Kotimaa

HS:n tietojen mukaan Jari Aarnio on otettu kiinni – Aarnion epäillään aiheuttaneen laiminlyönneillään palkkamurhan vuonna 2003

Aarnion rikosepäily liittyy Volkan Ünsalin palkkamurhaan vuonna 2003. Aarnion mukaan poliisi ei pystynyt estämään murhaa, koska ei ollut mitään yksittäistä seikkaa, johon olisi voinut puuttua.

Jari Aarnion epäillään aiheuttaneen laiminlyönneillään sen, että ruotsinturkkilainen alamaailman mies joutui vuonna 2003 palkkamurhan uhriksi Helsingissä.

HS:n tietojen mukaan sekä Aarnio että häneen liitetty jengipomo Keijo Vilhunen on otettu kiinni. Helsingin hovioikeus vapautti molemmat kesäkuussa odottamaan tuomiota huumesyytteistä.

Volkan Ünsalin murha tapahtui lokakuussa 2003 Helsingin Vuosaaressa. Aikoinaan siitä tuomittiin neljä miestä elinkautiseen vankeusrangaistukseen.

Poliisirikospuolen tutkinnanjohtaja, kihlakunnansyyttäjä Jukka Haavisto kertoo, että yhtä virkamiestä epäillään asiassa, mutta hän ei vahvista kiinniotetun virkamiehen nimeä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Epäillään, että yksi virkamies on laiminlyönyt estää ja paljastaa Ünsaliin kohdistuneen henkirikossuunnitelman, ja sen seurauksena Ünsal joutui henkirikoksen uhriksi.”

Haavisto ei suostu tarkentamaan myöskään rikosnimikettä. Hän ei liioin halua ennakoida mahdollista vangitsemista tai muita pakkokeinoja.

Kaikki mahdolliset virkarikokset ovat vanhentuneita. Käytännössä Aarniota siis epäillään henkirikoksesta.

Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi kertoi keskiviikkoiltana HS:lle, että Aarnion mukaan poliisi ei tiennyt murhasuunnitelmasta etukäteen. ”Aarnion kanta on, että mitään yksittäistä seikkaa, mihin poliisi olisi voinut puuttua, ei ollut olemassa, kun tätä asiaa tutkittiin vuosia sitten”, Leppiniemi sanoi.

HS on kertonut jo aiemmin, että Vilhusta epäillään osallisuudesta palkkamurhaan.

Krp:n tutkinnanjohtaja Markus Laine vahvistaa, että keskiviikkona otettiin kiinni vuonna 1960 syntynyt mies.

Laineen mukaan uusi tutkinta on tuonut pintaan uutta näyttöä.

Laine kertoo, että uusi näyttö perustuu pääosin eri henkilöiden kuulusteluissa ilmi tulleisiin asioihin ja vanhaa esitutkintamateriaalia on arvioitu uusien tietojen pohjalta.

”Meillä on käytössä ainakin kaikki se materiaali, joka oli murharyhmällä ensimmäisessäkin tutkinnassa”, Laine kertoo.

Vilhusen asianajaja Markku Fredman ei halua kommentoida asiaa.

HS:n tietojen mukaan Vilhusta on kuulusteltu murhaepäilyn vuoksi jo aiemmin, kun hän oli vangittuna hovioikeudessa käsitellyn huumejutun vuoksi.

Laine sanoo, ettei vielä tiedä, onko vangitsemisistuntoja tulossa. ”Se selviää kuulustelujen jälkeen”, Laine sanoo.

Vilhusta epäiltiin myös alkuperäisessä tutkinnassa, mutta HS:n selvitysten perusteella hänen osuutensa tutkittiin silloin omituisen ohuesti.

Tapauksen tutkinta avattiin uudelleen, kun Helsingin poliisin laillisuusvalvonta teki asiasta tutkintapyynnön krp:lle marraskuussa 2015.

Poliisi on saanut kaivettua esiin lisää materiaalia murhasta. Aiemmin tutkinnanjohtajana toiminut Esa Virtanen krp:stä on kertonut HS:lle, että todisteiden valossa kaikki keskeinen tieto ei ole ollut murhatutkijoiden käytössä.

Yksi uusista todisteista on vihjesoitto, joka poliisille tuli murhan jälkeen. Tämä soitto on nyt ollut tutkimusten kohteena.

Jutun alkuperäisestä esitutkintamateriaalista käy ilmi, että murhatutkijat tekivät tutkinnassa yhteistyötä Helsingin huumepoliisin kanssa.

Kaksi poliisilähdettä on aiemmin kertonut HS:lle, että Aarnio käyttäytyi omituisesti tutkinnan aikana.

Murha tapahtui asunnossa, jonka päävuokralainen oli Aarnio-tutkinnan alkuun sysännyt entinen prostituoitu Saara. Aarniolla ja Saaralla oli murhan tapahtuma-aikaan suhde.

Saara itse asui murhan aikaan muualla, ja hän oli alivuokrannut asunnon eteenpäin yhdelle miehistä, jotka tuomittiin Ünsalin murhasta ensimmäisen tutkinnan jälkeen.

Saara on kertonut HS:lle, että hän oli vuokrannut asunnon alunperin rikollispomo Vilhuselle ja että vuokraaminen tapahtui Aarnion kehotuksesta.

Näin tapaus Aarnio on edennyt

Toukokuu 2013

Helsingin huumepoliisin tuolloista päällikköä Jari Aarniota koskeva virkarikostutkinta alkoi.

Syyskuu 2013

HS uutisoi Aarnioon kohdistuvista virkarikosepäilyistä.

Marraskuu 2013

Aarnio pidätettiin, vangittiin ja hyllytettiin virastaan. Tuossa vaiheessa Aarnion epäiltiin saaneen isoja etuja seurantalaitteita valmistavalta Trevoc-yhtiöltä.

HS uutisoi, että Aarniolla on ollut yhteisiä bisneksiä rikollisjengi United Brotherhoodin silloisen johtohahmon Keijo Vilhusen kanssa.

Joulukuu 2013

Aarnio vangittiin epäiltynä myös törkeistä huumausainerikoksista.

Epäilyt liittyivät satojen kilojen hasistynnyrijuttuun.

Vilhunen otettiin kiinni Hollanissa epäiltynä Trevoc-juttuun ja huumerikoksiin.

Toukokuu 2014

Aarnion talon pihalta löydettiin lähes 65 000 euron kätkö käteistä rahaa.

Marraskuu 2014

Aarniota, Vilhusta ja useita Trevocin vastuuhenkilöitä vastaan nostettiin syytteet Trevoc-haarassa.

Joulukuu 2014

Aarnio ja Vilhunen saivat syytteet huumehaarassa muun muassa törkeistä huumerikoksista. Suuri osa Aarnion syytteistä liittyi hasistynnyrijuttuun.

Kesäkuu 2015

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Aarniolle yhden vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdottoman vankeusrangaistuksen Trevociin liittyvistä rikoksista, muun muassa törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Vilhunen vapautettiin syytteistä.

Huumejutun pääkäsittely alkoi käräjäoikeudessa. Aarnio, Vilhunen ja kaikki muutkin syytetyt kiistivät syytteet.

Syyskuu 2016

Helsingin hovioikeus tuomitsi Aarnion Trevoc-jutussa kolmen vuoden vankeusrangaistukseen ja neljän vuoden liiketoimintakieltoon.

Vilhusen osalta juttu ei edennyt hovioikeuteen, sillä syyttäjät tyytyivät käräjäoikeuden vapauttavaan tuomioon.

Joulukuu 2016

Käräjäoikeus tuomitsi Aarnion yhteensä kolmentoista vuoden maksimirangaistukseen muun muassa törkeistä huumausainerikoksista. Tuomio tuli yhteensä 22:sta eri rikoksesta. Aarnio määrättiin heti vangittavaksi ja hänet määrättiin Vantaan vankilaan.

Keijo Vilhunen tuomittiin muun muassa huumerikoksista kymmenen vuoden vankeuteen.

Tammikuu 2017

Korkein oikeus ilmoitti, ettei se anna valituslupaa Trevoc-jutussa, joten tuomio on lainvoimainen.

Lokakuu 2017

Helsingin hovioikeus aloitti huumejutun pääkäsittelyn.

Kesäkuu 2018

Huumejutun pääkäsittely päättyi hovioikeudessa. Aarnio ja Vilhunen päästettiin vapaaksi odottamaan tuomiota. Hovioikeus antaa tuomion vuoden 2019 puolella.

Heinäkuu 2018

Aarnio ja Vilhunen otettiin kiinni keskiviikkona 11. heinäkuuta. Rikosepäilyt liittyvät Volkan Ünsalin palkkamurhaan.

Fakta

Todistajan palkkamurha


 Ruotsalais-turkkilainen rikollinen Volkan Ünsal murhattiin lokakuussa 2003 Vuosaaressa. Ruumista ei ole vielä löydetty.

 Todistajansuojelusta irrottautuneen Ünsalin palkkamurhassa tuomittiin neljä ihmistä elinkautiseen vankeusrangaistukseen.

 Tapausta tutki Helsingin rikospoliisi, jonka tutkijat tekivät yhteistyötä Helsingin huumepoliisin kanssa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Murha
 • Susanna Reinboth

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ampiaisia on jopa 20-kertainen määrä viime vuoteen verrattuna, ja kohta ne ovat kiukkuisimmillaan – Tuholaistorjuja hävittää ”jalkapallon kokoisia” pesiä

  2. 2

   Kauan sitten Lapissa kasvoi saniaisia ja pähkinäpensaita – sitten Golfvirta hiipui ja metsät muuttuivat karuksi tundraksi, kertoo uusi suomalaistutkimus

  3. 3

   Suomalaiset haluavat pitää koko Suomen maaseutua myöten asuttuna mutta eivät elää siellä

  4. 4

   Rangaistukset ovat aina huono idea, sanoo kasvatusammattilainen – Tässä 9 keinoa, joilla saat lapsen tottelemaan positiivisen kautta

   Tilaajille
  5. 5

   Terveysvesien trendi voi johtaa ”seuraavaan mahdolliseen kansan­tautiin” – Tutkija huomasi, että suomalaisten hampaat ovat alkaneet kärsiä eroosiosta

  6. 6

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  7. 7

   Julkkiskokki Harri Syrjäsen Hampton Bay pettää odotukset – kala-annos osoittautuu läpeensä epäonnistuneeksi tekeleeksi, ja jälkiruuasta tulee mieleen opiskelijaruokala

  8. 8

   ”Aamulehteä johdetaan Tampereelta”, sanoo Alma Median Kai Telanne – mutta hän itse asuu Tampereella, vaikka yhtiön pääkonttori on Helsingissä

  9. 9

   Maailmalla kärvistellään tukalassa kuumuudessa – ruumishuoneet täyttyivät Montrealissa, Kiinassa haetaan viilennystä pommisuojista

  10. 10

   Anna Erikssonin elokuva valittiin Venetsian kriitikkojen viikon kilpa­sarjaan – Laulaja pohtii nyt, kannattaako uutta musiikkia enää julkaista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  3. 3

   Terveysvesien trendi voi johtaa ”seuraavaan mahdolliseen kansan­tautiin” – Tutkija huomasi, että suomalaisten hampaat ovat alkaneet kärsiä eroosiosta

  4. 4

   Julkkiskokki Harri Syrjäsen Hampton Bay pettää odotukset – kala-annos osoittautuu läpeensä epäonnistuneeksi tekeleeksi, ja jälkiruuasta tulee mieleen opiskelijaruokala

  5. 5

   Voi vain ihmetellä, millä perusteella kaupungin vuokra-asuntoja jaetaan

  6. 6

   ”Peilikaappi on asennettu niin alas, ettei pää mahdu väliin” – Tällaisia ovat uudet, epäkäytännölliset kylpyhuoneet

  7. 7

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  8. 8

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  9. 9

   ”Meno Yhdysvalloissa on ollut aivan hullua”, sanoo Oatlyn toimitusjohtaja – kaurajuomalla maailmanvalloitusta yrittävä yritys on tietenkin ruotsalainen

  10. 10

   Rangaistukset ovat aina huono idea, sanoo kasvatusammattilainen – Tässä 9 keinoa, joilla saat lapsen tottelemaan positiivisen kautta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  5. 5

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  6. 6

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  10. 10

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  11. Näytä lisää