Helsinki palaa maailmanpolitiikan näyttämöksi – Monet Putinin pahimmista traumoista juontavat juurensa aiemmista Helsingin-kokouksista - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Helsinki palaa maailmanpolitiikan näyttämöksi – Monet Putinin pahimmista traumoista juontavat juurensa aiemmista Helsingin-kokouksista

Helsinki toimi näyttämönä, kun itäblokin hajoamista vauhditettiin ja kun Venäjän presidentti ei onnistunut estämään Naton itälaajentumista. Molemmat asiat kaihertavat Putinia.

Vuoden 1975 Ety-kokouksessa tapasivat Gerald Ford (vas.) ja Leonid Brežnev (kesk.). Kokouksen päätösasiakirjaan saatiin maininta ihmisoikeuksien kunnioittamisesta. Tämä vauhditti itäblokin murenemista.

Julkaistu: 15.7.2018 2:00, Päivitetty 15.7.2018 10:39

Kun Donald Trump ja Vladimir Putin tapaavat maanantaina Helsingissä, kyseessä on viides kerta, kun Yhdysvaltain ja Venäjän tai sen edeltäjän Neuvostoliiton johtajat tapaavat Suomen maaperällä.

Usein tapaamiset ovat osuneet hetkeen, jossa idän ja lännen suhteet ovat olleet käännekohdassa. Helsingissä päämiehet vauhdittivat itäblokin hajoamista ja Yhdysvaltain presidentti otti Venäjän presidentin kanssa puheeksi Naton itälaajentumisen.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kotimaa