Kotimaa

Varsinais-Suomen jättipaloa sammutetaan porottavassa helteessä ja ”äärirajoilla” – Sammutus­työt jatkuvat vielä useita päiviä

Raskaat ja vaativat sammutustyöt jatkuvat luultavimmin viikonloppuun saakka. Evakuoituja talouksia on noin 20, Pyhärannan vt. kunnanjohtaja sanoo.

Pyhäranta/Helsinki

Mustunut, turvepohjainen metsänpohja kytee. Pyhärannan maastopalon mustat jäljet nousevat jopa kolmisen metriä puiden runkoja pitkin ylöspäin. Aluskasvillisuudesta ei ole jäljellä kuin mustaa tuhkaa ja massaa.

Metsästä kävelee muutama täysin tuhkan peitossa oleva pelastaja.

Päivystävä päällikkö Juha Virto Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta sanoi torstai-iltana, että Pyhärannan massiivisen maastopalon sammutustyöt jatkuvat vielä useita päiviä.

”Paloalue on rajattu, mutta se ei ole vielä hallinnassa. Isoja kyteviä saarekkeita on yhä. Sammutus jatkuu läpi yön, ja näillä näkymin täällä ollaan läpi viikonlopun.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Virto kertoi, että sammutustöiden parissa työskentelyä jatkavat 150 palomiestä, Rajavartiolaitoksen vartiolentueen väkeä, Rajavartiolaitoksen helikopteri, kaksi Puolustusvoimien helikopteria ja ilmailukerhon lentokone.

Palon takia kodeistaan on jouduttu evakuoimaan noin 50 ihmistä.

”Osa on siirretty palojen ja osa sammutustöiden takia. Katsotaan, milloin heidät saadaan palautettua takaisin koteihinsa”, Virto sanoi.

Pelastuslaitoksen tietojen mukaan yhtään asuinrakennusta ei ole palanut.

Paikalla oli torstaina myös poliisin yksiköitä. Poliisi oli toistaiseksi sulkenut Rantatien liikenteeltä.

Palon syttymissyystä ei ollut vielä tietoa, mutta Lounais-Suomen poliisi kertoi tiedotteessaan, että syytä ryhdytään selvittämään sitten, kun ihmisten turvallisuus alueella on saatu taattua.

Viikonlopuksi paloalueelle Varsinais-Suomeen on luvattu jopa rankkasateita. Virto kertoi torstaina aamupäivällä, että ennustettu sää on kaksiteräinen miekka.

”Jos sateita tulee illalla, kun maasto on hieman viilentynyt, sateista on apua sammutustöissä. Sateiden mukana on kuitenkin tulossa mahdollisesti ukkosta.”

Maasto on nyt poikkeuksellisen kuivaa koko maassa, joten salaman aiheuttama maastopalo on todellinen riski. Virto kertoi, että salamoista ei ole niinkään huolta palopaikalla.

”Täällä on niin paljon palomiehiä, että mahdollinen palon alku saadaan kuriin nopeasti. Eniten olen huolissani siitä, että maastoa syttyy muualla, kun miehistö on sidottu tänne.”


Keskiviikkona syttynyt maastopalo levisi nopeasti. Aluksi palavan alueen koko oli 30 hehtaaria, mutta leviäminen oli nopeaa, sillä aamupäivään mennessä palanutta maastoa oli jo sata hehtaaria.

Sammutustöissä urakoitiin koko helteinen yö. Palava alue saatiin rajattua aamuviiteen mennessä.

Sammutusta on ollut tekemässä parisataa ihmistä, ja apuna ovat olleet Puolustusvoimat ja Rajavartiolaitos. Pelastuslaitoksen yksiköitä on tullut Pirkanmaalta asti.

Paloa on tukahdutettu muun muassa maata kääntämällä, sillä se on levinnyt aluskasvillisuutta pitkin. Helikopteri pörräsi aamupäivällä paloalueen yllä ja toi sammutusvettä merestä.


Varsinais-Suomen pelastuslaitos kuvaili Twitterissä pelastushenkilökunnan työskentelevän ”äärirajoilla”.

Salon vapaapalokunnan Kari Salmela kasteli kyteviä pesäkkeitä. Hän tuli palopaikalle puolenyön aikaan.

Vapaaehtoistoimintaan yli 30 vuotta sitten mukaan lähtenyt Salmela kertoi, ettei ole nähnyt urallaan vastaavaa metsäpaloa.

”Vaikeinta on letkun vetäminen vaikeassa maastossa yhdistettynä korkeaan lämpötilaan ja runsaaseen savuun. Tosi vaikeaa.”

Salmelan mukaan pelastajilla pitää olla jatkuvasti taskussa juomapullo. Kuumuudesta kertoo se, että sammutusletkun viereen on pudotettu tasaisin välimatkoin tyhjiä vesipulloja.

Maassa oli torstaina noin kymmenen sentin paksuinen palanut kerros, josta osa oli vielä niin kuumaa, että tavallisilla kengillä metsään ei ollut asiaa.

Keskellä paloalueella oli vielä runsaasti palopesäkkeitä, joiden päälle Rajavartiolaitoksen helikopteri kävi kaatamassa kuutisen kuutiota vettä viiden minuutin välein.

Hämeenlinnassa asuva Iiro Kivistö istui lepäämässä sammutusauton vieressä. Hän tuli sammutustöihin keskiviikkona illalla klo 23:n jälkeen. Ensin Pyhämaan VPK:n mies oli kolmisen tuntia letkun päässä rajaamassa paloa.


Kivistö kertoi, että sammutustyöt olivat yöllä huonon näkyvyyden ja savukaasujen vuoksi poikkeuksellisen vaikeat.

”Kyllähän töissä voisi käyttää ilmanpainelaitteita, mutta ne ovat todella epäkäytännölliset.”

Torstaiaamuna hän siirtyi kuljettamaan vettä yksiköille. Säiliöyksikkö haki vettä merestä ja kuljetti sitä sammutusyksiköille. Niistä vesi lähti ensin runkoputkea pitkin maastoon. Runkoputkesta vesi haarautui letkumiehille.

”Jos puolenpäivän aikaan pääsisi vähäksi aikaa nukkumaan”, Kivistö puntaroi aamukymmeneltä.

Vaikka paloalue saatiin rajattua jo yöllä, palo voi vielä levitä. Rajatulla alueella on useita palamattomia saarekkeita, joiden syttyessä palo voi lähteä uudestaan leviämään. Liekkien leviämistä pyritään rajaamaan palokatkokujilla.

”Näiden noin 40 metrin levyisten kujien tarkoituksena on estää palon leviämistä. Kujia on nyt raivattu metsään noin kilometrin verran”, pelastuslaitoksen Virto sanoi.

Paikalliset metsäyrittäjät ovat vastanneet palokujien raivaamisesta.

Virto toivoo, että ulkona liikkujat olisivat erityisen varovaisia tulen kanssa. Maastopalo syttyy useimmiten ihmisen toimista.

”Älkää esimerkiksi heittäkö tupakantumppeja auton ikkunasta maastoon.”


Paloalueella Santtion kylässä sijaitseva Maininki-monitoimitalo muutettiin jo keskiviikkona evakuoitujen ja pelastajien tukipisteeksi. Pelastuslaitoksen komentokeskus pystytettiin läheiseen tieristeykseen.

Keskiviikkona kodistaan evakuoitu Anne Raunela kertoi nukkuneensa tyttärensä luona.

”Jos sitä nukkumiseksi voi kutsua. Huoli on ollut niin kova.”

Raunelan koti on evakuointialueen reunalla, joten rakennus ei ole kärsinyt todennäköisesti kuin savuvahinkoja. Mahdollisten vahinkojen laajuus selviää kuitenkin vasta myöhemmin.

”Meillä ei ole mitään tietoa evakuoinnin päättymisestä.”

Pyhärannan vt. kunnanjohtaja Katja Törrönen sanoi, että paloalueella on noin 20 taloutta. Evakuointien päättymisestä hän ei osannut antaa arviota, sillä sammutustyöt olivat edelleen kesken.

”Asukkaat on laitettu kodeistaan pois, eivätkä he voi sinne toistaiseksi mennä.”

Lisämajoitustarvetta ei Törrösen mukaan ole enää tiedossa olevien lisäksi ilmennyt. Kaikki eivät myöskään ole ilmoittautuneet kunnan järjestämiin tilapäismajoituksiin, sillä osa on majoittunut ystäviensä ja tuttaviensa luona.

”Onneksi ystäväapua on olemassa.”

Pyhärannan terveysasemalle on myös perustettu kriisiapukeskus, jonne voi mennä keskustelemaan tulipalon aiheuttamista tuntemuksista. Toistaiseksi keskusteluavulle ei ole ollut tarvetta.

”Yleensä vie hetken aikaa ennen kuin keskusteluapua kaivataan”, Törrönen sanoi.Myös Ruotsissa riehuvat nyt laajat maastopalot, joihin on haettu apua ulkomaita myöten. Ne ovat levinneet entisestään torstaina. Paloista kärsivät erityisesti Keski-Ruotsissa sijaitsevat Taalainmaa, Jämtlandin lääni ja Gävleborgin lääni.

Suomessa suurpaloja hillitsevät vesistöt, jotka rajaavat paloja ja joista saadaan sammutusvettä. Tyypillisesti yhden palon tuhoama metsäala on Suomessa puolisen hehtaaria. Myös tiheä metsätieverkosto auttaa, koska pelastuskalusto saadaan nopeasti palopaikan lähelle. Lue aiheesta lisää tästä jutusta.

Tänä vuonna maastopalojen määrä on tähän mennessä ylittänyt viime vuosien määrän. Maastopaloja on ollut 2 457. Maastoa on palanut yhteensä noin 1 020 hehtaarin verran.

Viime kesänä sateet suojelivat Suomea metsäpaloilta. Tänä kesänä maastopaloja on syttynyt eri puolilla maata tavallista lämpimämmän ja kuivemman alkukesän seurauksena.

Viimeisin suuri metsäpalo Suomessa koettiin 20 vuotta sitten, jolloin Tammelassa Kanta-Hämeessä tuhoitui vuonna 1997 maastopalossa kaikkiaan 250 hehtaaria metsää ja yksi kesämökki. Kymmenien talojen asukkaat joutuivat evakkoon Riihivalkaman ja Kaukolan kylistä.

Oikaisu kello 14.16: Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että palo olisi syttynyt keskiviikkoiltana. Pelastuslaitos sai palosta hälytyksen jo keskiviikkona iltapäivällä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   SVT: Ruotsalainen musliminainen ei suostunut kättelemään miestä työhaastattelussa, eikä saanut työtä – yritykselle sakot työsyrjinnästä

  2. 2

   Sauli Niinistö kommentoi kirjakohua kala-aiheisella runolla, josta presidentin viesti tuskin jää epäselväksi

  3. 3

   Suolan vaaroja liioitellaan, väittää suurtutkimus – Oikein käytettynä suola jopa vähensi sydän- ja verisuonitauteja

   Tilaajille
  4. 4

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  5. 5

   Soullegenda Aretha Franklin on kuollut – Ennätyksiä rikkonut laulajatar eli pettymyksien täyttämän elämän, mutta raivasi naisille tien

  6. 6

   Lehti: Trumpin neuvonantajan mies toivoo, ettei olisi ikinä esitellyt vaimoaan Trumpille

  7. 7

   Yhdysvalloissa kuoli viime vuonna huumeisiin enemmän ihmisiä kuin koskaan – yksi selitys superhuumeen yleistyminen

  8. 8

   Antti Rinne sai Sdp:n nousuun, mutta onko hänestä pääministeriksi? Sitä puolueen kannattajatkin pohtivat, kun vaalikausi alkaa

  9. 9

   Yli kymmenen vuotta Suomessa asuneen kansalaisuushakemus hylättiin väärän syntymävuoden takia, vaikka mies yritti itse oikaista virheen

  10. 10

   Paavo Arhinmäki soitti Helsingin kaupungin puhelinvaihteeseen, mutta hukkuikin ”absurdiin limboon”, jonka aikana lomakin vaihtui eläkkeeksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  2. 2

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  3. 3

   Halpa kuukausierä, korko nolla – autoja myydään nyt kuin kännykkäliittymiä, mutta se ei tarkoita, että kauppa olisi ostajalle edullinen

  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Lehti: Trumpin neuvonantajan mies toivoo, ettei olisi ikinä esitellyt vaimoaan Trumpille

  6. 6

   ”Moraali ei ole sellainen kiva juttu, josta tulee hyvä olo” – Filosofi kirjoitti Negatiivisen ajattelijan oppaan vastalauseena self helpin yltiö­positiiviselle pöhinälle

   Tilaajille
  7. 7

   ”Onhan se mies iso kävelevä paradoksi” – Kari Hotakainen kirjoitti Kimi Räikkösestä kirjan, jonka kokonainen luku on omistettu 16 päivän ryyppy­putkelle

  8. 8

   Yli 40 ihmistä tuupertui yli­annostuksen takia huippu­yliopiston viereisessä puistossa Yhdysvalloissa

  9. 9

   ”Kaava oli tämä: hyväksikäytä, kiistä, salaa” – Yhdysvalloissa julkaistu raportti kertoo järkyttäviä tietoja 301 pedofiilipapista, joiden uhriksi joutui yli tuhat lasta

  10. 10

   Jussi Luomasen työpaikan nimi venyi niin pitkäksi, ettei hän käytä sitä juuri itsekään – Kielen­huoltaja moittii titteli­hirviöitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhdekouluttaja panttasi seksiä, petti ja lopulta jätti – Nyt hän kertoo, mikä tuhoaa ja pelastaa suhteen ja miksi moni pettyy kumppaniinsa tajuamatta syytä

   Tilaajille
  2. 2

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  3. 3

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  5. 5

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  6. 6

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  7. 7

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  8. 8

   Kesä­tissuttelu on suurempi vaara kuin moni ymmärtää – lääkäri Tuikku Asikainen joi ”normaalisti”, mutta vasta lopetettuaan hän tajusi olleensa väärässä

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

  11. Näytä lisää