Kotimaa

Yksiöt viedään nyt käsistä, kun opiskelijat etsivät asuntoa syksyksi – Nostiko asumistuen muutos opiskelijoiden asumiskriteerit jo liian korkealle?

Opiskelijoiden siirto yleisen asumistuen piiriin suosii yhden hengen ruokakuntia, mikä on lisännyt yksiöiden kysyntää. Esimerkiksi Helsingissä yksiöiden näyttöihin on nyt kymmenien ihmisten jonot.

Vuokra alle 700 euroa, hyvät kulkuyhteydet keskustaan ja yliopistolle, vapaa syyskuun alusta lähtien.

Pienessä, 21 neliön yksiössä Helsingin Vallilassa on kaikki, mitä 20-vuotias Iines Hämäläinen voisi asunnoltaan toivoa. Hämäläinen on saanut opiskelupaikan Helsingin yliopiston teologisesta tiedekunnasta, ja pian edessä on muutto Vaasasta Helsinkiin.

Harmi, että samaa asuntoa havittelee myös 40 muuta näyttöön saapunutta asunnonetsijää.


”Tämähän on kuin joku Teatterikorkeakoulun pääsykoe”, kuuluu rappukäytävään muodostuneesta jonosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yksiötä mahtuu silmäilemään vain kourallinen ihmisiä kerrallaan. Muut odottavat rappukäytävässä ja täyttävät asuntohakemuksia, joita Vuokraturvan asunnonvälittäjä Mira Rantalainen ottaa vastaan.

Hämäläinen on matkustanut Helsinkiin yöbussilla Vaasasta. Takana on jo yksi näyttö, johon jonotti myös kymmeniä ihmisiä.

”Ensikertalainen ei välttämättä tiedä, miten erottua joukosta, kun hakijoita on niin paljon”, Hämäläinen sanoo.

Opiskelijat siirrettiin yleisen asumistuen piiriin viime vuoden elokuussa. Muutos on odotetusti lisännyt yksiöiden kysyntää soluasuntojen kustannuksella, sillä tukimuoto suosii yhden hengen ruokakuntia.

”Tukimuutos mahdollistaa yksiössä asumisen yhä useammalle, koska monen vuokranmaksukyky paranee”, kertoo Suomen Opiskelija-asunnot Soa ry:n asiamies Lauri Lehtoruusu.

Myös Hämäläinen haluaa ensisijaisesti yksiöön.

”Ei ole niin paljoa tuttuja, joiden kanssa vuokrata kimppakämppää. Ja ehkä vähän jännittää, kun ei tiedä, kenen kanssa sitten päätyisi asumaan”, hän perustelee valintaansa.

Tähän asuntoon Hämäläisen olisi mahdollista saada yleistä asumistukea 406 euroa kuukaudessa ympäri vuoden ja 250 euroa opintorahaa jokaista opiskelukuukautta kohti. Aiempi opintorahan ja opintotuen asumislisän yhdistelmä olisi ollut noin 530 euroa jokaista opiskelukuukautta kohti.

Hämäläinen olisi hakenut yksiöön asumistukimuutoksesta huolimatta. Aiempaa suurempi tuki on toki hyvä lisä, vaikka pelkkien tukien varassa kuukausittainen budjetti jäisi edelleen miinukselle. Siksi Hämäläinen toivoo löytävänsä Helsingistä keikkatyötä.

Opiskelija-asuntosäätiöiden yksiöjonot ovat Hämäläiselle iian pitkät. Solu ei Hämäläistä houkuta, koska siinä asuinkavereihin ei yleensä pääse vaikuttamaan.


Hämäläinen ei ole toiveineen yksin. Yksiöiden suosio näkyy myös Helsingin opiskelija-asuntosäätiön Hoasin hakemusluvuissa. Heinäkuussa 2018 Hoasin vireillä olevista hakemuksista yksiöhakemuksia oli 60 prosenttia, kun huonetta solu- tai kaveriasunnossa haki 22 prosenttia hakijoista.

Vielä heinäkuussa 2016 solu- tai kaveriasuntoon haki yli kolmasosa Hoasille jonottaneista.

Myös Tampereen opiskelija-asuntosäätiön (Toas) hakemustilastoista selviää, että soluasuntohakemusten osuus on kolmen vuoden aikana laskenut ja vastaavasti yksiöhakemusten määrä kasvanut.

Vuonna 2017 yksiöön halusi 83 prosenttia Toasin hakijoista, ja soluhakemusten osuus jäi 8 prosenttiin. Vuonna 2015 luvut olivat 75 ja 13.

”Meillä hakemusten määrään vaikuttaa aina isosti se, onko uusia talokohteita valmistumassa kyseisenä vuotena. Tukimuutoksilla voi toki olla myös jotain vaikutusta”, Toasin palvelujohtaja Pia Ylimäki kertoo.

Molempien säätiöiden asuntotuotanto on viime vuosina painottunut yksiöihin. Moni jonottaja päätyy etsimään asuntoa myös yksityisiltä vuokra-asuntomarkkinoilta: Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) arvion mukaan vain noin neljännes-viidennes opiskelijoista asuu opiskelija-asunnoissa.

Ovatko opiskelijoiden kriteerit asumiselle jo liian korkeat, ja kasvattiko tukimuutos niitä entisestään?

”Asumisen taso on hirveästi noussut siitä, millaisia opiskelijataloja 60-70-luvuilla rakennettiin. Ehkä se kuvastaa myös elintason nousua Suomessa”, muotoilee Pirjo Sanaksenaho. Hän on rakennussuunnittelun professori Aalto-yliopistossa.

Soa ry:n Lauri Lehtoruusun mukaan elintason nousu on luonnollista.

”Jos vanhempi väestö muistelee, miten omina opiskeluaikoina asuttiin, ja olettaa, että sillä tavalla pitäisi nykyäänkin asua, niin se on vähän samanlaista kuin että muistelisi, kuinka kesät talvet hiihdettiin kouluun. Yhteiskunta on mennyt eteenpäin, ja opiskelijat siinä mukana, ja hyvä niin.”

”Suomi on sellainen maa, jossa on hyväksytty se, että myös opiskelija on ihminen, jolla on oikeus asua samalla tavalla kuin muillakin. Kun pohjoismaisten kollegoiden kanssa tutustuimme opiskelija-asuntoihin Portugalissa, keskeinen havainto oli se, että siellä tarjotaan majoitusta, Pohjoismaissa tarjotaan koteja”, Lehtoruusu sanoo.

Lehtoruusu uskoo, että on yhteiskunnan etu, että opiskelijoille pystytään tarjoamaan kohtuuhintaisia asuntoja kasvukeskuksissa ja keskeisillä paikoilla.

”He ovat ryhmä, jota halutaan yhteiskunnassa kannustaa, jotta he pystyisivät sitoutumaan täyspäiväiseen opiskeluun sen sijaan, että he yrittäisivät työssäkäynnillä rutkasti parantaa omaa toimeentuloaan”, Lehtoruusu sanoo.


Opiskelijoiden siirtäminen yleisen asumistuen piiriin sujui odotettua mutkattomammin, sanoo Soa ry:n Lehtoruusu.

”Pahimmat pelot eivät toteutuneet. Ei tullut paljon pelättyjä turhia avoliitto-oletuksia, ja kämppikset on nähty Kelan puolesta ihan kämppiksinä.”

Toisaalta muutos poisti asumisen tuet arviolta noin 16 000 opiskelijalta, arvioi Joel Lindqvist Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) hallituksesta.

Lindqvist kertoo kuulleensa useista tapauksista, joissa opiskelijat ovat joutuneet ongelmiin ruokakunnan käsitteen kanssa. Monia kämppiksiä luullaan avopareiksi vasten heidän tahtoaan, ja vuokrasopimusten solmiminen kimppakämpissä on ollut hankalaa.

Siksi Lindqvist puhuu yksilökohtaisen asumistuen puolesta.

”Yksi keino kehittää tukea olisi se, että ei välttämättä luovuttaisi ruokakuntakohtaisuudesta, mutta poistettaisiin asuinkumppanin tulojen vaikutus. Se olisi taloudellisesti suhteellisen realistinen vaihtoehto.”

Yleisen asumistuen ympärivuotisuus ilahduttaa Lindqvistiä. Hän tosin muistuttaa, että samaan aikaan kun asumistuen muutos tuli voimaan, laskettiin opiskelijoiden opintorahaa 86 euroa kuussa.

"Vaikka asumistuki on kehittynyt hyvään suuntaan, on selvää, että opiskelijoiden kokonaistulotaso on edelleen hyvin matala", Lindqvist sanoo.


Opiskelija-asuntotuotantoa ei voi perustaa vain asumistukijärjestelmän varaan, sillä tukimuodot ehtivät muuttua paljon kiinteistöalaa nopeammin. Tästä esimerkkinä oli viime syksynä asumistukilain muutoksen yhteydessä ehdotettu osa-asunnon normi.

Sen mukaan kimppakämpissä ja alle 20 neliön asunnoissa asuville olisi hyväksytty asumistukeen 20 prosenttia muita pienemmät asumismenot. Käytännössä muutos olisi vauhdittanut opiskelijoiden muuttoaaltoa yksiöihin.

Lehtoruusu on tyytyväinen siihen, että osa-asunnon normi vedettiin pois asumistukilain muutoksesta.

