Kotimaa

Kesän lämpöennätys nousi 33,3 asteeseen, Lapissa on yhtä lämmintä kuin Roomassa – Kuvakooste näyttää, kuinka Helsingissä hikoiltiin

Riskiryhmään kuuluvat vanhukset, perussairauksista kärsivät sekä pienet lapset.

Turussa rikottiin tänään kesän lämpöennätys, kun elohopea nousi Artukaisen mittauspisteessä 33,3 asteeseen.

Inarissa on puolestaan nautittu yhtä kovasta helteestä kuin Roomassa. Kummassakin paikkaa lämpötila on kivunnut tiistaina 30–31 asteeseen. Muuallakin Suomessa hellelukemat ovat olleet samalla tasolla kuin esimerkiksi Espanjassa ja Italiassa.

Helteistä voi aiheutua merkittäviä terveysriski vanhuksille ja perussairauksista kärsiville.

Erityisen suuri riski pitkittyneet helteet ovat hoitolaitoksissa, joissa huonokuntoiset vanhukset ja pitkäaikaissairaat ovat herkimpiä kuumuuden haittavaikutuksille. Elimistön lämpökuormitus myös pahentaa monien pitkäaikaissairauksien oireita. Yli 75-vuotiaat kuuluvat erityiseen riskiryhmään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) muistuttaa, että erityisesti vanhusten hoitolaitosten tulisi varautua helteisiin.

”Edellinen viikkoja kestänyt voimakas hellejakso vuonna 2010 lisäsi kokonaiskuolleisuutta Suomessa noin kolmella sadalla hengellä”, ympäristöterveysyksikön asiantuntija Raimo O. Salonen THL:sta kertoo.

Kesällä 2010 Suomessa mitattiin peräti yli 37 asteen helteitä.

Salonen viittaa THL:n tekemään tutkimukseen, jonka mukaan helleaallot ovat 2000-luvulla lisänneet päivittäistä kuolleisuutta keskimäärin jopa 21 prosenttia. Suurin lisäys tapahtui hoitolaitoksissa.


Helsingissä Roihuvuoren monipuolisessa palvelukeskuksessa on tiistaina aamupäivällä viileää. Rakennuksessa, joka on ennen toiminut Herttoniemen sairaalana, on koneellinen ja viilentävä ilmastointi. Keskuksessa on varauduttu helteeseen ilmastoinnin lisäksi myös muilla toimenpiteillä.

Palvelukeskuksen palvelupäällikkö Päivi Ahosola kertoo, että asukkaiden huoneita viilennetään pitämällä kaihtimia ja ikkunoita kiinni, jos niihin paistaa suoraan aurinko. Ristivedon saa aikaan avaamalla ikkunoita vastakkaisilta seiniltä.

”Muistuttelemme sekä asukkaita että henkilökuntaa pukeutumaan sään mukaan ja juomaan tarpeeksi. Olemme tilanneet tänne kuumaa säätä varten ylimääräisiä virvokkeita”, kertoo Ahosola.

Ahosola kertoo, että asukkaiden huoneissa lämpötila pääsee joskus kohoamaan ”aika korkeaksi”. Hänellä ei ole tietoa huoneiden tämänhetkisestä tarkasta lämpötilasta, joka vaihtelee sen mukaan, mistä päin aurinko huoneeseen paistaa.

”Viileämpää täällä sisällä kuitenkin on kuin ulkona”, hän toteaa.

Osastonhoitaja Lea Pyykkönen tukee asukkaita kevyiden vaatteiden valinnassa. Palvelukeskuksen sängyissä paksut peitot ovat vaihtuneet pelkkiin pussilakanoihin.

Pyykkönen kertoo, että osa asukkaista on pyytänyt ulkona istuttaessa päästä nopeammin takaisin sisälle kuin yleensä. Monen asukkaan hellepäivinä tarvitsema normaalia pidempi lepoaika on huomioitu keskuksen arkirutiineissa.

”Emme vedä asukkaille rankkaa jumppaa tällaisella ilmalla, se ei olisi sopivaa”, lisää vieressä istuva Ahosola.


Myös kotona asuvat vanhukset ja ne, jotka eivät saa kotihoitoa, voivat olla vaarassa.

Myös monet sairaudet tai niihin liittyvät lääkitykset heikentävät elimistön kykyä sopeutua kuumuuteen ja lisäävät lämpösairauksien riskiä. Sydän- ja verisuonisairauksista kärsivillä helteet voivat lisätä muun muassa sydän- ja aivoinfarktien riskiä.

”Verenpainelääkkeet ja jotkut sydämenvajaatoiminnan hoitoon tarkoitetut lääkkeet voivat helteillä vaikuttaa liian voimakkaasti”, THL:n asiantuntija Salonen kertoo.

Roihuvuoren monipuolisen palvelukeskuksen kaksi asiakasta Eeva Riikonen, 93, ja Marjatta Kiviharju, 92, asuvat omissa kodeissaan. He koittavat omien sanojensa mukaan nauttia nyt vallitsevasta harvinaisesta helteestä. Viime päivinä olo on kuitenkin alkanut käydä hieman turhan tukalaksi.

”Ei tämä tunnu oikein hyvältä, kyllä minä mieluummin ottaisin vain sen parikymmentä astetta lämpöä. Koitan ottaa rauhallisesti ja istua läpivedossa sekä olla ajattelematta pahaa oloa”, kertoo Riikonen.

”Sanotaan näin, että liika on liikaa. Mutta kyllä tämä kestetään, kun haetaan varjopaikkoja ja muistellaan talven kylmyyttä”, lisää Kiviharju.

Riikonen ja Kiviharju kertovat, että he koittavat viilentää oloansa pukeutumalla mahdollisimman kevyesti. Riikonen kertoo viilentävänsä itseään huuhtomalla käsivarsiaan kylpyhuoneessa viileällä vedellä.


Viime päivinä ja tiistainakin lämpötilat ovat nousseet paikoin yli 30 asteeseen. Tälle päivällä ylimmät luvatut lukemat ovat enimmillään 34 astetta. Maanantain lämpöennätys koettiin Turussa, jossa mittari kipusi jopa 32,7 asteeseen. Ilmatieteen laitoksen mukaan erittäin tukalaa hellettä jatkuu ainakin torstaille koko maassa aina Keski-Lappiin asti.

Erittäin tukalasta helteestä on kyse, kun päivän korkein lämpötila on laajalla alueella 30 asteen tuntumassa ja vuorokauden keskilämpötila yli 24 astetta. Lue tästä jutusta, kuinka asuntoa voi kotikonstein viilentää.

Suurin riski helteillä liittyy nestehukkaan. Vanhuksilla janontunne heikkenee, jolloin monet unohtavat juoda.

Meilahden, Peijaksen ja Jorvin päivystyksen ylilääkäri Johanna Kaartinen HUS:sta kertoo, ettei nestehukasta kärsiviä potilaita ole kuitenkaan tullut toistaiseksi päivystykseen normaalia enempää.

”Enemmän kyse on siitä, että kuumuus aiheuttaa tukalaa oloa ja huonosti nukuttuja öitä ja sitä kautta yleistä uupumusta, joka taas voi johtaa jo olemassa olevien sairauksien pahenemiseen”, Kaartinen kertoo.

Jotkut jopa juovat liikaa nestettä. Nesteen nauttimisessa pitää löytää oikea tasapaino, Kaartinen muistuttaa.


Kuumuus, runsas hikoilu sekä siitä aiheutuva neste- ja suolavajaus voivat johtaa lämpösairauksiin, kuten lämpöuupumukseen ja lämpöhalvaukseen.

Lämpöuupumuksen oireita ovat voimakas jano, voimakas hikoilu tai viileä ja nihkeä iho, heikotus, päänsärky, huimaus, ärtyisyys ja pahoinvointi.

Lievän lämpöuupumisen oireet yleensä hellittävät, kun juo lisää vettä ja siirtyy viileään paikkaan lepäämään. Kehon viilentymistä voi auttaa kastelemalla ihoa viileällä vedellä ja tuulettamalla tai kylmäkääreiden tai -pakkausten avulla.

Lääkärille kannattaa hakeutua, jos oireet ovat voimakkaita tai eivät hellitä. Raskaan fyysisen rasituksen seurauksena lämpöhalvaus voi kehittyä myös hyvin äkillisesti.

Hätänumeroon tulee välittömästi soittaa, mikäli vanhus on sekava tai tajunnantaso alkaa hämärtyä. Tällöin voi olla riskinä lämpöhalvaus.


Lämpöhalvauksesta on kyse, kun elimistö ei pysty riittävästi poistamaan lämpöä, hikoilu tyrehtyy ja kehon lämpötila nousee yli 40 asteeseen.

Iho voi olla kuuma ja kuiva. Henkilöä heikottaa, tämä kokee voimakasta päänsärkyä ja pahoinvointia. Hengitys voi vaikeutua ja tasapaino heikentyä.

Lämpöhalvausta epäiltäessä tulee välittömästi soittaa hätänumeroon. Henkilölle ei saa antaa kuumeen alentamiseen käytettäviä lääkkeitä, kuten parasetamolia tai aspiriinia.

Lievempiä helteiden aiheuttamia vaivoja voivat olla:

Hikoilu

Ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund kertoi aiemmin HS:n jutussa, että hikoilu on tärkeä osa ihmisen lämmönsäätelyä. Hien haihtuminen iholta viilentää ihoa, koska nesteen haihtuminen ilmaan kuluttaa energiaa. Lämmöstä johtuva hikoilu hikoiluttaa joka puolelta kehoa.

Ihottuma

Voimakas hikoilu voi aiheuttaa ihottumaa. Ihottuma on yleistä erityisesti pienillä lapsilla. Iho tulee pitää kuivana. Antihistamiini- tai antiseptisesta voiteesta voi olla apua.

Ripuli

Lämpö voi haitata ruoansulatusta ja aiheuttaa ripulia varsinkin pienillä lapsilla.

Turvotus

Kuumuus voi aiheuttaa alaraajojen ja erityisesti nilkkojen turvotusta. Keho yleensä sopeutuu kuumuuteen, eikä vaadi erityistä hoitoa.

Auringonpistos

Erityiset pienet lapset ovat herkkiä auringon­pistokselle, joka johtuu päähän kohdistuvasta suorasta lämpö­säteilystä ja keskus­hermoston ärsytyksestä. Oireita ovat pään­särky, pahoinvointi, huimaus ja ärtyneisyys.

Hoitona on lepo varjossa ja viileässä. Pää tulee asettaa kohoasentoon ja otsalle laittaa viileä kääre.

Lihaskrampit

Nestehukka ja suolavajaus voi aiheuttaa lihaskouristuksia erityisesti alaraajoihin. Kramppeihin auttaa lepo viileässä, nesteiden ja suolojen nauttiminen sekä hellävarainen hieronta ja venyttely. Lääkäriin on syytä hakeutua, jos krampit jatkuvat yli tunnin ajan.

Pyörtyminen

Kuumuudesta johtuva verenpaineen lasku voi johtaa äkilliseen huimaukseen tai pyörtymiseen. Hoidoksi riittää lepo viileässä jalat kohotettuina ja veden juominen. Jos olo ei kohene, tulee ottaa yhteyttä lääkäriin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sää
 • Helle
 • lämpö
 • Terveys
 • Vanhukset
 • Pauliina Grönholm
 • Anni Hakama

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Europol pyytää apua hyväksikäyttö­tapausten selvittämisessä: Tiedätkö, missä kaupungissa tämä kuva on otettu?

  2. 2

   Epäily: 20-vuotias mies suunnitteli vakavaa väkivaltarikosta Helsingissä – vangittiin maanantaina

  3. 3

   Aku Louhimies väittää kansainvälisen draamasarjan ohjauspestinsä olevan katkolla Ylen toimittajan viestittelyn takia – ”Onko tarkoituksena estää minua tekemästä työtäni?”

  4. 4

   Tällainen oli mies, joka testamenttasi 7,3 miljoonaa euroa taloyhtiölleen Helsingissä – Onni Lindforsille talo Siltasaaressa edusti ”lapsuuden onnellista aikaa”

  5. 5

   Tämä riemastuttava maalaus Donald Trumpista ja entisistä presidenteistä nousi koko internetin vitsin aiheeksi – eikä ihme, koska se on täynnä upeita yksityiskohtia

  6. 6

   Lapsen kiusalliset tavat saattavat kieliä ongelmista – Niihin voi puuttua, mutta väärä lähestyminen pahentaa tilannetta

   Tilaajille
  7. 7

   Vihreiden kärsivällisyys Touko Aallon kanssa alkaa loppua

  8. 8

   Helsinkiläismies testamenttasi koko 7,3 miljoonan euron omaisuutensa taloyhtiölle

  9. 9

   Kiista irtisanomissuojasta ylittää kaikki järjellisyyden rajat

  10. 10

   Kalasataman 35-kerroksisen tornitalon rakentaminen näyttää lähes pysähtyneen – Aikataulut eivät veny, vakuuttaa SRV

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  2. 2

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  3. 3

   Yhdysvalloissa kasvaa 400 000 kiloa painava jättiläissieni, joka saattaa olla vanhempi kuin pyramidit

  4. 4

   Cristiano Ronaldon raiskausepäilyssä yllättävä käänne – nuoren superhakkerin hankkimat tiedot saattavat kaataa oikeuskanteen heti alkuunsa

  5. 5

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  6. 6

   Trump muutti mieltään ilmastonmuutoksesta: Se ei olekaan huijaus – ”Jokin muuttuu ja sitten se muuttuu takaisin”

  7. 7

   Helsinkiläismies testamenttasi koko 7,3 miljoonan euron omaisuutensa taloyhtiölle

  8. 8

   Harry Potter -fanit vihastuivat Johnny Deppin roolista uudessa elokuvassa – Depp pysyi pitkään hiljaa mutta kommentoi viimein kohua amerikkalaislehdelle

  9. 9

   Stephen Hawkingin viimeinen kirja julkaistiin: varoittaa superihmisistä ja kertoo mielipiteensä Jumalasta

  10. 10

   Kiista irtisanomissuojasta ylittää kaikki järjellisyyden rajat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Verohallinto julkaisi Instagramissa kenties kaikkien aikojen kuivimman vitsin, eikä kukaan oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella

  3. 3

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  4. 4

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  5. 5

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  6. 6

   Sosiaalinen media kannustaa flirttailuun, ja se voi kasvaa uskottomuudeksi – Tätä on ”mikropettäminen”, joka pahimmillaan tuhoaa luottamuksen parisuhteesta

   Tilaajille
  7. 7

   Brittimies piirsi upeita henkilökuvia Instagramissa, joten ihmiset tietenkin olettivat hänen piirtävän heidät ilmaiseksi – Mies vastasi riemastuttavilla pilapiirroksilla

  8. 8

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  9. 9

   ”Tasa-arvoinen peruskoulu on vitsi” – Elina Tuomesta tuli uupuvien opettajien ääni­torvi ja nyt hän sanoo, että Suomessa tehdään ihmis­oikeus­loukkauksia

   Tilaajille
  10. 10

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  11. Näytä lisää