Kotimaa

Entinen rikollispomo Keijo Vilhunen vapautettiin – epäillään osallisuudesta palkkamurhaan, käveli heti ulos oikeustalosta

Jari Aarnion osalta ei ole vielä tehty päätöstä, esitetäänkö häntäkin vangittavaksi.

Entinen rikollispomo Keijo Vilhunen on vapautettu. Käräjäoikeuden mukaan vangitsemiseen ei ollut todennäköisiä syitä.

Vangitsemisistunto pidettiin Helsingin käräjäoikeudessa perjantaina iltapäivällä. Istunto julistettiin salaiseksi. Käsittelyn päätteeksi Vilhunen käveli ulos salista ja oikeustalosta asianajajansa Markku Fredmanin kanssa. Kumpikaan ei kommentoinut tutkintaa.

Rikosepäily liittyy ruotsinturkkilaisen Volkan Ünsalin palkkamurhaan, joka tapahtui Vuosaaressa vuonna 2003. Vilhusta epäillään osallisuudesta murhaan. Siitä on jo aiemmin tuomittu neljä miestä elinkautisiin.

Tutkinnanjohtaja Markus Laine kertoi istunnon jälkeen, että Vilhusta epäillään edelleen murhasta ja tutkinta jatkuu kuulusteluilla. Laine oli esittänyt Vilhusen vangitsemista, koska se olisi poliisin mielestä ollut tarpeen tutkinnan turvaamiseksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Laineen mukaan Vilhusen epäillään osallistuneen murhan järjestelyihin.

Poliisipuolen tutkinnanjohtaja Jukka Haavisto kertoi käsittelyn jälkeen oikeustalolla, että Jari Aarnion osalta ei ole vielä tehty päätöstä, esitetäänkö hänet vangittavaksi. Haaviston mukaan sekin voi vaikuttaa harkintaan, että Vilhusta ei nyt vangittu.

Haaviston pitää tehdä ratkaisu lauantaihin puoleen päivään mennessä. Aarnio on siis edelleen pidätettynä.

Epäilyjen mukaan Aarnio olisi laiminlyönyt Ünsaliin kohdistuneen henkirikossuunnitelman estämisen tai paljastamisen, ja sen seurauksena Ünsal joutui henkirikoksen uhriksi.

Haaviston mukaan epäilyissä on kyse siitä, että Aarnio olisi tiennyt murhasuunnitelmasta etukäteen, mutta ei lähtenyt selvittämään asiaa.

Hän ei ottanut suoraan kantaa siihen, oliko murhasuunnitelma ollut joidenkin muidenkin poliisien tiedossa. ”Aarniolla epäillään olleen paras kokonaiskuva asiasta”, Haavisto sanoi Vilhusen vangitsemiskäsittelyn jälkeen perjantaina alkuillasta.

Aarnio on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen. Hänen mukaansa poliisin tiedossa ei ollut yhtään yksittäistä seikkaa, mihin olisi voinut puuttua.

Aarnio ja Vilhunen otettiin kiinni keskiviikkona ja heidät pidätettiin torstaina.

Haaviston mukaan kiinniotot tehtiin tällä viikolla, koska kesäkuun ja heinäkuun vaihteessa oli tullut vielä uutta näyttöä sen tueksi, että myös poliisirikostutkinta pitää aloittaa.

Hovioikeus päästi Aarnion ja Vilhusen juhannuksen alla vapaaksi odottamaan tuomiota huumejutussa. Syytteiden mukaan Aarnio oli hasiskauppaa pyörittänyt Pasilan mies ja Vilhunen hankki vastaanottajan kahdelle hasistynnyrille.

Vilhusta epäiltiin avunannosta Ünsalin murhaan jo ensimmäisen tutkinnan yhteydessä, mutta Helsingin poliisi päätti tutkinnan hänen osaltaan viemättä asiaa syyteharkintaan.

HS uutisoi viime kesänä alkuperäisen tutkinnan omituisuuksista. Alkuperäinen esitutkintamateriaali paljastaa muun muassa sen, että Vilhusen osuutta murhaan tutkittiin ohuesti, vaikka tämä oli tavannut kahta murhaan syyllistynyttä miestä ennen ja jälkeen murhan.

Vilhunen oli kuulusteluissa vaitonainen. Hän kiisti sekaantuneensa murhaan millään tavalla.

Vilhusen osuutta ei myöskään alettu tutkia uudelleen silloin, kun käräjäoikeuden tuomion jälkeen löytyi uutta materiaalia.

Ünsalin murhaan yllytyksestä tuomittu ruotsalainen Leo Gonzalez Carmona mainitsi ruotsalaiselle kaverilleen lähettämässään kirjeessä Vilhusen. Ruotsin poliisi löysi kirjeen kotietsinnässä Etelä-Ruotsista toisen jutun tutkinnan yhteydessä.

Hän kehotti kirjeen vastaanottajaa olemaan yhteydessä Vilhuseen. Kirjeen mukaan Ünsalin murhasta tuomitun Raimo Anderssonin olisi pitänyt ottaa yksin vastuu teosta, ja asia piti hoitaa kuntoon Vilhusen kautta.

”Tämä ukko on joka tapauksessa älykkäämpi, niin että selvitä tilanne hänelle. Ole cool häntä kohtaan, hän ymmärtää kyllä”, kirjeessä luki.

HS:n selvityksessä kävi ilmi myös se, että Aarnio osallistui aktiivisesti alkuperäiseen murhatutkintaan.

Kolme lähdettä kuvaili HS:lle Aarnion toimintaa tutkinnan aikana omituiseksi. Lähteistä kaksi oli poliisista.

Kolmas lähde oli Aarnio-tutkinnan alkuun sysännyt entinen prostituoitu Saara. Aarniolla ja Saaralla oli murhan tapahtuma-aikaan suhde.

Murha tapahtui Saaran asunnossa Vuosaaressa. Saara itse asui murhan aikaan muualla, ja hän oli alivuokrannut asunnon eteenpäin. Saara on kertonut HS:lle, että hän oli vuokrannut asunnon Vilhuselle ja että vuokraaminen tapahtui Aarnion kehotuksesta.

Muutamaa kuukautta ennen murhaa asuntoon oli muuttanut Vilhusen sijaan Jani Leinonen, joka myös tuomittiin Ünsalin murhasta.

Leinonen muutti pois asunnosta muutamia päiviä murhan jälkeen, koska Saara oli häätänyt hänet.

Ünsalin ruumista ei ole löydetty, mutta poliisi selvitti, että Saaran asunnosta löytyi Ünsalin verta. Saaran sohva, matto ja muita tavaroita oli hävitetty jälkien peittämiseksi. Saara suuttui tavaroidensa tuhoamisesta.

Murhan esitutkintaan liitetyllä telekuuntelunauhalla Leinonen sanoi Saaralle, että ”Keijo” oli antanut luvan ottaa huonekalut. Mies sanoi juttelevansa Keijon kanssa siitä, maksetaanko huonekaluista jotain.

Volkan Ünsalin murhan tutkinta avattiin uudelleen, koska Helsingin poliisin laillisuusvalvonta teki asiasta tutkintapyynnön keskusrikospoliisille vuonna 2015.

Krp:n ensimmäinen tutkinnanjohtaja Esa Virtanen kertoi HS:n haastattelussa viime maaliskuussa, että tutkinnassa on löytynyt runsaasti uutta näyttöä.

”Todisteiden valossa kaikki keskeinen asiaan liittyvä tieto ei ole ollut murhatutkijoiden käytössä alkuperäisessä tutkinnassa”, Virtanen sanoi.

Juttua täsmennetty 14.7. kello 9.13. Jutussa kirjoitettiin aiemmin, että Aarnio ja Vilhunen tekivät syytteiden mukaan yhdessä mittavaa hasiskauppaa. Syytteiden mukaan Vilhunen hankki vastaanottajan kahdelle hasistynnyrille ja Aarnio oli liigaa pyörittänyt Pasilan mies.

Fakta

Volkan Ünsalin murha


 Ruotsissa asunut, turkkilaistaustainen Volkan Ünsal murhattiin Helsingin Vuosaaressa lokakuussa 2003.

 Murhasta tuomittiin elinkautisiin rangaistuksiin neljä miestä.

 Yksi tuomituista oli chilenruotsalainen Leopoldo Fernando Gonzalez Carmona. Hovioikeuden tuomion mukaan hän oli murhan tilaaja.

 Murhan motiivi liittyi siihen, että Ünsal oli kertonut Ruotsin poliisille Arlandan lentokentällä tapahtuneesta rahankuljetusryöstöstä.

 Murhasta tuomittiin myös Raimo Andersson ja Janne Raninen, jotka tunsivat sekä Carmonan että Ünsalin. Lisäksi tuomittiin Jani Leinonen.

 Raimo Andersson joutui henkirikoksen uhriksi vankilomalla tänä keväänä. Tapauksen tutkinta on kesken.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rikokset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Barack Obama puhuu torstaina Helsingissä ja lentää sen jälkeen heti pois – Bisnes­tapahtumaan tulossa massiiviset turvatoimet

  2. 2

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  3. 3

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  4. 4

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  5. 5

   Poliisin ratsaama Airiston helmi on ollut Paraisilla esillä lähinnä myönteisessä valossa, sanoo kaupungin­hallituksen puheen­johtaja

  6. 6

   Tuomas Hämäläinen täyttää sittenkin 30 vuotta, sillä pilkkikaveri pelasti hänet hukkumasta – ”Kaveria ei jätetä”, sanoo hengenpelastus­mitalin saava Timo Haapasalo

  7. 7

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  8. 8

   Ruotsi lupasi ottaa eurot käyttöön, mutta pysyttelee niistä kaukana – Ruotsalais­tutkija: ”Se kysymys on juuri nyt kuollut”

  9. 9

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  10. 10

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  2. 2

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  3. 3

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  4. 4

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  5. 5

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  6. 6

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  7. 7

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  8. 8

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  9. 9

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  10. 10

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  8. 8

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Myös Suomen kehitysapuraha hakee tuottoa – eikä sitä saa helposti sieltä, missä avun tarve on suurin Tilaajille
  3. Ruotsi lupasi ottaa eurot käyttöön, mutta pysyttelee niistä kaukana – Ruotsalais­tutkija: ”Se kysymys on juuri nyt kuollut”
  4. Tuomas Hämäläinen täyttää sittenkin 30 vuotta, sillä pilkkikaveri pelasti hänet hukkumasta – ”Kaveria ei jätetä”, sanoo hengenpelastus­mitalin saava Timo Haapasalo
  5. Pääministeriä informoitu krp:n operaatiosta Turun saaristossa: ”Ilmeisen vakavista talousrikkeistä, veropetoksista ja rahanpesusta puhutaan”
  6. Lehti: Britannian pääministerin Theresa Mayn avustajat valmistelevat yllätysvaaleja marraskuulle – Syynä umpisolmuun menneet brexit-neuvottelut
  7. Barack Obama puhuu torstaina Helsingissä ja lentää sen jälkeen heti pois – Bisnes­tapahtumaan tulossa massiiviset turvatoimet
  8. EräViikingit kampesi tasoihin ja päihitti Happeen rankkarikisassa – Mika Kohonen epäonnistui rankkarissaan
  9. Batman-kaapu paransi tutkimuksessa 4–6-vuotiaiden keskittymiskykyä – tuloksesta rohkaistuneena HS:n toimittaja ideoi Veijo Meri -asun
  10. Tunti sitten
  11. Hämeen poliisi ”pyytää syvästi anteeksi” väärille omaisille vietyä kuolinviestiä
  12. Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin
  13. Näytä lisää