”Tärkeintä olisi, että ei tehtäisi tempoilevaa, vaan pitkäjänteistä ja ennustettavaa asuntopolitiikkaa. Silloin markkinat ja asuntotuottajat pystyvät reagoimaan siihen ja rakentamaan ennustettavasti sitä, mitä toivotaan. Asuntopolitiikassa pitää välttää pikaratkaisuja ja laastaripaikkoja, koska ne usein kasvattavat ongelmaa eivätkä ratko sitä”, Lehtoruusu sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Opiskelija-asuminen
 • Asuminen
 • Korkeakoulut
 • Asumistuki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  2. 2

   HS tapasi Trumpin ja Putinin tilaisuutta hämmentäneen ja putkaan viedyn toimittajan: ”Tätäkö on Suomen mainostettu lehdistönvapaus?”

  3. 3

   Meilahden sairaalan alueen sähkökatkojen syy selvisi: Räjähdys Olkiluodon ydinvoima­laitoksessa

  4. 4

   Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

  5. 5

   ”Kaivoimme, koska luulimme ettemme voi odottaa” – Luolasta pelastetut pojat astelivat ensimmäistä kertaa median eteen ja kertoivat koettelemuksestaan

  6. 6

   Espoossa toisen koiran tappanut ja ulkoiluttajaa purrut amstaffi oli kuullut haukuntaa kadulta ja karannut aidan raosta

  7. 7

   Ihminen voi hukkua täpötäydellä uimarannalla 30 sekunnissa kenenkään huomaamatta – ”Hukkuva ei näytä yleensä hukkuvalta”

  8. 8

   Amerikkalaismediassa Trumpia kutsuttiin lapsi­presidentiksi ja republikaaneilta vaadittiin selkä­rankaa – Trumpin mukaan ”vihaajat halusivat nähdä nyrkkeily­ottelun”

  9. 9

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  10. 10

   Poliisi tutkii: Amstaffi tappoi shetlanninlammaskoiran ja hyökkäsi 16-vuotiaan tytön kimppuun Espoossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trump pyörtää puheitaan Helsingin-kokouksen jälkeen: Venäjä sekaantui Yhdysvaltojen vaaleihin

  2. 2

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Lastaan pelastaessa hukkunut äiti oli veden alla yli 40 minuuttia vilkkaalla uimarannalla Vantaalla – Uima­valvojille on järjestetty kriisiapua

  5. 5

   Trump purki raivoaan Fox Newsin haastattelussa ja muisteli Neuvostoliiton sotauhreja – ”En halua edes käyttää Venäjästä sanaa vastustaja”

  6. 6

   Täysin kokeellinen hoito tuotti yllättävän tuloksen: ihosyöpä hävisi kokonaan 97-vuotiaalta naiselta

  7. 7

   Sana ”moi” riitti lopettamaan huumeidenkäyttäjien häiriköinnin Töölön kirjastossa – ”Jos ihminen nähdään vain järjestyshäiriönä, käytös on sen mukaista”

  8. 8

   Kesän lämpöennätys nousi 33,3 asteeseen, Lapissa on yhtä lämmintä kuin Roomassa – Kuvakooste näyttää, kuinka Helsingissä hikoiltiin

  9. 9

   Poliisi tutkii: Amstaffi tappoi shetlanninlammaskoiran ja hyökkäsi 16-vuotiaan tytön kimppuun Espoossa

  10. 10

   36-vuotias nainen sai pelastettua hukuksissa olleen lapsen Vantaalla, mutta hukkui itse – pelastuslaitoksen mukaan hukkunut oli lapsen äiti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  4. 4

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  5. 5

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  6. 6

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  7. 7

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  8. 8

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  9. 9

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Entinen Veikkausliigahyökkääjä äimistelee uutta jalkapallokieltä – ”Eikö mikään ole pyhää?”
  3. Naisten jalkapallomaajoukkueen Nora Heroumin ura jatkuu AC Milanissa: ”Olen todella innoissani ja onnellinen”
  4. Kehopositiivinen Iso kolmonen -podcast käsittelee ”läskinä oloa” ja nyt sen tekijät kertovat, mikä kaikki lihavuuskeskustelussa on pielessä
  5. Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui Tilaajille
  6. Facebook juhli vahingossa Nelson Mandelan kuoleman satavuotisjuhlaa – Kysyimme Facebookilta, miksi
  7. ”Kaivoimme, koska luulimme ettemme voi odottaa” – Luolasta pelastetut pojat astelivat ensimmäistä kertaa median eteen ja kertoivat koettelemuksestaan
  8. Nyt on ihan tuskaisen kuuma, mutta ei hätää: tätä videota katsomalla tulee paljon viileämpi olo
  9. Meilahden sairaalan alueen sähkökatkojen syy selvisi: Räjähdys Olkiluodon ydinvoima­laitoksessa
  10. HS tapasi Trumpin ja Putinin tilaisuutta hämmentäneen ja putkaan viedyn toimittajan: ”Tätäkö on Suomen mainostettu lehdistönvapaus?”
  11. Amerikkalaismediassa Trumpia kutsuttiin lapsi­presidentiksi ja republikaaneilta vaadittiin selkä­rankaa – Trumpin mukaan ”vihaajat halusivat nähdä nyrkkeily­ottelun”
  12. Näytä lisää