Kotimaa

Ampiaisia on jopa 20-kertainen määrä viime vuoteen verrattuna, ja kohta ne ovat kiukkuisimmillaan – Tuholaistorjuja hävittää ”jalkapallon kokoisia” pesiä

Ampiaistutkijat ja tuholaistorjujat ovat kiinnittäneet huomiota poikkeuksellisen suureen ampiaisten määrään.

Tänä kesänä ampiaisia on erittäin paljon koko Suomessa. Määrä on niin suuri, että tuholaistorjujat keskittyvät nyt enimmäkseen poistamaan ampiaispesiä.

Helsingin luonnontieteellisen keskusmuseon museomestari Juho Paukkunen arvioi, että ampiaisten määrä kasvaa vielä.

”Lämpimän kevään ansiosta pesintä lähti hyvin liikkeelle. Syksyn ja loppukesän mittaan ampiaisten määrä kasvaa. Elokuun alussa ampiaisia on eniten”, Paukkunen kertoo.

Määrä on viime kesään verrattuna 20-kertainen, kertoo Itä-Suomen yliopiston ympäristö- ja biotieteiden laitoksen apulaisprofessori Jouni Sorvari. Hän painottaa, että kasvua selittää tavanomainen vuosittainen vaihtelu. Ampiaisia on joka toinen vuosi enemmän ja joka toinen vuosi vähemmän.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tänä vuonna ampiaisia on kuitenkin lämpimän sään ansiosta enemmän kuin toissa vuonna.

Yrittäjä ja tuholaistorjuja Manu Backman kuvailee kesää poikkeukselliseksi ampiaiskesäksi.

”Olen ollut alalla 15 vuotta, eikä tällaista kesää ole koskaan ennen ollut. Olemme kevään ja kesän aikana tuhonneet lähemmäs tuhat pesää.”

Backmanin yritys Tuholaistorjunta täystuho toimii Helsingissä, Tampereella ja Lahdessa sekä Kouvolan ja Kotkan alueella. Backmanin yrityksen kolmen hengen tuholaistiimi tuhoaa päivässä 20 ampiaispesää.

Backman on huomannut, että lämpimän sään takia ampiaisten pesät ovat olleet poikkeuksellisen suuria.

”Suurimmat pesät ovat olleet jalkapallon kokoluokkaa. Tätä menoa elokuussa tulee varmaan vastaan pesiä, joiden halkaisija on puoli metriä.”

Hämeenlinnan alueella tilanne on samanlainen. Yrittäjä ja tuholaistorjuja Mika Salmi kertoo poistavansa yksinään 5–8 pesää päivässä. Pesät ovat olleet halkaisijaltaan 15–40 senttimetrin kokoisia.

Hämeenlinnan tuholaistorjunta toimii Hämeenlinnassa ja lähikunnissa noin 70 kilometrin säteellä.

”Nyt on menossa superkova ampiaiskesä. Koko ajan puhelin soi ja uutta tilausta tulee. Toki nyt olen jo joutunut myymään ei-oota”, Salmi kertoo.

Hän arvelee, että loppukesää kohden tuhotorjuntatilausten määrä kasvaa, sillä monet ihmiset soittavat tuholaistorjujalle elokuussa, kun ampiaiset alkavat käydä aggressiivisiksi.

Kuumuus lisää ampiaisten määrää, koska se helpottaa ravinnonhankintaa. Noin 30 asteen lämpötila ja kuivuus tarjoavat vaihtolämpöiselle ampiaiselle otolliset elinolot.

Jos sää olisi vieläkin lämpimämpi, ampiaisten määrä voisi nopeasti romahtaa. Kun ampiaispesän lämpötila nousee 30–35-asteeseen, ampiaiset voivat kuolla janoon ja energianpuutteeseen.

Näin tulet toimeen ampiaisten kanssa:

Ampiainen alkaa puolustamaan itseään äkkinäisten liikkeiden seurauksena. Ampiainen pistää vain, jos se kokee olevansa uhattu. Älä siis huido.

Älä myöskään yritä savustaa ampiaisia. Vaikka savu tepsii mehiläisiin, ampiaisia se vain suututtaa.

Jos pesä on lähellä ovea tai ikkunaa, älä tömistele tai hakkaa ovea kiinni. Se voi suututtaa ampiaiset.

Ampiaispesän alle voi asettaa ämpärin, jossa on vettä ja astianpesuainetta. Kun ampiainen lähtee pesästä lentoon, se tekee aina pienen kaaren alaspäin. Kun alla on ämpäri, ampiainen lentää veteen ja hukkuu.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hyönteiset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  2. 2

   Amerikkalaisnuoret imevät nyt myrkkyä muistitikusta – Sähkötupakka Juulista tuli trendipahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  3. 3

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  4. 4

   Hyvää parisuhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lastenkasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  5. 5

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  6. 6

   Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?

  7. 7

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  8. 8

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  9. 9

   Ajatushautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleissitovuus aiheuttaa monenlaista haittaa Suomen taloudelle”

  10. 10

   Ensimmäiset puoli vuotta Elina Ukkola vietti lattialla – Tällaista on arki, kun pienten kaksosten vanhemmille syntyy toiset kaksoset

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  6. 6

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää