Kotimaa

Kehitysvammaisten Pipolakodin vaaka­laudalla oleva kohtalo liikuttaa ympäri Suomea – jopa viran­omaiset kiiruhtavat asian käsittelyä

Eino Raunion säätiö on hakenut toimilupaa Pipolakodin toiminnan jatkamiselle. Kehitysvammaisten asumispalveluyksikön kohtalo riippuu tällä hetkellä aluehallintovirastosta, joka arvioi HS:lle ehtivänsä antaa säätiölle toimilupapäätöksen ennen heinäkuun loppua.

Viikko sitten perjantaiaamuna karjalohjalaisessa Unkan baarissa alkoi tapahtua.

Baarissa alettiin kerätä adressia lähellä sijaitsevan Pipolakodin asukkaiden puolesta. Asukkaat saattavat joutua muuttamaan pois pitkäaikaisesta kodistaan heinäkuun loppuun mennessä. HS uutisoi Pipolakodin lakkauttamisesta viime viikon keskiviikkona.

Unkan baarin adressilla halutaan ottaa kantaa siihen, että Lohjan Karjalohjalla sijaitsevan kehitysvammaisten asumispalveluyksikön asukkailla olisi jatkossakin oikeus säilyttää oma kotinsa ja turvallinen asuinympäristö.

Baarin adressiin ja Unkan baarin Facebookiin tehtyyn päivitykseen, jossa nimiä kerätään sähköisesti, on kertynyt allekirjoituksia alle viikossa toista tuhatta. Myös asian puolesta erikseen tehty nettiadressi oli kerännyt perjantai-iltapäivään mennessä yli 1 500 allekirjoitusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ihmisiä on tullut todella pitkältä tänne asti ihan vain allekirjoittamaan adressin. Olemme saaneet yhteydenottoja Teneriffalta ja muualta ulkomailta asti, että voimmeko kirjoittaa heidän nimensä vetoomukseen”, kertoo baarin omistaja Harri Teperi.

Karjalohjalla myydään myös paitoja, joilla ilmaistaan karjalohjalaisten tahto pitää Pipolakodin asukkaat jatkossakin heidän naapureinaan. Paitoja koristaa teksti ”Pipolakoti – Yes in my backyard”.

Karjalohjalla pitkään asunut Tuomas Perheentupa kertoo, että Pipolakodin kehitysvammaiset ovat olleet kymmeniä vuosia tärkeä osa karjalohjalaista yhteisöä.

”He ovat karjalohjalaisia, olleet jo pitkän aikaa. Onhan tämä vähän tällainen Daavidin ja Goljatin taistelu, mutta emme me ole antaneet periksi. Ei täällä muuten paitoja painatettaisi.”Pipolakodissa asuu tällä hetkellä 24 asukasta. Suuri osa heistä on asunut samassa paikassa kymmeniä vuosia, osa jopa yli 50 vuotta.

Pipolakodin kiinteistöt eivät viranomaisten lausuntojen mukaan vastaa enää asumisen nykysuosituksia, joiden mukaan jokaisella asukkaalla tulisi olla oma vessa ja oikeus omaan asuntoon.

Pipolan nykyinen palveluntarjoaja Rinnekoti-säätiö ei pitänyt taloudellisesti kannattavana sitoutua aluehallintoviraston ja Valviran ehtoihin, jotka olisivat vaatineet mittavien remonttien tekemistä kiinteistöihin.

Rinnekoti-säätiö purki vuokrasopimuksen viime marraskuussa, ja uutta toimilupaa hakenut KVPS Tukena Oy vetäytyi hankkeesta ennen juhannusta.

Pipolakodin lakkauttaminen on saanut paljon huomiota myös Karjalohjan ulkopuolella.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin teki Pipolakotiin yllätyskäynnin viime viikon perjantaina. Käynnin tarkoituksena oli varmistaa, että asukkaita ja henkilökuntaa kohdellaan hyvin.

Sakslinin vierailun yhtenä tarkoituksena oli myös tarkistaa kiinteistöjen kunto omin silmin. Sakslin halusi varmistaa, miten viranomaisten tekemässä harkinnassa ja kiinteistöille asetetuissa vaatimuksissa on otettu ihmisten perusoikeudet huomioon.

Sakslin huomauttaa, ettei hänellä ole valtaa keskeyttää prosessia. Hän sanoo pystyvänsä toiminnallaan vaikuttamaan pääasiassa siihen, miten tulevaisuudessa tullaan toimimaan vastaavanlaisissa tilanteissa.

”Kun asiat ovat edenneet näin pitkälle, en voi muuta kuin varmistaa, että muuttamaan joutuvien asukkaiden muutto tapahtuu ihmisoikeuksia kunnioittaen.”

Käynnin tarkoituksena oli Sakslinin mukaan myös kerätä tietoa Rinnekoti-säätiön toiminnasta, josta Pipolakodin asukkaiden omaiset ovat tehneet vuoden aikana kymmenkunta kantelua aluehallintovirastoon.

Rinnekoti ilmoitti viime vuoden marraskuussa purkavansa Pipolakodin 20 vuodeksi solmitun sopimuksen. Sopimuksella on vuoden irtisanomisaika ja asukkaiden henkilökohtaiset vuokrasopimukset katkeavat heinäkuun loppuun mennessä.

Rinnekoti-säätiö maksaa vuokraa kiinteistöt omistavalle Eino Raunion säätiölle sovitusti marraskuun loppuun asti.

”Tämä oli meidän päätöksemme, jonka näimme tässä vaiheessa järkevänä”, sanoo Rinnekoti-säätiön asiakkuusjohtaja Jaana Laaksonen.

Apulaisoikeusasiamies Sakslin on pyytänyt Rinnekodilta kirjallisen selvityksen siitä, minkä takia he eivät jatkaneet Pipolakodin toiminnan ylläpitämistä siihen asti, että uusi palveluntarjoaja olisi löytynyt.

Kaikki pipolalaiset eivät vielä tiedä, etteivät he välttämättä asu pitkäaikaisessa kodissaan enää muutaman viikon kuluttua.

Kim Lindströmin sisko Else-Maj on asunut Pipolakodissa vuodesta 1962 asti. Lindström kertoo, ettei hänen siskonsa vielä tiedosta, mitä viime aikojen tapahtumat saattavat hänelle merkitä.

”Emme ole kertoneet siskolleni yksityiskohtia muutosta. Emme halua hermostuttaa häntä turhaan.”

Eino Raunion säätiön entinen johtaja ja Pipolakodissa edelleen säännöllisesti vieraileva Marja Wuorinen kertoo, että suojelemisesta huolimatta Pipolakodin asukkaat kuulevat muiden puheita. Epävarmuus tulee heissä esiin itkukohtauksina ja kiukutteluna.

”Kauhean moni tulee kaulaan kiinni ja pyytää, ettei hänen tarvitsisi muuttaa. Yhden asukkaan jo vähennettyä lääkitystä piti taas lisätä”, kertoo Wuorinen.

Pipolakodin tulevaisuus riippuu nyt siitä, ehditäänkö uutta toimilupaa myöntää sitä hakeneelle Eino Raunion säätiölle ennen heinäkuun viimeistä päivää, jolloin Rinnekodin vuokrasopimus lakkaa ja asukkaiden täytyy muuttaa viimeistään pois.

Aluehallintovirastosta kerrotaan, että Pipolakotia koskeva hakemus on otettu käsittelyyn.

Asiaa hoitava avin sosiaalihuollon ylitarkastaja Jaana Jokiniitty uskoo, että jos hakemuksessa on kaikki tarvittavat liitteet, se saadaan ratkaistua Eino Raunion säätiön pyytämässä aikataulussa.

”Aluehallintovirasto tulee tekemään ensi viikolla tarkastuskäynnin paikan päälle Pipolakotiin. Lopulliset päätökset luvasta tehdään tarkastuskäynnin jälkeen”, sanoo Jokiniitty.

Tarkastuskäynti tehdään Jokiniityn mukaan tavanomaista nopeammin tilanteen kiireellisyyden vuoksi.

Jokiniitty ei pysty vielä tässä vaiheessa sanomaan, minkälaisia ehtoja Eino Raunion säätiölle annetaan, jos sille myönnetään toimilupa. Hän kuitenkin korostaa, että lähtökohtaisesti kaikkia palveluntarjoajia kohdellaan yhdenvertaisesti.

”Muiltakin hakijoilta on edellytetty muutostöitä tietyllä aikataululla.”

Päätöksen tekeminen tai edes toimiluvan myöntäminen ei kuitenkaan vielä tarkoita, että kaikki nykyiset asukkaat saisivat asua Pipolassa elämänsä loppuun asti.

Edellistä Pipolakodin toimilupahakemusta hakeneen KVPS Tukena Oy:n suunnitelma toiminnan ylläpitämisestä kaatui siihen, etteivät myöskään he Rinnekoti-säätiön tavoin pystyneet sitoutumaan viranomaisten heille asettamiin ehtoihin.

Ehtojen mukaan esimerkiksi Pipolakodin asukkaiden lukumäärä olisi täytynyt pudottaa kahden vuoden aikana nykyisestä 24:stä yhdeksään.

Eino Raunion Säätiön hallituksen puheenjohtaja Antti Lemmetyinen sanoo, että he ovat valmiita remontoimaan Pipolakodin kiinteistöjä siinä määrin kuin se on heille taloudellisesti mahdollista.

”Jos päätös on samanlainen kuin mitä KVPS sai, niin käynnistämme toiminnan. Eihän se ole pitkäaikainen ratkaisu, mutta antaisi jatkoaikaa asukkaille.”

Tästä on kyse

Pipolakotia uhkaa lakkauttaminen


 Pipolakodin toimintaa ylläpiti vuoteen 2016 asti Eino Raunion Säätiö, minkä jälkeen toiminta siirtyi Suomen suurimmalle yksityiselle kehitysvamma-alan palveluja tarjoavalle toimijalle Rinnekoti-säätiölle.

 Rinnekoti purki Pipolakodin pitkäaikaiseksi suunnitellun vuokrasopimuksen, koska ei pystynyt sitoutumaan viranomaisten heille asettamiin ehtoihin.

 Viranomaisten mukaan Pipolan kiinteistöt eivät enää vastaa asumisen nykysuosituksia, ja asuntoihin tulisi tehdä mittavia remontteja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kehitysvammaiset
 • Pipolakoti
 • Asuminen
 • Anni Hakama

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   YK:n entinen pääsihteeri Kofi Annan on kuollut

  2. 2

   Suomalaismiehen epäillään joutuneen yli 30 miljoonan euron arvoisen bitcoin-kavalluksen uhriksi – Huijauksen taustalla on thaimaalaisia julkkiksia ja pankkien laiminlyöntejä

  3. 3

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  4. 4

   ”Miten te suomalaiset oikein selviätte hankalan luonteenne kanssa?”– Kiinalaiset rakastuivat sosiaalisesti kömpelöön Mattiin, joka välttelee ihmisten kohtaamista

  5. 5

   Jätkäsaaren suunnittelussa tehtiin suuri virhe

  6. 6

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  7. 7

   Tapio Pesola näyttäisi lapsilleen mielellään maailmaa, mutta hän ei lennä vapaa-ajalla: ”Vaikka söisi koko vuoden vegaaniruokaa, ei pysty kompensoimaan kaukomatkojen päästöjä”

  8. 8

   Huippuyliopisto MIT:n tutkijat onnistuivat katkaisemaan spagetin kahteen osaan – ei ole niin helppoa kuin luulisi, sillä spagettimysteeri on kalvanut fyysikoita vuosikymmeniä

  9. 9

   Kehitysmaiden lapset saatiin kouluun, mutta he eivät välttämättä opi edes lukemaan – tutkijan mielestä koulutuksen kärkimaa Suomi voisi auttaa, jos uskaltaisi

  10. 10

   Lasse Lempaisen veitsen alla oli sadan miljoonan euron mies – Saako maailman paras urheilukirurgi Sakari Orava seuraajan Suomesta?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  2. 2

   Huippuyliopisto MIT:n tutkijat onnistuivat katkaisemaan spagetin kahteen osaan – ei ole niin helppoa kuin luulisi, sillä spagettimysteeri on kalvanut fyysikoita vuosikymmeniä

  3. 3

   ”Minut yllättää yhä, etteivät ihmiset tajua: ohitus ei lähde takapuskurista” – HS ajoi 700 kilometriä nopeusrajoitusten mukaisesti ja selvitti, kuinka suomalaiset ohittelevat

  4. 4

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  5. 5

   Jätkäsaaren suunnittelussa tehtiin suuri virhe

  6. 6

   Väitöstutkimus tarjoaa uuden selityksen talvisodan ihmeelle: Suomalaiset taistelivat uhrautuvasti, koska he halusivat turvata lastensa tulevaisuuden

  7. 7

   Maailman pahamaineisin huumepomo on vangittuna Manhattanin ytimessä, ja hänen oikeudenkäyntinsä pysäyttää säännöllisesti New Yorkin liikenteen

  8. 8

   Arvostettua naisprofessoria syytetään miesopiskelijan ahdistelusta – Yhdysvalloissa keskustellaan nyt siitä, kuinka paljastusuutiseen reagoidaan naisen ollessa tekijä ja miehen ollessa uhri

  9. 9

   Weekend-festivaali saartoi Hietaniemen hautausmaan, joku unohti kertoa krematoriolle – ”Aivan katastrofaalista”

  10. 10

   Tapio Pesola näyttäisi lapsilleen mielellään maailmaa, mutta hän ei lennä vapaa-ajalla: ”Vaikka söisi koko vuoden vegaaniruokaa, ei pysty kompensoimaan kaukomatkojen päästöjä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  2. 2

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  3. 3

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  4. 4

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  5. 5

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  6. 6

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Niklas nosti 2 000 euron pikavipin, hyppäsi bussiin ja pelasi rahat loppuun työmatkalla – ”Unelmien toimiala” takoo satumaisia tuottoja mutta jättää jälkeensä rumia tarinoita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat