Kotimaa

Epäilty rattijuoppo pakeni poliisia ja kolaroi, kolme ihmistä kuoli Mänty­harjussa – Tuhoisat takaa-ajot ovat hyvin harvinaisia, sanoo poliisi­ylitarkastaja

Poliisipartio menetti takaa-ajossa näköyhteyden autoon. Kun poliisi sai auton kiinni, se paloi Varpasentiellä. Onnettomuudessa kuoli kaksi sivullista ja epäilty rattijuoppo.

Mäntyharjussa sattui vakava liikenneonnettomuus torstaina vähän ennen yhtä iltapäivällä. Itä-Suomen poliisilaitoksen mukaan kolme ihmistä kuoli turmassa.

Onnettomuus tapahtui Varpasentiellä Haapajärven kohdalla. Onnettomuuspaikka sijaitsee noin neljä kilometriä Mäntyharjun keskustasta etelään.Onnettomuus sai alkunsa poliisin takaa-ajotilanteesta.

Poliisi oli ollut yleisövihjeen perusteella etsimässä epäiltyä rattijuoppoa Mäntyharjun keskustassa, kertoo tutkinnanjohtaja rikoskomisario Harri Kääpä HS:lle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun poliisi sai tuntomerkkien perusteella näköyhteyden epäiltyyn, poliisi lähestyi autoa. Tarkoituksena oli tarkistaa autonkuljettajan ajokunto. Epäilty lähti kuitenkin ajamaan poliisia pakoon heidät havaittuaan.

”Epäilty ajoi hetken ajan keskustassa pyöräteitä pitkin ja koitti päästä eroon perässä ajaneista poliiseista. Sen jälkeen hän siirtyi isolle tielle ja kiihdytti niin kovaa, että poliisi menetti kokonaan näköyhteyden autoon”, kertoo Kääpä.

Pakeneva auto lähti kiihdyttämään noin neljä kilometriä ennen onnettomuuspaikkaa. Partiolla ei ollut Käävän mukaan epäiltyyn minkäänlaista näköyhteyttä, vaikka onnettomuuspaikkaa edelsi lähestulkoon kilometrin pituinen suora.

Seuraavan kerran poliisi tavoitti auton onnettomuuspaikalta, kun onnettomuus oli jo tapahtunut.

Pakeneva auto oli törmännyt ensin samaan suuntaan ajaneen auton perään. Autossa oli matkustanut kaksi ihmistä, jotka on kuljetettu sairaalahoitoon. He eivät ole tämänhetkisten tietojen mukaan loukkaantuneet vakavasti, kertoo rikoskomisario Kääpä.

Tämän jälkeen epäillyn auto oli suistunut vastakkaiselle kaistalle ja törmännyt vastaan tulleen auton keulaan. Jälkimmäisessä törmäyksessä kuoli kaksi autossa matkustanutta sivullista uhria.

Epäilty rattijuoppo kuoli myös itse onnettomuudessa.

Kuolleiden henkilöllisyydestä ei ole vielä tässä vaiheessa tietoa.
Kääpä luonnehtii onnettomuuspaikan tietä kohtuullisen vilkasliikenteiseksi. Hänen mukaansa tiellä kulkee paljon varsinkin raskasta liikennettä sekä nyt mökkiaikaan lomailuliikennettä.

Poliisi ja liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunta tutkivat onnettomuutta.

Takaa-ajosta kertoi ensimmäisenä Länsi-Savo.

Poliisi luopuu vain harvoin pakenevan auton takaa-ajosta

Tuorein ja tiettävästi ainoa tutkimustieto poliisin takaa-ajoista koskee vuotta 2007. Tuona vuonna poliisi kirjasi rekistereihinsä 1 315 takaa-ajoa. Murto-osassa eli vain 30 tapauksessa poliisi luopui pakenijan jahtaamisesta turvallisuussyistä.

Poliisihallituksen liikenteestä vastaava poliisiylitarkastaja Samppa Holopainen kertoo, että viime vuosien takaa-ajotilanteista ei ole tarkkaa tilastoa.

Hän kuitenkin arvioi, että vuosittain tapahtuu noin 250 törkeää poliisilta pakenemista. Määrä on pysynyt suunnilleen samana ainakin muutaman viimeisen vuoden ajan.

Törkeällä poliisilta pakenemisella Holopainen tarkoittaa takaa-ajotilannetta, joka aiheuttaa törkeän liikenneturvallisuuden vaarantamisen.

Takaa-ajotilanne syntyy Holopaisen mukaan silloin, kun poliisi on suorittamassa tehtävää ja syntyy tarve auton pysäyttämiseen. Kuski ei kuitenkaan suostu pysähtymään, vaan lähtee syystä tai toisesta poliisia pakoon.

Takaa-ajotilanne saattaa Holopaisen mukaan syntyä monesta erilaisesta tilanteesta. Poliisilla saattaa esiintyä tarve auton pysäyttämiselle esimerkiksi silloin, jos kuski rikkoo liikennesääntöjä, on etsintäkuulutettu tai häntä epäillään rikoksesta ja hän on poistumassa rikospaikalta.

 

Tilanteessa arvioidaan aina takaa-ajetun riski muulle liikenteelle.

Yleisin syy takaa-ajotilanteen syntymiseen on hänen mukaansa kuitenkin Mäntyharjun onnettomuuden tapaan rattijuopumus.

Poliisilla ei ole Holopaisen mukaan olemassa selkeitä ohjeita siihen, milloin takaa-ajotilanteesta tulisi luopua. Holopainen kertoo, että jokaisen tilanteen kohdalla tulee käyttää kokonaisharkintaa ja punnita tilanne tapauskohtaisesti.

Päätökseen vaikuttaa esimerkiksi se, minkä takia henkilön perään on alun perin lähdetty.

”Jos takaa-ajettu on syyllistynyt vakavaan väkivaltarikokseen, ja hänen epäillään jatkavan toimintaansa, niin intressi takaa-ajon jatkamiselle on toki suurempi kuin lievemmissä pysäyttämisen syissä”, kertoo Holopainen.

Lisäksi tilanteessa arvioidaan aina takaa-ajetun riski muulle liikenteelle ja liikenneympäristön vilkkaus.

Holopainen kertoo, että jos pakeneva kuski on varmuudella tunnistettu ja häntä epäillään hyvin lievästä rikoksesta, asiaa on mahdollisuus selvittää tutkinnallisesti myöhemminkin.

”Jos emme tiedä yhtään, kuka pakeneva ihminen on, meillä on suuremmat perusteet saada hänet kiinni saman tien.”

Olisiko Mäntyharjun takaa-ajotilanne tullut lopettaa aikaisemmin, jotta näin mittavilta henkilövahingoilta oltaisiin vältytty?

Liikenneonnettomuutta vasta tutkitaan, eikä Holopainen osaa vielä tässä vaiheessa ottaa kantaa siihen, oliko Mäntyharjun takaa-ajotilanteessa toimittu oikein vai väärin.

Holopainen kertoo, ettei hänellä ole julkisuudessa esiintyneiden tietojen lisäksi muuta tietoa tapahtuneesta.

”Poliisin tiedotteessa luki, että takaa-ajettuun oli menetetty näköyhteys. Tässä kohtaa herääkin kysymys siitä, onko takaa-ajoa onnettomuushetkellä ylipäätään ollutkaan, jos kummallakaan osapuolella ei ole ollut näköyhteyttä toisiinsa”, hän miettii.

Holopainen arvioi, että takaa-ajotilanteista luovutaan vain harvoin. Vuoden 2007 tutkimus näyttää siis pitävän tältäkin osin edelleen paikkansa.

Yleinen syy takaa-ajotilanteen päättymiselle on Holopaisen mukaan se, että päihtyneen henkilön auto vaurioituu tai hän ajaa jonnekin, josta ei pääse enää eteenpäin. Joissakin tilanteissa poliisi joutuu käyttämään piikkimattoa ajoneuvon pysäyttämiseksi tai kiilaamaan poliisiautolla pakenevan auton eteen.

Osa tilanteista päättyy siihen, että takaa-ajettu ymmärtää itse, ettei pääse pakoon ja pysähtyy oma-aloitteisesti.

Holopaisen mukaan on hyvin harvinaista, että joku loukkaantuu tai kuolee takaa-ajotilanteissa.

”Oma tuntumani on se, että suurimmassa osassa tapauksista henkilö saadaan kiinni ilman vammoja tai vaurioita.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Liikenneonnettomuudet
 • Mäntyharju

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  2. 2

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  3. 3

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  4. 4

   Kuvakooste: Weekend Festival päättyi ilta-aurinkoon

  5. 5

   Tuhannet opiskelijat saavat jälleen pian kirjeen, jossa pyydetään selitystä hitaasti edenneille opinnoille – ”Jos asiaa ei selvitä, tuki lakkautetaan armottomasti”

  6. 6

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  7. 7

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  8. 8

   Helsingin keskustaan ilmestyneistä kumpareista tuli somehitti ja lasten suosikki – ”Jännä kalteva pinta houkuttelee pyllähtämään”

  9. 9

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  10. 10

   Venezuelan talous­kaaos sukeltaa uusiin syvyyksiin maanantaina: Presidentti lupaa kansalle 36-kertaisen palkan­korotuksen ja leikkaa viisi nollaa rahan perästä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  3. 3

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  4. 4

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  5. 5

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  6. 6

   Tove Jansson kirjoitti vuonna 1979 onnettomaksi tekevästä arkkitehtuurista – se tulee mieleen, kun katsoo Jätkäsaarta ja Kalasatamaa

  7. 7

   Mitä useamman auton jengiläiset polttavat Ruotsin lähiöissä, sitä paremman vaaliaseen saa Jussi Halla-aho

  8. 8

   Venezuelan talous­kaaos sukeltaa uusiin syvyyksiin maanantaina: Presidentti lupaa kansalle 36-kertaisen palkan­korotuksen ja leikkaa viisi nollaa rahan perästä

  9. 9

   Camden Elliott on Trumpia palvovan Amerikan kasvatti, joka vaihtoi kotiseudun huippuyliopistoon – Paluu Etelä-Virginiaan on kuin matka vieraaseen maahan

   Tilaajille
  10. 10

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  2. 2

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  3. 3

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  4. 4

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  5. 5

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  6. 6

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Niklas nosti 2 000 euron pikavipin, hyppäsi bussiin ja pelasi rahat loppuun työmatkalla – ”Unelmien toimiala” takoo satumaisia tuottoja mutta jättää jälkeensä rumia tarinoita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Klubi hakkasi päätä seinään 90 minuuttia, Kemi taisteli pisteen Helsingistä – ”Emme saaneet horjuvaa vastustajaa kaadettua nurin”
  3. Genovan silta­turman etsinnät on päätetty, kuolleita 43
  4. Kuvakooste: Weekend Festival päättyi ilta-aurinkoon
  5. Sara Kuivisto päihitti 1000 metrin juoksun 30 vuotta vanhan Suomen ennätyksen – ”Olisin voinut juosta kovempaakin”
  6. Varamiehinen IFK taisteli Veikkausliigassa pisteen Honkaa vastaan – espoolaissydämet pomppasivat ottelun lopussa toden teolla
  7. Tunti sitten
  8. Tuhannet opiskelijat saavat jälleen pian kirjeen, jossa pyydetään selitystä hitaasti edenneille opinnoille – ”Jos asiaa ei selvitä, tuki lakkautetaan armottomasti”
  9. Manchester United kompuroi Valioliigassa Brightonin vieraana – Laukoi vain kaksi kertaa maalia kohti
  10. 2 tuntia sitten
  11. Pystyykö kunto­pyörää polkemalla tuottamaan sähköä kotiin? Entä riittävätkö kodin aurinko­paneelit sähköauton lataamiseen? Asian­tuntija vastaa
  12. Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen
  13. Saksan jalkapalloliiton puheenjohtaja ottaa kantaa Mesut Özil -kohuun: ”Minun olisi pitänyt ottaa selkeämpi rooli, kun joistakin suunnista tuli rasistisia hyökkäyksiä”
  14. Näytä lisää