Verottajan mukaan avopuoliso ei ole puoliso, Kela on täysin toista mieltä – Nämä edut saa, jos avopari menee naimisiin - Kotimaa | HS.fi

Verottajan mukaan avopuoliso ei ole puoliso, Kela on täysin toista mieltä – Nämä edut saa, jos avopari menee naimisiin

Verottaja ja Kela ovat täysin eri linjoilla siitä, onko avopari oikeasti pariskunta. Kela rinnastaa avoliiton avioliittoon, mutta verottaja ei laske avopuolisoa puolisoksi. HS kokosi listan asioista, jotka kannattaa ottaa avoliitossa huomioon.

Päivi Hokkasta harmittaa, ettei avopuolisoilla ole oikeutta vähentää työpaikkakunnalta vuokratun asunnon kuluja verotuksessa. Eri paikkakunnilla oleillessaan pariskunta pitää yhteyttä videopuheluilla.

13.7.2018 13:31

Vuonna 2016 Suomessa oli lähes 350 000 avoparia. Avoliitto voi tuntua helpolta ratkaisulta, koska siihen ei liity samanlaisia velvollisuuksia ja sitoumuksia kuin avioliittoon.

Niinpä monelle saattaa tulla yllätyksenä se, mihin kaikkeen avoliitossa eläminen lopulta vaikuttaa. Tässä muutama taloudellinen asia, jotka avoliitossa kannattaa ottaa huomioon:

  • Tuloverotuksessa avopuolisoa ei aina lasketa puolisoksi laisinkaan, mikä vaikuttaa muun muassa työasuntovähennykseen, kotitalousvähennykseen ja työmatkoista tehtäviin vähennyksiin.

  • Avopuolisot eivät peri toisiaan ilman testamenttia. Jos avopuolisoilla ei ole yhteistä lasta eivätkä he ole olleet aikaisemmin naimisissa, maksaa avopuoliso suurempaa perintöveroa kuin aviopuoliso.

  • Kela rinnastaa avoliiton avioliittoon, mikä tarkoittaa sitä, että avopuolison tulot vaikuttavat moniin tukiin, kuten esimerkiksi asumistukeen ja toimeentulotukeen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat