Kotimaa

Jättimäiset maastopalot ovat Suomessa äärettömän harvinaisia – Usein palon syynä on ihmisen toiminta

Keskiviikkona Pyhärannassa Varsinais-Suomessa syttyi laaja maastopalo. Iltaan mennessä palo oli levinnyt jo noin 80 hehtaarin alueelle.

Pyhärannan kunnassa Varsinais-Suomessa paloi keskiviikkona laaja metsäalue. Iltakahdeksan aikaan palo oli pelastuslaitoksen mukaan levinnyt noin 80 hehtaarin alueelle, eikä paloa ollut vielä saatu hallintaan.

Vielä noin kello 17 pelastuslaitos arvioi paloalueen kooksi 30 hehtaaria.

Nopeasti levinneen palon sammutustöihin osallistui illalla yli sata henkilöä. Sammutustöissä olivat mukana myös Puolustusvoimat ja Rajavartiolaitos.

”Maasto on vaikeakulkuista”, sanoi päivystävä palomestari Juha Virto Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta.

Paloa sammu­tettiin sekä maasta että ilmasta käsin. Ilmassa sammutus­töissä avusti Puolustus­voimien helikopteri yhdessä lentokoneen kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pelastuslaitos laati keskiviikkona evakuointisuunnitelman yhdessä Pyhärannan kunnan kanssa, ja kunta aloitti evakuoinnit. Virron mukaan iltakahdeksalta jo 20 taloa oli jouduttu tyhjentämään asukkaista palon vuoksi.

”Osalle ihmisistä joudutaan etsimään tilapäismajoitus”, palomestari Virto sanoi iltakahdeksan jälkeen.

Hälytys palosta tuli iltapäivällä kahden jälkeen. Sen syttymissyy ei ole tiedossa.

Suomessa maastopalot ovat yleensä pieniä ja ne saadaan nopeasti kuriin. Tyypillisesti yhden palon tuhoama metsäala on Suomessa puolisen hehtaaria. Syy löytyy tiheästä metsätieverkostosta, joka auttaa siinä, että pelastuskalusto saadaan nopeasti palopaikan lähelle.

Keskiviikkona myös Ruotsissa riehuivat laajat maastopalot, joihin on haettu apua ulkomaita myöden. Ruotsiin tuotiin keskiviikkona kaksi sammutuslentokonetta Italiasta auttamaan palojen sammutustöissä.

Tavallisesti Suomessa koetaan noin muutama tuhat maastopaloa vuosittain. Metsää niissä palaa keskimäärin yhteensä noin 600 hehtaaria ja maastoa noin tuhat hehtaaria. Tyypillisesti yhden palon tuhoama metsäala on noin puoli hehtaaria.

Tänä vuonna maastopalojen määrä on tähän mennessä ylittänyt viime vuosien määrän. Maastopaloja on ollut 2 457. Maastoa on palanut yhteensä 1 020 hehtaarin edestä.

Toisin kuin Ruotsissa Suomessa on runsaasti vesistöjä, jotka rajaavat hyvin paloja ja niistä saadaan myös sammutukseen vettä.

Maastopalojen määrä on suoraan verrannollinen kesän säähän. Lämpötila ja sademäärä vaikuttavat maan kuivuuteen.

Maastopalon vaara on silloin, kun maa on kuivunut kuuden senttimetrin syvyydeltä. Kesällä maan kuivumiseen riittää kahden viikon kuuma ja kuiva ajanjakso.

Tuuli puolestaan edistää maastopalon leviämistä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Pyhärannan alueella on ollut metsäpalovaroitus jo runsaan viikon ajan.

Viime kesänä sateet suojelivat Suomea metsäpaloilta. Tänä kesänä maastopaloja syttyi eri puolilla maata tavallista lämpimämmän ja kuivemman alkukesän seurauksena.

Metsäpalovaroitusta ohjataan kuusiportaisella indeksiluvulta. Kun se saavuttaa arvon neljä, annetaan metsäpalovaroitus. Tällä hetkellä melkein koko maassa on ylitetty indeksiluku neljä. Kainuussa ja rannikolla on yksittäisiä alueita, joilla indeksi luku on korkein eli kuusi.

Päivystävä meteorologi Eetu Rimo Ilmatieteen laitokselta kertoo, että Suomessa yhtä kriittiseen varoitukseen päädyttäisiin, jos lämpötilat nousisivat vieläkin korkeammiksi.

Viimeisin suuri metsäpalo Suomessa koettiin 20 vuotta sitten, jolloin Tammelassa Kanta-Hämeessä maastopalossa 1997 tuhoutui kaikkiaan 250 hehtaaria metsää ja yksi kesämökki. Kymmenien talojen asukkaat joutuivat evakkoon Riihivalkaman ja Kaukolan kylistä.

Näin ehkäiset maasto- ja metsäpaloja

Maastopalon aiheuttaa Suomessa yleensä ihmisen toiminta, tavallisesti taitamaton tai huolimaton tulenkäsittely.

Tunnetuista syttymissyistä yleisempiä ovat huolimattomasti sammutettu nuotio tai grilli sekä huolimattomasti maaston heitetty tupakka, kertoo Helsingin pelastuslaitoksen viestintäpäällikkö Taisto Hakala.

1. Vältä avotulta

Metsäpalovaroituksen aikana avotulen teko on kiellettyä. Maastoon rakennettujen tulisijojen käyttöä tulisi myös välttää, mikäli palovaara on suuri, sillä rakennetuistakin keittokatoksista voi lentää maastoon kipinöitä. Retkikeittimiä voi käyttää, mutta paikka kannattaa valita huolella.

”Paras paikka olisi jokin hiekkapohjainen paikka, jossa ei ole kasvustoa”, Hakala kertoo.

2. Grillaa maltilla

Myös grillien käyttöä tulisi käyttää harkitsen. Kaasu- ja sähkögrillit ovat yleensä turvallisia, sillä ne jäähtyvät nopeasti käytön jälkeen. Sen sijaan kertakäyttögrillit rinnastetaan avotuleen, jolloin ne on myös kiellettyjä metsäpalovaroituksen aikaan.

Hakala kehottaa varovaisuuteen myös niin sanottujen minigrillien eli matkakäyttöön tarkoitettujen grillien kanssa.

”Ne ovat tyypillisesti hyvin matalia, jolloin jää hyvin pieni etäisyys maaperästä”, Hakala kertoo.

3. Kerää tupakantumpit

Maaston heitetyt tupakantumpit voivat jäädä kytemään ja sytyttää kuivassa maastossa maastopalon. Hakala kehottaa tupakoitsijoita huolehtimaan tupakan huolellisesta sammuttamisesta ja laittamaan tumpit sammuneina rasiaan.

4. Katso, mihin parkkeeraat

Auton alustassa kuuma pakoputki ja toisaalta kuuma katalysaattori voivat aiheuttaa tulipaloriskin. Jos auton parkkeeraa johonkin heinikon keskelle, se voi sytyttää maastopalon.

5. Ole varovainen metsätöissä

Kun koneiden kanssa liikutaan metsässä, ne voivat synnyttää kipinöitä. ”Toisaalta metsätöitä tekevät yleensä ammattilaiset, jotka osaavat huolehtia myös paloturvallisuudesta”, Hakala sanoo.

6. Opasta lapsia

Tulentekovälineet tulisi pitää lasten ulottumattomissa ja opastaa heitä turvalliseen tulenkäsittelyyn.

7. Varo vesilasia

Vesilasia ei kannata jättää aurinkoon. Vesilasi voi yhdessä auringon kanssa muodostaa ns. linssi-ilmiön ja sytyttää alustan tuleen.

”Tämä on kuitenkin erittäin harvinaista, vaikka riski siihen onkin olemassa”, Hakala kertoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Maastopalot
 • Tulipalot
 • Pauliina Grönholm

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  2. 2

   Kuiva ja kuuma kesä paljasti arkeologeille ennennäkemättömiä merkkejä Britannian esihistoriasta – ilmakuvista löytyi myös roomalaisten maatila

  3. 3

   Lehti: Michael Schumacher jättää pitkäaikaisen kotinsa Sveitsissä ja muuttaa Mallorcalle – ”Kaikki on valmista toivottamaan hänet tervetulleeksi”

  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Jopa miljoona suomalaista kärsii nivelrikosta – Tutkija neuvoo, miten polvikivun kanssa pärjää ja milloin kannattaa hakeutua lääkäriin

  6. 6

   Mies putosi mereen Hakaniemen sillalta

  7. 7

   Nainen putosi maahan viidennestä kerroksesta Mäkelänkadulla Helsingissä

  8. 8

   Poliisi varoittaa Imatralla liikkuvista villikoirista – seitsemän koiran lauma on todennäköisesti tullut Venäjältä

  9. 9

   Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori

   Tilaajille
  10. 10

   Jos suolisto voi huonosti, se näkyy jopa kasvoissa – Lääkäri kertoo, miten ihon saa voimaan paremmin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  3. 3

   Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori

   Tilaajille
  4. 4

   Lehti: Michael Schumacher jättää pitkäaikaisen kotinsa Sveitsissä ja muuttaa Mallorcalle – ”Kaikki on valmista toivottamaan hänet tervetulleeksi”

  5. 5

   Valtiolla uusi rahareikä: Yrittäjien eläkkeisiin uppoaa jo satoja miljoonia euroja, koska heidän omat maksunsa eivät riitä

  6. 6

   Suomi on maailman turvallisin maa, jossa elävät Euroopan toiseksi vaarallisimmat perheet

  7. 7

   Monet autoilijat eivät osaa väistämissääntöjä – Olen ollut kymmeniä kertoja hengenvaarassa

  8. 8

   Jos suolisto voi huonosti, se näkyy jopa kasvoissa – Lääkäri kertoo, miten ihon saa voimaan paremmin

   Tilaajille
  9. 9

   Taloyhtiötä johtaa yhden perheen dynastia – Onko se edes laillista?

  10. 10

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhdekouluttaja panttasi seksiä, petti ja lopulta jätti – Nyt hän kertoo, mikä tuhoaa ja pelastaa suhteen ja miksi moni pettyy kumppaniinsa tajuamatta syytä

   Tilaajille
  2. 2

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  3. 3

   Ari rakastui naimisissa olevaan Lilliin, vaikka niin ei aluksi pitänyt käydä – Nyt kolme aikuista asuu saman katon alla ja sanoo, että polyamoria helpottaa lapsiperhe-elämää

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  5. 5

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  6. 6

   Moni parisuhde tyssää siihen, ettei ihminen ole valmis kehittymään – Rakkauteen pitäisi suhtautua kuin työuraan

  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Kesä­tissuttelu on suurempi vaara kuin moni ymmärtää – lääkäri Tuikku Asikainen joi ”normaalisti”, mutta vasta lopetettuaan hän tajusi olleensa väärässä

   Tilaajille
  10. 10

   Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

  11. Näytä lisää