Kotimaa

Ville Toivonen kuljetti Donald Trumpia ja hänen naisystäväänsä ympäri Raumaa viininpunaisella Cadillacilla – ”Annoin ymmärtää, että helikopteri on huollossa”

Miljardööri Donald Trump vieraili Raumalla vuonna 1992 laivanostotarkoituksissa. Kauppoja ei syntynyt.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ei tule Suomeen ensimmäistä kertaa. Sen tietää myös raumalainen Ville Toivonen.

”Minähän olen Trumpin kuskina ollut aina kun hän on Suomessa ollut”, Toivonen sanoo ja nauraa.

Trump on tiettävästi käynyt Suomessa vain kerran aikaisemmin. Matka suuntautui Raumalle keväällä 1992. Toivonen työskenteli tuolloin Rauman telakalla Rauma-Repolalla autonkuljettajana.

Miljardööri matkusti Raumalle silloisen rakkaansa Marla Maplesin kanssa katsomaan Rauman telakan risteilijäaluksia. Tarkoituksena oli ostaa laiva, joka olisi sopinut Trumpin Atlantic Cityssä sijainneen kasinon yhteyteen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Maples ja Trump avioituivat seuraavana vuonna ja erosivat vuonna 1999. Heillä on myös tytär Tiffany.

Visiitti oli lyhyt. Toivonen haki parin Helsinki-Vantaan lentoasemalta Raumalle lauantaina ja ajoi Helsinkiin sunnuntaina. Pari yöpyi Raumalla telakan edustustalo Johtolassa.

”Trump kysyi, että kun on näinkin pitkä matka, niin miksi ei mennä helikopterilla. Annoin ymmärtää, että helikopteri on huollossa, sitä ei nyt saa”, Toivonen sanoo.

Vieraiden kanssa ei pysähdytty huoltoasemalle kahvittelemaan. Pelkona oli, että media olisi saanut vihiä vierailusta ja vieraiden kohteesta.

Pari ihmetteli auton ikkunasta näkyvää metsää ja sen keskellä kohoavia satunnaisia kerrostaloja.

Toivonen keskittyi ajamiseen. Kyseessä ei ollut ensimmäinen kerta, kun hän kyyditsi korkea-arvoisia vieraita: kyydissä ovat istuneet esimerkiksi Kalevi Sorsa, Esko Aho ja Elisabeth Rehn. Protokolla oli tuttu.

”Hehän olivat niin kuin nuoretparit ovat, ja heillä oli nuorenparin elkeet, joten kannatti tietysti kääntää peiliä vähän sivuun”, Toivonen kertoo.


Silloinen Rauman meriteollisuuden markkinointijohtaja Jeff Weikkola sai tehtäväkseen pitää median poissa vieraiden kimpusta.

”Minua ahdistelivat sekä telkkari että lehdet”, Weikkola kommentoi nyt, 26 vuotta vierailun jälkeen.

Satakunnan Kansan mukaan vieraiden jäljille pääsi ainakin Ilta-Sanomien silloinen erikoistoimittaja Jari Tervo. Raumalla seuruetta ei sen sijaan tunnettu kovin hyvin.

”Raumalla ei tietääkseni kukaan tajunnut, että tuossa noin se Trump kävelee”, Toivonen sanoo.

Lauantai-iltana Trump, Maples ja heidän nelihenkinen suomalainen isäntäväkensä lähtivät tansseihin Raumanlinnaan.

”He halusivat nähdä ’Rauma by night’. Me vähän nauroimme, että se on hyvin nopeasti nähty”, kertoo Eila Aalto-Setälä. Hän on Rauma-Repolan lakiasiainjohtajan Reko Aalto-Setälän leski.

Tanssipaikassa isäntäväki tajusi, ettei kenelläkään ollut rahaa mukana.

”Kaikki olivat vaihtaneet iltaa varten toisen puvun ja huomasivat, että kukkaro oli siinä hämmennyksessä jäänyt työpuvun taskuun. Minä siihen sanoin, että minulla on sekkivihko, mutta eihän minullakaan ollut. Olin vaihtanut käsilaukkua”, Aalto-Setälä muistelee.

Paikan henkilökunta ei tuntenut amerikkalaisia vieraita eikä liioin porilaista isäntäväkeäkään.

”Donald huomasi, että hetkinen, onko tässä jotakin hämmennystä. Hän veti povitaskustaan tukun seteleitä ja kysyi, että eikö ole rahaa, kyllä täällä on rahaa.”

Trump ei joutunut koko seurueen maksumieheksi, sillä lopulta löytyi tuttu työntekijä, joka lupasi laittaa piikin auki.


Trumpin matkan syy oli Raumalla myytävänä ollut risteilyalus. Se jäi lopulta ostamatta.

”Hän sanoi, että se on liian valoisa, että hän haluaisi jotain pimeämpää. Enemmän hän haki sellaista peliluolaa”, Eila Aalto-Setälä muistelee.

”Se laiva oli sellainen arktinen risteilijä. Sitä ei ollut ollenkaan tarkoitettu hänen tarpeisiinsa”, kertoo Rauman telakan entinen johtaja Sten Segerqvist.

Tiettävästi Trump pyysi telakkaa maksamaan matkalippunsa Suomeen ja takaisin. Tähän ei kuitenkaan suostuttu.

”Rauma-Repolan lakiasiainjohtaja Reko Aalto-Setälä siihen sanoi, että onko varaa ostaa laivaa, jos ei ole varaa ostaa matkalippujakaan”, Segerqvist sanoo.

Neljännesvuosisata sitten Raumalla vieraillutta Trumpia isännöineet kuvailevat häntä hyvin käyttäytyväksi herrasmieheksi. Eila Aalto-Setälä muistelee myös Trumpin matkakumppania Maplesia lämpimästi.

”Myöhemmin lähetimme heille onnittelut, kun he saivat lapsen. Marla henkilökohtaisesti lähetti käsin kirjoitetun kiitoskirjeen sekä kuvan itsestään ja pikkuprinsessasta.”

Koko seurue kutsuttiin myös vastavierailulle Yhdysvaltoihin.

”Donald sanoi, että koska vain tulette New Yorkiin, niin sviitti odottaa. Mutta ei ole menty”, Aalto-Setälä sanoo.

Trumpin ensimmäisen vierailun aikainen isäntäväki seuraa presidentin tulevaa Suomen-vierailua tiiviisti.

”Olen tässä odotellut, että hän soittaisi, että tule hakemaan hänet täältä pois, mennään johonkin. Olenhan Trumpin eläkkeellä oleva autonkuljettaja”, Toivonen sanoo ja nauraa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  2. 2

   Hyvää parisuhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lastenkasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  3. 3

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  4. 4

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  5. 5

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  6. 6

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  7. 7

   Ajatus­hautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleis­sitovuus aiheuttaa monen­laista haittaa Suomen taloudelle”

  8. 8

   Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?

  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   Ensimmäiset puoli vuotta Elina Ukkola vietti lattialla – Tällaista on arki, kun pienten kaksosten vanhemmille syntyy toiset kaksoset

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  6. 6

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  7. 7

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää