Kotimaa

Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

Tutkimustulokset tarjoavat yhden selityksen sille, miksi monet syöpälääkkeistä eivät ole tehonneet toivotulla tavalla. Uuden lääkeaineen toivotaan parantavan syövän jopa kokonaan joissain tapauksissa.

Suomalaisten tutkijoiden johtama kansainvälinen yhteistyöhanke on vihdoin tarjoamassa selityksen sille, miksi monet syöpälääkkeet eivät ole tehonneet toivotulla tavalla. Yksittäisillä täsmälääkkeillä on ollut tähän mennessä ainoastaan syöpäsolujen kasvua hidastava vaikutus, mutta nyt kehitelty yhdistelmälääkitys näyttää tappavan tehokkaasti syöpäsolut.

Yhdysvaltalaisen yhteistyökumppanin kehittelemää uutta lääkeainetta ei ole vielä testattu ihmiseen, mutta hiirillä testattujen kokeiden tulokset näyttävät tutkimusryhmää johtavan Turun yliopiston professori Jukka Westermarckin mukaan lupaavilta.

”Jos samat tulokset toistuvat ihmisillä, niin kyseessä on merkittävä löydös”, hän sanoo.

Syöpätutkijana työskentelevä lääkäri Westermarck kertoo, että tutkimuksen seuraava vaihe on lääkkeen tehon testaaminen syöpäpotilaalla. Rahoituksen saaminen testeihin ei ole kuitenkaan Westermarckin mukaan itsestäänselvyys, sillä yksi potilaskoe maksaa miljoonia euroja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tutkimus lähti liikkeelle yleisestä huomiosta syöpähoitojen tehottomuudesta. Suomalaistutkijoilla oli halu löytää yhteinen tekijä sille, miksi monet syöpälääkkeistä eivät anna potilaalle muutamaa kuukautta enempää lisäelinaikaa.

Syöpätutkijat ovat yleisesti luopuneet siitä käsityksestä, että kaikkiin syöpätyyppeihin olisi löydettävissä yksi ja sama hoitomuoto. Tutkijat ovatkin pyrkineet löytämään eri syöpätyypeille juuri niihin vaikuttavia täsmälääkkeitä, kertoo Turun yliopiston tutkimustuloksista kertova tiedote.

Suurin osa täsmälääkkeillä tehdyistä kokeista on kuitenkin tuottanut pettymyksen, eikä niiden käytöllä ole löydetty merkittävää tehoa syövän hoidossa.

Suurimpana syynä tähän uskotaan olevan se, että syöpäsoluilla on kyky mukautua hoitoihin ja löytää tapoja kiertää lääkkeiden vaikutukset.

”Viimeisen kymmenen vuoden aikana on kehitetty paljon syövän täsmälääkkeitä, joita kohtaan odotukset ja toiveet ovat olleet korkealla. Lääkkeistä ei kuitenkaan ole saatu potilaiden elinikää merkittävästi pidentäviä vaikutusta. Tämä on suuri ongelma, sillä sen takia usko siihen, että uusia lääkkeitä kehittelemällä voitaisiin enää löytää apua syövän parantamiseen, alkaa heikentyä”, kertoo Westermarck.

Turun yliopistossa alettiin neljä vuotta sitten toden teolla miettiä, voisiko lääkkeiden tehottomuuden taustalta löytyä yksi ja sama tekijä, joka vaikuttaa kaikkiin lääkkeisiin.

”Potilas saa täsmälääkkeillä muutaman kuukauden lisää elinaikaa, mutta lääkkeiden kohdalla ei voida puhua syöpää parantavista vaikutuksista”, sanoo Westermarck.

Hän kertoo, että potilaan kokonaan parantavan hoidon edellytys olisi se, että syöpäsolut saataisiin kokonaan pois elimistöstä.

”Niin kauan kuin elimistössä on syöpäsoluja, syövän leviämiselle on mahdollisuus. Usein hoidon jälkeen kasvain kasvaa takaisin vielä aggressiivisempana kuin ennen.”

Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpälääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla joku yhteinen tekijä.

Miksi täsmälääkkeet eivät sitten ole onnistuneet parantamaan syöpää?

Westermarckin mukaan on tärkeä ymmärtää ensin ylipäätään se, miten syöpä toimii.

Hän kertoo, että syöpä ei koskaan synny vain yhden tekijän vaikutuksesta, vaan muutoksia täytyy olla useampia. On olemassa erilaisia geenejä, joita Westermarck kutsuu autotermein kaasupolkimiksi ja jarrupolkimiksi.

”Syöpä ei synny ennen kuin säädellään molempia polkimia. Ei autokaan liiku ennen kuin kaasu on pohjassa ja jarru ylhäällä”, hän selventää.

Kyseessä on Westermarckin mukaan perusasia syövän syntymekanismissa. Tästä huolimatta 90 prosenttia syöpätutkimuksesta on keskittynyt hänen mukaansa ainoastaan pelkän kaasupolkimen tutkimiseen.

”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpälääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla joku yhteinen tekijä. Enää emme ammu haulikolla vähän sinne päin, vaan tehostetusti suoraan kohteeseen”, havainnollistaa Westermarck tutkimustuloksen merkitystä syöpähoidolle.

Hän itse aloitti niin sanotun jarrupolkimen tutkimisen jo 24 vuotta sitten. Nyt tietomäärä on kasvanut hänen mukaansa sille tasolle, että biologiaa pystytään vihdoin käyttämään hyväksi.

Turun yliopiston tutkijat ovat osoittaneet, että jarrupolkimen tehoa lisäävä toinen lääke tehostaa täsmälääkkeen vaikutusta merkittävästi.

Jarrupolkimen virallinen nimi on PP2A. Se on soluissa oleva tekijä, joka säätelee hyvin monia syöpäsolujen hoitoresistenssiin vaikuttavia tekijöitä, Westermarck kertoo.

Tutkimusryhmä huomasi, että jarrupolkimen tehoa lisäämällä syöpäsolujen kasvu ei ainoastaan hidastu, vaan ne saattavat kadota kokonaan.

Teho perustuu uuden lääkkeen ja jo valmiiksi kehitetyn syöpälääkkeen yhteisvaikutukseen. Jo olemassa olevan täsmälääkkeen vaikutus tehostui jarrupolkimen tehoa lisäävän lääkkeen avulla selvästi.

Westermarck toivoo, että tutkimustulokset avaisivat katseet yleisemmin PP2A:n rooliin syövänhoidossa. Tällä hetkellä nyt kehitettyä yhdistelmälääkitystä on tutkittu ainoastaan keuhkosyövän hoidossa, mutta Westermarck uskoo, että saman mekanismin hyödyntäminen voi olla sovellettavissa moneen muuhunkin lääkkeeseen.

”Emme halua pitää asiaa omana salaisuutenamme, vaan toivomme, että mahdollisimman moni tarttuisi näihin tutkimustuloksiin.”

Jos lisätutkimuksissa selviää, että uusi lääkeaine tehoaa ihmiseen, sillä saattaa olla valtava kansanterveydellinen merkitys.

Joka kolmas suomalainen sairastuu jossakin elämänsä vaiheessa syöpään. Vuosittain syöpään sairastuu jo noin 30 000 suomalaista.

Suomalaistutkijoiden löydöksen merkityksellisyyttä lisää mahdollisesti monen syöpäpotilaan kasvavan eliniän ennusteen lisäksi se, että tutkimuksen avulla on mahdollisuus säästää merkittävä määrä rahaa.

Westermarck kertoo, että valmiina olevia ja käyttöä odottavia täsmälääkkeitä on kehitetty satoja. Jo yhden lääkkeen kehittäminen voi maksaa miljardi euroa.

”On suuri taloudellinen uhka, että mitkään näistä jo valmiiksi kehitellyistä lääkkeistä eivät toimisi, vaan jäisivät kokonaan käyttämättä.”

Käytännössä voimme tehdä täällä maailman parasta tieteellistä tutkimusta, mutta suomalaiset eivät tule hyötymään siitä ensimmäisenä.

Westermarck on harmissaan siitä, että uuden lääkehoidon tehoa ei tulla mitä todennäköisimmin testaamaan Suomessa kliinisen tutkimuksen resurssien vähyyden vuoksi.

”Käytännössä voimme tehdä täällä maailman parasta tieteellistä tutkimusta, mutta suomalaiset eivät tule hyötymään siitä ensimmäisenä.”

Hän arvioi, että jos lääke todetaan toimivaksi hiirien lisäksi myös ihmisillä, se saattaa tulla käyttöön Suomessa vasta 5–10 vuoden kuluttua.

”Siihen asti suomalaiset saavat katsoa rannalta, kuinka Suomessa tehty tutkimus hyödyttää muualla”, hän toteaa.

Yhteistyöhankkeeseen kuului tutkijoita Turun yliopiston lisäksi Helsingin yliopistosta sekä Yhdysvaltalaisista Case Western Universitysta ja Icahn School of Medicine at Mount Sinaista.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin keskiviikkona Science Translational Medicine -lehdessä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lääketiede
 • Syöpä
 • Tutkimus
 • Anni Hakama

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  2. 2

   Kiista irtisanomissuojasta ylittää kaikki järjellisyyden rajat

  3. 3

   Vihreiden sukellus jatkuu, ja se sataa vasemmisto­liiton laariin – Li Andersson siivitti puolueensa 2010-luvun ennätys­tulokseen

  4. 4

   Stephen Hawkingin viimeinen kirja julkaistiin: varoittaa superihmisistä ja kertoo mielipiteensä Jumalasta

  5. 5

   Resepti vaihtui seuraavaan, ja lopulta Eliya Zweygberg oli käyttänyt masennuslääkkeitä puolet elämästään – Kun Zweygberg päätti lopettaa, edessä oli raivokohtauksia, jotka saivat hänet pelkäämään itseään

   Tilaajille
  6. 6

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  7. 7

   Yhdysvalloissa kasvaa 400 000 kiloa painava jättiläissieni, joka saattaa olla vanhempi kuin pyramidit

  8. 8

   Kun fiilis menee seksin aikana, syynä on yleensä häpeä – Vastalääke voi palauttaa fiiliksen moninkertaisena takaisin

  9. 9

   Huhtamaiden arki pyörii lasten 20 viikkotreenin ympärillä – Mutta kaikkea ei kannattaisi laskea yhden kortin varaan, psykologi muistuttaa

  10. 10

   Kokeile HS:n elvytyspelillä, osaatko painelu-puhalluselvytyksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  2. 2

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  3. 3

   Cristiano Ronaldon raiskausepäilyssä yllättävä käänne – nuoren superhakkerin hankkimat tiedot saattavat kaataa oikeuskanteen heti alkuunsa

  4. 4

   Sörnäisiin ilmestyi jopa kymmenen metriä korkea roskakasa – Kaupunki lätkii yrittäjälle jättisakkoja, mutta jätevuori ei liikahda mihinkään

  5. 5

   Yhdysvalloissa kasvaa 400 000 kiloa painava jättiläissieni, joka saattaa olla vanhempi kuin pyramidit

  6. 6

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  7. 7

   Trump muutti mieltään ilmastonmuutoksesta: Se ei olekaan huijaus – ”Jokin muuttuu ja sitten se muuttuu takaisin”

  8. 8

   Harry Potter -fanit vihastuivat Johnny Deppin roolista uudessa elokuvassa – Depp pysyi pitkään hiljaa mutta kommentoi viimein kohua amerikkalaislehdelle

  9. 9

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  10. 10

   Mari Timonen ajoi Jorvin sairaalaan myrkytysoireista kärsineen 2-vuotiaan Alex-pojan kanssa, kantokopassa pieni vauva – Perillä paljastui, että lähin parkkipaikka on satojen metrien päässä ulko-ovesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Verohallinto julkaisi Instagramissa kenties kaikkien aikojen kuivimman vitsin, eikä kukaan oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella

  3. 3

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  4. 4

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  5. 5

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  6. 6

   Sosiaalinen media kannustaa flirttailuun, ja se voi kasvaa uskottomuudeksi – Tätä on ”mikropettäminen”, joka pahimmillaan tuhoaa luottamuksen parisuhteesta

   Tilaajille
  7. 7

   Brittimies piirsi upeita henkilökuvia Instagramissa, joten ihmiset tietenkin olettivat hänen piirtävän heidät ilmaiseksi – Mies vastasi riemastuttavilla pilapiirroksilla

  8. 8

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  9. 9

   ”Tasa-arvoinen peruskoulu on vitsi” – Elina Tuomesta tuli uupuvien opettajien ääni­torvi ja nyt hän sanoo, että Suomessa tehdään ihmis­oikeus­loukkauksia

   Tilaajille
  10. 10

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  11. Näytä lisää