Kotimaa

Kesän lämpöennätys nousi 33,3 asteeseen, Lapissa on yhtä lämmintä kuin Roomassa – Kuvakooste näyttää, kuinka Helsingissä hikoiltiin

Riskiryhmään kuuluvat vanhukset, perussairauksista kärsivät sekä pienet lapset.

Turussa rikottiin tänään kesän lämpöennätys, kun elohopea nousi Artukaisen mittauspisteessä 33,3 asteeseen.

Inarissa on puolestaan nautittu yhtä kovasta helteestä kuin Roomassa. Kummassakin paikkaa lämpötila on kivunnut tiistaina 30–31 asteeseen. Muuallakin Suomessa hellelukemat ovat olleet samalla tasolla kuin esimerkiksi Espanjassa ja Italiassa.

Helteistä voi aiheutua merkittäviä terveysriski vanhuksille ja perussairauksista kärsiville.

Erityisen suuri riski pitkittyneet helteet ovat hoitolaitoksissa, joissa huonokuntoiset vanhukset ja pitkäaikaissairaat ovat herkimpiä kuumuuden haittavaikutuksille. Elimistön lämpökuormitus myös pahentaa monien pitkäaikaissairauksien oireita. Yli 75-vuotiaat kuuluvat erityiseen riskiryhmään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) muistuttaa, että erityisesti vanhusten hoitolaitosten tulisi varautua helteisiin.

”Edellinen viikkoja kestänyt voimakas hellejakso vuonna 2010 lisäsi kokonaiskuolleisuutta Suomessa noin kolmella sadalla hengellä”, ympäristöterveysyksikön asiantuntija Raimo O. Salonen THL:sta kertoo.

Kesällä 2010 Suomessa mitattiin peräti yli 37 asteen helteitä.

Salonen viittaa THL:n tekemään tutkimukseen, jonka mukaan helleaallot ovat 2000-luvulla lisänneet päivittäistä kuolleisuutta keskimäärin jopa 21 prosenttia. Suurin lisäys tapahtui hoitolaitoksissa.


Helsingissä Roihuvuoren monipuolisessa palvelukeskuksessa on tiistaina aamupäivällä viileää. Rakennuksessa, joka on ennen toiminut Herttoniemen sairaalana, on koneellinen ja viilentävä ilmastointi. Keskuksessa on varauduttu helteeseen ilmastoinnin lisäksi myös muilla toimenpiteillä.

Palvelukeskuksen palvelupäällikkö Päivi Ahosola kertoo, että asukkaiden huoneita viilennetään pitämällä kaihtimia ja ikkunoita kiinni, jos niihin paistaa suoraan aurinko. Ristivedon saa aikaan avaamalla ikkunoita vastakkaisilta seiniltä.

”Muistuttelemme sekä asukkaita että henkilökuntaa pukeutumaan sään mukaan ja juomaan tarpeeksi. Olemme tilanneet tänne kuumaa säätä varten ylimääräisiä virvokkeita”, kertoo Ahosola.

Ahosola kertoo, että asukkaiden huoneissa lämpötila pääsee joskus kohoamaan ”aika korkeaksi”. Hänellä ei ole tietoa huoneiden tämänhetkisestä tarkasta lämpötilasta, joka vaihtelee sen mukaan, mistä päin aurinko huoneeseen paistaa.

”Viileämpää täällä sisällä kuitenkin on kuin ulkona”, hän toteaa.

Osastonhoitaja Lea Pyykkönen tukee asukkaita kevyiden vaatteiden valinnassa. Palvelukeskuksen sängyissä paksut peitot ovat vaihtuneet pelkkiin pussilakanoihin.

Pyykkönen kertoo, että osa asukkaista on pyytänyt ulkona istuttaessa päästä nopeammin takaisin sisälle kuin yleensä. Monen asukkaan hellepäivinä tarvitsema normaalia pidempi lepoaika on huomioitu keskuksen arkirutiineissa.

”Emme vedä asukkaille rankkaa jumppaa tällaisella ilmalla, se ei olisi sopivaa”, lisää vieressä istuva Ahosola.


Myös kotona asuvat vanhukset ja ne, jotka eivät saa kotihoitoa, voivat olla vaarassa.

Myös monet sairaudet tai niihin liittyvät lääkitykset heikentävät elimistön kykyä sopeutua kuumuuteen ja lisäävät lämpösairauksien riskiä. Sydän- ja verisuonisairauksista kärsivillä helteet voivat lisätä muun muassa sydän- ja aivoinfarktien riskiä.

”Verenpainelääkkeet ja jotkut sydämenvajaatoiminnan hoitoon tarkoitetut lääkkeet voivat helteillä vaikuttaa liian voimakkaasti”, THL:n asiantuntija Salonen kertoo.

Roihuvuoren monipuolisen palvelukeskuksen kaksi asiakasta Eeva Riikonen, 93, ja Marjatta Kiviharju, 92, asuvat omissa kodeissaan. He koittavat omien sanojensa mukaan nauttia nyt vallitsevasta harvinaisesta helteestä. Viime päivinä olo on kuitenkin alkanut käydä hieman turhan tukalaksi.

”Ei tämä tunnu oikein hyvältä, kyllä minä mieluummin ottaisin vain sen parikymmentä astetta lämpöä. Koitan ottaa rauhallisesti ja istua läpivedossa sekä olla ajattelematta pahaa oloa”, kertoo Riikonen.

”Sanotaan näin, että liika on liikaa. Mutta kyllä tämä kestetään, kun haetaan varjopaikkoja ja muistellaan talven kylmyyttä”, lisää Kiviharju.

Riikonen ja Kiviharju kertovat, että he koittavat viilentää oloansa pukeutumalla mahdollisimman kevyesti. Riikonen kertoo viilentävänsä itseään huuhtomalla käsivarsiaan kylpyhuoneessa viileällä vedellä.


Viime päivinä ja tiistainakin lämpötilat ovat nousseet paikoin yli 30 asteeseen. Tälle päivällä ylimmät luvatut lukemat ovat enimmillään 34 astetta. Maanantain lämpöennätys koettiin Turussa, jossa mittari kipusi jopa 32,7 asteeseen. Ilmatieteen laitoksen mukaan erittäin tukalaa hellettä jatkuu ainakin torstaille koko maassa aina Keski-Lappiin asti.

Erittäin tukalasta helteestä on kyse, kun päivän korkein lämpötila on laajalla alueella 30 asteen tuntumassa ja vuorokauden keskilämpötila yli 24 astetta. Lue tästä jutusta, kuinka asuntoa voi kotikonstein viilentää.

Suurin riski helteillä liittyy nestehukkaan. Vanhuksilla janontunne heikkenee, jolloin monet unohtavat juoda.

Meilahden, Peijaksen ja Jorvin päivystyksen ylilääkäri Johanna Kaartinen HUS:sta kertoo, ettei nestehukasta kärsiviä potilaita ole kuitenkaan tullut toistaiseksi päivystykseen normaalia enempää.

”Enemmän kyse on siitä, että kuumuus aiheuttaa tukalaa oloa ja huonosti nukuttuja öitä ja sitä kautta yleistä uupumusta, joka taas voi johtaa jo olemassa olevien sairauksien pahenemiseen”, Kaartinen kertoo.

Jotkut jopa juovat liikaa nestettä. Nesteen nauttimisessa pitää löytää oikea tasapaino, Kaartinen muistuttaa.


Kuumuus, runsas hikoilu sekä siitä aiheutuva neste- ja suolavajaus voivat johtaa lämpösairauksiin, kuten lämpöuupumukseen ja lämpöhalvaukseen.

Lämpöuupumuksen oireita ovat voimakas jano, voimakas hikoilu tai viileä ja nihkeä iho, heikotus, päänsärky, huimaus, ärtyisyys ja pahoinvointi.

Lievän lämpöuupumisen oireet yleensä hellittävät, kun juo lisää vettä ja siirtyy viileään paikkaan lepäämään. Kehon viilentymistä voi auttaa kastelemalla ihoa viileällä vedellä ja tuulettamalla tai kylmäkääreiden tai -pakkausten avulla.

Lääkärille kannattaa hakeutua, jos oireet ovat voimakkaita tai eivät hellitä. Raskaan fyysisen rasituksen seurauksena lämpöhalvaus voi kehittyä myös hyvin äkillisesti.

Hätänumeroon tulee välittömästi soittaa, mikäli vanhus on sekava tai tajunnantaso alkaa hämärtyä. Tällöin voi olla riskinä lämpöhalvaus.


Lämpöhalvauksesta on kyse, kun elimistö ei pysty riittävästi poistamaan lämpöä, hikoilu tyrehtyy ja kehon lämpötila nousee yli 40 asteeseen.

Iho voi olla kuuma ja kuiva. Henkilöä heikottaa, tämä kokee voimakasta päänsärkyä ja pahoinvointia. Hengitys voi vaikeutua ja tasapaino heikentyä.

Lämpöhalvausta epäiltäessä tulee välittömästi soittaa hätänumeroon. Henkilölle ei saa antaa kuumeen alentamiseen käytettäviä lääkkeitä, kuten parasetamolia tai aspiriinia.

Lievempiä helteiden aiheuttamia vaivoja voivat olla:

Hikoilu

Ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund kertoi aiemmin HS:n jutussa, että hikoilu on tärkeä osa ihmisen lämmönsäätelyä. Hien haihtuminen iholta viilentää ihoa, koska nesteen haihtuminen ilmaan kuluttaa energiaa. Lämmöstä johtuva hikoilu hikoiluttaa joka puolelta kehoa.

Ihottuma

Voimakas hikoilu voi aiheuttaa ihottumaa. Ihottuma on yleistä erityisesti pienillä lapsilla. Iho tulee pitää kuivana. Antihistamiini- tai antiseptisesta voiteesta voi olla apua.

Ripuli

Lämpö voi haitata ruoansulatusta ja aiheuttaa ripulia varsinkin pienillä lapsilla.

Turvotus

Kuumuus voi aiheuttaa alaraajojen ja erityisesti nilkkojen turvotusta. Keho yleensä sopeutuu kuumuuteen, eikä vaadi erityistä hoitoa.

Auringonpistos

Erityiset pienet lapset ovat herkkiä auringon­pistokselle, joka johtuu päähän kohdistuvasta suorasta lämpö­säteilystä ja keskus­hermoston ärsytyksestä. Oireita ovat pään­särky, pahoinvointi, huimaus ja ärtyneisyys.

Hoitona on lepo varjossa ja viileässä. Pää tulee asettaa kohoasentoon ja otsalle laittaa viileä kääre.

Lihaskrampit

Nestehukka ja suolavajaus voi aiheuttaa lihaskouristuksia erityisesti alaraajoihin. Kramppeihin auttaa lepo viileässä, nesteiden ja suolojen nauttiminen sekä hellävarainen hieronta ja venyttely. Lääkäriin on syytä hakeutua, jos krampit jatkuvat yli tunnin ajan.

Pyörtyminen

Kuumuudesta johtuva verenpaineen lasku voi johtaa äkilliseen huimaukseen tai pyörtymiseen. Hoidoksi riittää lepo viileässä jalat kohotettuina ja veden juominen. Jos olo ei kohene, tulee ottaa yhteyttä lääkäriin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sää
 • Helle
 • lämpö
 • Terveys
 • Vanhukset
 • Pauliina Grönholm
 • Anni Hakama

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  2. 2

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  3. 3

   HS Pikakoeajo: Honda Civic Type R on liikenteessä punainen vaate – haastajia löytyy joka risteyksessä ja perheautot puskevat väkisin oikealta ohi

  4. 4

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  7. 7

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  8. 8

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  9. 9

   Tunteet kävivät kuumina Turun kiekkoillassa – HIFK:n haastattelija haukkui seuran Facebook-sivulla Tuton hyökkääjää 300-kiloiseksi ja puhui paskahousupalkinnosta

  10. 10

   Turun saariston etsinnöissä takavarikoitu asia­kirjoja ja muisti­tikkuja – Krp:n mukaan ainakaan vielä ei ole viitteitä muista kuin epäillyistä talous­rikoksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  2. 2

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  3. 3

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  4. 4

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  5. 5

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  6. 6

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  7. 7

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  8. 8

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  9. 9

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  10. 10

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Chas and Dave -yhtyeen laulaja Chas Hodges kuoli 74-vuotiaana – jalkapalloseura Tottenham suree kannatuslaulujensa tekijää
  3. Turun saariston etsinnöissä takavarikoitu asia­kirjoja ja muisti­tikkuja – Krp:n mukaan ainakaan vielä ei ole viitteitä muista kuin epäillyistä talous­rikoksista
  4. Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”
  5. Arkkitehtien pelastuspartio haluaa tehdä Paimion parantolasta elämyskohteen – HS vieraili Alvar Aallon suunnittelemassa funkkisklassikossa
  6. Tunteet kävivät kuumina Turun kiekkoillassa – HIFK:n haastattelija haukkui seuran Facebook-sivulla Tuton hyökkääjää 300-kiloiseksi ja puhui paskahousupalkinnosta
  7. Kiihtelysvaaran 250-vuotias kirkko tuhoutui tulipalossa, poliisi epäilee rikosta – ”Menetys on valtava, vastaavaa emme saa tilalle”
  8. Tunti sitten
  9. Sotta Pyttynen on yllättävän monitasoinen lastennäytelmä – se kertoo sotkuisesta ukista ja siististä pienestä pojasta
  10. Joe Bonamassan lento Helsinkiin muuttui vuorokauden mittaiseksi painajaiseksi – Jäähallin keikalla kitarasankari väläytti koomikon taitojaan ja säästi parhaat valttinsa loppuun
  11. HS Pikakoeajo: Honda Civic Type R on liikenteessä punainen vaate – haastajia löytyy joka risteyksessä ja perheautot puskevat väkisin oikealta ohi
  12. 60 000 euron Opel Insigniassa on herraskaiset oltavat: kuljettajan penkki ilmastoi, viilentää ja jopa hieroo selkää
  13. Näytä lisää