuntaupseeri, kommodori evp.

 Vanhin neljästä veljeksestä. Muut ovat merikapteeni Tapani Karhuvaara, toimittaja Lauri Karhuvaara ja MTV:n entinen pitkäaikainen toimitusjohtaja Pekka Karhuvaara.

 Harrastaa köysi- ja puutöitä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Puolustusvoimat
 • Viestintä
 • Jarmo Huhtanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  2. 2

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  3. 3

   HS Pikakoeajo: Honda Civic Type R on liikenteessä punainen vaate – haastajia löytyy joka risteyksessä ja perheautot puskevat väkisin oikealta ohi

  4. 4

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  5. 5

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  8. 8

   Turun saariston etsinnöissä takavarikoitu asia­kirjoja ja muisti­tikkuja – Krp:n mukaan ainakaan vielä ei ole viitteitä muista kuin epäillyistä talous­rikoksista

  9. 9

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  10. 10

   Tunteet kävivät kuumina Turun kiekkoillassa – HIFK:n haastattelija haukkui seuran Facebook-sivulla Tuton hyökkääjää 300-kiloiseksi ja puhui paskahousupalkinnosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  2. 2

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  3. 3

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  4. 4

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  5. 5

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  6. 6

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  7. 7

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  8. 8

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  9. 9

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  10. 10

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Matkustaja hutki taksia tuolilla Vantaalla – ei ollut tyytyväinen matkan hintaan
  3. Chas and Dave -yhtyeen laulaja Chas Hodges kuoli 74-vuotiaana – jalkapalloseura Tottenham suree kannatuslaulujensa tekijää
  4. Turun saariston etsinnöissä takavarikoitu asia­kirjoja ja muisti­tikkuja – Krp:n mukaan ainakaan vielä ei ole viitteitä muista kuin epäillyistä talous­rikoksista
  5. Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”
  6. Arkkitehtien pelastuspartio haluaa tehdä Paimion parantolasta elämyskohteen – HS vieraili Alvar Aallon suunnittelemassa funkkisklassikossa
  7. Tunteet kävivät kuumina Turun kiekkoillassa – HIFK:n haastattelija haukkui seuran Facebook-sivulla Tuton hyökkääjää 300-kiloiseksi ja puhui paskahousupalkinnosta
  8. Tunti sitten
  9. Kiihtelysvaaran 250-vuotias kirkko tuhoutui tulipalossa, poliisi epäilee rikosta – ”Menetys on valtava, vastaavaa emme saa tilalle”
  10. Sotta Pyttynen on yllättävän monitasoinen lastennäytelmä – se kertoo sotkuisesta ukista ja siististä pienestä pojasta
  11. Joe Bonamassan lento Helsinkiin muuttui vuorokauden mittaiseksi painajaiseksi – Jäähallin keikalla kitarasankari väläytti koomikon taitojaan ja säästi parhaat valttinsa loppuun
  12. HS Pikakoeajo: Honda Civic Type R on liikenteessä punainen vaate – haastajia löytyy joka risteyksessä ja perheautot puskevat väkisin oikealta ohi
  13. Näytä lisää