Kotimaa    |   HS-analyysi

Minne unohtuivat lupaukset pelikoneiden karsimisesta? Suomalaisten massiivisen peliongelman ratkominen näyttää lässähtävän

Rahapeliautomaatteihin on tulossa pakollinen tunnistautuminen, mutta sääntelymahdollisuudet muun muassa pelikoneiden määrästä, sijoittelusta ja Veikkauksen markkinoinnista unohdettiin.

Rahapelihaittoihin pureutuva lakiuudistus on jäämässä torsoksi. Arpajaislain kakkosvaiheen uudistus valmisteltiin poikkeuksellisen nopeasti kuukaudessa, ja haittoja koskeva lakiluonnos on kahden virkkeen pituinen.

Kolme suomalaista rahapeliyhtiötä yhdistettiin nykyiseksi Veikkaukseksi viime vuoden alussa. Uuden monopolin yhtenä päätehtävänä on rahapelihaittojen vähentäminen, joten haittoihin päätettiin pureutua perinpohjaisesti vasta arpajaislain uudistuksen toisessa vaiheessa.

Hallintovaliokunnan lausunnon mukaan uudistuksen kakkosvaiheessa olisi pitänyt konkretisoida muun muassa rahapelihaittojen ehkäisyä sekä sitä, miten se tehdään.

”Keskeinen ajatus olisi pitänyt olla, miten kehitämme rahapelijärjestelmää ja siihen liittyviä avustuksia ja tukitoimintaa niin, että yhteiskunta ei enää tarvitse ongelmapelaajien rahoja”, projektipäällikkö Tapio Jaakkola Ehkäisevä päihdetyö EHYT:stä kiteyttää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomessa on noin 124 000 ongelmapelaajaa, joilla pelit aiheuttavat vaikeuksia elämänhallinnassa. Veikkauksen tuotoista yli 20 prosenttia tulee heiltä.

Vielä viime vuoden puolella silloinen sisäministeri Paula Risikko (kok) kertoi, että uudistus käynnistyy esiselvityksellä kuluvan vuoden alussa.

”Aina toukokuulle saimme kuulla ministeriöstä selitystä, että emme ehdi, sillä sote. Yhtenä aamuna luin HS:stä, että kakkosvaihe valmistuu kuukauden kuluttua. Edes sosiaali- ja terveysministeriön virkamiehet eivät tienneet asiasta etukäteen”, sosiologian professori Pekka Sulkunen sanoo.

Sulkunen toimii rahapelihaittojen arviointiryhmässä. Hän myös vastasi kansainvälisestä tutkimuksesta, josta ilmenee rahapelien luonne tulonsiirtona köyhiltä rikkaille. Noin viisi prosenttia pelaajista vastaa peräti 50 prosentista tuotoista, joka rahapeliyhtiöiden kassaan kilisee. Suomessa nämä suurpelaajat käyttävät peleihin keskimäärin 5 000 euroa vuodessa.

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok) esitteli lakiuudistuksen toukokuussa talouspoliittisessa ministerivaliokuntassa, minkä jälkeen aloitettiin lakihanke.

”Hoppu tuli aivan puskista, sillä lakiesityksen piti olla valmis jo juhannukseksi. Reilu kuukausi lain valmisteluun on aika lyhykäinen aika”, EHYT ry:n Jaakkola ihmettelee.

Asiantuntijat ovat aiemmin ehdottaneet erilaisia konsteja rahapelihaittojen torjuntaan: pakollinen tunnistautuminen pelikoneille, mainonnan ja markkinoinnin rajoittaminen sekä peliautomaattien määrän ja sijoittelun sääntely.

Näitä ei nyt mainita, lakimuutoksen kakkosvaiheessa esitetään vain automaattien pakollista tunnistautumista.


Minkä vuoksi aikataulua nopeutettiin ja miksi lain ulkopuolelle jäi niin paljon toimenpiteitä?

”Aikataulupäätös perustuu ministeriövaliokunnan linjauksiin. Toiseen kysymykseen en voi ottaa virkamiehenä kantaa. Asiassa eteneminen on poliittisen johdon asia”, neuvotteleva virkamies Jukka Tukia sisäministeriöstä sanoo.

Professori Sulkusen arvioi on tämä: käsittelyä nopeuttamalla haluttiin tyrehdyttää julkinen keskustelu rahapelaamisen haitoista.

”Useat tahot ovat selvittäneet pää höyryten sitä, miten uusi yhtiö on vaikuttanut rahapelihaittoihin. Kun kakkosvaihe toteutetaan näin, asiaa ei tarvitse nostaa pitkään aikaan uudestaan esille”, Sulkunen harmittelee.

Rahapelihaittojen arviointiryhmän pääsihteeri, erityisasiantuntija Mari Pajula jakaa huolen, ainakin osittain.

”Kai siinä on pieni riski, ettei lakia avata uudelleen. Emme myöskään tiedä, mitkä tulevan hallituksen linjaukset ovat. STM:n ja monen muun tahon näkemys on vahvasti se, että lakiuudistusta on ehdottomasti jatkettava.”

Veikkauksen varatoimitusjohtaja Velipekka Nummikoski painottaa, että lakiesitys on vasta alkua.

”Talvella on tarkoitus jatkaa lain uudistamista.”

Kysymys kuuluu, riittääkö pakollinen tunnistautuminen. Valtaosa ongelmista johtuu kivijalkakauppojen peliautomaateista. Tunnistautuminen vähentäisi alaikäisten pelaamista ja ennen kaikkea auttaa pelaajaa hallitsemaan koneille hakeutumista. Rajoituksia on jo Veikkauksen nettipeleissä.

Arviointiryhmän Pajula korostaa, että sopivista työkaluista voidaan päättää vasta, kun jo käytössä olevien tehosta tiedetään tarpeeksi.

Veikkaukselle sopisivat mahdollisimman kevyet työkalut. Yhtiön mukaan tunnistautuminen vähentää rahapelituottoja 50–175 miljoonaa euroa. Viime vuonna yhtiön tuotot olivat noin miljardi euroa.

Veikkauksen Nummikoski korostaa, että tunnistautuminen ja uudet hallintatyökalut on esiteltävä pelaajille vähitellen.

Yhtiö haluaa pitää kiinni satunnaisista pelaajista. Kohtuudella pelaava saattaa lopettaa jo pakollisen Veikkaus-kortin takia ja vielä useampi silloin, jos lisäksi koneeseen vaaditaan pin-koodi.

”Järjestelmän kannalta on tärkeää, että satunnaiset pelaajat pysyvät koko ajan mukana. Jos tunnistautumisesta tulee hankalaa, satunnainen pelaaja saattaa jättää pelaamatta, kun taas paljon pelaavat jatkavat”, Nummikoski sanoo.

Pakollisen tunnistautuminen on tarkoitus tulla voimaan vuonna 2021. Veikkauksen toimitusjohtaja Olli Sarekoski kertoi HS:lle joulukuussa, että yhtiö kaavailee samaa myös asiakaspisteissä pelattaviin peleihin kuten lottoon.

Nummikoski kertoo, ettei tämä suunnitelma ole ajankohtainen.

”Lottoamisen pakollinen tunnistautuminen ei vähentäisi haittoja mutta vähentäisi huomattavasti tuloja”, Nummikoski sanoo.

Vaikka tavoite on haittojen vähentäminen, lakiesitykseen on jätetty ongelmapelaajille porsaanreikä.

Tunnistautuminen on tulossa näillä näkymin kaikkiin yli 18 000 hajasijoitettuun pelikoneeseen mutta ei Veikkauksen pelisalien noin 2 600 koneeseen. Sisäministeriön mukaan ”riittävä tunnistautumisaste” kuitenkin tavoitetaan.

Asiantuntijat pitävät ratkaisua perusteettomana. Pelihimoinen pääsee pelaamaan pelisalissa, jonka koneissa on korkeammat enimmäispanokset ja näin ollen myös suuremmat tappiot.

Veikkaus ei pidä tilannetta ongelmallisena. Hajasijoitettuja pelikoneita on lähes jokaisessa kunnassa, mutta pelisaleja on vain 40 paikkakunnalla.

”Harvoin ihminen kuitenkaan matkustaa toiseen kaupunkiin pelaamaan. Hänhän pääsee pelaamaan milloin tahansa myös ulkomaalaiselle sivustolle”, Nummikoski muistuttaa.

Ministeriö aikoo selvittää ulkomaalaisten rahapeliyhtiöiden toiminnan mahdollista estämistä. Esiselvityksessä tutkitaan, voisiko niiden toimintaan puuttua esimerkiksi ip-osoitteiden estämisellä.

Sisäministeri Mykkänen sanoi Pokeritieto-lehden haastattelussa vastustavansa ajatusta. Myös Veikkaus suhtautuu sivustoestoihin kielteisesti.

”Emme kannata niitä, vaan haluamme parantaa Veikkauksen kykyä kanavoida pelaamista omille sivustoilleen”, Nummikoski sanoo.

Ip-osoitteiden eston tyrmäys ihmetyttää asiantuntijoita. Keinolla voitaisiin ohjata suomalaisia Veikkauksen vastuullisesti toimiville verkkosivulle.

”Valtion monopolien tehtävänä on aina ollut kilpailun estäminen. Mikä sellainen monopoli on, joka haluaa toimia vapailla markkinoilla, eli verkossa, yhtenä kilpailijana”, professori Pekka Sulkunen ihmettelee.

Korjaus 27.7. klo 19.10 Juttussa kerrottiin aiemmin, että STM:n mukaan ”riittävä tunnistautumisaste” kuitenkin tavoitetaan. Näkemyksen takana on sisäministeriö.

Tästä on kyse

Ongelmissa 124 000 suomalaista


 Veikkaus, Raha-automaattiyhdistys ja Fintoto yhdistyivät viime vuoden alussa uudeksi Veikkaukseksi. Yhtiön yhtenä tehtävänä on pyrkiä ehkäisemään rahapeleistä syntyviä haittoja.

 Suomessa on noin 124 000 ongelmapelaajaa. Heistä 84 prosenttia käytti rahapeliautomaatteja.

 Suomalaisten häviöistä jaetaan joka vuosi noin miljardi euroa muun muassa sosiaalityön, kulttuurin, taiteen ja veteraanitoiminnan tukemiseen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rahapelit
 • Veikkaus
 • Toni Lehtinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää parisuhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lastenkasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  3. 3

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  4. 4

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  5. 5

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  6. 6

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  7. 7

   Ajatus­hautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleis­sitovuus aiheuttaa monen­laista haittaa Suomen taloudelle”

  8. 8

   Ensimmäiset puoli vuotta Elina Ukkola vietti lattialla – Tällaista on arki, kun pienten kaksosten vanhemmille syntyy toiset kaksoset

   Tilaajille
  9. 9

   Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?

  10. 10

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  6. 6

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  7. 7

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää