Kotimaa

Asunnon hakeminen Helsingissä on nyt raivokasta kilpajuoksua – ”Jos pystyy pitchaamaan itsensä, on aika vahvoilla”, sanoo vuokranantaja

Ansioluetteloa ei vuokranantajalle välttämättä tarvitse lähettää, muttei siitä haittaakaan ole.

Ossi Sydillä on edessään tärkeä päätös. Hän on vuokraamassa ensimmäistä kertaa yksiötään Helsingin Punavuoressa.

Näytössä oli kymmenkunta ihmistä, ja Syd on luvannut ilmoittaa päätöksestä vielä samana iltana.

”Odotin, että olisin päässyt juttelemaan ihmisten kanssa enemmän. Yhden ihmisen kanssa juttelin vähän perusteellisemmin.”

Päätöstä helpottamaan Syd oli tehnyt lomakkeen, jossa hän kysyi muun muassa hakijoiden työsuhteesta ja lupaa luottotietojen tarkistamiseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Etenkin pääkaupunkiseudulla moniin pieniin asuntoihin on hakijoita jonoksi asti. Erottuakseen joukosta osa asunnon hakijoista lähettää vuokranantajalle jopa ansioluettelonsa.

Syd yllättyi, miten paljon vuokraaminen muistutti rekrytointia. Yksi asunnon hakija esimerkiksi lähetti hänelle pitkän esittelyviestin, jonka liitteenä oli ansioluettelo.

”Tilanne on vähän samanlainen kuin rekryssä, että jos pystyy pitchaamaan itsensä, eli kertomaan, mitä vuokranantaja saa vuokraamalla asunnon juuri sinulle, on aika vahvoilla”, Syd kertoo.

Myös Helsingistä asuntoa etsivä Tommi Eloharju on kiinnittänyt huomiota siihen, miten paljon asunnon etsiminen muistuttaa työnhakua.

Eloharju sai nykyisen työpaikkansa Linkedinissä julkaisemansa kirjoituksen perusteella.

Nyt hän kokeilee samaa kikkaa – tällä kertaa tosin Facebookissa, missä hän julkaisi asunnonhakuilmoituksensa vuokra-asuntojen välittämiseen tarkoitetussa ryhmässä.

”Se on mielenkiintoinen konsepti. Ilmoituksessa voi kertoa vähän itsestään ja siinä on myös kuva mukana. Vuokranantaja voi sen perusteella ajatella, että tuossa voisi olla sopiva ihminen asuntoon”, Eloharju sanoo.


Eloharju on saanut ilmoituksen julkaisemisen jälkeen useampia yhteydenottoja, mutta omiin kriteereihin sopivaa asuntoa ei ole vielä löytynyt.

Eloharju on toistaiseksi etsinyt asuntoa pääasiassa omien verkostojensa kautta ja Facebook-ryhmässä. Näytöissä hän ei ole vielä käynyt.

Yleisissä näytöissä voi pahimmillaan olla useita kymmeniä asunnonhakijoita. Eloharju ei kuitenkaan ottaisi siitä stressiä.

”Oletan, että jos se, että on oma itsensä, ei riitä, niin ei sitä asuntoa sitten saa millään muullakaan. En usko, että se on mitään rakettitiedettä.”

Vähän rakettitieteen puolelle saattaa näytöissä olla kuitenkin hyvä mennä, mikäli on uskominen Suomen vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanervaa.

”Moni saisi asunnon, jos olisi hyvin valmistautunut näyttöön. Jos on miettinyt asiat hyvin valmiiksi ja esimerkiksi ottanut ansioluettelon tai suositukeset mukaan, ovat mahdollisuudet paljon paremmat.”

Eloharjusta ajatus ansioluettelon mukaan ottamisesta tuntuu liioittelulta.

”Ajatus on varmasti hyvä, mutta sitten aletaan kyllä jo mennä liikaa työnhakumaailmaan, jos joutuisi CV:tä näyttämään.”

Kaikki vuokranantajat eivät yleisiä näyttöjä järjestä. Helsingin Kalliossa yksiötä vuokraava Margarita Belik laittoi asunnosta ilmoituksen Facebook-ryhmään ja sai heti kolmisenkymmentä yhteydenottoa. Tästä joukosta hän valitsee muutaman ihmisen, jotka hän kutsuu katsomaan asuntoa.

”Yhteydenotoissa oli joitakin sellaisia, joissa oli vain, että moi, minua kiinnostaa asunto. Jos ei kerro yhteydenotossa mitään itsestään, siirryn suoraan seuraavaan”, Belik sanoo.

Hän kertoo kiinnittävänsä huomiota siihen, millainen Facebook-profiili hakijalla on.

”Facebookista näkee henkilöstä aika paljon ja saa kuvan siitä, millainen ihminen on kyseessä.”

Jos asuntoa hakee Facebookin kautta, kannattakin oma profiili pitää siistinä. Myös hakuilmoituksen kuvaan on syytä kiinnittää huomiota, neuvoo useampaa asuntoa pääkaupunkiseudulla ja Pirkanmaalla vuokraava Jussi Ikkelä.

Eloharjun hakuilmoituksen kuva on valittu huolella. Hän on kuvassa puku päällä ja takana näkyy työnantajan logo.

”Hain sellaista, missä näkyy, millainen työminä on. Hyvän työntekijän voi rinnastaa hyvään vuokralaiskandidaattiin”, Eloharju sanoo.


Ikkelä on Eloharjun kanssa samaa mieltä:

”Jos esimerkiksi kommunikoi hyvin ja miellyttävästi, voi olettaa, että ihminen pärjää silloin myös työelämässä ja maksukyky on kunnossa.”

Nimenomaan maksukyky on se, mikä vuokranantajia kiinnostaa. Luottotietojen menettäminen ei kuitenkaan estä asunnon vuokraamista, vuokranantajat vakuuttavat. Jos työsuhde on kunnossa, ei Punavuoresta yksiötä vuokraava Syd välttämättä edes tarkista luottotietoja.

”En kysele luottotietoja, mutta monet laittavat heti jo hakuvaiheessa tiedon, jos luottotiedot ovat pielessä. Se ei ole päällimmäinen kriteeri. Vuokravakuus on tärkein”, Belik sanoo.

Myös Ikkelä pitää vuokravakuutta luottotietoja tärkeämpänä. Kaikki kolme vuokranantajaa pyytävät kahden kuukauden vuokravakuuden.

”Jos on valmius kahden kuukauden vuokravakuuden maksamiseen, se osoittaa rahan hallintaa. Jos taas pystyy hankkimaan sen summan jostain, se antaa kuvan, että joku luottaa siihen ihmiseen ja on valmis lainaamaan rahaa, sekin on hyvä”, Ikkelä sanoo.

Belikin mukaan hakijamäärät ovat kasvaneet viime vuosina ”ihan hurjasti”.

”Nyt on vuokranantajan markkinat ainakin Helsingissä.”

Ikkelä puolestaan on keskittynyt uudiskohteisiin Helsingin ulkopuolella. Hänellä on asuntoja muun muassa Espoossa, Vantaalla ja Pirkkalassa.

Ikkelän mukaan varsinkin uudemmilla asuinalueilla vuokralaisilla on varaa, mistä valita.

”Uusia asuntoja on valmistunut hirveästi. Se on vuokralaiselle ihan hyvä tilanne, sillä vuokralainen pääsee valikoimaan aika vapaasti.”

Sydin vuokraama yksiö on sen verran kalliimpi, ettei hakijoita ollut valtavasti. Se ei Sydiä haittaa. Hyvä vuokralainen löytyi vielä näyttöpäivän iltana hakijoiden joukosta.

Mitä tietoja vuokranantaja saa kerätä? HS kokosi vastaukset kolmeen vuokralaisia askarruttavaan kysymykseen

Mitä tietoja vuokranantaja saa kerätä?

Vuokranantaja saa kerätä vain sellaista tietoa, joka on tarpeellista asunnon vuokraamisen kannalta. Esimerkiksi uskonnosta ei saa kysyä.

Vuokranantajalla on myös vastuu asunnonhakijoiden yksityisyydensuojasta ja tietoturvasta.

Helsingissä asuntoa vuokraava Ossi Syd kysyy vuokralaisilta lomakkeella muun muassa työsuhteesta ja lupaa luottotietojen tarkistamiseen. Lomakkeessa lukee, että tietoja kerätään vain asunnon vuokraamista varten ja että tiedot hävitetään heti, kun asunto on vuokrattu.

”Sen verran olen töiden parissa ollut tekemisissä näiden asioiden kanssa, että tietoturva-asiat ovat tuttuja. Aion laittaa lomakkeet työpaikan turvaroskikseeen”, Syd kertoo.

Jos asuntoa hakee esimerkiksi 40 ihmistä, ei kaikilta kannata kerätä henkilötunnuksia tai tarkistaa luottotietoja.

”Vasta sitten, jos haluaa tarkistaa muutamalta tietoja tarkemmin, voi niitä pyytää”, sanoo Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Osa vuokranantajista haluaa nähdä tulevan vuokralaisen palkkakuitin tai työsopimuksen ennen sopimuksen allekirjoittamista.

”Riittävän tiedon pitäisi olla se, että on töissä ja saa palkkaa. Jos palkkakuittia minulta pyydettäisiin, näyttäisin sen, mutta en rupeaisi sitä kopioimaan tai sähköpostilla lähettämään. Siinä on kuitenkin henkilökohtaisia tietoja”, sanoo Vuokralaiset ry:n järjestö- ja koulutuspäällikkö Pia Lohikoski.


Onko asunnossa pakko asua vuosi, jos niin on sovittu?

Vuokrasopimus voi olla vain joko määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva, ei niiden yhdistelmä. Näin ollen sopimuksessa ei voida sopia vuoden määräaikaisuudesta, jonka jälkeen sopimus jatkuisi toistaiseksi voimassa olevana.

Vuokrasopimuksessa voidaan kuitenkin sopia vuokrasopimuksen ensimmäisestä mahdollisesta irtisanomisajan alkamisajankohdasta.

Mikäli vuokrasopimuksen haluaa irtisanoa aikaisemmin, pitää siitä neuvotella erikseen. Ennenaikaisesta irtisanomisesta voi myös joutua maksamaan vahingonkorvausta.

Tyypillinen vahingonkorvaus on 1–3 kuukauden vuokra, riippuen siitä, kuinka pitkä aika ensimmäiseen mahdolliseen irtisanomispäivään on jäljellä. Joskus vahingonkorvauksen suuruus sovitaan jo vuokrasopimuksessa, mutta siitä voi myös neuvotella vasta, jos asia tulee ajankohtaiseksi.

Mikä on kohtuullinen takuuvuokra?

Lain mukaan vakuus eli takuuvuokra voi vastata maksimissaan kolmen kuukauden vuokraa. Useimmiten vakuus vastaa yhden tai kahden kuukauden vuokraa.

Vakuus kannattaa tallettaa omalle vuokravakuustilille. Vuokravakuustili on vuokralaisen nimissä oleva pantattu tili. Tililtä rahat voi nostaa vasta, kun vuokrasuhde päättyy ja vuokranantaja vapauttaa panttauksen allekirjoituksellaan.

Vakuuden lisäksi käytetään jonkin verran myös takaussitoumusta. Siinä joku taho, esimerkiksi Kela tai vaikkapa nuoren vuokralaisen vanhempi takaa vuokran maksamiseen liittyviä kuluja.

Takaussitoumusta voidaan käyttää esimerkiksi silloin, jos vuokralaisen luottotiedot ovat menneet.

Fakta

Viisi vinkkiä vuokra-asunnon hakijalle


  Esittele itsesi. Kerro taustoistasi ja miksi olet kiinnostunut asunnosta jo heti ensimmäisessä viestissä tai puhelussa.

  Mieti, miten erotut. Yleisissä näytöissä voi olla paljon kiinnostuneita. Mukaan voi ottaa esimerkiksi tulostettuna lyhyen esittelyn itsestä, ansioluettelon ja suositukset.

  Huolehdi some-profiilista. Jos teet asunnonhakuilmoituksen sosiaaliseen mediaan, on hyvin todennäköistä, että potentiaalinen vuokranantaja käy katsomassa profiilisi. Huolehdi siis, että profiilisi on asiallisessa kunnossa.

  Ole rehellinen. Asunto on mahdollista saada, vaikka luottotiedot eivät olisikaan kunnossa. Omasta tilanteesta kannattaa kertoa avoimesti ja selittää, miten on hoitanut vuokranmaksun aikaisemmin.

  Varaudu vuokravakuuteen. Vaikka osa isoista vuokranantajista on osin luopunut vakuudesta, pyytää valtaosa yksityisistä vuokranantajista kahden kuukauden vakuuden.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vuokra-asuminen
 • Asuminen
 • Vuokralaiset ry

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  3. 3

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  4. 4

   Nimeämättömät lähteet The New York Timesille: Apulais­oikeusministeri Rosenstein ehdotti Trumpin keskusteluiden salaista äänittämistä

  5. 5

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  6. 6

   Jasper Pääkkösestä tuli Spike Leen elokuvan psykopaattirasisti, koska ohjaaja ihastui häneen kesken koekuvausten – lauantaina Lee menee Pääkkösen saunaan ja suunnittelee yhteistyön jatkumista

   Tilaajille
  7. 7

   Naistyöntekijä puukotti kolmea vastasyntynyttä New Yorkissa – Kukaan ei kuollut kiinalaistaustaisten vauvojen ja äitien hoivakodissa

  8. 8

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  9. 9

   Norjalaishiihtäjille tarjotaan kriisiapua – Joukkuetta kohdannut kolme kuolemantapausta lyhyessä ajassa

  10. 10

   Tutkijat löysivät maailman varhaisimman eläimen – merkillinen olio löytyi Suomen naapurista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  3. 3

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  4. 4

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  6. 6

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  7. 7

   ”27 oppilaan luokalla on viisi historiankirjaa” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä

   Tilaajille
  8. 8

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  9. 9

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  10. 10

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää