Kotimaa

Rahakaan ei aina riitä takuuvuokraksi – Vuokraturva vaati isää henkilötakaajaksi, jotta aikuinen poika saisi asunnon

Viime aikoina on yleistynyt niin sanottu henkilötakaus, jossa ei tunneta käytännössä minkäänlaista ylärajaa.

Pelkkä rahallinen takuuvuokra ei enää aina riitä vuokramarkkinoilla. Viime aikoina on yleistynyt niin sanottu henkilötakaus, jossa ei tunneta käytännössä minkäänlaista ylärajaa.

HS kertoi toissa viikolla, että isot vuokrayhtiöt ovat luopuneet takuuvuokrista, koska kaikilla ei enää ole niihin varaa. Asuntosijoitusyhtiöille takuuvuokrasta luopuminen on kilpailuvaltti.

Yksityiset vuokranantajat sen sijaan saattavat haluta varmistaa vuokranmaksun sillä, että vuokran takaajaksi vaaditaan joku ulkopuolinen henkilö.

Tähän törmäsi vastikään isä, jonka aikuiselta pojalta ja tämän tyttöystävältä oli pyydetty henkilötakaajaa asunnon saamisen ehdoksi. Asunnon vuokrauksesta huolehti Vuokraturva, joka on merkittävä vuokra-asuntojen välittäjä pääkaupunkiseudulla ja useissa isoissa kaupungeissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Käytännössä isä olisi ollut rahallisesti vastuussa mahdollisesti maksamatta jättämistä vuokrista ja asunnolle aiheutuneista vahingoista – ilman minkäänlaista kattosummaa. Henkilötakauksen lisäksi asunnossa oli normaali kahden kuukauden vuokravakuus.

”Eniten pänni se, ettei sopimuksessa ollut mitään vastuukattoa. Pahimmillaan olisin voinut joutua vaikka kuinka suuriin vastuisiin, jos olisi käynyt jokin vahinko. Jos vastuukatto olisi ollut esimerkiksi muutaman kuukauden vuokraa, olisin voinutkin lähteä takaajaksi, mutta tähän en halunnut lähteä”, isä sanoo.

Lopulta asia ratkaistiin siten, että poika ja tämän tyttöystävä maksoivat kolmen kuukauden suuruisen vuokravakuuden. Isä halua esiintyä jutussa omalla nimellään poikansa takia.

Vuokraturvan toimitusjohtajan Timo Metsolan mukaan niin sanottua henkilötakausta pyydetään harvoin. Yleensä kyse on siitä, että asunnonhakijalla on maksuhäiriömerkintä.

”Jos tuntuu, että maksuhäiriömerkinnässä ei ole kyse siitä, että olisi ollut vastuutonta talouden pitoa vaan enemminkin joku yksittäinen virhe tai vaikkapa konkurssi, voidaan kysyä, löytyisikö henkilölle takaajaa”, Metsola sanoo.

Isän tiedossa ei ole, että hänen pojallaan tai tämän tyttöystävällä olisi ollut maksuhäiriömerkintää. Molemmat ovat opiskelijoita, mutta käyvät töissä opintojen ohella.

Takaussitoumukset ovat yleistyneet viime aikoina, sanoo Vuokralaiset ry:n järjestö- ja koulutuspäällikkö Pia Lohikoski.

”Nuorten vuokralaisten vanhemmat kysyvät näistä meiltä aika usein. Jos on todella nuoresta henkilöstä kyse, jolla ei ole rahaa takuuvuokraan tai luottotiedot ovat menneet, se voikin olla tarpeen. Muuten vähän ihmettelen intoa takaussitoumuksiin”, Lohikoski sanoo.

Normaali vuokravakuus voi vastata maksimissaan kolmen kuukauden vuokraa, mutta niin sanotussa henkilötakauksessa eli takaussitoumuksessa vastaavaa ylärajaa ei ole. Näin linjasi korkein oikeus viime joulukuussa.

Korkein oikeus katsoi, että vakuus ja takaus ovat kaksi erillistä sopimusta, eikä vakuuden enimmäismäärää koskeva lainsäädäntö päde takaukseen. Korkeimman oikeuden päätös todennäköisesti lisää takaussitoumusten määrää.

Vuokraturvalla takaussitoumukset ovat yleensä sellaisia, että takaaja sitoutuu omavelkaisesti takaamaan kaiken vuokralaisen vuokravelan. Omavelkaisessa takauksessa takaaja on vastuussa taattavan velasta suoraan velkojalle ja velkaa voi periä takaajalta, vaikka velallisella olisikin maksukykyä.

Helsingin Sanomiin yhteydessä ollut isä ihmettelee, miksi Vuokraturva vaatii näin järeää takausmenettelyä.

”Omavelkaisessa takauksessa saatavan voi periä suoraan, muuten pitäisi mennä oikeuden kautta, ja se on aika raskas menettely”, Metsola sanoo.

Vuokraturva lupaa, että asuntonsa sen kautta vuokraava omistaja saa vuoden vuokran maksut. Henkilötakaus on Metsolan mukaan yksi keino varmistaa, että Vuokraturva pystyy pitämään lupauksensa.

”Jos rupeaisimme olemaan tämän asian suhteen suurpiirteisiä, siitä tulisi meille ongelmia.”

Takaajan ei tarvitse ole vuokralaisen vanhempi tai lähiomainen. Myös esimerkiksi seurakunnat tai järjestöt voivat toimia takaajina.

Metsolan mukaan takaussitoumusten yleistyminen voisi jopa vähentää asunnottomuutta, jos esimerkiksi järjestöt ryhtyvät takaamaan ongelmallisten vuokralaisten vuokria.

”Tämä voi olla ainoa tapa, jolla vuokralainen saa asunnon”, Metsola sanoo.

Niissä asunnoissa, joissa kilpailu on kovaa, takaussitoumus voi Metsolan mukaan auttaa erottumaan joukosta.

”Halutuimmissa asunnoissa on paljon hyviä hakijoita ja jotenkin päätös vuokralaisesta pitäisi tehdä. Jos jollain henkilöllä on vanhemmat takaajina, takaussitoumus voi antaa hyvän asiaperusteen valita juuri tämä henkilö”, Metsola sanoo.

Vuokralaiset ry:n Lohikoski suhtautuu takaussitoumuksiin varautuneemmin. Erityisesti hän kehottaa karttamaan rajattomia takauksia.

”En laittaisi takaajana nimeä paperiin, ellei ole erikseen sovittu, minkälaista summaa tai määrää takaussopimuksessa ajetaan takaa.”

Fakta

Tarkista ainakin nämä, jos sinulta pyydetään takaussitoumusta


 Takauksesta on aina sovittava kirjallisesti.

 Sopimuksesta tulee käydä ilmi, mitä velvoitteita takaajalla on: koskeeko takausvastuu pelkkää vuokranmaksua vai myös asunnon kuntoa?

 Takaussopimuksessa olisi hyvä olla mainittuna takauksen maksimisumma.

 Takaussopimukseen voidaan kirjata myös se, kuinka pitkään henkilötakaus on voimassa.

 Varmista, että vuokralaisella on kotivakuutus. Se kattaa vuokralaisen mahdollisesti asunnolle aiheuttamia vahinkoja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vuokra-asuminen
 • Asuminen
 • Vuokra-asunnot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää parisuhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lastenkasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  3. 3

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  4. 4

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  5. 5

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  6. 6

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  7. 7

   Ajatus­hautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleis­sitovuus aiheuttaa monen­laista haittaa Suomen taloudelle”

  8. 8

   Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?

  9. 9

   Ensimmäiset puoli vuotta Elina Ukkola vietti lattialla – Tällaista on arki, kun pienten kaksosten vanhemmille syntyy toiset kaksoset

   Tilaajille
  10. 10

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  6. 6

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  7. 7

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää