Kotimaa

Verottajan mukaan avopuoliso ei ole puoliso, Kela on täysin toista mieltä – Nämä edut saa, jos avopari menee naimisiin

Verottaja ja Kela ovat täysin eri linjoilla siitä, onko avopari oikeasti pariskunta. Kela rinnastaa avoliiton avioliittoon, mutta verottaja ei laske avopuolisoa puolisoksi. HS kokosi listan asioista, jotka kannattaa ottaa avoliitossa huomioon.

Vuonna 2016 Suomessa oli lähes 350 000 avoparia. Avoliitto voi tuntua helpolta ratkaisulta, koska siihen ei liity samanlaisia velvollisuuksia ja sitoumuksia kuin avioliittoon.

Niinpä monelle saattaa tulla yllätyksenä se, mihin kaikkeen avoliitossa eläminen lopulta vaikuttaa. Tässä muutama taloudellinen asia, jotka avoliitossa kannattaa ottaa huomioon:
 • Tuloverotuksessa avopuolisoa ei aina lasketa puolisoksi laisinkaan, mikä vaikuttaa muun muassa työasuntovähennykseen, kotitalousvähennykseen ja työmatkoista tehtäviin vähennyksiin.
 • Avopuolisot eivät peri toisiaan ilman testamenttia. Jos avopuolisoilla ei ole yhteistä lasta eivätkä he ole olleet aikaisemmin naimisissa, maksaa avopuoliso suurempaa perintöveroa kuin aviopuoliso.
 • Kela rinnastaa avoliiton avioliittoon, mikä tarkoittaa sitä, että avopuolison tulot vaikuttavat moniin tukiin, kuten esimerkiksi asumistukeen ja toimeentulotukeen.
Opettaja Päivi Hokkasella on avopuolisonsa kanssa yhteinen omistusasunto Vantaalla, mutta talvisin Hokkanen tekee sijaisuuksia eri puolilla Suomea.

Jos Hokkanen olisi naimisissa, hän saisi vähentää työskentelypaikkakunnalta vuokratun asunnon kuluja verotuksessa. Avoliitossa hänellä ei tällaista mahdollisuutta ole.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Joka vuosi, kun veroilmoitusta tekee, niin kyllähän se harmittaa. Yhtä lailla minulla on Vantaalla koti ja perhe, jonka luo haluan palata, vaikkemme olekaan naimisissa ”, Hokkanen sanoo.

Hokkanen kirjoitti aiheesta mielipidekirjoituksen Helsingin Sanomiin toukokuussa.

Vaikka verottajan silmissä Hokkasta ja hänen avomiestään ei lasketa puolisoiksi, rinnastaa Kela heidän avoliittonsa avioliittoon.

Jos Hokkanen haluaisi hakea esimerkiksi asumis- tai toimeentulotukea, huomioitaisiin siinä hänen puolisonsa tulot, ihan samalla tavalla kuin avioliitossakin.

”Avoliitto ja yhdessä asuminen otetaan huomioon hyvässä ja pahassa. Avoliitto vaikuttaa esimerkiksi asumistuessa myös siihen, että voidaan hyväksyä suuremmat asumiskustannukset. Etuuden määrään vaikuttaa siis se, että hakija elää yhteistaloudessa”, sanoo Kelan etuusjohtaja Anne Neimala.

Mikään laki ei tosin velvoita avopuolisoita yhteistalouteen tai elättämään toisiaan. Avioliittolaista tällainen maininta löytyy.

”Meillä on hyvin vahvana sellainen oletus, että kun jaetaan sänky, silloin jaetaan myös kukkaro”, sanoo Väestöliiton tutkimusprofessori Anna Rotkirch.

”Voisi ajatella, että avoliitossa nimenomaan halutaan olla parisuhteessa eikä haluta elättää toista, mutta siihen meidän yhteiskunnan ajatusmalli ei taivu.”

Se, että verottaja ja Kela tarkastelevat avoliittoa näin eri tavoin, johtuu siitä että sosiaaliturvalainsäädännössä ja verolainsäädännössä avoliittoihin suhtaudutaan eri lailla.

Sosiaaliturvalainsäädännössä avopuoliso rinnastetaan aviopuolisoon kun taas verolainsäädäntö lähtee siitä, ettei avoliitossa eläviä lähtökohtaisesti katsota puolisoiksi, ellei heillä ole yhteisiä lapsia

”Onhan siinä tietty ristiriita”, sanoo perhe- ja jäämistöoikeuteen perehtynyt lakimies Pekka Tuunainen. Hän toimii Helsingin yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa yliopiston lehtorina sekä työskentelee asianajotoimistossa lakimiehenä.

Tuunainen muistuttaa, että avoliittoa ei ole määritelty samalla tavalla laissa kuin avioliittoa, josta säädetään avioliittolaissa.

”Ainut suoraan avoliittoa käsittelevä laki koskee avopuolisoiden yhteistalouden purkamista, eli sekin koskee sitä, mitä tapahtuu, kun liitto purkautuu”, hän sanoo.

Tämä mahdollistaa sen, että avoliittoon voidaan suhtautua niin eri tavalla eri lainsäädännössä.

”Jos avopareille ruvettaisiin kovin tarkasti määrittelemään samanlaisia oikeuksia ja velvollisuuksia kuin aviopareille, silloin häviäisi vaihtoehto niiltä, jotka haluavat olla avoliitossa”, Rotkirch sanoo

Aina voi sitä paitsi mennä naimisiin, jos haluaa juridista turvaa, Tuunainen sanoo.

”Meidän yhteiskuntamme lähtee siitä, että naimisiin menemällä saavuttaa tiettyjä asioita. Tämä on se järjestelmä, jolla ihmisten yhteiseloa yhteiskohtaisemmin määritellään. Se on jo ihan osapuolten oikeusturvankin kannalta tärkeää, että on yksi selkeä järjestelmä, jossa parisuhteen oikeudet ja velvollisuudet tiedetään.”

Päivi Hokkasta kehotukset mennä naimisiin ärsyttävät.

”Ihmisiä yritetään pistää johonkin muottiin. Olen vähän instituutioita vastaan. Jokaisen pitäisi pystyä tekemään omat valintansa ilman papin aamenta tai juristin siunausta ja olla silti tasaveroisessa asemassa.”

Hokkasen ja hänen puolisonsa päätös olla menemättä naimisiin pitää jatkossakin, hän sanoo.

”Me olemme löytäneet toisemme sellaisessa vaiheessa elämää, että ei ole ollut suhdetta sen enempää tarvetta vakinaistaa. Olemme sanoneet toisillemme, että pysymme yhdessä ja se riittää meille.”

Yhden kirjallisen sopimuksen Hokkanen ja hänen avopuolisonsa aikovat kuitenkin laatia. Siihen kirjataan, että toisella on oikeus jäädä asumaan pariskunnan asuntoon, jos toisesta aika jättää.

Avopuolisot kun eivät ilman testamenttia peri toisiaan.

Avopuolison tulot vaikuttavat muun muassa toimeentulotukeen

 Avoliittoja koskee laki avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta. Myös esimerkiksi sosiaaliturvalainsäädäntö ja verolainsäädäntö vaikuttavat avoliitossa eläviin.

 Avoliitto vaikuttaa muun muassa seuraaviin Kelan maksamiin tukiin: asumistuki, kansaeläke, lapsilisän yksinhuoltajakorotus, kotihoidon tuki ja toimeentulotuki.

 Tuloverotuksessa avopareja ei lähtökohtaisesti katsota puolisoiksi. Mikäli pariskunnalla on yhteinen lapsi, lasketaan heidät kuitenkin puolisoiksi.

 Tämä vaikuttaa muun muassa työasuntovähennykseen, kotitalousvähennykseen ja työmatkoista tehtäviin vähennyksiin.

 Avoliitossa kannattaa aina tehdä testamentti, sillä avopuolisoilla ei ole perintöoikeutta. Avoliitto vaikuttaa myös perintöveron suuruuteen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Parisuhde
 • Kela
 • Verotus
 • Sosiaalipolitiikka
 • Avioliitto
 • avoliitto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  2. 2

   Vuoden vastenmielisin elokuva on tässä – Peppermint on järjetön ja tavattoman väkivaltainen, mutta pahinta siinä on asenne

  3. 3

   Meksikon ruumisrekka­skandaali paisuu – vainajia onkin yli kolmesataa

  4. 4

   Hallitusrintama repeilee: ”En voi äänestää Soinin luottamuksen puolesta”, sanoo kokoomusedustaja – HS seuraa päivän tapahtumia hetki hetkeltä

  5. 5

   Hallitus esittää: Jehovan todistajille ei enää vapautusta armeijasta

  6. 6

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  7. 7

   Pääkaupunkiseudun lähijunat taas myöhässä – Syynä henkilövahinko

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Meinasin sokaistua” – Vasta auenneen kauppakeskuksen huutavan kirkas mainostaulu suututtaa kalasatamalaisia, Redi pahoittelee

  10. 10

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  2. 2

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  3. 3

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  6. 6

   Keskiviikkoilta oli poikkeuksellista junakaaosta henkilövahingon, sähkövian ja myöhästymisten vuoksi – torstaiaamun liikenne sujuu normaalisti

  7. 7

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  8. 8

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  9. 9

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  10. 10

   Eduskunta ratkaisee Timo Soinin kohtalon todennäköisesti perjantaina – Moni aborttikantoja arvostellut joutuu tukemaan häntä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  7. 7

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  8. 8

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  9. 9

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää