Kotimaa

Ruotsalaiset turistit palaavat Pohjanmaalle, jossa saa asioida tutulla kielellä mutta kaikki on ”jotenkin eksoottista” – Merenkurkun laivaliikenne ei haikaile enää taxfreen perään

Wasaline aikoo tilata uuden laivan reitille ehkä vielä tänä vuonna.

Takavuosien suosittu laivareitti Vaasan ja Uumajan välillä elää uutta orastavaa nousukauttaan. Matkustajamäärät ovat nousussa, ja reitille saatetaan tilata uusi laiva vielä tänä vuonna.

Ruotsalaisten matkustajien määrä ylipäätään on kasvussa. Vaasan seutu ja koko Suomen länsirannikko vetävät nyt ruotsalaisia uudella voimalla.

Tämän kuulee myös matkustajilta laivalla, kun se ylittää Merenkurkun Vaasasta Uumajaan lähes karibialaisissa tunnelmissa polttavan auringon alla.

”Halusimme tällä kertaa erilaisen loman. Yleensä lennämme johonkin eurooppalaiseen kaupunkiin”, sanoo uumajalainen Rebecka Rasmuson, joka oli paluumatkalla miehensä ja kahden pienen lapsensa kanssa opiskelukaverinsa luota Vaasasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vain hotellit olivat hieman kalliimpia siitä, mihin he ovat tottuneet muualla Euroopan-matkoillaan.


”Meillä on sama kieli kuin Vaasan seudulla, ja talot sekä luonto näyttävät samalta, mutta silti on jotenkin eksoottista”, hän jatkaa.

”Tuntui kotoisalta, mutta silti jotenkin erilaiselta. Yllättävää oli se, että oli niin paljon samankaltaisuutta, kuten luonto, ihmiset, ruoka ja ihmisten mentaliteetti. Uumajassa ihmiset ovat ystävällisiä, ja niin myös Vaasassa”, sanoo Torsten Rasmuson.

”Lapsi pääsi uimaan meressä monta kertaa. Suomikin on lapsiystävällinen maa, kuten Ruotsi.”

Tulomatkalla Wasa Express -laiva oli aivan täynnä matkustajia. Pienten lasten kanssa se oli pieni ongelma.

Ruotsalaiset Jeanette ja Hans Löfgren kävivät aikanaan lastensa kanssa Vaasassa useastikin, muun muassa Wasalandian huvipuistossa, mutta nykyisin pariskunta ajelee matkoillaan kaksin moottoripyörällä.

Nyt he kävivät kaverinsa luona mökillä Vaasan lähellä. He kehuvat Kalajoen seutua, jota he kutsuvat Suomen Rivieraksi. Kun vielä lämpötila on kolmeakymmentä, moottoripyöräilijän ei tarvitse kokea kylmyyttä, kun autokannen portti aukeaa satamassa.

”Oli kuin olisi ollut Kreikassa tai Mallorcalla. Aivan uskomatonta”, Jeanette Löfgren sanoo.

Hans taas sanoo pohtineensa, miksi suomalaiset ovat ujoja ja varautuneita, vaikka syytä ei olisi. Hän sanoo tunnistaneensa Kalajoen hotellissaan myös aavistuksen teollisuuskompleksihenkeä, vaikka seutu on muutoin pikkukaupunkihenkinen, mikä hänen mielestään vetoaisi enemmän.

Norjalainen Egil Giertsen on ensimmäistä kertaa Suomessa. Alla on asuntoauto ja mukana vaimo ja kaksi koiraa. He suuntasivat Haaparannasta ja Torniosta kohti Vaasaa ja pitivät näkemästään länsirannikolla, jossa he suosivat pieniä teitä valtatien sijaan.

”On ollut erittäin mukavaa, paitsi että on jopa liian kuuma. On ollut vaikeaa löytää koirille suojaa paahteelta. Uusikaarlepyy oli erittäin hieno, ja matkalla oli hyviä uintipaikkoja koirille ja minulle”, hän sanoo.

”Huomasimme, että kaikki tienviitat ovat myös ruotsiksi.”

Se auttaa aika paljon.


Jotain kotoistakin norjalainen löysi: hinnat.

”Hinnat ovat samat kuin Norjassa. Kävin Alkossa ja huomasin, että se on aika paljonkin kalliimpi kuin Ruotsin Systembolaget. Kerrotaan, että Norja on kallis, mutta oman kokemukseni mukaan Suomi on yhtä kallis. Ravintolat, ruokakaupat, vaatteet, leirintäalueet”, Giertsen luettelee.

Kun laiva kiinnittyy Uumajan satamaan, huomaa, että laiva kaipaisi enemmän kapasiteettia, kun yhden rekan asettelu perä edellä laivaan vie minuuttitolkulla aikaa. Sen ajan muut autoilijat odottelevat aidatulla asfalttikentällä paahteessa.


Paluumatkalla kannen polttava helle vaihtuu punertavaan auringonlaskuun. Merenkurkku on tyyni, kun paikoin jo ruosteinen laivavanhus kyntää takaisin kotisatamaansa.

Luulajassa asuva Björnar Hareide sanoo olevansa ensimmäisellä Suomen ja Vaasan -matkalla koskaan kahden poikansa kanssa. Kyse on eräänlaisesta lomanlopettajaismatkasta sekä tiedusteluretkestä, sillä hän aikoo tulla Suomeen uudestaan ehkä jo ensi vuonna.

”Päätimme tehdä jotain erilaista. Olemme kiinnostuneet Vaasasta ja haluamme nähdä, mitä lahden toisella puolella on. Mitään suunnitelmia ei ole, ehkä vuokraamme mökin. Pojat ainakin haluavat uida”, Hareide sanoo.

Hareide sanoo yleensä lukevansa matkakohteestaan etukäteen, mutta tällä kertaa ei.

”Seuraamme vain tuulta”, hän naurahtaa.


Vaasassa iloitaan nyt turismin kasvusta. Kesä on ollut paras mahdollinen esimerkiksi vesipuisto Tropiclandiassa, jossa kävijämäärät ovat nousseet yli 50 prosentilla viime kesästä.

”Helteet tuovat automaattisesti lisää väkeä, mutta kun koulut alkavat, toiminta loppuu siihen”, sanoo Tropiclandian johtaja Tuomas Luukkonen, joka vastaa myös Top Camping Vaasa -leirintäalueesta. Sielläkin ruotsalaisten yöpyjien määrä on nousussa. Syiksi ilmiölle hän uskoo Vaasan seudun markkinoinnin Ruotsissa, hyvän laivayhteyden, eksotiikan ja kaksikielisyyden.

Eniten seudulla odotetaan nyt uutta laivaa, jonka Wasaline tilaa ehkä jo tänä vuonna. Tarjousta on pyydetty neljältä telakalta, joista kolme on eurooppalaisia ja yksi aasialainen. Laiva tulisi liikenteeseen keväällä 2021, ja se olisi tilavampi ja ympäristöystävällisempi kuin nykyinen, Helsingissä vuonna 1981 valmistunut Wasa Express.

Rahoitus tosin on vielä osin auki. Rahaa toivotaan varsinkin Ruotsin hallitukselta.

Havainnekuvassa se näyttää tältä:


Vuonna 2013 aloittaneella Wasalinella menee nyt hyvin. Se kertoo esimerkiksi tehneensä kesäkuussa kaikkien aikojen matkustajaennätyksensä, noin 23 300 matkustajaa. Laivasta hyötyvät molemmat kaupungit, sillä niillä on vahvaa yhteistyötä esimerkiksi yliopistojen ja sairaaloiden kesken.

Vaasa–Uumaja-välillä on nähty monenlaista laivayritystä sen jälkeen, kun vuonna 1999 tax free -myynti loppui. Tätä ennen välillä kulki parhaimmillaan miljoona matkustajaa, joita veti halpa alkoholi ja aikanaan myös halpa ruotsalainen voi.

”Kun se loppui, suuri osa matkustajista siirtyi etelään halvan viinan perään. Samalla lähti myös suuri osa rahtiliikenteestä”, sanoo johtaja Mathias Lindström Merenkurkun neuvostosta.


”Koetimme aikanaan saada tax free -myynnin takaisin, mutta tulimme siihen tulokseen, että poikkeuksen perustalle ei voi rakentaa luotettavaa ja tärkeää infrastruktuuria. Uskomme, että tämä linja vetää matkustajia muutenkin, ja alueen elinkeinoelämä tarvitsee toimivan linkin merenkurkun ylitse”

”Yhteys on ollut välillä huonossa kunnossa, mutta aina se on säilynyt. Se on maailmanlaajuisestikin ainutlaatuista, että kaksi kaupunkia ostaa yhteisen laivan liikenteen turvaamiseksi.”

Mikä ruotsalaisiin sitten Suomessa vetoaa?

”Suomi on yhä eksoottinen maa, jossa he voivat asioida ruotsiksi. Täällä Pohjanmaan alueella on Merenkurkun maailmanperintöalue, Powerpark ja Ähtärin pandat. Mielenkiintoista on, että aiemmin suuri osa matkustajista jäi laivaan tai kävi vain nopeasti satamassa, nyt he myös jäävät yhdeksi tai useammaksi yöksi”, hän kertoo.

”Olen huomannut, että moni ruotsalainen ihmettelee, että laiva liikennöi yhä. Nyt kun tulee uusi laiva, se saa paljon näkyvyyttä ja tuo uusia asiakkaita. Pohjois-Ruotsissa ja Pohjois-Norjassa on isot markkinat, ja uusi laiva voi tuoda matkustajia myös Venäjältä ja Aasialta tänne Merenkurkun alueelle.

Paraatipaikalla rappeutuva huvipuisto

Kun turisti tulee Vaasan satamasta keskustaa kohti, reitin varrelle jää erikoisuus, hylätty huvipuisto Wasalandia. Se lopetti pari vuotta sitten kävijöiden vähyyden ja huonojen kesäkelien vuoksi.

Nyt tilanne voisi olla toinen, kun Pohjanmaa kiinnostaa ruotsalaisia matkustajia, sanoo sen entinen johtaja Tuomas Luukkonen. Hän toivoo alueelle pian uutta käyttöä, mikä olisi kaikkien etu.

”Varmaan tuolle alueelle olisi järkevämpääkin käyttöä, mutta mikään idea ei ainakaan toistaiseksi ole lähtenyt tulille. Se on ollut vähän yllättävää. Yleensä rahoitus on ollut se kysymys. Neuvotteluja kuitenkin käydään koko ajan”, hän sanoo.

Huvipuiston aita repsottaa ja alueella on pystyssä lähinnä huvipuiston rauniot, suurin osa laitteista on siirretty pois ja paikalla on enää koskenlaskulaitteen runko. Ilkivallan merkit näkyvät.

Wasalandian omistaa espanjalainen Aspro Parks, jolle kaupunki vuokrasi huvipuiston ­alueen 50 vuodeksi. Sopimusta on vielä jäljellä pitkälle 2030-luvulle saakka. Yhtiö omistaa Suomessa myös Tervakosken Puuhamaan ja Visulahden.

Pohjanmaalla on toinenkin huvipuisto, Alahärmän Power Park, vain kolmen vartin ajomatkan päässä.

Fakta

Laivayhtiöillä hyvä alkuvuosi


  Suomessa toimivat laivayhtiöt kertovat hyvästä alkuvuodesta.

  Tallink kertoo kuljettaneensa kesäkuussa enemmän matkustajia kuin koskaan aiemmin kesäkuussa, lähes 990 000 m atkustajaa. Esimerkiksi Suomi-Viro-reitillä matkusti kesäkuussa runsaat 512 000 matkustajaa, missä oli prosentin nousu edelliskesäkuuhun.

  Viking Line kertoo, että kesän risteilymatkoja on varattu edellisvuotta vilkkaammin. Sillä on lisälähtöjä Tallinnan-liikenteessä ja Helsinki–Tukholma-reitillä kysyntä on merkittävästi viime vuotta vilkkaampaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vaasa
 • Uumaja
 • Laivaliikenne
 • Pohjanmaa
 • Turismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Krp on ottanut kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat mukana operaatiossa – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään nyt

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  4. 4

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  5. 5

   Arjen Kamphuis lähti Norjaan melomaan ja katosi – hollantilaisen tietoturva-asiantuntijan kohtalo hämmentää poliiseja ja läheisiä

  6. 6

   Tätäkö on Helsingin vammaispolitiikka? kysyy Tomi Salonen – Kaupunkipyörien tellinki vei pysäköintipaikat invalideilta Munkkivuoressa

  7. 7

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  8. 8

   Mies löydettiin elossa yli vuorokauden jälkeen upoksissa olevan lautan sisältä – Victoriajärvellä tapahtuneessa lauttaturmassa kuolleita on jo yli 200

  9. 9

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  10. 10

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp on ottanut kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat mukana operaatiossa – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään nyt

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  4. 4

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  5. 5

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  6. 6

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  7. 7

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  8. 8

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  9. 9

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  10. 10

   Jasper Pääkkösestä tuli Spike Leen elokuvan psykopaattirasisti, koska ohjaaja ihastui häneen kesken koekuvausten – lauantaina Lee menee Pääkkösen saunaan ja suunnittelee yhteistyön jatkumista

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Krp on ottanut kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat mukana operaatiossa – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään nyt

  11. Näytä lisää