Kotimaa

Pori on nyt ihmismäärällä mitattuna Suomen toiseksi suurin kaupunki, ja äkkilähtö sinne voi maksaa 800 euroa yöltä – ”Onhan tämä hullua parissa päivässä saada kuun vuokra”

Porin superviikot ja asuntomessut vetävät kaupunkiin jopa 264 000 kävijää. 84 000 asukkaan Porissa tämä tarkoittaa väkiluvun yli kolminkertaistumista.

Jos päättää ottaa äkkilähdön Suomi-Areenaan, Pori Jazzeille tai asuntomessuille, kannattaa varautua maksamaan majoituksesta maltaita.

Nyt on meneillään Porin perinteinen superviikko, ja tänä vuonna kaupunki on entistä ruuhkaisempi. Jazz-festivaalien ja maan suurimman politiikkatapahtuman lisäksi Porissa järjestetään asuntomessut, jotka kasvattavat kävijämäärää.

Jazzeilla vieraili viime vuonna lähes 60 000 kävijää ja Suomi-Areenan tapahtumiin osallistui 74 000 ihmistä.

Heinäkuun alussa alkaneilla messuilla on runsaan viikon aikana ollut lähes 40 000 kävijää. Suomen asuntomessujen viestintäpäällikkö Leena Honkajuuri kertoo, että loppua kohden väkimäärä yleensä kasvaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Messut ovat edeltävinä vuosina tuoneet järjestäjäkaupunkiin keskimäärin 130 000 ihmistä”, Honkajuuri sanoo.

Porin superviikon majoitus on vuosittainen pulma. Viime vuonna Pori Jazzin festivaalijärjestäjä sanoi Helsingin Sanomille, että majoituspula on niin paha, että se vaikuttaa jo negatiivisesti lipunmyyntiin.

Tänäkin vuonna hotellit, hostellit, koulumajoitukset, leirintäalueet, yöpymiseen tarkoitetut erikoisratkaisut kuten kapselit ja vuokrattavat teltat sekä mökkikylä ovat lähes loppuun myytyjä. Kaikki majoitustavat yhteenlaskettuna kaupungissa on 3 050 vuodepaikkaa.

Visit Porin toimitusjohtaja Anna Kyhä-Mantere kertoo, että hotelleissa ja matkailupalvelun välittämissä keskustakodeissa on jäljellä satunnaisia hajapaikkoja.

Joidenkin hajapaikkojen hinnat ovat tavallista korkeammat: Esimerkiksi Hotelli Amadossa lauantain ja sunnuntain välinen yö maksaa pariskunnalle 250 euroa. Cumulus Porissa sama lysti kustantaa reilut 340 euroa.

Lisäksi jäljellä on satunnaisia Airbnb- ja Tori.fi-majoituksia.

Airbnb:ssä on tarjolla Poriin kaikkiaan 15 vuokrakohdetta lauantain ja sunnuntain väliseksi yöksi. Halvimmalla saa huoneen, joka maksaa yöltä sata euroa. Kallein kohde on neliö keskustassa, joka maksaa yöltä melkein 800 euroa.

Asuntoa vuokraa Anne Laurin.

”En ole ennen vuokrannut asuntoani Airbnb:n kautta. Laitoin vain tarjouksen tälle superviikolle. Hinta on tarkoituksella korkea, koska en ota sinne ketä tahansa. Asunto on uusi”, Laurin sanoo.

Hän kertoo kuulleensa paljon puhetta superviikon majoituspulasta. Laurin kertoo pitäneensä silmällä Porin Airbnb:n tarjontaa ja huomanneensa, että sinne on lähiviikkoina ilmestynyt useampi uusi kohde.

Oman asuntonsa laittamista vuokralle hän kuvailee testiksi.

”Ainakaan vielä se ei ole mennyt kaupaksi.”

Myös Tiina Stenfors tarjoaa superviikolla asuntoa vuokralle Airbnb:n kautta. Stenfors kertoo, että talvisin Porin Toejoella sijaitseva asunto on pidempiaikaisella vuokralaisella. Idea vuokraamisesta superviikolla syntyi, kun Stenfors remontoi asuntoa.

”Ajattelin, että superviikkojen hinnannousun myötä saa kätevästi takaisin remppakulut”, hän sanoo.

Stenfors kertoo, että normaalisti yö asunnossa maksaisi 30 euroa. Asuntomessu­kuukauden ajan asunnon vuokra on 50 euroa per yö. Superviikonloppuna Stenfors on nostanut vuokran 300 euroon.

”Onhan tämä hullua parissa päivässä saada kuun vuokra.”

Superviikolla asuntoon on tulossa joka yöksi eri neljän hengen porukka. Stenfors on innoissaan.

”Superviikolla Pori on ihan erilainen kaupunki. Täynnä mahdollisuuksia ja elämää. Parasta viikossa on, se että täällä voi bongailla julkkiksia.”

Se Stenforsia harmittaa, että Suomi-Areenan ja Pori Jazzien lisäksi asuntomessut osuvat superviikkoon.

”Onhan se järjetöntä. Asuntomessut olisivat voineet alkaa vaikka jazzien jälkeen. Nyt Porista tulee huono kuva, kun kaikkialla on ruuhkaa”, hän sanoo.

”Itse odotin toissa päivänä kebabrullaa yli tunnin. Tämä ei ole yrittäjille reilua, heillä ei mahdollisuuksia kasvattaa kapasiteettiaan tarpeeksi.”

Visit Porin Anna Kyhä-Mantere kuvailee kaikesta huolimatta superviikon majoitustilannetta hyväksi.

Hän arvioi, että tilannetta helpottaa sekin, että asuntomessujen kävijöistä suuri osa on päiväkävijöitä.

Oikaisu 19.7. kello 10.20 ja 17.04: Toisin kuin jutussa aiemmin luki, Anne Laurinin asunto ei ole kaksio, vaan se on neliö. Kaikkien majoituspalveluiden hajapaikkojen hinnat eivät myöskään ole tavallista korkeammat, kuten aiemmin kirjoitettiin.

Fakta

Superviikot


 Porissa on Pori Jazzit 14.–22.7., Suomi-Areena 16.–20.7. ja asuntomessut 6.7.–5.8.

 Päivistä 16.–22.7. puhutaan superviikkona, sillä silloin nämä tapahtuvat kohtaavat.

 Tänä vuonna superviikolla on vuodepaikkoja on noin 2 000. Tähän sisältyy hotellit ja hostellit sekä tilapäismajoitukset kuten kapselit, pop up -hotellit, mökkikylä sekä dome-teltat.

 Jos mukaan lasketaan camping-alueiden mökit, saadaan vielä noin 450 vuodepaikkaa lisää.

 Lisäksi Visit Porin kautta järjestetään yksityiskotien vuokraamista. Viime vuonna porilaiskodeissa majoittui superviikolla 1 750 henkilöä noin 600 asunnossa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pori Jazz
 • Porin Suomi-Areena
 • Hotellit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   SVT: Ruotsalainen musliminainen ei suostunut kättelemään miestä työhaastattelussa, eikä saanut työtä – yritykselle sakot työsyrjinnästä

  2. 2

   Sauli Niinistö kommentoi kirjakohua kala-aiheisella runolla, josta presidentin viesti tuskin jää epäselväksi

  3. 3

   Suolan vaaroja liioitellaan, väittää suurtutkimus – Oikein käytettynä suola jopa vähensi sydän- ja verisuonitauteja

   Tilaajille
  4. 4

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  5. 5

   Soullegenda Aretha Franklin on kuollut – Ennätyksiä rikkonut laulajatar eli pettymyksien täyttämän elämän, mutta raivasi naisille tien

  6. 6

   Lehti: Trumpin neuvonantajan mies toivoo, ettei olisi ikinä esitellyt vaimoaan Trumpille

  7. 7

   Antti Rinne sai Sdp:n nousuun, mutta onko hänestä pääministeriksi? Sitä puolueen kannattajatkin pohtivat, kun vaalikausi alkaa

  8. 8

   Yhdysvalloissa kuoli viime vuonna huumeisiin enemmän ihmisiä kuin koskaan – yksi selitys superhuumeen yleistyminen

  9. 9

   Paavo Arhinmäki soitti Helsingin kaupungin puhelinvaihteeseen, mutta hukkuikin ”absurdiin limboon”, jonka aikana lomakin vaihtui eläkkeeksi

  10. 10

   Yli kymmenen vuotta Suomessa asuneen kansalaisuushakemus hylättiin väärän syntymävuoden takia, vaikka mies yritti itse oikaista virheen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  2. 2

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  3. 3

   Halpa kuukausierä, korko nolla – autoja myydään nyt kuin kännykkäliittymiä, mutta se ei tarkoita, että kauppa olisi ostajalle edullinen

  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Lehti: Trumpin neuvonantajan mies toivoo, ettei olisi ikinä esitellyt vaimoaan Trumpille

  6. 6

   ”Moraali ei ole sellainen kiva juttu, josta tulee hyvä olo” – Filosofi kirjoitti Negatiivisen ajattelijan oppaan vastalauseena self helpin yltiö­positiiviselle pöhinälle

   Tilaajille
  7. 7

   ”Onhan se mies iso kävelevä paradoksi” – Kari Hotakainen kirjoitti Kimi Räikkösestä kirjan, jonka kokonainen luku on omistettu 16 päivän ryyppy­putkelle

  8. 8

   Yli 40 ihmistä tuupertui yli­annostuksen takia huippu­yliopiston viereisessä puistossa Yhdysvalloissa

  9. 9

   ”Kaava oli tämä: hyväksikäytä, kiistä, salaa” – Yhdysvalloissa julkaistu raportti kertoo järkyttäviä tietoja 301 pedofiilipapista, joiden uhriksi joutui yli tuhat lasta

  10. 10

   Jussi Luomasen työpaikan nimi venyi niin pitkäksi, ettei hän käytä sitä juuri itsekään – Kielen­huoltaja moittii titteli­hirviöitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhdekouluttaja panttasi seksiä, petti ja lopulta jätti – Nyt hän kertoo, mikä tuhoaa ja pelastaa suhteen ja miksi moni pettyy kumppaniinsa tajuamatta syytä

   Tilaajille
  2. 2

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  3. 3

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  5. 5

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  6. 6

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  7. 7

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  8. 8

   Kesä­tissuttelu on suurempi vaara kuin moni ymmärtää – lääkäri Tuikku Asikainen joi ”normaalisti”, mutta vasta lopetettuaan hän tajusi olleensa väärässä

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

  11. Näytä lisää