Kotimaa

Epäilty rattijuoppo pakeni poliisia ja kolaroi, kolme ihmistä kuoli Mänty­harjussa – Tuhoisat takaa-ajot ovat hyvin harvinaisia, sanoo poliisi­ylitarkastaja

Poliisipartio menetti takaa-ajossa näköyhteyden autoon. Kun poliisi sai auton kiinni, se paloi Varpasentiellä. Onnettomuudessa kuoli kaksi sivullista ja epäilty rattijuoppo.

Mäntyharjussa sattui vakava liikenneonnettomuus torstaina vähän ennen yhtä iltapäivällä. Itä-Suomen poliisilaitoksen mukaan kolme ihmistä kuoli turmassa.

Onnettomuus tapahtui Varpasentiellä Haapajärven kohdalla. Onnettomuuspaikka sijaitsee noin neljä kilometriä Mäntyharjun keskustasta etelään.Onnettomuus sai alkunsa poliisin takaa-ajotilanteesta.

Poliisi oli ollut yleisövihjeen perusteella etsimässä epäiltyä rattijuoppoa Mäntyharjun keskustassa, kertoo tutkinnanjohtaja rikoskomisario Harri Kääpä HS:lle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun poliisi sai tuntomerkkien perusteella näköyhteyden epäiltyyn, poliisi lähestyi autoa. Tarkoituksena oli tarkistaa autonkuljettajan ajokunto. Epäilty lähti kuitenkin ajamaan poliisia pakoon heidät havaittuaan.

”Epäilty ajoi hetken ajan keskustassa pyöräteitä pitkin ja koitti päästä eroon perässä ajaneista poliiseista. Sen jälkeen hän siirtyi isolle tielle ja kiihdytti niin kovaa, että poliisi menetti kokonaan näköyhteyden autoon”, kertoo Kääpä.

Pakeneva auto lähti kiihdyttämään noin neljä kilometriä ennen onnettomuuspaikkaa. Partiolla ei ollut Käävän mukaan epäiltyyn minkäänlaista näköyhteyttä, vaikka onnettomuuspaikkaa edelsi lähestulkoon kilometrin pituinen suora.

Seuraavan kerran poliisi tavoitti auton onnettomuuspaikalta, kun onnettomuus oli jo tapahtunut.

Pakeneva auto oli törmännyt ensin samaan suuntaan ajaneen auton perään. Autossa oli matkustanut kaksi ihmistä, jotka on kuljetettu sairaalahoitoon. He eivät ole tämänhetkisten tietojen mukaan loukkaantuneet vakavasti, kertoo rikoskomisario Kääpä.

Tämän jälkeen epäillyn auto oli suistunut vastakkaiselle kaistalle ja törmännyt vastaan tulleen auton keulaan. Jälkimmäisessä törmäyksessä kuoli kaksi autossa matkustanutta sivullista uhria.

Epäilty rattijuoppo kuoli myös itse onnettomuudessa.

Kuolleiden henkilöllisyydestä ei ole vielä tässä vaiheessa tietoa.
Kääpä luonnehtii onnettomuuspaikan tietä kohtuullisen vilkasliikenteiseksi. Hänen mukaansa tiellä kulkee paljon varsinkin raskasta liikennettä sekä nyt mökkiaikaan lomailuliikennettä.

Poliisi ja liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunta tutkivat onnettomuutta.

Takaa-ajosta kertoi ensimmäisenä Länsi-Savo.

Poliisi luopuu vain harvoin pakenevan auton takaa-ajosta

Tuorein ja tiettävästi ainoa tutkimustieto poliisin takaa-ajoista koskee vuotta 2007. Tuona vuonna poliisi kirjasi rekistereihinsä 1 315 takaa-ajoa. Murto-osassa eli vain 30 tapauksessa poliisi luopui pakenijan jahtaamisesta turvallisuussyistä.

Poliisihallituksen liikenteestä vastaava poliisiylitarkastaja Samppa Holopainen kertoo, että viime vuosien takaa-ajotilanteista ei ole tarkkaa tilastoa.

Hän kuitenkin arvioi, että vuosittain tapahtuu noin 250 törkeää poliisilta pakenemista. Määrä on pysynyt suunnilleen samana ainakin muutaman viimeisen vuoden ajan.

Törkeällä poliisilta pakenemisella Holopainen tarkoittaa takaa-ajotilannetta, joka aiheuttaa törkeän liikenneturvallisuuden vaarantamisen.

Takaa-ajotilanne syntyy Holopaisen mukaan silloin, kun poliisi on suorittamassa tehtävää ja syntyy tarve auton pysäyttämiseen. Kuski ei kuitenkaan suostu pysähtymään, vaan lähtee syystä tai toisesta poliisia pakoon.

Takaa-ajotilanne saattaa Holopaisen mukaan syntyä monesta erilaisesta tilanteesta. Poliisilla saattaa esiintyä tarve auton pysäyttämiselle esimerkiksi silloin, jos kuski rikkoo liikennesääntöjä, on etsintäkuulutettu tai häntä epäillään rikoksesta ja hän on poistumassa rikospaikalta.

 

Tilanteessa arvioidaan aina takaa-ajetun riski muulle liikenteelle.

Yleisin syy takaa-ajotilanteen syntymiseen on hänen mukaansa kuitenkin Mäntyharjun onnettomuuden tapaan rattijuopumus.

Poliisilla ei ole Holopaisen mukaan olemassa selkeitä ohjeita siihen, milloin takaa-ajotilanteesta tulisi luopua. Holopainen kertoo, että jokaisen tilanteen kohdalla tulee käyttää kokonaisharkintaa ja punnita tilanne tapauskohtaisesti.

Päätökseen vaikuttaa esimerkiksi se, minkä takia henkilön perään on alun perin lähdetty.

”Jos takaa-ajettu on syyllistynyt vakavaan väkivaltarikokseen, ja hänen epäillään jatkavan toimintaansa, niin intressi takaa-ajon jatkamiselle on toki suurempi kuin lievemmissä pysäyttämisen syissä”, kertoo Holopainen.

Lisäksi tilanteessa arvioidaan aina takaa-ajetun riski muulle liikenteelle ja liikenneympäristön vilkkaus.

Holopainen kertoo, että jos pakeneva kuski on varmuudella tunnistettu ja häntä epäillään hyvin lievästä rikoksesta, asiaa on mahdollisuus selvittää tutkinnallisesti myöhemminkin.

”Jos emme tiedä yhtään, kuka pakeneva ihminen on, meillä on suuremmat perusteet saada hänet kiinni saman tien.”

Olisiko Mäntyharjun takaa-ajotilanne tullut lopettaa aikaisemmin, jotta näin mittavilta henkilövahingoilta oltaisiin vältytty?

Liikenneonnettomuutta vasta tutkitaan, eikä Holopainen osaa vielä tässä vaiheessa ottaa kantaa siihen, oliko Mäntyharjun takaa-ajotilanteessa toimittu oikein vai väärin.

Holopainen kertoo, ettei hänellä ole julkisuudessa esiintyneiden tietojen lisäksi muuta tietoa tapahtuneesta.

”Poliisin tiedotteessa luki, että takaa-ajettuun oli menetetty näköyhteys. Tässä kohtaa herääkin kysymys siitä, onko takaa-ajoa onnettomuushetkellä ylipäätään ollutkaan, jos kummallakaan osapuolella ei ole ollut näköyhteyttä toisiinsa”, hän miettii.

Holopainen arvioi, että takaa-ajotilanteista luovutaan vain harvoin. Vuoden 2007 tutkimus näyttää siis pitävän tältäkin osin edelleen paikkansa.

Yleinen syy takaa-ajotilanteen päättymiselle on Holopaisen mukaan se, että päihtyneen henkilön auto vaurioituu tai hän ajaa jonnekin, josta ei pääse enää eteenpäin. Joissakin tilanteissa poliisi joutuu käyttämään piikkimattoa ajoneuvon pysäyttämiseksi tai kiilaamaan poliisiautolla pakenevan auton eteen.

Osa tilanteista päättyy siihen, että takaa-ajettu ymmärtää itse, ettei pääse pakoon ja pysähtyy oma-aloitteisesti.

Holopaisen mukaan on hyvin harvinaista, että joku loukkaantuu tai kuolee takaa-ajotilanteissa.

”Oma tuntumani on se, että suurimmassa osassa tapauksista henkilö saadaan kiinni ilman vammoja tai vaurioita.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Liikenneonnettomuudet
 • Mäntyharju

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  2. 2

   Lehti: Michael Schumacher jättää pitkäaikaisen kotinsa Sveitsissä ja muuttaa Mallorcalle – ”Kaikki on valmista toivottamaan hänet tervetulleeksi”

  3. 3

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  4. 4

   Mies putosi mereen Hakaniemen sillalta

  5. 5

   Jos suolisto voi huonosti, se näkyy jopa kasvoissa – Lääkäri kertoo, miten ihon saa voimaan paremmin

   Tilaajille
  6. 6

   Nainen putosi maahan viidennestä kerroksesta Mäkelänkadulla Helsingissä

  7. 7

   Jopa miljoona suomalaista kärsii nivelrikosta – Tutkija neuvoo, miten polvikivun kanssa pärjää ja milloin kannattaa hakeutua lääkäriin

  8. 8

   Miksi katolisesta kirkosta paljastuu toistuvasti lasten hyväksikäyttöä? Tutkijat selittävät asiaa muun muassa pappien poikkeuksellisella valta-asemalla

  9. 9

   Valtiolla uusi rahareikä: Yrittäjien eläkkeisiin uppoaa jo satoja miljoonia euroja, koska heidän omat maksunsa eivät riitä

  10. 10

   Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  3. 3

   Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori

   Tilaajille
  4. 4

   Valtiolla uusi rahareikä: Yrittäjien eläkkeisiin uppoaa jo satoja miljoonia euroja, koska heidän omat maksunsa eivät riitä

  5. 5

   Lehti: Michael Schumacher jättää pitkäaikaisen kotinsa Sveitsissä ja muuttaa Mallorcalle – ”Kaikki on valmista toivottamaan hänet tervetulleeksi”

  6. 6

   Suomi on maailman turvallisin maa, jossa elävät Euroopan toiseksi vaarallisimmat perheet

  7. 7

   Monet autoilijat eivät osaa väistämissääntöjä – Olen ollut kymmeniä kertoja hengenvaarassa

  8. 8

   Taloyhtiötä johtaa yhden perheen dynastia – Onko se edes laillista?

  9. 9

   Jos suolisto voi huonosti, se näkyy jopa kasvoissa – Lääkäri kertoo, miten ihon saa voimaan paremmin

   Tilaajille
  10. 10

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhdekouluttaja panttasi seksiä, petti ja lopulta jätti – Nyt hän kertoo, mikä tuhoaa ja pelastaa suhteen ja miksi moni pettyy kumppaniinsa tajuamatta syytä

   Tilaajille
  2. 2

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  3. 3

   Ari rakastui naimisissa olevaan Lilliin, vaikka niin ei aluksi pitänyt käydä – Nyt kolme aikuista asuu saman katon alla ja sanoo, että polyamoria helpottaa lapsiperhe-elämää

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  5. 5

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  6. 6

   Moni parisuhde tyssää siihen, ettei ihminen ole valmis kehittymään – Rakkauteen pitäisi suhtautua kuin työuraan

  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Kesä­tissuttelu on suurempi vaara kuin moni ymmärtää – lääkäri Tuikku Asikainen joi ”normaalisti”, mutta vasta lopetettuaan hän tajusi olleensa väärässä

   Tilaajille
  10. 10

   Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat