Kotimaa

Vesikriisi keskellä porottavaa hellettä: Jopa 55 000 ilman ilman puhdasta hanavettä Raisiossa ja Naantalissa

”Asukkaat ovat tilanteesta ihmeissään ja hädissäänkin”, kertoo Raision kaupungin viestintäpäällikkö Minna Heikkilä. Varmoja tuloksia veden puhtaudesta saadaan aikaisintaan keskiviikkona.

Raisio/Helsinki

Raision ja Naantalin vedenjakeluhäiriön odotetaan kestävän vielä jopa päiviä. Ilman puhdasta vesijohtovettä on jo 55 000 ihmistä. Kaupungeissa on voimassa veden keittokehotus ja käyttörajoitus.

Raision kaupunki ohjeistaa asukkaita rajoittamaan vedenkäyttöä minimiin. Raision veden toimitusjohtaja Anna-Kristiina Järvi selventää, että asukkaiden toivotaan lykkäävän autojen pesua, nurmikoiden kastelua tai uima-altaiden täyttämistä.

Suihkussa saa kyllä käydä, ja siihen veden pitäisi kotitalouksissa riittää.

”Kattavuus on koko Raision kaupungin alueella yli 80 prosenttia. Tiedossamme ei tällä hetkellä ole, että veden tulo olisi katkennut jossain kokonaan”, Järvi sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Esimerkiksi korkeissa kerrostaloissa veden paine voi laskea niin alhaiseksi, ettei vettä riitä ylimpään kerrokseen.

”Veden keittäminen tuo koteihin lisää lämpöä ja kosteutta, ja kyllä asukkaat ovat tilanteesta ihmeissään ja hädissäänkin”, kertoo Raision kaupungin viestintäpäällikkö Minna Heikkilä.

Iltapäivällä Raision terveyskeskussairaalan pihalla kävi jatkuva liikenne. Melkein kaikki kantoivat mukanaan tyhjiä vesiastioita. Parkkipaikan reunassa oli vesitankki, josta kuntalaiset hakevat juomavetensä.

Raisiolainen Marita Kiviniemi oli ottanut mukaan vesikanisterin ja tyhjien kivennäisvesipullojen lisäksi muutaman marjaämpärin. Täysien astioiden kantamisapuna hänellä oli lapsenlapsensa Janette Pietilä.

Pietilä kertoi, että lähes kaikista lähiseudun kaupoista loppui pullovesi jo maanantaina illalla.

”Isäni kävi hakemasta vettä Kaarinasta asti. Hän osti saman tien 30 litraa”, Pietilä sanoi.

Kiviniemi ei lähtenyt metsästämään juomavettä vielä maanantaina.

”Minä asun yksin, joten en tarvitse vettä niin paljon. Ajattelin, että minulla on aikaa keittää tarvitsemani vedet”, Pietilä totesi.

Hänen asuntonsa hanoista tuleva vesi on näyttänyt puhtaalta, mutta Pietilä kertoi keittäneensä kaiken käyttövedet hammaspesuvettä myöten. Osa raisiolaisista on saanut hanasta hyvinkin sameaa vettä, jonka käyttäminen juomavetenä ei houkuttele edes keitettynä.

”Keittäminen on aika aikaa vievää, joten onneksi vettä saa nyt täältä” Kiviniemi totesi.

Raision kaupunki avasi tiistaina kaksi vesipistettä kaupunkiin. Näistä naiset kuulivat median kautta.

Kiviniemi kertoi, että hänen taloyhtiönsä isännöitsijä kävi tiedottamassa vesiongelmista jo maanantaina.

”Hän muistutti, että jos talossa on vanhuksia, naapureiden olisi hyvä käydä katsomassa heidän vointiaan. Se oli hienoa toimintaa isännöitsijältä”, Kiviniemi kiitteli.

Asukkaita on pyydetty minimoimaan veden käyttöä myös Maskun vesihuollon ja Nousiaisten veden jakelualueella.

Maskun ja Nousiaisten pohjavesivajetta on paikattu johtamalla ylimääräistä vettä Naantalista, mutta nyt vedensaanti on häiriön ja korjaustöiden takia keskeytynyt.

Putkirikon korjaustöiden arvioitiin tiistaina valmistuvan vielä saman päivän aikana. Vedenjakelua ei voida kuitenkaan palauttaa, ennen kuin vesijohtoveden tiedetään olevan puhdasta.

”Aikataulusta ei kannata tässä vaiheessa antaa arviota. Vaatii ylimääräistä varmistustyötä, ettei tällaista pääse käymään uudestaan. Emme voi siksi hätäillä”, kertoo Turun seudun veden toimitusjohtaja Aki Artimo.

Ensimmäiset, alustavat vesinäytteiden tulokset saatiin tiistai-iltana ja niiden mukaan vesi oli puhdasta. Vedenkeittokehotuksen kumoamiseen vaaditaan kaksi puhdasta näytettä. Toiset tulokset saadaan aikaisintaan torstaina illalla.

Myöskään Raision veden toimitusjohtaja Järvi ei uskalla vielä arvioida, koska hanavettä voi taas käyttää normaalisti.

Vedenjakeluhäiriö alkoi maanantaina, kun Raisioon ja Naantaliin vettä vievän linjan kaksi putkea rikkoutuivat. Putket ovat ohituslinjalla, joka on käytössä työmaan vuoksi.

Putkirikko laski verkostopainetta. Veden keittokehotus on voimassa siltä varalta, että paineen lasku olisi päästänyt vesijohtoverkkoon auki olleesta työmaakaivannosta likaantunutta vettä.

Ensimmäinen putki saatiin korjattua maanantain ja tiistain välisenä yönä.

Artimon mukaan kuumuus on saattanut aiheuttaa putkirikon.

”Auringonporotusta ja lämpötilaa on arveltu ainakin yhdeksi syyksi. Putkissa on saattanut tapahtua lämpölaajenemista, joka on aiheuttanut hajoamisen. Normaalisti putket ovat maan alla, tässä tapauksessa ne ovat olleet maan pinnalla auringossa.”

Ympäri verkostoa on otettu yli 20 vesinäytettä. Jakelu voidaan palauttaa ennalleen vasta, kun mahdollisesti likaantuneet osat on rajattu ja putkilinjat huuhdeltu ja desinfioitu.

Naantalin kaupunki on perustanut väliaikaisia juomaveden jakelupisteitä Naantaliin, Rymättylään ja Merimaskuun. Raisioon saadaan tiistaina kaksi vedenjakelupistettä.

”Käytön mukaan harkitsemme, hankitaanko kaupunkiin vielä kolmas jakelupiste”, Järvi sanoo.

Juomaveden jakelupisteistä huolimatta pullovesi hupeni tiistaina paikallisista kaupoista. Lähdevesi oli useista kaupoista loppu.

”Tavallisesti viiden litran vesitonkkia myydään yksi lava viikossa, nyt kymmenen aamupäivässä”, kertoo K-Supermarket Raisio Centerin kauppias Timo Könttä.

Tiistaiaamuksi lähdevettä saatiin järjestettyä kymmenen lavaa, keskiviikkoaamuksi vettä tulee taas lisää. Iltapäivällä lähdevettä ei ollut marketin hyllyssä pulloakaan.

Myös K-Supermarket Ellenissä Naantalissa vesi oli iltapäivällä loppumaisillaan. Vettä oli haettu aamuseitsemästä asti kärrykaupalla.

Isoimmista marketeista Raision kauppakeskus Myllyn Prismaan ja muihin S-ryhmän kauppoihin odotetaan huomiseksi isompaa vesierää. Etenkin isot 5–10 litran pakkaukset on ostettu nopeasti loppuun.

Vedenjakeluhäiriö sulki tiistaina osan Raision ja Naantalin suun terveydenhuollosta. Ne toimivat rajoitetusti niin kauan, kun vedenkeittokehotus on voimassa.

Hammashoitolaitteissa käytetään vettä. Hammastarkastuksia ja muita ilman vettä toteutettavia toimenpiteitä voidaan jatkaa normaalisti.

Turun Sanomien mukaan myös Raisio Oyj:n elintarviketuotanto Raision tehtaalla on putkirikon vuoksi pysähdyksissä. Tilanne on sama margariinia ja öljyä valmistavan Bunge Finlandin Raision tehtaalla.

Turun seudun vesi avasi Turusta kaksi korvaavaa putkilinjaa Raisioon ja Naantaliin, mutta niitä pitkin vettä ei ole saatu Raision vesitorniin asti.

”Vettä pitäisi kutakuinkin riittää, mutta paineesta en pysty sanomaan mitään ja siinä voi olla alueellisia eroja”, Artimo sanoo.

Turun kaupunki tiedotti maanantai-iltana, ettei vedenjakeluhäiriö vaikuta veden saatavuuteen ja käyttöön Turun vesiverkostossa.

Runosmäen alueella vedessä saattaa ilmetä hieman sakkaa, sillä Raisioon ja Naantaliin avatut korvaavat putkilinjat aiheuttavat normaalia suuremman virtausnopeuden.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Raisio
 • Naantali

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  2. 2

   Amerikkalaisnuoret imevät nyt myrkkyä muistitikusta – Sähkötupakka Juulista tuli trendipahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  3. 3

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  4. 4

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  5. 5

   Hyvää parisuhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lastenkasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  6. 6

   Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?

  7. 7

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  8. 8

   Ajatushautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleissitovuus aiheuttaa monenlaista haittaa Suomen taloudelle”

  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   Räppärit Redrama, Paleface ja Tommy Lindgren kyllästyivät ”valkoisen miehen kriisiin” ja Sipilän hallitukseen – ne saavat kyytiä uudella albumilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  6. 6

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää