Kotimaa

Uimarin on mahdoton tietää, onko sinilevävedessä turvallista uida – Kokeilimme raskaustestin tapaan toimivaa myrkkypaljastinta Helsingin levärannoilla

Tutkijan mukaan pahat sinileväkesät ovat tulleet jäädäkseen. Silmämääräinen arviointi tai sinilevän pikatestikään eivät silti kerro, onko vedessä turvallista uida.

Kello ei ole vielä edes yhtätoista, mutta lämpömittari Helsingin Hietaniemen uimarannalla näyttää jo 30 astetta.

Rannalle on saapunut joukoittain auringonpalvojia. Muutamia aikuisia on uinut pidemmälle ulapalle ja lapset polskivat rantavedessä välittämättä siitä, että tälläkin rannalla on useina aamuina varoiteltu sinilevästä.

Tänään vesi tosin näyttää kirkkaalta, mitä nyt rantahietikossa veden rajassa on haisevia sinileväraitoja.


Suomen ympäristökeskuksen (Syke) mukaan Suomenlahden sinilevätilanne on nyt tämän vuosikymmenen vakavin. Viime viikolla levälautat saapuivat myös Helsingin uimarannoille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Syken erikoistutkija Seppo Knuuttila kertoo, että ellei Itämeren kuormitusta saada alas ja ilmastonmuutosta hillittyä, pahat sinileväkesät yleistyvät.

”Ellei tarvittavia toimenpiteitä tehdä, niin ainakin joka toinen tai kolmas vuosi voidaan varautua pahaan sinileväkesään.” Meren elpyminen vuosikymmenten raskaasta kuormitushistoriasta kestää parhaassakin tapauksessa kymmeniä vuosia.”Tänäkin aamuna yksi rantavahdeista on tarkistanut Hietaniemen uimarannan levätilanteen silmämääräisesti. Ulkoilupalveluiden tiimivastaava Jesse Haapakoski kertoo, että yleisten uimarantojen rantavahdit on perehdytetty sinilevän tunnistamiseen, ja heitä on koulutettu tekemään tarvittaessa sinilevän vesilasitesti.

Arvioinnin jälkeen tiedot päivitetään Ulkoliikunta.fi-palveluun.

Täysin vedenpitävä arvio ei kuitenkaan ole. Sinilevistä vain osa tuottaa ihmiselle haitallisia allergisoivia aineita tai hermo- ja maksamyrkkyjä, eikä sinilevän myrkyllisyyttä voida arvioida silmämääräisesti.

Tänä keväänä markkinoille onkin tullut raskaustestin tapaan toimiva sinilevän pikatesti, jolla kuka tahansa voi testata rantaveden turvallisuuden 15 minuutissa. Teknologian tutkimuskeskuksen (VTT), Turun yliopiston ja Salofa Oy:n yhteistyössä kehittämä Bluegreentest tunnistaa vedestä sinilevän tuottamia toksiineja. Veden virkistyskäytön kannalta tärkeintä onkin tietää, onko vedessä myrkkyjä vai ei.


Päätämme kokeilla testiä Helsingin suosituilla uimarannoilla.

Hietaniemessä pikatestin tulos on negatiivinen, vaikka vielä aamulla rannalle lähdettäessä Ulkoliikunta.fi on varoittanut runsaasta levästä. Myöhemmin havaintoa päivitetäänkin.

Auringonottoon saapunut Tapio Salmela ei kuitenkaan veteen uskaltaudu, sillä oli nähnyt tiedotteen runsaasta sinilevästä edellisiltana.

”Näin myös sinilevää vähän matkaa hiekkarannasta pohjoiseen.”


Meren lisäksi haluamme kokeilla testiä myös sisävesissä, joten seuraavaksi suuntaamme Vantaanjoen Pikkukoskelle. Uimarannan laidoilla, joilla veden vaihtuvuus on hitaampaa, näkyy pieniä määriä sinilevää. Myös rantavahdit ovat aamulla päivittäneet havainnon vähäisestä sinilevämäärästä.

Rosa Ilander käy Pikkukoskella usein. Tänään hän ei ole vielä mennyt veteen, mutta edellisenä päivänä hän ui lastensa kanssa Marjaniemessä, vaikka sinilevää olikin nähtävissä.

”En sanoisi, että sinilevätilanne huolestuttaa, mutta on ikävää, kun joutuu miettimään tarkoin, mihin voi mennä uimaan”, Ilander pohtii.


Pikatestimme ei kuitenkaan löydä myrkkyjä Pikkukosken rantavedestä. Tulos ei tosin ole täysin aukoton.

”Vaikka testi näyttäisi negatiivista, voi olla, että vedessä on siltikin jotain myrkyllistä”, sanoo Syken levämyrkkyihin perehtynyt erikoistutkija Harri Kankaanpää.

”Pikatesti tunnistaa ainoastaan sinilevien tuottamia maksamyrkkyjä, mutta ei vaarallisia hermomyrkkyjä.”

Testaamme sinilevämyrkkyjä vielä kolmannessa paikassa.

Munkkiniemen uimarannalla on tiedotettu olevan runsaasti sinilevää. Siitä varoittaa jo rantapelastajien puuhun teippaama lappu.


Rantavahdit Aleksi Paavonen ja Emma Suotula kertovat nähneensä levää aamulla. Heidän mukaansa aallot yleensä kuitenkin hajottavat levämassat iltapäivään mennessä.

Pelastajat opastavat uimareita käyttämään omaa harkintaa veteen mentäessä. ”Jos ihan varman päälle haluaa pelata, niin pitää pään pinnalla”, Paavonen lisää.

Otamme näytteen laiturin vierestä, missä vesi näyttää kirkkaalta. Toisin kuin aamulla tehty havainto antaa odottaa, tulos on negatiivinen – ei maksamyrkkyjä täälläkään!Sinilevätilanne puhuttaa uimareita kaikilla rannoilla. Ihmiset seuraavat ympäristöviranomaisten tiedotusta ja tarkkailevat itsekin uimavesien tilannetta. Myös pikatesti herättää kiinnostusta.

Kirkkaannäköinen vesi eikä negatiivinen testituloskaan kuitenkaan takaa sitä, että uiminen on turvallista.

”Sinilevä vapauttaa veteen myrkkyjä, kun sen solut kuolevat. Veteen voi siis jäädä hetkellisesti haitallisia hermo- tai maksamyrkkyjä senkin jälkeen, kun levälautat ovat hajonneet ja ajelehtineet pois”, kertoo pikatestin kehitystyöhön osallistunut Richard Fagerström Teknologian tutkimuskeskuksesta (VTT).

Epävarmuus uimaveden puhtaudesta tuleekin hyvin esiin Munkkiniemessä, kun uimarannan toisesta päästä juoksee tyttölauma kiljuen.

”Sinilevää”, he huutavat yhteen ääneen ennen kuin ryntäävät suihkuun peseytymään.


Varmaa sen sijaan on se, että sinilevän lisääntyminen johtuu Itämeren liiallisesta kuormituksesta.

”Asutuksen, teollisuuden ja maatalouden pitkään jatkunut ravinnekuormitus on tärkein syy Itämeren pääaltaan syväveden hapettomuuteen”, Seppo Knuuttila kertoo.

Tämän kesän runsaat sinileväkukinnat eivät siis selitykään pelkästään poikkeuksellisilla helteillä. Pääaltaan syvänteistä virtaava fosforipitoinen ja hapeton vesimassa ruokkii sinilevän kasvua Suomenlahden itäosaa myöten.

”Ei voida kuitenkaan sanoa, etteikö kuormitusvähennyksellä olisi ollut vaikutusta. Hyvä esimerkiksi on Helsingin sisälahtien tila, joka on parantunut oleellisesti tehokkaan jätevedenpuhdistuksen ansiosta.”

Vaikka kuormitusta saataisiin vähennettyä Itämeren suojelukomission tavoitetasoon, Itämeren puhdistuminen vie vuosikymmeniä.

Kuinka paljon tuotat levää rannoille? Testaa oma jalanjälkesi HS:n Itämeri-koneella, jonka löydät tämän linkin takaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sinilevä
 • Keksinnöt
 • Vesistöt
 • Uinti
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  2. 2

   Kiista irtisanomissuojasta ylittää kaikki järjellisyyden rajat

  3. 3

   Vihreiden sukellus jatkuu, ja se sataa vasemmisto­liiton laariin – Li Andersson siivitti puolueensa 2010-luvun ennätys­tulokseen

  4. 4

   Stephen Hawkingin viimeinen kirja julkaistiin: varoittaa superihmisistä ja kertoo mielipiteensä Jumalasta

  5. 5

   Resepti vaihtui seuraavaan, ja lopulta Eliya Zweygberg oli käyttänyt masennuslääkkeitä puolet elämästään – Kun Zweygberg päätti lopettaa, edessä oli raivokohtauksia, jotka saivat hänet pelkäämään itseään

   Tilaajille
  6. 6

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  7. 7

   Yhdysvalloissa kasvaa 400 000 kiloa painava jättiläissieni, joka saattaa olla vanhempi kuin pyramidit

  8. 8

   Kun fiilis menee seksin aikana, syynä on yleensä häpeä – Vastalääke voi palauttaa fiiliksen moninkertaisena takaisin

  9. 9

   Huhtamaiden arki pyörii lasten 20 viikkotreenin ympärillä – Mutta kaikkea ei kannattaisi laskea yhden kortin varaan, psykologi muistuttaa

  10. 10

   Kokeile HS:n elvytyspelillä, osaatko painelu-puhalluselvytyksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  2. 2

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  3. 3

   Cristiano Ronaldon raiskausepäilyssä yllättävä käänne – nuoren superhakkerin hankkimat tiedot saattavat kaataa oikeuskanteen heti alkuunsa

  4. 4

   Sörnäisiin ilmestyi jopa kymmenen metriä korkea roskakasa – Kaupunki lätkii yrittäjälle jättisakkoja, mutta jätevuori ei liikahda mihinkään

  5. 5

   Yhdysvalloissa kasvaa 400 000 kiloa painava jättiläissieni, joka saattaa olla vanhempi kuin pyramidit

  6. 6

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  7. 7

   Trump muutti mieltään ilmastonmuutoksesta: Se ei olekaan huijaus – ”Jokin muuttuu ja sitten se muuttuu takaisin”

  8. 8

   Harry Potter -fanit vihastuivat Johnny Deppin roolista uudessa elokuvassa – Depp pysyi pitkään hiljaa mutta kommentoi viimein kohua amerikkalaislehdelle

  9. 9

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  10. 10

   Mari Timonen ajoi Jorvin sairaalaan myrkytysoireista kärsineen 2-vuotiaan Alex-pojan kanssa, kantokopassa pieni vauva – Perillä paljastui, että lähin parkkipaikka on satojen metrien päässä ulko-ovesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Verohallinto julkaisi Instagramissa kenties kaikkien aikojen kuivimman vitsin, eikä kukaan oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella

  3. 3

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  4. 4

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  5. 5

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  6. 6

   Sosiaalinen media kannustaa flirttailuun, ja se voi kasvaa uskottomuudeksi – Tätä on ”mikropettäminen”, joka pahimmillaan tuhoaa luottamuksen parisuhteesta

   Tilaajille
  7. 7

   Brittimies piirsi upeita henkilökuvia Instagramissa, joten ihmiset tietenkin olettivat hänen piirtävän heidät ilmaiseksi – Mies vastasi riemastuttavilla pilapiirroksilla

  8. 8

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  9. 9

   ”Tasa-arvoinen peruskoulu on vitsi” – Elina Tuomesta tuli uupuvien opettajien ääni­torvi ja nyt hän sanoo, että Suomessa tehdään ihmis­oikeus­loukkauksia

   Tilaajille
  10. 10

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  11. Näytä lisää