Kotimaa

Yksiöt viedään nyt käsistä, kun opiskelijat etsivät asuntoa syksyksi – Nostiko asumistuen muutos opiskelijoiden asumiskriteerit jo liian korkealle?

Opiskelijoiden siirto yleisen asumistuen piiriin suosii yhden hengen ruokakuntia, mikä on lisännyt yksiöiden kysyntää. Esimerkiksi Helsingissä yksiöiden näyttöihin on nyt kymmenien ihmisten jonot.

Vuokra alle 700 euroa, hyvät kulkuyhteydet keskustaan ja yliopistolle, vapaa syyskuun alusta lähtien.

Pienessä, 21 neliön yksiössä Helsingin Vallilassa on kaikki, mitä 20-vuotias Iines Hämäläinen voisi asunnoltaan toivoa. Hämäläinen on saanut opiskelupaikan Helsingin yliopiston teologisesta tiedekunnasta, ja pian edessä on muutto Vaasasta Helsinkiin.

Harmi, että samaa asuntoa havittelee myös 40 muuta näyttöön saapunutta asunnonetsijää.


”Tämähän on kuin joku Teatterikorkeakoulun pääsykoe”, kuuluu rappukäytävään muodostuneesta jonosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yksiötä mahtuu silmäilemään vain kourallinen ihmisiä kerrallaan. Muut odottavat rappukäytävässä ja täyttävät asuntohakemuksia, joita Vuokraturvan asunnonvälittäjä Mira Rantalainen ottaa vastaan.

Hämäläinen on matkustanut Helsinkiin yöbussilla Vaasasta. Takana on jo yksi näyttö, johon jonotti myös kymmeniä ihmisiä.

”Ensikertalainen ei välttämättä tiedä, miten erottua joukosta, kun hakijoita on niin paljon”, Hämäläinen sanoo.

Opiskelijat siirrettiin yleisen asumistuen piiriin viime vuoden elokuussa. Muutos on odotetusti lisännyt yksiöiden kysyntää soluasuntojen kustannuksella, sillä tukimuoto suosii yhden hengen ruokakuntia.

”Tukimuutos mahdollistaa yksiössä asumisen yhä useammalle, koska monen vuokranmaksukyky paranee”, kertoo Suomen Opiskelija-asunnot Soa ry:n asiamies Lauri Lehtoruusu.

Myös Hämäläinen haluaa ensisijaisesti yksiöön.

”Ei ole niin paljoa tuttuja, joiden kanssa vuokrata kimppakämppää. Ja ehkä vähän jännittää, kun ei tiedä, kenen kanssa sitten päätyisi asumaan”, hän perustelee valintaansa.

Tähän asuntoon Hämäläisen olisi mahdollista saada yleistä asumistukea 406 euroa kuukaudessa ympäri vuoden ja 250 euroa opintorahaa jokaista opiskelukuukautta kohti. Aiempi opintorahan ja opintotuen asumislisän yhdistelmä olisi ollut noin 530 euroa jokaista opiskelukuukautta kohti.

Hämäläinen olisi hakenut yksiöön asumistukimuutoksesta huolimatta. Aiempaa suurempi tuki on toki hyvä lisä, vaikka pelkkien tukien varassa kuukausittainen budjetti jäisi edelleen miinukselle. Siksi Hämäläinen toivoo löytävänsä Helsingistä keikkatyötä.

Opiskelija-asuntosäätiöiden yksiöjonot ovat Hämäläiselle iian pitkät. Solu ei Hämäläistä houkuta, koska siinä asuinkavereihin ei yleensä pääse vaikuttamaan.


Hämäläinen ei ole toiveineen yksin. Yksiöiden suosio näkyy myös Helsingin opiskelija-asuntosäätiön Hoasin hakemusluvuissa. Heinäkuussa 2018 Hoasin vireillä olevista hakemuksista yksiöhakemuksia oli 60 prosenttia, kun huonetta solu- tai kaveriasunnossa haki 22 prosenttia hakijoista.

Vielä heinäkuussa 2016 solu- tai kaveriasuntoon haki yli kolmasosa Hoasille jonottaneista.

Myös Tampereen opiskelija-asuntosäätiön (Toas) hakemustilastoista selviää, että soluasuntohakemusten osuus on kolmen vuoden aikana laskenut ja vastaavasti yksiöhakemusten määrä kasvanut.

Vuonna 2017 yksiöön halusi 83 prosenttia Toasin hakijoista, ja soluhakemusten osuus jäi 8 prosenttiin. Vuonna 2015 luvut olivat 75 ja 13.

”Meillä hakemusten määrään vaikuttaa aina isosti se, onko uusia talokohteita valmistumassa kyseisenä vuotena. Tukimuutoksilla voi toki olla myös jotain vaikutusta”, Toasin palvelujohtaja Pia Ylimäki kertoo.

Molempien säätiöiden asuntotuotanto on viime vuosina painottunut yksiöihin. Moni jonottaja päätyy etsimään asuntoa myös yksityisiltä vuokra-asuntomarkkinoilta: Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) arvion mukaan vain noin neljännes-viidennes opiskelijoista asuu opiskelija-asunnoissa.

Ovatko opiskelijoiden kriteerit asumiselle jo liian korkeat, ja kasvattiko tukimuutos niitä entisestään?

”Asumisen taso on hirveästi noussut siitä, millaisia opiskelijataloja 60-70-luvuilla rakennettiin. Ehkä se kuvastaa myös elintason nousua Suomessa”, muotoilee Pirjo Sanaksenaho. Hän on rakennussuunnittelun professori Aalto-yliopistossa.

Soa ry:n Lauri Lehtoruusun mukaan elintason nousu on luonnollista.

”Jos vanhempi väestö muistelee, miten omina opiskeluaikoina asuttiin, ja olettaa, että sillä tavalla pitäisi nykyäänkin asua, niin se on vähän samanlaista kuin että muistelisi, kuinka kesät talvet hiihdettiin kouluun. Yhteiskunta on mennyt eteenpäin, ja opiskelijat siinä mukana, ja hyvä niin.”

”Suomi on sellainen maa, jossa on hyväksytty se, että myös opiskelija on ihminen, jolla on oikeus asua samalla tavalla kuin muillakin. Kun pohjoismaisten kollegoiden kanssa tutustuimme opiskelija-asuntoihin Portugalissa, keskeinen havainto oli se, että siellä tarjotaan majoitusta, Pohjoismaissa tarjotaan koteja”, Lehtoruusu sanoo.

Lehtoruusu uskoo, että on yhteiskunnan etu, että opiskelijoille pystytään tarjoamaan kohtuuhintaisia asuntoja kasvukeskuksissa ja keskeisillä paikoilla.

”He ovat ryhmä, jota halutaan yhteiskunnassa kannustaa, jotta he pystyisivät sitoutumaan täyspäiväiseen opiskeluun sen sijaan, että he yrittäisivät työssäkäynnillä rutkasti parantaa omaa toimeentuloaan”, Lehtoruusu sanoo.


Opiskelijoiden siirtäminen yleisen asumistuen piiriin sujui odotettua mutkattomammin, sanoo Soa ry:n Lehtoruusu.

”Pahimmat pelot eivät toteutuneet. Ei tullut paljon pelättyjä turhia avoliitto-oletuksia, ja kämppikset on nähty Kelan puolesta ihan kämppiksinä.”

Toisaalta muutos poisti asumisen tuet arviolta noin 16 000 opiskelijalta, arvioi Joel Lindqvist Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) hallituksesta.

Lindqvist kertoo kuulleensa useista tapauksista, joissa opiskelijat ovat joutuneet ongelmiin ruokakunnan käsitteen kanssa. Monia kämppiksiä luullaan avopareiksi vasten heidän tahtoaan, ja vuokrasopimusten solmiminen kimppakämpissä on ollut hankalaa.

Siksi Lindqvist puhuu yksilökohtaisen asumistuen puolesta.

”Yksi keino kehittää tukea olisi se, että ei välttämättä luovuttaisi ruokakuntakohtaisuudesta, mutta poistettaisiin asuinkumppanin tulojen vaikutus. Se olisi taloudellisesti suhteellisen realistinen vaihtoehto.”

Yleisen asumistuen ympärivuotisuus ilahduttaa Lindqvistiä. Hän tosin muistuttaa, että samaan aikaan kun asumistuen muutos tuli voimaan, laskettiin opiskelijoiden opintorahaa 86 euroa kuussa.

"Vaikka asumistuki on kehittynyt hyvään suuntaan, on selvää, että opiskelijoiden kokonaistulotaso on edelleen hyvin matala", Lindqvist sanoo.


Opiskelija-asuntotuotantoa ei voi perustaa vain asumistukijärjestelmän varaan, sillä tukimuodot ehtivät muuttua paljon kiinteistöalaa nopeammin. Tästä esimerkkinä oli viime syksynä asumistukilain muutoksen yhteydessä ehdotettu osa-asunnon normi.

Sen mukaan kimppakämpissä ja alle 20 neliön asunnoissa asuville olisi hyväksytty asumistukeen 20 prosenttia muita pienemmät asumismenot. Käytännössä muutos olisi vauhdittanut opiskelijoiden muuttoaaltoa yksiöihin.

Lehtoruusu on tyytyväinen siihen, että osa-asunnon normi vedettiin pois asumistukilain muutoksesta.

”Tärkeintä olisi, että ei tehtäisi tempoilevaa, vaan pitkäjänteistä ja ennustettavaa asuntopolitiikkaa. Silloin markkinat ja asuntotuottajat pystyvät reagoimaan siihen ja rakentamaan ennustettavasti sitä, mitä toivotaan. Asuntopolitiikassa pitää välttää pikaratkaisuja ja laastaripaikkoja, koska ne usein kasvattavat ongelmaa eivätkä ratko sitä”, Lehtoruusu sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Opiskelija-asuminen
 • Asuminen
 • Korkeakoulut
 • Asumistuki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Krp on ottanut kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat mukana operaatiossa – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään nyt

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  4. 4

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  5. 5

   Arjen Kamphuis lähti Norjaan melomaan ja katosi – hollantilaisen tietoturva-asiantuntijan kohtalo hämmentää poliiseja ja läheisiä

  6. 6

   Tätäkö on Helsingin vammaispolitiikka? kysyy Tomi Salonen – Kaupunkipyörien tellinki vei pysäköintipaikat invalideilta Munkkivuoressa

  7. 7

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  8. 8

   Mies löydettiin elossa yli vuorokauden jälkeen upoksissa olevan lautan sisältä – Victoriajärvellä tapahtuneessa lauttaturmassa kuolleita on jo yli 200

  9. 9

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  10. 10

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp on ottanut kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat mukana operaatiossa – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään nyt

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  4. 4

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  5. 5

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  6. 6

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  7. 7

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  8. 8

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  9. 9

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  10. 10

   Jasper Pääkkösestä tuli Spike Leen elokuvan psykopaattirasisti, koska ohjaaja ihastui häneen kesken koekuvausten – lauantaina Lee menee Pääkkösen saunaan ja suunnittelee yhteistyön jatkumista

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Krp on ottanut kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat mukana operaatiossa – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään nyt

  11. Näytä lisää