Kotimaa

HS kokosi vinkit: Näin valjastat kännykät ja pelaamisen koko perheen yhteiseen kesätekemiseen

Seurapeli Wikipediassa. Tietovisa emojein. Pelivideoturnaus. Valokuvasuunnistus. Medialaitteet voivat valjastaa perheen yhteiseen kesätekemiseen.

Hamina

Kukin perheenjäsen tuijottaa kesämökillä omaa ruutuaan oman laitteensa ääressä. Kuulostaako tutulta? Medialaitteet nähdään usein perheenjäseniä erottavina eikä yhdistävinä asioina.

Mölkyn pelaaminen ja tikanheitto mökillä ovat perinteisesti perheiden mökkitekemistä, mutta harva tulee ajatelleeksi, että myös medialaitteella voi saada aikaan vaikkapa seurapelin.

Miksi medialaitteita pitäisi sitten sotkea kesälomalle ollenkaan? Eikö kesäloma ole irtiottoa myös medialaitteista?

HS kysyi asiaa kahdelta asiantuntijalta: Mediametkan toiminnanjohtajalta Meri Seistolalta sekä Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (Kavi) erityisasiantuntijalta Saara Salomaalta.

”Toiset maalaa, toiset runoilee, toiset kirjoittaa blogia tai pelaa digipelejä. Kukin rentoutuu kesälomalla omalla tavallaan. Medialaitteet ovat osa sitä”, Mediametkan Meri Seistola sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lomalla kuitenkin tuppaa olemaan enemmän aikaa tutustua myös toisten perheenjäsenten tekemisiin. Seistola pitää suositeltavana, että vanhemmat tutustuisivat lastensa mediamaailmaan.

”Kesällä siihen voi olla enemmän aikaa.”

Saara Salomaan mielestä mediatekeminen ei ole itseisarvo. Usein se ei vain tule ihmisille mieleen yhteiseksi ohjelmaksi, kuten perinteisemmät kesänviettotavat.

”Mediatekemiset on mahdollisuus yhdessä tekemiseen”, Salomaa sanoo. ”Joillekin se on mölkky. Media voi tuoda tekemiseen vaihtelua ja rikastuttaa sitä.”

Lapset saattavat olla kesän aikana myös viikkoja poissa kotoa, jos perheenjäsenillä on eripituiset lomat. Tällöin media mahdollistaa myös perheen yhteydenpidon, vaikkapa lomavideoiden muodossa.

Tämän jutun lopussa on esitelty 23 vinkkiä, miten medialaitteet ja pelit voi valjastaa osaksi perheen yhteistä kesätekemistä. Vinkit on laadittu asiantuntijoiden sekä useiden muiden mediakasvattajien avustuksella.

Osa vinkeistä on taitojakin opettavaa. Läheskään kaikki lapset ja nuoret eivät käytä mediaa hyöty­käyttöön, Salo­maa muis­tuttaa. Vaikka kaiken teke­misen ei eten­kään näin kesällä tarvitse olla niin hyödyl­listä.

”Lapset ovat kesällä lomalla koulusta ja päiväkodista. Kaikessa motiivina ei tarvitse olla hyöty. Hauskuus on riittävää”, Salomaa sanoo.

Medianlaitteiden käyttö ja varsinkin pelaaminen on ollut vuoden mittaan ollut aihe, josta vanhemmat ovat olleet huolissaan. Pitäisikö lasten viettää kesällä myös mediatonta aikaa?

Salomaa kehottaa katsomaan kokonaisuutta. Jos median käyttö on yleensä kohtuullista ja tasapainoista, Salomaa ei näe, että juuri mediapaastoon olisi kesälomalla tarvetta.

Mikäli vanhemmat asettavat mediankäytölle rajoituksia, muistuttaa Salomaa, että ne on myös perusteltava ja antaa muuta järkevää tekemistä tilalle. Muuten syntyy helposti konflikteja.

”Ei kukaan vanhempikaan ilahtuisi, jos mielivaltaisesti ei saisi kuunnella autoradiota, lukea uutisia tai vaikkapa nyt MM-kisojen aikaan katsoa futista.”

Perheen teini-ikäisille pelkkä erossaolo kavereista mökkiloman ajan voi olla raskasta, jolloin medialaite on henkireikä, jonka avulla pysyy mukana kavereiden jutuissa.

Entä se yhdessäolo? Ei siitäkään tarvitse tuntea huonoa omatuntoa, jos välillä kukin tekee omiaan, Salomaa sanoo.

”Eihän kukaan pidä ongelmallisena sitä, jos yksi hakkaa halkoja ja toinen onkii sillä aikaa. Sama pätee mediankäyttöön.”

Haminalainen Andrejevin perhe testasi vinkkejä HS:n pyynnöstä. Perheessä on kaksi lasta, 10-vuotias Lotta Andrejev ja 9-vuotias Antti Andrejev. He kertovat, miltä yhdessä puuhaaminen tuntui ja näyttävät, mitä saivat aikaan.

Perheellä on yhteistä lomaa neljä viikkoa. Muun ajan lapset ovat keskenään kotona ja käyvät lähellä asuvien isovanhempien luona päivittäin syömässä.

”Tänä kesänä on ollut paljon sadesäitä, joten kaikki tekemisvinkit on tervetulleita”, äiti Katja Andrejev sanoo. ”Alkukesä meni lapsilla aika kännykät kädessä sisällä.”

Opi uusia taitoja ja tietoja

1. Opetelkaa jokin uusi taito ja postatkaa tekemisestä video Instagramiin (hashtageilla #uusitaito #newskill).


Lotta Andrejev: ”Opettelin tekemään ruusuletin. Katson yleensä askarteluvideoita Youtubesta. Olen opetellut tekemään paketteja. Lettien tekemistä olen opetellut tekemällä niitä äidille.”

2. Opetelkaa Wikipediasta outoa triviatietoa ja/tai vaihtoehtoisesti perehtykää johonkin uuteen ja kiinnostavaan. Käyttäkää apuna esimerkiksi satunnainen sivu -toimintoa.

Opeta vanhemmalle tai isovanhemmalle

3. Kokeilkaa vaihtaa suosikkiajanvietteitänne kännyköillä puolen tunnin ajaksi. Miltä tuntui?

Katja Andrejev: ”Tämä oli oikeasti kiva juttu. Päästiin vähän kiinni toistemme maailmaan.”

4. Selitä vanhemmalle joku tämän hetken erikoinen netti-ilmiö.

5. Opeta vanhemmalle joku peli tai näytä hänelle jokin Youtube-video, joka on oma suosikkisi tai sellainen, jonka arvelet kiinnostavan häntä.

Peleihin liittyvää tekemistä

6. Nauhoittakaa oma pelivideo lempipelistäsi ja lähettäkää se esimerkiksi isovanhemmille, joille voitte näin esitellä peliharrastusta.


Antti Andrejev: ”Pelasin Minecraftia ja kuvasin sitä. Pelaan melkein aina sitä. Katson Youtubesta Mastermcpvp:n videoita. Äiti antaa katsoa niitä, koska niissä ei kiroilla.”

7. Valitkaa jokin uusi peli, jota ette ennestään tunne. Tutustukaa pelin taustoihin Wikipediasta, testatkaa peliä ja tehkää peliarvostelu.

8. Katsokaa yhdessä kolmea samasta pelistä videoita tekevää tubettajaa. Kuka on paras, miksi? Miten hän tekee videoita?

9. Katsokaa yhdessä joku e-urheiluturnaus Yle Areenasta tai tallenne Youtubesta. Voit selostaa vanhemmillesi mitä pelissä tapahtuu.

10. Pelatkaa toisianne vastaan esimerkiksi rallipeliä tai Fifaa. Jos teillä ei ole omaa konsolia, varatkaa kirjastosta pelivuoro.

11. Tutustukaa tietokonepelien historiaan tutustumalla klassikkopeleihin. Vanhemmat voivat kertoa omia pelimuistojaan. Tampereelta löytyy myös pelimuseo, jonne voitte tehdä kesäretken.

Seurapelejä medialaitteilla

12. Pitäkää tietokilpailu Googlen ilmakuvilla: Yksi rajaa maiseman jollain sovitulla alueella (esimerkiksi Suomi, Eurooppa) pieneen yksityiskohtaan. Tästä zoomataan hitaasti ulospäin ja muut arvailevat, missä ollaan.


Katja Andrejev: ”Tämä oli vähän vaikea, kun yritimme tehdä tehtävää vanhalla iPadilla, joka toimi vähän huonosti. Kokeilemme tehdä tämän vielä uudelleen.”

13. Esittäkää toisillenne biisejä tai leffoja emojein.

14. Pitäkää yhteinen meemiraati ja leffatraileriraati, jossa esitätte toisillenne suosikkimeeminne tai leffatrailerin. Pisteyttäkää ne. Mikä voitti?

15. Ottakaa Wikipedia-kisa. Säännöt kuuluvat seuraavasti: Arvotaan kaksi satunnaista artikkelia. Kuka pääsee nopeimmin sivulta toiselle käyttämällä vain artikkelin sisäisiä linkkejä?

Musiikkitehtäviä

16. Keksikää kukin vuorollanne tietyllä kirjaimella alkava bändi tai laulaja alkaen A-kirjaimesta ja niin pitkälle aakkosissa kuin matka kestää. Kerätkää biisit yhteiseen soittolistaan.

Andrejevin perhe tekemä aakkossoittolista löytyy täältä.


Antti Andrejev: ”Tämä oli mun lempitehtävä, vaikka välillä oli vaikea keksiä, jos oli vaikeita kirjaimia.”

17. Soittakaa vuorotellen Spotifysta omat lempparibiisinne. Tehkää yhdessä perheen yhteissoittolista automatkan pelastukseksi.

18. Tällä hetkellä radiossa soi useita hittejä, joihin on sämplätty mukaan vanhaa musiikkia. Kuunnelkaa biisi ja etsikää originaalit. Kumpi on parempi?

Esimerkiksi Adi Haslan ja Pihlajan Kevät on versio Tavaramarkkinat-yhtyeen Kevät-kappaleesta. Juttu jatkuu videoiden jälkeen.19. Keksikää joku teema, esimerkiksi taivas, katu, lapsi. Jokainen keksii vuorotellen biisin teemaan liittyen. Montako kappaletta keksitte yhdestä teemasta? Kuunnelkaa biisit.

Valokuvatehtäviä

20. Etsikää joku vanha kuva itsestä pienenä lapsena ja ottaa uusi kuva samassa paikassa mahdollisimman tarkkaan samalla sommittelulla.


Lotta Andrejev: ”Näistä tuli oli tosi hassuja. Joskus oli vaikeaa löytää oikea kulma, koska me ollaan niin paljon isompia nyt.”

21. Ottakaa kuvia eri teemoilla (esimerkiksi kesä, mansikka jne.). Kootkaa kuvista kesämuistoaiheinen valokuvaesitys tai kootkaa kuvat valokuvakirjaan.

22. Tehkää toisillenne valokuvasuunnistus siten, että yksi kuvaa ­1–5 paikkaa lähiympäristöstä ja muut yrittävät etsiä paikat valokuvavihjeiden avulla.

23. Katsokaa kotipaikkanne tai läheisen kaupungin matkailijoille tarkoitettuja sivustoja ja vierailkaa jossain uudessa paikassa, jonka löydätte. Valokuvatkaa retki.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS Paraisilla: Poliisia kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viranomaisilta ostettuja veneitä

  2. 2

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  3. 3

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  4. 4

   Muurin rakentaminen Meksikon rajalla alkoi – kuuden kilometrin pätkä maksaa 22 miljoonaa dollaria, ja rakennettavaa jää vielä noin 3 000 kilometriä

  5. 5

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  8. 8

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  9. 9

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  10. 10

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  2. 2

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  3. 3

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  4. 4

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  5. 5

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  6. 6

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  7. 7

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  8. 8

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  9. 9

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  10. 10

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää