Kotimaa

Uimarin on mahdoton tietää, onko sinilevävedessä turvallista uida – Kokeilimme raskaustestin tapaan toimivaa myrkkypaljastinta Helsingin levärannoilla

Tutkijan mukaan pahat sinileväkesät ovat tulleet jäädäkseen. Silmämääräinen arviointi tai sinilevän pikatestikään eivät silti kerro, onko vedessä turvallista uida.

Kello ei ole vielä edes yhtätoista, mutta lämpömittari Helsingin Hietaniemen uimarannalla näyttää jo 30 astetta.

Rannalle on saapunut joukoittain auringonpalvojia. Muutamia aikuisia on uinut pidemmälle ulapalle ja lapset polskivat rantavedessä välittämättä siitä, että tälläkin rannalla on useina aamuina varoiteltu sinilevästä.

Tänään vesi tosin näyttää kirkkaalta, mitä nyt rantahietikossa veden rajassa on haisevia sinileväraitoja.


Suomen ympäristökeskuksen (Syke) mukaan Suomenlahden sinilevätilanne on nyt tämän vuosikymmenen vakavin. Viime viikolla levälautat saapuivat myös Helsingin uimarannoille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Syken erikoistutkija Seppo Knuuttila kertoo, että ellei Itämeren kuormitusta saada alas ja ilmastonmuutosta hillittyä, pahat sinileväkesät yleistyvät.

”Ellei tarvittavia toimenpiteitä tehdä, niin ainakin joka toinen tai kolmas vuosi voidaan varautua pahaan sinileväkesään.” Meren elpyminen vuosikymmenten raskaasta kuormitushistoriasta kestää parhaassakin tapauksessa kymmeniä vuosia.”Tänäkin aamuna yksi rantavahdeista on tarkistanut Hietaniemen uimarannan levätilanteen silmämääräisesti. Ulkoilupalveluiden tiimivastaava Jesse Haapakoski kertoo, että yleisten uimarantojen rantavahdit on perehdytetty sinilevän tunnistamiseen, ja heitä on koulutettu tekemään tarvittaessa sinilevän vesilasitesti.

Arvioinnin jälkeen tiedot päivitetään Ulkoliikunta.fi-palveluun.

Täysin vedenpitävä arvio ei kuitenkaan ole. Sinilevistä vain osa tuottaa ihmiselle haitallisia allergisoivia aineita tai hermo- ja maksamyrkkyjä, eikä sinilevän myrkyllisyyttä voida arvioida silmämääräisesti.

Tänä keväänä markkinoille onkin tullut raskaustestin tapaan toimiva sinilevän pikatesti, jolla kuka tahansa voi testata rantaveden turvallisuuden 15 minuutissa. Teknologian tutkimuskeskuksen (VTT), Turun yliopiston ja Salofa Oy:n yhteistyössä kehittämä Bluegreentest tunnistaa vedestä sinilevän tuottamia toksiineja. Veden virkistyskäytön kannalta tärkeintä onkin tietää, onko vedessä myrkkyjä vai ei.


Päätämme kokeilla testiä Helsingin suosituilla uimarannoilla.

Hietaniemessä pikatestin tulos on negatiivinen, vaikka vielä aamulla rannalle lähdettäessä Ulkoliikunta.fi on varoittanut runsaasta levästä. Myöhemmin havaintoa päivitetäänkin.

Auringonottoon saapunut Tapio Salmela ei kuitenkaan veteen uskaltaudu, sillä oli nähnyt tiedotteen runsaasta sinilevästä edellisiltana.

”Näin myös sinilevää vähän matkaa hiekkarannasta pohjoiseen.”


Meren lisäksi haluamme kokeilla testiä myös sisävesissä, joten seuraavaksi suuntaamme Vantaanjoen Pikkukoskelle. Uimarannan laidoilla, joilla veden vaihtuvuus on hitaampaa, näkyy pieniä määriä sinilevää. Myös rantavahdit ovat aamulla päivittäneet havainnon vähäisestä sinilevämäärästä.

Rosa Ilander käy Pikkukoskella usein. Tänään hän ei ole vielä mennyt veteen, mutta edellisenä päivänä hän ui lastensa kanssa Marjaniemessä, vaikka sinilevää olikin nähtävissä.

”En sanoisi, että sinilevätilanne huolestuttaa, mutta on ikävää, kun joutuu miettimään tarkoin, mihin voi mennä uimaan”, Ilander pohtii.


Pikatestimme ei kuitenkaan löydä myrkkyjä Pikkukosken rantavedestä. Tulos ei tosin ole täysin aukoton.

”Vaikka testi näyttäisi negatiivista, voi olla, että vedessä on siltikin jotain myrkyllistä”, sanoo Syken levämyrkkyihin perehtynyt erikoistutkija Harri Kankaanpää.

”Pikatesti tunnistaa ainoastaan sinilevien tuottamia maksamyrkkyjä, mutta ei vaarallisia hermomyrkkyjä.”

Testaamme sinilevämyrkkyjä vielä kolmannessa paikassa.

Munkkiniemen uimarannalla on tiedotettu olevan runsaasti sinilevää. Siitä varoittaa jo rantapelastajien puuhun teippaama lappu.


Rantavahdit Aleksi Paavonen ja Emma Suotula kertovat nähneensä levää aamulla. Heidän mukaansa aallot yleensä kuitenkin hajottavat levämassat iltapäivään mennessä.

Pelastajat opastavat uimareita käyttämään omaa harkintaa veteen mentäessä. ”Jos ihan varman päälle haluaa pelata, niin pitää pään pinnalla”, Paavonen lisää.

Otamme näytteen laiturin vierestä, missä vesi näyttää kirkkaalta. Toisin kuin aamulla tehty havainto antaa odottaa, tulos on negatiivinen – ei maksamyrkkyjä täälläkään!Sinilevätilanne puhuttaa uimareita kaikilla rannoilla. Ihmiset seuraavat ympäristöviranomaisten tiedotusta ja tarkkailevat itsekin uimavesien tilannetta. Myös pikatesti herättää kiinnostusta.

Kirkkaannäköinen vesi eikä negatiivinen testituloskaan kuitenkaan takaa sitä, että uiminen on turvallista.

”Sinilevä vapauttaa veteen myrkkyjä, kun sen solut kuolevat. Veteen voi siis jäädä hetkellisesti haitallisia hermo- tai maksamyrkkyjä senkin jälkeen, kun levälautat ovat hajonneet ja ajelehtineet pois”, kertoo pikatestin kehitystyöhön osallistunut Richard Fagerström Teknologian tutkimuskeskuksesta (VTT).

Epävarmuus uimaveden puhtaudesta tuleekin hyvin esiin Munkkiniemessä, kun uimarannan toisesta päästä juoksee tyttölauma kiljuen.

”Sinilevää”, he huutavat yhteen ääneen ennen kuin ryntäävät suihkuun peseytymään.


Varmaa sen sijaan on se, että sinilevän lisääntyminen johtuu Itämeren liiallisesta kuormituksesta.

”Asutuksen, teollisuuden ja maatalouden pitkään jatkunut ravinnekuormitus on tärkein syy Itämeren pääaltaan syväveden hapettomuuteen”, Seppo Knuuttila kertoo.

Tämän kesän runsaat sinileväkukinnat eivät siis selitykään pelkästään poikkeuksellisilla helteillä. Pääaltaan syvänteistä virtaava fosforipitoinen ja hapeton vesimassa ruokkii sinilevän kasvua Suomenlahden itäosaa myöten.

”Ei voida kuitenkaan sanoa, etteikö kuormitusvähennyksellä olisi ollut vaikutusta. Hyvä esimerkiksi on Helsingin sisälahtien tila, joka on parantunut oleellisesti tehokkaan jätevedenpuhdistuksen ansiosta.”

Vaikka kuormitusta saataisiin vähennettyä Itämeren suojelukomission tavoitetasoon, Itämeren puhdistuminen vie vuosikymmeniä.

Kuinka paljon tuotat levää rannoille? Testaa oma jalanjälkesi HS:n Itämeri-koneella, jonka löydät tämän linkin takaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sinilevä
 • Keksinnöt
 • Vesistöt
 • Uinti
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  2. 2

   Kuiva ja kuuma kesä paljasti arkeologeille ennennäkemättömiä merkkejä Britannian esihistoriasta – ilmakuvista löytyi myös roomalaisten maatila

  3. 3

   Lehti: Michael Schumacher jättää pitkäaikaisen kotinsa Sveitsissä ja muuttaa Mallorcalle – ”Kaikki on valmista toivottamaan hänet tervetulleeksi”

  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Jopa miljoona suomalaista kärsii nivelrikosta – Tutkija neuvoo, miten polvikivun kanssa pärjää ja milloin kannattaa hakeutua lääkäriin

  6. 6

   Mies putosi mereen Hakaniemen sillalta

  7. 7

   Nainen putosi maahan viidennestä kerroksesta Mäkelänkadulla Helsingissä

  8. 8

   Poliisi varoittaa Imatralla liikkuvista villikoirista – seitsemän koiran lauma on todennäköisesti tullut Venäjältä

  9. 9

   Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori

   Tilaajille
  10. 10

   Jos suolisto voi huonosti, se näkyy jopa kasvoissa – Lääkäri kertoo, miten ihon saa voimaan paremmin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  3. 3

   Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori

   Tilaajille
  4. 4

   Lehti: Michael Schumacher jättää pitkäaikaisen kotinsa Sveitsissä ja muuttaa Mallorcalle – ”Kaikki on valmista toivottamaan hänet tervetulleeksi”

  5. 5

   Valtiolla uusi rahareikä: Yrittäjien eläkkeisiin uppoaa jo satoja miljoonia euroja, koska heidän omat maksunsa eivät riitä

  6. 6

   Suomi on maailman turvallisin maa, jossa elävät Euroopan toiseksi vaarallisimmat perheet

  7. 7

   Monet autoilijat eivät osaa väistämissääntöjä – Olen ollut kymmeniä kertoja hengenvaarassa

  8. 8

   Jos suolisto voi huonosti, se näkyy jopa kasvoissa – Lääkäri kertoo, miten ihon saa voimaan paremmin

   Tilaajille
  9. 9

   Taloyhtiötä johtaa yhden perheen dynastia – Onko se edes laillista?

  10. 10

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhdekouluttaja panttasi seksiä, petti ja lopulta jätti – Nyt hän kertoo, mikä tuhoaa ja pelastaa suhteen ja miksi moni pettyy kumppaniinsa tajuamatta syytä

   Tilaajille
  2. 2

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  3. 3

   Ari rakastui naimisissa olevaan Lilliin, vaikka niin ei aluksi pitänyt käydä – Nyt kolme aikuista asuu saman katon alla ja sanoo, että polyamoria helpottaa lapsiperhe-elämää

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  5. 5

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  6. 6

   Moni parisuhde tyssää siihen, ettei ihminen ole valmis kehittymään – Rakkauteen pitäisi suhtautua kuin työuraan

  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Kesä­tissuttelu on suurempi vaara kuin moni ymmärtää – lääkäri Tuikku Asikainen joi ”normaalisti”, mutta vasta lopetettuaan hän tajusi olleensa väärässä

   Tilaajille
  10. 10

   Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

  11. Näytä lisää