Kotimaa

Pyhärannan laaja maastopalo saatiin yöllä rajattua, mutta sammutus­töissä voi kestää jopa päiviä – ”Vettä menee tolkuton määrä”

Pelastuslaitokselta kerrotaan, että ilmeisesti asuinrakennuksia ei ole palanut.

Pyhärannan kunnassa palavaa laajaa metsäaluetta on sammutettu läpi yön. Aamuviiteen mennessä paloalue oli saatu rajattua, joten tällä hetkellä näyttää siltä, ettei palo ole leviämässä, sanoo päivystävä päällikkö Kari Alanko Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta.

”Tällä hetkellä näyttää siltä, ettei palo leviä, mutta koska maasto on niin kuivaa ja vaikeakulkuista, niin sitä ei voi sata varmana sanoa”, Alanko sanoo.

”Maasto on aivan rutikuivaa, vaikka sitä kastellaan koko ajan. Vettä menee tolkuton määrä.”

Rajatun alueen sisäpuolella palaa Alangon mukaan edelleen. Hän arvioi, että raskaat ja vaativat sammutustyöt jatkuvat vielä ainakin muutaman päivän.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tämä on pitkä ja vaikea sammutustyö. Joudumme vaihtamaan miehistöä, koska suurin osa tehnyt jo 10 tuntia töitä”, Alanko sanoi aamuviiden jälkeen.

Puoliltaöin palo oli levinnyt noin 70–80 hehtaarin alueelle. Palo oli levinnyt melko nopeasti, sillä keskiviikkona noin kello 17 pelastuslaitos arvioi paloalueen kooksi 30 hehtaaria.

Sammutustöissä on ollut mukana yli sata ihmistä. Paloa sammutetaan sekä maasta että ilmasta käsin. Sammutustöissä ovat avustaneet Puolustusvoimien helikopteri ja lentokone. Sammutustöihin on osallistunut myös Rajavartiolaitos.

Paloalue sijaitsee Santtiolla Luhdantiellä.

Pelastuspäällikkö Juha Virto Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta kertoi HS:lle keskiviikkona, että paloalueelta on palanut rakennuksia.

Alangon mukaan näyttäisi siltä, että ainakin muutamia varastorakennuksia on palanut, mutta tuli ei ole tuhonnut asuinrakennuksia.

20 taloa jouduttiin tyhjentämään asukkaista palon vuoksi. Alanko sanoi aamuviiden jälkeen, että yön aikana ei ole tehty lisäevakuointeja.

Pelastuslaitos sai hälytyksen palosta keskiviikkona iltapäivällä kahden jälkeen. Palon syttymissyy ei ole tiedossa.

Pelastuslaitos suunnitteli keskiviikkona mahdollista evakuointitoimintaa yhdessä Pyhärannan kunnan kanssa.

Pyhärannan vt. kunnanjohtajan Katja Törrösen mukaan noin kymmenelle ihmiselle jouduttiin etsimään tilapäismajoitusta.

”Tietysti heidän lisäkseen on ihmisiä, jotka ovat löytäneet majapaikan sukulaistensa luota tai muualta”, Törrönen sanoi keskiviikkoiltana.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.Santtion kylän asukkaat ovat valvoneet lähes läpi yön, kertoi kyläyhdistyksen puheenjohtaja Hannu Raunela torstaiaamuna HS:lle. Taivaalla lentävät helikopterit ja edestakaisin ajavat paloautot ovat pitäneet ihmiset hereillä.

Ihmiset ovat Raunelan mukaan väsyneitä, mutta eivät erityisen huolestuneita. Tunnelma helpottui, kun tuuli laantui ja palo ei enää levinnyt.

Hän iloitsee siitä, että ilmeisesti asuinrakennuksia ei ole tuhoutunut palossa.

”Ystäväni asuu siinä lähellä, ja hänen lautavarastonsa paloi. Vieressä oleva talo, jonka epäiltiin varmasti palavan, ei palanutkaan. Palo tuli 40 metrin päähän talosta, mutta sitten se saatiin topattua. Läheltä liippasi”, Raunela sanoo.

Pyhärannan Santtion kylätalosta on tullut tukikohta maastopalojen ajaksi: siellä viranomaiset käyvät syömässä ja lähtevät taas sammutustöihin. Kyläläiset hoitavat paikalle ruokaa ja auttavat evakuoituja.

Samalla kylätalolla oli keskiviikkoiltana Leena Viljanen. Hän kuvaili tunnelmaa kylällä haikeaksi.

”En tiedä, mihin tällainen määrä evakuoituja pistetään”, Viljanen pohti. Hän kertoi, ettei ole nähnyt kylällä koskaan vastaavanlaista tilannetta.

”Poliisi kävi kotikadullani evakuoimassa ihmisiä. He eivät kuitenkaan tulleet minun talolleni asti, joten menen varmaan yöksi kotiin, jos kukaan ei tule sanomaan, etten voi mennä. Palo leviää niin nopeasti, ettei sitä tiedä”, Viljanen kertoi.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Pyhärannan alueella on ollut metsäpalovaroitus jo runsaan viikon ajan.

Vielä torstain sää jatkuu kuivana, mutta perjantaina saattaa tulla ukkoskuuroja. Lauantaina ukkoskuurojen todennäköisyys on suurempi kuin perjantaina.


Oikaisu 18.7. kello 23.15: Toisin kuin jutussa aiemmin virheellisesti väitettiin, Juha Virto ei ole päivystävä palomestari. Hän on pelastuspäällikkö.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Maastopalot
 • Helle

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   SVT: Ruotsalainen musliminainen ei suostunut kättelemään miestä työhaastattelussa, eikä saanut työtä – yritykselle sakot työsyrjinnästä

  2. 2

   Sauli Niinistö kommentoi kirjakohua kala-aiheisella runolla, josta presidentin viesti tuskin jää epäselväksi

  3. 3

   Suolan vaaroja liioitellaan, väittää suurtutkimus – Oikein käytettynä suola jopa vähensi sydän- ja verisuonitauteja

   Tilaajille
  4. 4

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  5. 5

   Soullegenda Aretha Franklin on kuollut – Ennätyksiä rikkonut laulajatar eli pettymyksien täyttämän elämän, mutta raivasi naisille tien

  6. 6

   Lehti: Trumpin neuvonantajan mies toivoo, ettei olisi ikinä esitellyt vaimoaan Trumpille

  7. 7

   Yhdysvalloissa kuoli viime vuonna huumeisiin enemmän ihmisiä kuin koskaan – yksi selitys superhuumeen yleistyminen

  8. 8

   Antti Rinne sai Sdp:n nousuun, mutta onko hänestä pääministeriksi? Sitä puolueen kannattajatkin pohtivat, kun vaalikausi alkaa

  9. 9

   Yli kymmenen vuotta Suomessa asuneen kansalaisuushakemus hylättiin väärän syntymävuoden takia, vaikka mies yritti itse oikaista virheen

  10. 10

   Paavo Arhinmäki soitti Helsingin kaupungin puhelinvaihteeseen, mutta hukkuikin ”absurdiin limboon”, jonka aikana lomakin vaihtui eläkkeeksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  2. 2

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  3. 3

   Halpa kuukausierä, korko nolla – autoja myydään nyt kuin kännykkäliittymiä, mutta se ei tarkoita, että kauppa olisi ostajalle edullinen

  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Lehti: Trumpin neuvonantajan mies toivoo, ettei olisi ikinä esitellyt vaimoaan Trumpille

  6. 6

   ”Moraali ei ole sellainen kiva juttu, josta tulee hyvä olo” – Filosofi kirjoitti Negatiivisen ajattelijan oppaan vastalauseena self helpin yltiö­positiiviselle pöhinälle

   Tilaajille
  7. 7

   ”Onhan se mies iso kävelevä paradoksi” – Kari Hotakainen kirjoitti Kimi Räikkösestä kirjan, jonka kokonainen luku on omistettu 16 päivän ryyppy­putkelle

  8. 8

   Yli 40 ihmistä tuupertui yli­annostuksen takia huippu­yliopiston viereisessä puistossa Yhdysvalloissa

  9. 9

   ”Kaava oli tämä: hyväksikäytä, kiistä, salaa” – Yhdysvalloissa julkaistu raportti kertoo järkyttäviä tietoja 301 pedofiilipapista, joiden uhriksi joutui yli tuhat lasta

  10. 10

   Jussi Luomasen työpaikan nimi venyi niin pitkäksi, ettei hän käytä sitä juuri itsekään – Kielen­huoltaja moittii titteli­hirviöitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhdekouluttaja panttasi seksiä, petti ja lopulta jätti – Nyt hän kertoo, mikä tuhoaa ja pelastaa suhteen ja miksi moni pettyy kumppaniinsa tajuamatta syytä

   Tilaajille
  2. 2

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  3. 3

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  5. 5

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  6. 6

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  7. 7

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  8. 8

   Kesä­tissuttelu on suurempi vaara kuin moni ymmärtää – lääkäri Tuikku Asikainen joi ”normaalisti”, mutta vasta lopetettuaan hän tajusi olleensa väärässä

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

  11. Näytä lisää