Kotimaa

Luonto sekosi helteistä: omenat ja kesäkurpitsat kypsyivät jo, mutta salaatin kanssa kannattaa olla tarkkana

Vadelmien ja herukoiden kausi alkoi tavallista aikaisemmin. Ensimmäiset kotimaiset omenat ovat jo myynnissä.

Lämmin sää saa kesän sadon valmistumaan etuajassa. Kuivuus kuitenkin vähentää satoa, koska helteellä kasvit eivät yhteytä eivätkä kasva.

Joistakin vihanneksista on ollut pulaa, kun taas esimerkiksi lämpimästä pitävät kesäkurpitsat kukoistavat.

Vadelmat ja herukat kypsyivät jo heinäkuussa eivätkä elokuussa kuten tavallista, ja ensimmäisiä kotimaisia omenoitakin on jo myynnissä.

”Lämmin sää vauhditti kypsymistä todella paljon”, kertoo Hedelmän- ja marjanviljelijöiden liiton toiminnanjohtaja Miika Ilomäki.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kausi on runsaan viikon edellä keskimääräisestä.”

Ilomäki ennakoi, että vadelman satokausi jää tavallista lyhyemmäksi, koska marjat
kypsyvät vauhdilla. Laatukin on hyvä: lämmin sää lisää marjaan aromia ja saa sen pysymään hyvin koossa.

”Vadelma on herkkä marja. Sadon laatu kärsii, jos on sateista.”

Avomaan vadelmien kausi jatkuu vielä jonkin aikaa. Senkin jälkeen tarjolla on kotimaisia marjoja, sillä viljelijöillä on käytössä lämmittämättömiä kasvihuoneita, joista saa satoa syksyyn asti.

Myös omenat kypsyvät etuajassa. Puut notkuvat pihoilla ja ammattiviljelijöiden ensimmäiset kesäomenat ovat myynnissä.

Varhaisin kesäomenalajike on kotimainen Pirja, joka kypsyy tavallisesti elokuun puolivälissä. Pirjaa on jo torimyynnissä, Ilomäki kertoo.

Takana on suotuisia kuukausia. Kukinta onnistui ja liikkeellä oli tarpeeksi pölyttäjiä. Kasvukauden aurinko taas lisää aromia ja tekee omenista punaposkisia.

Vihanneksille helteet eivät ole hyvästä, sanoo johtava asiantuntija Terhi Taulavuori ProAgriasta. Vaikka kasvi kasvaa lämpimässä paremmin kuin kylmässä, liika on liikaa: lopulta yhteyttäminen loppuu ja kasvi lakkaa kasvamasta.

”Kotimaisia vihanneksia tulee helteellä hitaampaan tahtiin”, Taulavuori sanoo.

”Ihanteellinen sää olisi pilvipouta ja 23–25 astetta.”

Vihannesten viljelijät kastelevat tiluksiaan, mutta kastelu ei korvaa sateita, koska kuurossa tulee vettä paljon enemmän kuin kastelulaitteista.

”Sadetus pelastaa tuotantoa mutta lisää kustannuksia”, muistuttaa ProAgria Etelä-Suomen kasvintuotannon asiantuntija Kalle Laine.

Hellesää näkyy myös kaupassa.

”Joistakin tuotteista on ollut pulaa”, sanoo hankintapäällikkö Juha-Pekka Närhi SOK:n vähittäiskaupan ketjuohjauksesta.


”Salaatista on ollut niukkuutta, eikä herneitä ole saatu aina riittävästi. Kaalia on tullut toistaiseksi, mutta alkavalla viikolla siitä voi olla pulaa. Myös paprikan viljelijät sanovat, että kuumuus vaikuttaa.”

Lämpimästä pitävä kesäkurpitsa taas on ollut satoisa. Närhi kertoo, että kurpitsoja myytiin viime viikolla selvästi enemmän kuin edellisellä, koska viljelijät keräsivät kesäkurpitsoita jopa kaksi kertaa vuorokaudessa.

Helle jättää vihannekset pienemmiksi ja kevyemmiksi. Salaattien ja kaalien kerät ovat löyhempiä ja laatu kärsii.
”Jäävuorisalaattikerän sisus voi alkaa pehmentyä ja pilaantua nopeasti”, Taulavuori kertoo.

”Vaikka salaatti näyttäisi kaupassa hyvältä, kotona voi olla edessä yllätys.”

Myös kukkakaalin säilyvyys lyhenee. Vaikka sitä säilytettäisiin viileässä, nuput voivat alkaa tummua tavallista nopeammin.

Kesän herkku tarhaherne eli palkoina myytävä herne ei ole yhtä herkkä säälle, mutta sato voi jäädä pienemmäksi, Laine arvioi.

Niin voi käydä myös sipuleille. Ne kypsyvät tavallista nopeammin mutta jäävät pienemmiksi. Se on viljelijälle huono uutinen, sillä he myyvät tuotantonsa painon perusteella.

Juurekset ovat pellossa vielä viikkoja, mutta Laine ennakoi, että nekin jäävät kevyemmiksi. Se taas tarkoittaa, että juureksia riittää vähemmän varastoon talven varalle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vihannekset
 • Ruoka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  2. 2

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  3. 3

   Amerikkalaisnuoret imevät nyt myrkkyä muistitikusta – Sähkötupakka Juulista tuli trendipahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  4. 4

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  5. 5

   Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?

  6. 6

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  7. 7

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  8. 8

   Ajatushautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleissitovuus aiheuttaa monenlaista haittaa Suomen taloudelle”

  9. 9

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  10. 10

   Ensimmäiset puoli vuotta Elina Ukkola vietti lattialla – Tällaista on arki, kun pienten kaksosten vanhemmille syntyy toiset kaksoset

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  5. 5

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  6. 6

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää