Kotimaa

Vaarallisten koirien jäljittämistä saatetaan yrittää pakkorekisteröinnillä – Rotujen kieltäminen voisi viedä kasvatuksen maan alle

Koirarekisteriä on suunniteltu osana käynnissä olevaa eläinsuojelulain uudistusta.

Suomessa harkitaan koirille rekisteröintipakkoa. Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk) on asettanut selvityshenkilön asiaa valmistelemaan.

Koirarekisteriä on suunniteltu osana käynnissä olevaa eläinsuojelulain uudistusta. Lakiesitys on tarkoitus tuoda valiokuntaan syyskuussa.

Rekisteri auttaisi paitsi vaarallisten koirayksilöiden jäljittämisessä myös tuontikoirien valvonnassa sekä eläintautien ehkäisyssä. Lisäksi rekisteröinnillä voisi puuttua paremmin niin sanottuun pentutehtailuun, jossa eläinten tarpeita ei oteta kunnolla huomioon. HS kertoi joulukuussa, että pentutehtailu on yleistynyt Suomessa.

”Nämä ovat olemassa olevia riskejä, joihin halutaan nyt puuttua”, Leppä kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

HS kertoi torstaina Johanna Ådahlista, joka ulkoiluttaa arvaamatonta koiraansa öisin.

Eläinsuojelujärjestöt, kuten Suomen eläinsuojeluyhdistys ja Animalia, ovat kannattaneet rekisteröintipakkoa, sillä se lisäisi läpinäkyvyyttä ja jäljitettävyyttä koirien pitoon.

”Sillä voisi seurata koirien kasvatusta ja jalostusta sekä vaatia tiettyjä toimenpiteitä ja olosuhteita. Ylipäätään tietäisimme paremmin, mitä ja millä taustoilla olevia koiria meillä täällä Suomessa on”, kertoo Suomen eläinsuojeluyhdistyksen toiminnanjohtaja Kati Pulli.

Maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Anne Kalmari (kesk) katsoo, että rekisteri antaisi viranomaiselle mahdollisuuden puuttua silloin, kun ongelmia alkaa esiintyä.

”Valitettavasti ihan kaikki koiranomistajat eivät huolehdi riittävästi lemmikeistään”, Kalmari sanoo.

Kalmari arvioi, että rekisterin ylläpidosta aiheutuvat kustannukset saataisiin katettua rekisteröintimaksulla, joka olisi koiranomistajaa kohden noin 15 euroa. Rekisteröintiä varten koiraan asetettava siru taas maksaa 20–50 euroa.

”Pidän tätä kustannusta melko kohtuullisena. Kyllähän koiran ottaminen tarkoittaa, että siitä koituu kustannuksia. Ehkä tämä myös estäisi sen, että otetaan koira, johon ei satsata.”

Uuden lain on tarkoitus tulla voimaan vuonna 2020. Lain valvonta olisi maakuntien vastuulla. Rekisteröinnin voisi tarkastaa esimerkiksi eläinlääkärikäynnin yhteydessä.

Uutisiin nousseet koirien aiheuttamat vahingot ovat saaneet monet vaatimaan tietynrotuisten koirien kieltämistä.

Iltalehti kertoi keskiviikkona, että eläinsuojelulain yhteydessä harkitaan myös rotukieltoja. Kalmarin mukaan rotukieltoja ei kuitenkaan ole mielekästä säädellä laeilla. ”Jos siihen halutaan lähteä, se olisi järkevämpi hoitaa erillisillä asetuksilla.”

Suomen kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen arvioi, että rekisteröintipakko olisi rotukieltoja parempi tapa valvoa koirien pitoa. Se helpottaisi omistajien neuvontaa koiran luonteeseen ja käyttäytymiseen liittyvistä asioista.

”Vastuu koirasta on aina viime kädessä koiran omistajalla”, Lehkonen muistuttaa.

”Tällä hetkellä kaikki koiranomistajat eivät ole rotuhdistysten neuvonnan piirissä tai eivät piittaa siitä, miten koiran kanssa pitäisi toimia.”

Asiantuntijat karsastavat rotukieltoja, sillä ne voisivat kääntyä itseään vastaan ja tehdä tietyistä roduista houkuttelevampia sellaisten ihmisten keskuudessa, joille ne eivät sovi.

Rotukieltoja on voimassa muun muassa Britanniassa, Irlannissa, Ranskassa ja Italiassa. Saksassa on osavaltiokohtaisia rotukieltoja.

Tanskassa laki kieltää kaikkiaan kolmentoista koirarodun hankinnan, maahantuonnin ja kasvattamisen. Kiellettyjä rotuja ovat muun muassa pitbullterrieri, amerikanbulldoggi, amerikanstaffordshirenterrieri ja dogo argentino.

Rotukieltojen tehosta on kuitenkin vähän tietoa, Kennelliiton Lehkonen kertoo. Britanniassa ja Saksassa on hänen mukaansa käynyt jopa niin, että tietyistä kielletyistä koiraroduista on tullut statussymboleita.

Rotukiellon noudattamista on myös vaikea valvoa, sillä kielletyn rodun voi risteyttää jonkin toisen rodun kanssa, mikä tekee siitä sekarotuisen.

”Kiellettyjen rotujen kasvatus on siirtynyt maan alle. Se tarkoittaa, ettei niiden jalostusta voida seurata tai ohjeistaa”, Lehkonen kertoo.

Lehkonen korostaa, että liialliset pelot tai suhteettomat aggressiiviset reaktiot eivät ole toivottuja missään koirarodussa. Jalostukseen käytettävän koiran tulee olla luonteeltaan ja käytökseltään tasapainoinen.

Suomessa on Tilastokeskuksen mukaan noin 700000 koiraa, joista arvioiden mukaan noin 200000 on rekisteröimättömiä. Kennelliiton rekisterissä koirista on hieman yli 500 000.


Ero johtuu siitä, että Kennelliitto rekisteröi yhteensä 382 rotua, jotka ovat Kansainvälisen kennelliiton ja Pohjoismaisen kennelliiton hyväksymiä. Esimerkiksi Suomessa pitbullterrierit ja amerikanbulldoggit eivät ole näiden liittojen tunnustamia, joten niitä ei rekisteröidä.

Näistä roduista voi halutessaan tehdä ilmoituksen tunnistusmerkintä- ja omistajailmoitusrekisteriin eli niin sanottuun FIX-rekisteriin. Tämä on kuitenkin vapaaehtoista.

Myöskään monirotuisia tai ulkomailta pelastettuja tuontikoiria ei välttämättä rekisteröidä minnekään. Etelä-Suomen aluehallintovirasto varoitti talvella ulkomailta pelastettujen koirien mukanaan tuomista terveysriskeistä, jotka koskevat ihmisiä. Myös pelkoihin liittyvä aggressiivinen käyttäytyminen on mahdollista.

Kennelliitolla olisi valmiudet osallistua koko maan kattavan rekisterin perustamiseen, Lehkonen kertoo.

”Suomessa on esimerkiksi Tanskaan verrattuna sikäli hyvä tilanne, että meillä noin 70–80 prosenttia koirista on jo rekisteröity, kun Tanskassa vastaava luku on noin 30 prosenttia.”

Näin rekisteripakko vaikuttaisi koiranomistajiin

Eläinlääkäri tai Kennelliiton tunnistusmerkitsijä asettaa koiran niskaan mikrosirun. Siru voidaan asettaa viisiviikkoiseen pentuun. Eläinlääkäri voi tarvittaessa asettaa mikrosirun myös nuorempaan pentuun.

Sirutus maksaa eläinlääkärillä noin 50 euroa ja siruttajalla hieman vähemmän. Sirutettu koira ilmoitetaan tunnistusmerkintä- ja omistajarekisteriin ja koiralle haetaan tunnistusmerkintätodistus. Näin koiran omistaja on jäljitettävissä.

Tunnistusmerkintätodistukseen kirjoitetaan tunnistusmerkinnän päivämäärä, mikrosirunumero, koiran nimi ja rotu sekä koiran omistaja ja hänen yhteystietonsa.

Mikrosiru tarkastetaan lukulaitteella. Kaikilla eläinlääkäriasemilla on mikrosirun lukulaitteet.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Koirat
 • Pauliina Grönholm
 • Eläinsuojelulaki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  2. 2

   ”Meinasin sokaistua” – Vasta auenneen kauppakeskuksen huutavan kirkas mainostaulu suututtaa kalasatamalaisia, Redi pahoittelee

  3. 3

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  4. 4

   Hallitusrintama repeilee: ”En voi äänestää Soinin luottamuksen puolesta”, sanoo kokoomusedustaja – HS seuraa päivän tapahtumia hetki hetkeltä

  5. 5

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  6. 6

   Vuoden vastenmielisin elokuva on tässä – Peppermint on järjetön ja tavattoman väkivaltainen, mutta pahinta siinä on asenne

  7. 7

   Mitä isä edellä, sitä poika perässä – Teemu Selänteen suojelijan jälkikasvu esitti halpamaisen tempun: ”Me emme unohda sitä”

  8. 8

   Yhdysvaltalaisnainen polki polkupyörällä 296 kilometrin tuntivauhtia – videosta vauhtia ei ymmärrä: ”Tarkoitus ei ollut mennä niin kovaa”

  9. 9

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  10. 10

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  2. 2

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  3. 3

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  4. 4

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  5. 5

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  6. 6

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  7. 7

   Keskiviikkoilta oli poikkeuksellista junakaaosta henkilövahingon, sähkövian ja myöhästymisten vuoksi – torstaiaamun liikenne sujuu normaalisti

  8. 8

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Eduskunta ratkaisee Timo Soinin kohtalon todennäköisesti perjantaina – Moni aborttikantoja arvostellut joutuu tukemaan häntä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  8. 8

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  9. 9

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää