Kotimaa

Kehitysvammaisten Pipolakodin vaaka­laudalla oleva kohtalo liikuttaa ympäri Suomea – jopa viran­omaiset kiiruhtavat asian käsittelyä

Eino Raunion säätiö on hakenut toimilupaa Pipolakodin toiminnan jatkamiselle. Kehitysvammaisten asumispalveluyksikön kohtalo riippuu tällä hetkellä aluehallintovirastosta, joka arvioi HS:lle ehtivänsä antaa säätiölle toimilupapäätöksen ennen heinäkuun loppua.

Viikko sitten perjantaiaamuna karjalohjalaisessa Unkan baarissa alkoi tapahtua.

Baarissa alettiin kerätä adressia lähellä sijaitsevan Pipolakodin asukkaiden puolesta. Asukkaat saattavat joutua muuttamaan pois pitkäaikaisesta kodistaan heinäkuun loppuun mennessä. HS uutisoi Pipolakodin lakkauttamisesta viime viikon keskiviikkona.

Unkan baarin adressilla halutaan ottaa kantaa siihen, että Lohjan Karjalohjalla sijaitsevan kehitysvammaisten asumispalveluyksikön asukkailla olisi jatkossakin oikeus säilyttää oma kotinsa ja turvallinen asuinympäristö.

Baarin adressiin ja Unkan baarin Facebookiin tehtyyn päivitykseen, jossa nimiä kerätään sähköisesti, on kertynyt allekirjoituksia alle viikossa toista tuhatta. Myös asian puolesta erikseen tehty nettiadressi oli kerännyt perjantai-iltapäivään mennessä yli 1 500 allekirjoitusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ihmisiä on tullut todella pitkältä tänne asti ihan vain allekirjoittamaan adressin. Olemme saaneet yhteydenottoja Teneriffalta ja muualta ulkomailta asti, että voimmeko kirjoittaa heidän nimensä vetoomukseen”, kertoo baarin omistaja Harri Teperi.

Karjalohjalla myydään myös paitoja, joilla ilmaistaan karjalohjalaisten tahto pitää Pipolakodin asukkaat jatkossakin heidän naapureinaan. Paitoja koristaa teksti ”Pipolakoti – Yes in my backyard”.

Karjalohjalla pitkään asunut Tuomas Perheentupa kertoo, että Pipolakodin kehitysvammaiset ovat olleet kymmeniä vuosia tärkeä osa karjalohjalaista yhteisöä.

”He ovat karjalohjalaisia, olleet jo pitkän aikaa. Onhan tämä vähän tällainen Daavidin ja Goljatin taistelu, mutta emme me ole antaneet periksi. Ei täällä muuten paitoja painatettaisi.”Pipolakodissa asuu tällä hetkellä 24 asukasta. Suuri osa heistä on asunut samassa paikassa kymmeniä vuosia, osa jopa yli 50 vuotta.

Pipolakodin kiinteistöt eivät viranomaisten lausuntojen mukaan vastaa enää asumisen nykysuosituksia, joiden mukaan jokaisella asukkaalla tulisi olla oma vessa ja oikeus omaan asuntoon.

Pipolan nykyinen palveluntarjoaja Rinnekoti-säätiö ei pitänyt taloudellisesti kannattavana sitoutua aluehallintoviraston ja Valviran ehtoihin, jotka olisivat vaatineet mittavien remonttien tekemistä kiinteistöihin.

Rinnekoti-säätiö purki vuokrasopimuksen viime marraskuussa, ja uutta toimilupaa hakenut KVPS Tukena Oy vetäytyi hankkeesta ennen juhannusta.

Pipolakodin lakkauttaminen on saanut paljon huomiota myös Karjalohjan ulkopuolella.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin teki Pipolakotiin yllätyskäynnin viime viikon perjantaina. Käynnin tarkoituksena oli varmistaa, että asukkaita ja henkilökuntaa kohdellaan hyvin.

Sakslinin vierailun yhtenä tarkoituksena oli myös tarkistaa kiinteistöjen kunto omin silmin. Sakslin halusi varmistaa, miten viranomaisten tekemässä harkinnassa ja kiinteistöille asetetuissa vaatimuksissa on otettu ihmisten perusoikeudet huomioon.

Sakslin huomauttaa, ettei hänellä ole valtaa keskeyttää prosessia. Hän sanoo pystyvänsä toiminnallaan vaikuttamaan pääasiassa siihen, miten tulevaisuudessa tullaan toimimaan vastaavanlaisissa tilanteissa.

”Kun asiat ovat edenneet näin pitkälle, en voi muuta kuin varmistaa, että muuttamaan joutuvien asukkaiden muutto tapahtuu ihmisoikeuksia kunnioittaen.”

Käynnin tarkoituksena oli Sakslinin mukaan myös kerätä tietoa Rinnekoti-säätiön toiminnasta, josta Pipolakodin asukkaiden omaiset ovat tehneet vuoden aikana kymmenkunta kantelua aluehallintovirastoon.

Rinnekoti ilmoitti viime vuoden marraskuussa purkavansa Pipolakodin 20 vuodeksi solmitun sopimuksen. Sopimuksella on vuoden irtisanomisaika ja asukkaiden henkilökohtaiset vuokrasopimukset katkeavat heinäkuun loppuun mennessä.

Rinnekoti-säätiö maksaa vuokraa kiinteistöt omistavalle Eino Raunion säätiölle sovitusti marraskuun loppuun asti.

”Tämä oli meidän päätöksemme, jonka näimme tässä vaiheessa järkevänä”, sanoo Rinnekoti-säätiön asiakkuusjohtaja Jaana Laaksonen.

Apulaisoikeusasiamies Sakslin on pyytänyt Rinnekodilta kirjallisen selvityksen siitä, minkä takia he eivät jatkaneet Pipolakodin toiminnan ylläpitämistä siihen asti, että uusi palveluntarjoaja olisi löytynyt.

Kaikki pipolalaiset eivät vielä tiedä, etteivät he välttämättä asu pitkäaikaisessa kodissaan enää muutaman viikon kuluttua.

Kim Lindströmin sisko Else-Maj on asunut Pipolakodissa vuodesta 1962 asti. Lindström kertoo, ettei hänen siskonsa vielä tiedosta, mitä viime aikojen tapahtumat saattavat hänelle merkitä.

”Emme ole kertoneet siskolleni yksityiskohtia muutosta. Emme halua hermostuttaa häntä turhaan.”

Eino Raunion säätiön entinen johtaja ja Pipolakodissa edelleen säännöllisesti vieraileva Marja Wuorinen kertoo, että suojelemisesta huolimatta Pipolakodin asukkaat kuulevat muiden puheita. Epävarmuus tulee heissä esiin itkukohtauksina ja kiukutteluna.

”Kauhean moni tulee kaulaan kiinni ja pyytää, ettei hänen tarvitsisi muuttaa. Yhden asukkaan jo vähennettyä lääkitystä piti taas lisätä”, kertoo Wuorinen.

Pipolakodin tulevaisuus riippuu nyt siitä, ehditäänkö uutta toimilupaa myöntää sitä hakeneelle Eino Raunion säätiölle ennen heinäkuun viimeistä päivää, jolloin Rinnekodin vuokrasopimus lakkaa ja asukkaiden täytyy muuttaa viimeistään pois.

Aluehallintovirastosta kerrotaan, että Pipolakotia koskeva hakemus on otettu käsittelyyn.

Asiaa hoitava avin sosiaalihuollon ylitarkastaja Jaana Jokiniitty uskoo, että jos hakemuksessa on kaikki tarvittavat liitteet, se saadaan ratkaistua Eino Raunion säätiön pyytämässä aikataulussa.

”Aluehallintovirasto tulee tekemään ensi viikolla tarkastuskäynnin paikan päälle Pipolakotiin. Lopulliset päätökset luvasta tehdään tarkastuskäynnin jälkeen”, sanoo Jokiniitty.

Tarkastuskäynti tehdään Jokiniityn mukaan tavanomaista nopeammin tilanteen kiireellisyyden vuoksi.

Jokiniitty ei pysty vielä tässä vaiheessa sanomaan, minkälaisia ehtoja Eino Raunion säätiölle annetaan, jos sille myönnetään toimilupa. Hän kuitenkin korostaa, että lähtökohtaisesti kaikkia palveluntarjoajia kohdellaan yhdenvertaisesti.

”Muiltakin hakijoilta on edellytetty muutostöitä tietyllä aikataululla.”

Päätöksen tekeminen tai edes toimiluvan myöntäminen ei kuitenkaan vielä tarkoita, että kaikki nykyiset asukkaat saisivat asua Pipolassa elämänsä loppuun asti.

Edellistä Pipolakodin toimilupahakemusta hakeneen KVPS Tukena Oy:n suunnitelma toiminnan ylläpitämisestä kaatui siihen, etteivät myöskään he Rinnekoti-säätiön tavoin pystyneet sitoutumaan viranomaisten heille asettamiin ehtoihin.

Ehtojen mukaan esimerkiksi Pipolakodin asukkaiden lukumäärä olisi täytynyt pudottaa kahden vuoden aikana nykyisestä 24:stä yhdeksään.

Eino Raunion Säätiön hallituksen puheenjohtaja Antti Lemmetyinen sanoo, että he ovat valmiita remontoimaan Pipolakodin kiinteistöjä siinä määrin kuin se on heille taloudellisesti mahdollista.

”Jos päätös on samanlainen kuin mitä KVPS sai, niin käynnistämme toiminnan. Eihän se ole pitkäaikainen ratkaisu, mutta antaisi jatkoaikaa asukkaille.”

Tästä on kyse

Pipolakotia uhkaa lakkauttaminen


 Pipolakodin toimintaa ylläpiti vuoteen 2016 asti Eino Raunion Säätiö, minkä jälkeen toiminta siirtyi Suomen suurimmalle yksityiselle kehitysvamma-alan palveluja tarjoavalle toimijalle Rinnekoti-säätiölle.

 Rinnekoti purki Pipolakodin pitkäaikaiseksi suunnitellun vuokrasopimuksen, koska ei pystynyt sitoutumaan viranomaisten heille asettamiin ehtoihin.

 Viranomaisten mukaan Pipolan kiinteistöt eivät enää vastaa asumisen nykysuosituksia, ja asuntoihin tulisi tehdä mittavia remontteja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kehitysvammaiset
 • Pipolakoti
 • Asuminen
 • Anni Hakama

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  2. 2

   10-vuotiaiden poikien joukkio kävi pienempiensä kimppuun Espoossa, Tomi Linkala päätti puuttua tilanteeseen – ”Aikuisen on uskallettava puuttua”

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

  5. 5

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  6. 6

   Mikä ihme saa amerikkalaiset luulemaan, että he säästyvät hirmu­myrskyjen tuhoilta? Vastauksia on ainakin kolme

  7. 7

   Maailman korkeimmasta rakennuksesta tuli puolivalmis ikuisuusprojekti, joka hädin tuskin etenee – Näin Saudi-Arabian suuret unelmat murenevat

   Tilaajille
  8. 8

   Sdp oli DDR:n vakoilijoiden ”pääyhteistyö­kumppani” Suomessa, väittää Suojelupoliisin pitkäaikainen päällikkö Seppo Tiitinen

  9. 9

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  10. 10

   Alkoholisti on työpaikan musta lammas – pidin päiväkirjaa juomisistani, mutta valehtelin itselleni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  3. 3

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  4. 4

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  5. 5

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  6. 6

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  7. 7

   Kammottava näky odotti Rautatientorin käymälässä: Ulostetta, huumeneuloja ja verisiä papereita pitkin poikin

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  10. 10

   Syyrian ilmapuolustus ampui alas venäläisen tiedustelukoneen, Putinin mukaan kyse oli onnettomasta tapahtumaketjusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  9. 9

   ”Ihmiset eivät osaa nukkua, ovat superkireitä ja yli- tai alipainoisia”, sanoo joogaopettaja, joka uupui itsekin – Sitten hän löysi ratkaisun ja näyttää nyt kolme helppoa palauttavaa liikettä

  10. 10

   Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

  11. Näytä lisää