Kotimaa

Epäilty rattijuoppo pakeni poliisia ja kolaroi, kolme ihmistä kuoli Mänty­harjussa – Tuhoisat takaa-ajot ovat hyvin harvinaisia, sanoo poliisi­ylitarkastaja

Poliisipartio menetti takaa-ajossa näköyhteyden autoon. Kun poliisi sai auton kiinni, se paloi Varpasentiellä. Onnettomuudessa kuoli kaksi sivullista ja epäilty rattijuoppo.

Mäntyharjussa sattui vakava liikenneonnettomuus torstaina vähän ennen yhtä iltapäivällä. Itä-Suomen poliisilaitoksen mukaan kolme ihmistä kuoli turmassa.

Onnettomuus tapahtui Varpasentiellä Haapajärven kohdalla. Onnettomuuspaikka sijaitsee noin neljä kilometriä Mäntyharjun keskustasta etelään.Onnettomuus sai alkunsa poliisin takaa-ajotilanteesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Poliisi oli ollut yleisövihjeen perusteella etsimässä epäiltyä rattijuoppoa Mäntyharjun keskustassa, kertoo tutkinnanjohtaja rikoskomisario Harri Kääpä HS:lle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun poliisi sai tuntomerkkien perusteella näköyhteyden epäiltyyn, poliisi lähestyi autoa. Tarkoituksena oli tarkistaa autonkuljettajan ajokunto. Epäilty lähti kuitenkin ajamaan poliisia pakoon heidät havaittuaan.

”Epäilty ajoi hetken ajan keskustassa pyöräteitä pitkin ja koitti päästä eroon perässä ajaneista poliiseista. Sen jälkeen hän siirtyi isolle tielle ja kiihdytti niin kovaa, että poliisi menetti kokonaan näköyhteyden autoon”, kertoo Kääpä.

Pakeneva auto lähti kiihdyttämään noin neljä kilometriä ennen onnettomuuspaikkaa. Partiolla ei ollut Käävän mukaan epäiltyyn minkäänlaista näköyhteyttä, vaikka onnettomuuspaikkaa edelsi lähestulkoon kilometrin pituinen suora.

Seuraavan kerran poliisi tavoitti auton onnettomuuspaikalta, kun onnettomuus oli jo tapahtunut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pakeneva auto oli törmännyt ensin samaan suuntaan ajaneen auton perään. Autossa oli matkustanut kaksi ihmistä, jotka on kuljetettu sairaalahoitoon. He eivät ole tämänhetkisten tietojen mukaan loukkaantuneet vakavasti, kertoo rikoskomisario Kääpä.

Tämän jälkeen epäillyn auto oli suistunut vastakkaiselle kaistalle ja törmännyt vastaan tulleen auton keulaan. Jälkimmäisessä törmäyksessä kuoli kaksi autossa matkustanutta sivullista uhria.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Epäilty rattijuoppo kuoli myös itse onnettomuudessa.

Kuolleiden henkilöllisyydestä ei ole vielä tässä vaiheessa tietoa.
Kääpä luonnehtii onnettomuuspaikan tietä kohtuullisen vilkasliikenteiseksi. Hänen mukaansa tiellä kulkee paljon varsinkin raskasta liikennettä sekä nyt mökkiaikaan lomailuliikennettä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Poliisi ja liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunta tutkivat onnettomuutta.

Takaa-ajosta kertoi ensimmäisenä Länsi-Savo.

Poliisi luopuu vain harvoin pakenevan auton takaa-ajosta

Tuorein ja tiettävästi ainoa tutkimustieto poliisin takaa-ajoista koskee vuotta 2007. Tuona vuonna poliisi kirjasi rekistereihinsä 1 315 takaa-ajoa. Murto-osassa eli vain 30 tapauksessa poliisi luopui pakenijan jahtaamisesta turvallisuussyistä.

Poliisihallituksen liikenteestä vastaava poliisiylitarkastaja Samppa Holopainen kertoo, että viime vuosien takaa-ajotilanteista ei ole tarkkaa tilastoa.

Hän kuitenkin arvioi, että vuosittain tapahtuu noin 250 törkeää poliisilta pakenemista. Määrä on pysynyt suunnilleen samana ainakin muutaman viimeisen vuoden ajan.

Törkeällä poliisilta pakenemisella Holopainen tarkoittaa takaa-ajotilannetta, joka aiheuttaa törkeän liikenneturvallisuuden vaarantamisen.

Takaa-ajotilanne syntyy Holopaisen mukaan silloin, kun poliisi on suorittamassa tehtävää ja syntyy tarve auton pysäyttämiseen. Kuski ei kuitenkaan suostu pysähtymään, vaan lähtee syystä tai toisesta poliisia pakoon.

Takaa-ajotilanne saattaa Holopaisen mukaan syntyä monesta erilaisesta tilanteesta. Poliisilla saattaa esiintyä tarve auton pysäyttämiselle esimerkiksi silloin, jos kuski rikkoo liikennesääntöjä, on etsintäkuulutettu tai häntä epäillään rikoksesta ja hän on poistumassa rikospaikalta.

 

Tilanteessa arvioidaan aina takaa-ajetun riski muulle liikenteelle.

Yleisin syy takaa-ajotilanteen syntymiseen on hänen mukaansa kuitenkin Mäntyharjun onnettomuuden tapaan rattijuopumus.

Poliisilla ei ole Holopaisen mukaan olemassa selkeitä ohjeita siihen, milloin takaa-ajotilanteesta tulisi luopua. Holopainen kertoo, että jokaisen tilanteen kohdalla tulee käyttää kokonaisharkintaa ja punnita tilanne tapauskohtaisesti.

Päätökseen vaikuttaa esimerkiksi se, minkä takia henkilön perään on alun perin lähdetty.

”Jos takaa-ajettu on syyllistynyt vakavaan väkivaltarikokseen, ja hänen epäillään jatkavan toimintaansa, niin intressi takaa-ajon jatkamiselle on toki suurempi kuin lievemmissä pysäyttämisen syissä”, kertoo Holopainen.

Lisäksi tilanteessa arvioidaan aina takaa-ajetun riski muulle liikenteelle ja liikenneympäristön vilkkaus.

Holopainen kertoo, että jos pakeneva kuski on varmuudella tunnistettu ja häntä epäillään hyvin lievästä rikoksesta, asiaa on mahdollisuus selvittää tutkinnallisesti myöhemminkin.

”Jos emme tiedä yhtään, kuka pakeneva ihminen on, meillä on suuremmat perusteet saada hänet kiinni saman tien.”

Olisiko Mäntyharjun takaa-ajotilanne tullut lopettaa aikaisemmin, jotta näin mittavilta henkilövahingoilta oltaisiin vältytty?

Liikenneonnettomuutta vasta tutkitaan, eikä Holopainen osaa vielä tässä vaiheessa ottaa kantaa siihen, oliko Mäntyharjun takaa-ajotilanteessa toimittu oikein vai väärin.

Holopainen kertoo, ettei hänellä ole julkisuudessa esiintyneiden tietojen lisäksi muuta tietoa tapahtuneesta.

”Poliisin tiedotteessa luki, että takaa-ajettuun oli menetetty näköyhteys. Tässä kohtaa herääkin kysymys siitä, onko takaa-ajoa onnettomuushetkellä ylipäätään ollutkaan, jos kummallakaan osapuolella ei ole ollut näköyhteyttä toisiinsa”, hän miettii.

Holopainen arvioi, että takaa-ajotilanteista luovutaan vain harvoin. Vuoden 2007 tutkimus näyttää siis pitävän tältäkin osin edelleen paikkansa.

Yleinen syy takaa-ajotilanteen päättymiselle on Holopaisen mukaan se, että päihtyneen henkilön auto vaurioituu tai hän ajaa jonnekin, josta ei pääse enää eteenpäin. Joissakin tilanteissa poliisi joutuu käyttämään piikkimattoa ajoneuvon pysäyttämiseksi tai kiilaamaan poliisiautolla pakenevan auton eteen.

Osa tilanteista päättyy siihen, että takaa-ajettu ymmärtää itse, ettei pääse pakoon ja pysähtyy oma-aloitteisesti.

Holopaisen mukaan on hyvin harvinaista, että joku loukkaantuu tai kuolee takaa-ajotilanteissa.

”Oma tuntumani on se, että suurimmassa osassa tapauksista henkilö saadaan kiinni ilman vammoja tai vaurioita.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Liikenneonnettomuudet
 • Mäntyharju

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Ne tyypit” vyöryttivät vihaa ja uhkauksia, ja lopulta Hanna Huumonen linnoittautui kotiinsa turva­sumuttimen kanssa – Huumonen katkaisi MV-lehden raha­virran, ja vastaisku oli armoton

   Tilaajille
  2. 2

   Metsätalousinsinööri Veikko Salo teki halkopinoista talon – asua siinä ei voi, mutta taideteoksesta tuli nettihitti

  3. 3

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  4. 4

   Kanada laillisti kannabiksen: Pohjois-Amerikan ”pilvi­vyöhyke” ulottuu nyt Kaliforniasta melkein Pohjois­navalle – Tällaisia seurauksia laillistamisella on ollut

  5. 5

   Ranska väläytti ensimmäistä kertaa, mikä brittejä saattaa tulevaisuudessa odottaa

  6. 6

   Kun hengityskone oli sammutettu, puolivuotias Eino kuoli vanhempiensa syliin – Hänet olisi voitu parantaa, mutta perinnöllinen scid-sairaus löytyi liian myöhään

   Tilaajille
  7. 7

   Kerta riitti – iranilaiset naiset eivät päässe toistamiseen jalkapallokatsomoon: ”Kun nainen näkee puolialastomia urheiluasuisia miehiä, se johtaa syntiin”

  8. 8

   Brittitoimittaja pilkkasi Daniel Craigin miehisyyttä, koska tämä kuvattiin kantamassa lastaan – näin yksi twiitti aloitti loputtomalta tuntuvan somesotkun

  9. 9

   ”Niin Antti, minullakin on ratkaisu­ehdotus...” – Miksi Juha Sipilä härnäsi Antti Rinnettä televisiossa ja miksi Rinteen oli niin vaikea vastata?

  10. 10

   Kun vanhempi ei halua halua rokottaa lastaan, taustalla on toinen kahdesta harhasta – Ne tuntee Jonas Sivelä, joka kumoaa työkseen salaliittoteorioita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yliopistollinen tutkimus: Miehet pitävät vaimot uskollisina ansaitsemalla heitä paremmin – uskotonta vaimoa uhkaa kulutusmahdollisuuksien väheneminen

  2. 2

   Lehti julkaisi karmivia yksityiskohtia: Sauditoimittajan epäilty surma kesti seitsemän minuuttia – Myös Trump sanoo pyytäneensä nauhoitusta

  3. 3

   ”Niin Antti, minullakin on ratkaisu­ehdotus...” – Miksi Juha Sipilä härnäsi Antti Rinnettä televisiossa ja miksi Rinteen oli niin vaikea vastata?

  4. 4

   Särötön kuva ”tavallisista suomalaispojista” SS-joukoissa romuttuu vuoden tärkeimmässä sotahistorian teoksessa

  5. 5

   Kanada laillisti kannabiksen: Pohjois-Amerikan ”pilvi­vyöhyke” ulottuu nyt Kaliforniasta melkein Pohjois­navalle – Tällaisia seurauksia laillistamisella on ollut

  6. 6

   Väkivaltainen exä tarkkaili kumppaniaan älyjääkaapin avulla – Älylaitteilla ja niiden vakoiluohjelmilla tehdään ankaraa lähisuhdeväkivaltaa, jossa rajana on vain mielikuvitus

   Tilaajille
  7. 7

   Saako toimittaja ilmoittaa raskauttavia tietoja työnantajalle – Louhimiehen tapauksessa on yksi merkittävä ero viimekeväiseen somekohuun

   Tilaajille
  8. 8

   Ylisuorittajien ongelmat ovat ylellisyyttä – Minun on vaikea surra ihmisten puolesta, jotka ovat saavuttaneet elämässään liikaa

  9. 9

   Maailmasta loppuu metalli, kun 80% puhelimista jää kierrättämättä – Syy on kuluttajien hölmö tapa, sanoo asiantuntija, jonka kanssa HS purki iPhonen ja tutki sen metallit

   Tilaajille
  10. 10

   Olympiamitalisti Adam Rippon on rakastettu homoikoni, joka on suututtanut Donald Trumpin pojan – Nyt hän kertoo, miten tutustui suomalaiseen miesystäväänsä vahingossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  4. 4

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  5. 5

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  6. 6

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  7. 7

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  8. 8

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  9. 9

   Näe Oodi jo ennen avajaisia – ilmakuvat ja virtuaalikierros työmaalla paljastavat kirjaston ainutlaatuisuuden

   Tilaajille
  10. 10

   Arkeologit löysivät haudasta ”vampyyri­lapsen” Italiassa

  11. Näytä lisää