Kotimaa

Saastuuko Saimaa, jos brittiyhtiö pääsee kaivamaan grafiittia luonnonsuojelualueen lähellä? Etelä-Savossa pelätään Talvivaaran kohtaloa

Talvivaaran saastefiaskon toistuminen pelottaa nyt paikallisia Etelä-Savossa Heinävedellä, jonne brittiyhtiö kaavailee grafiittikaivosta. Vastustajien mielestä kaivoksia ei pitäisi perustaa luonnon­suojelualueiden läheisyyteen lainkaan.

Heinävedellä kytee uusi ympäristökiista, kun brittiyhtiö Beowulf Miningin kaivoshanke on saanut paikalliset pelkäämään Saimaan vesistöjen saastumista.

Yhtiö on tutkinut grafiittiesiintymiä ja mahdollisuuksia kaivostoiminnan aloittamiseen Etelä-Savossa vuodesta 2016. Suomessa yritys toimii ostamansa Fennoscandian Resources -yhtiön kautta, jolle myös alueen malminetsintälupa on myönnetty.

Heinäveden Aitolammelle kaavailtu grafiittikaivos sijaitsisi lähellä luonnonsuojelualueita niin sanotulla Heinäveden reitillä. Järvireitti yhdistää Kallaveden Saimaan Haukiveteen.

Vastustajat pelkäävät kaivoksen jätevesien valuvan pahimmillaan pitkin Heinäveden reittiä Saimaalle. Avolouhoksesta voisi levitä ympäristöön myös pölypäästöjä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

HS:n mielipidekirjoituksessa (18.7.) kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa kirjoittaa avokaivoksen uhkaavan pilata ainutlaatuisen vesistön.

Lintulan ja Valamon luostarit sijaitsevat grafiittiesiintymän lähellä, mikä on herättänyt huolta kaivostoiminnan vaikutuksista myös niihin.”Jos ei ole puhdasta vesireittiä, jonka varteen matkailutoiminta sijoittuu, koko paikkakunta on vaikeuksissa. Silloin ei muutama kaivostyöpaikka korvaa matkailuelinkeinon menetyksiä”, sanoo Heinäveden luonnonystävien puheenjohtaja Risto Sulkava.

Heinäveden luonnonystävät on Suomen luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistys.

Grafiitin louhiminen avolouhoksessa levittää ilmaan pölyä. Mineraalia voidaan rikastaa huuhtomalla sitä vedellä, jolloin se erotetaan pölystä, hiekasta ja sakasta. Jätevesien saastumiseen vaikuttaa se, millaisessa kivilajissa grafiittia on.

”Jos se sisältää rikkipitoisia sulfideja, se olisi samaa tavaraa kuin Talvivaarassa, jossa murskatusta kivijätteestä saadaan satoja vuosia kestävä ongelma”, Sulkava sanoo.

Moniin huolestuneiden kysymyksiin kaivosyhtiöllä ei ole vielä vastausta, sillä alueella on vasta tehty koekairauksia ja yhtiön Pöyryltä tilaama ympäristöselvitys on kesken.

Kaivostoiminnan aloittamiseen tarvitaan ympäristölupa, mutta malminetsintään ympäristövaikutuksen arviointiselvitystä ei vaadita.

Kunnollisia arvioita kaivoksen ympäristövaikutuksista, avolouhoksen suuruudesta tai mahdollisen grafiittirikastamon sijainnista ei siten toistaiseksi ole.

Sulkava on joutunutkin toppuuttelemaan pahimpia uhkakuvia siitä, että Saimaan pilaantumista pitäisi pelätä Lappeenrannassa asti.

”Kukaan ei tiedä todellisia vaikutuksia, mutta ympäristölupakin on aina lupa pilata ympäristöä jonkin verran. Tässä on kyse siitä, mikä on sallittu pilaamisen määrä. Olemme sitä mieltä, ettei vesiä ja luontoa saa erityissuojellulla vesistöalueella pilata lainkaan”, Sulkava sanoo.

Vähäisetkin ympäristövaikutukset uhkaisivat esiintymää lähinnä olevaa isoa järviallasta Kermajärveä, Sulkava selventää.

Vesistöalue kuuluu Natura-alueisiin ja rantojensuojeluohjelmaan. Tällä hetkellä sen vedet ovat erittäin hyvälaatuisia, ja siksi se syöttää puhdasta vettä Saimaan pohjoisosiin.

”Eteläisellä Saimaalla on valmiiksi veden laadun kanssa ongelmia. Siksi on huolestuttavaa, jos kuravettä tulee myös pohjoisen suunnalta.”

Yhdistyksen viime viikolla järjestämässä keskustelutilaisuudessa käytettiin Sulkavan mukaan selvää kieltä siitä, ettei kaivosta kaivata Heinävedelle.

Kaivosta vastustamaan perustettiin Pro Heinävesi -liike, joka linjaa, ettei kaivoksia saisi perustaa luonnonsuojelualueiden läheisyyteen lainkaan.

Heinäveden päättäjille suunnattuun kirjeeseen kerätään myös allekirjoituksia kaivoksen torppaamiseksi.

Kuntapäättäjät eivät ole kaivoshanketta vielä virallisesti käsitelleet, mutta kunnanvaltuuston puheenjohtaja Mervi Hokka uskoo näin tapahtuvan kesätauon jälkeen.

”Talvivaara tässä taustalla kummittelee, ja samalla olemme todella ylpeitä puhtaasta luonnostamme. Muualta on tullut aika paljon painetta, että ette kai anna kuntaanne pilata. On ajateltava koko kuntaa, enkä ole vielä löytänyt tästä hankkeesta positiivisia puolia”, Hokka kertoo kannastaan.

Viime viikolla Fennoscandian Resourcesin toimitusjohtaja Rasmus Blomqvist kertoi Ylen haastattelussa, että mahdollinen kaivoksen perustamispäätös tehdään perusteellisten selvitysten jälkeen. Hän on painottanut hankkeen olevan vasta alkutekijöissään.

HS ei tavoittanut Blomqvistia kommentoimaan kaivoshankkeen etenemistä.

Beowulf Mining tekee yhteistyötä Åbo Akademin kanssa, sillä Fennoscandian Resources kuuluu Suomen Akatemian rahoittamaan Fennoflakes-hankkeeseen. Nelivuotinen hanke selvittää, löytyykö Suomesta korkealaatuista grafiittia muun muassa akkuteollisuuden ja nanoteknologian tarpeisiin.

Myös Heinäveden koekairausten näytteitä ja löydetyn grafiitin laatua on testattu juuri Åbo Akademissa.

”Beowulf Miningia yhteistyössä kiinnostaa toki se, että he haluavat alueelle kaivoksen tai kaivoksia”, sanoo geologian ja mineralogian professori Olav Eklund.

Eklundin mukaan grafiittimalmeista analysoidaan aina ensin, sisältävätkö ne sulfideja. Toistaiseksi Aitolammen näytteistä niitä ei ole löydetty.

Lohkografiitti kuuluu EU:n kriittisten materiaalien listalle, ja sen käytön uskotaan kasvavan. Grafiittia käytetään esimerkiksi sähköautojen ja aurinkopaneelien akuissa.

Esimerkiksi Vaasa koittaa saada Teslan akkutehtaan kaupunkiin. Fennoscandian Resources kuuluu hankkeen valtakunnalliseen yhteistyöverkostoon raaka-aineen tuottajana.

”EU:ssa käytetään 13 prosenttia maailman grafiitista, mutta tuotetaan ainoastaan 3 prosenttia. Tulevaisuuden teknologia tarvitsee sitä, ja Suomen kallioperästä sitä on mahdollista löytää”, Eklund sanoo.

Suomessa on toiminut kolmisenkymmentä grafiittikaivosta, mutta ne ovat olleet kooltaan vaatimattomia.

Tällaisia malminetsintä- ja kaivoshankkeita Suomessa on menossa. Klikkaa grafiikkaa suuremmaksi:

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kaivostoiminta
 • Luonnonsuojelu
 • Saimaa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   SAK vetää pois irtisanomisten helpottamista vastustaneen #viimeinenniitti -kampanjan kuvat kovan kritiikin jälkeen

  2. 2

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  3. 3

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  4. 4

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  5. 5

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  6. 6

   Korruptio-oikeudenkäynnissä todistanut pietarilainen liikemies ammuttiin maantiellä autosta, jossa oli suomalaiset rekisterikilvet

  7. 7

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalainen super­tähti ja miljonääri on ollut kateissa kesäkuun alusta – se herättää hämmennystä, sillä Fan Bingbing ei ole arka­luontoinen henkilö Kiinan johdolle

  9. 9

   Uudesta Jokerista julkaistiin ensimmäinen kuva, eikä hahmo näytä yhtään itseltään – kaikkein eniten faneja on silti hämmentänyt Jokerin nimi, johon piiloutuu vitsi

  10. 10

   Arki-ilta, mitä ruoaksi? Tässä viisi helppoa keittoreseptiä, jotka jaksaa valmistaa vielä pitkän päivän päätteeksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Hinausauton kuljettaja saapui työmaalle ja alkoi tuhota silmittömästi henkilöautoa Vantaalla – ”Minä tempaisin siitä asfaltinpalasella toisen sivuikkunan sisälle”

  3. 3

   Kuka tämän suunnitteli? Arvotalon umpiseinään on puhkaistu yksinäinen ikkuna, taustalla ”jännittävä ja traaginen” tarina

  4. 4

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  5. 5

   Yli kolmasosa aineesta puuttuu – tutkijat löysivät mysteeriin ratkaisun galaksien välisestä avaruudesta

  6. 6

   Jos seksin määrästä tulee suhteessa riitaa, kannattaa katsoa, ovatko muut asiat kunnossa

  7. 7

   Maija Li Raudaskoski löysi teininä oman paikkansa naisvihaa lietsovasta nettiyhteisöstä, kunnes sai tarpeekseen – Nyt hän kertoo, miksi kuvalaudat ovat vaarallisia

  8. 8

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  9. 9

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  10. 10

   Kammottava näky odotti Rautatientorin käymälässä: Ulostetta, huumeneuloja ja verisiä papereita pitkin poikin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  2. 2

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  3. 3

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  4. 4

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirros raivoavasta Serena Williamsista tuomitaan rasistiseksi ja vastenmieliseksi – piirtäjä ihmettelee kohua: ”Yhtenä päivänä olet sankari ja toisena hylkiö”

  7. 7

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  8. 8

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  9. 9

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  10. 10

   Helsinkiläinen Vera Nevanlinna lähti retkelle syvälle Nuuksioon ja pysäköi autonsa tienlaitaan – Takaisin tullessa autolla odotti espoolainen sumputus

  11. Näytä lisää
  Uusimmat