Kotimaa

Viisitoista suomalaista on sairastunut salmonellaan, jonka epäillään olevan osa laajempaa epidemiaa

Lähes 150 ihmistä on sairastunut Euroopassa salmonellaan, joka voi toistua ensi keväänä.

Jo viisitoista suomalaista on saanut salmonellan, jonka epäillään olevan osa isompaa epidemiaa Euroopassa. EU:n terveysvirasto ECDC raportoi, että sama salmonellatyyppi on löytynyt kaikkiaan 147 ihmiseltä viidessä Euroopan maassa.

Valtaosa tapauksista on sattunut Britanniassa. Epidemian syystä ei ole varmaa tietoa, mutta epäily kohdistuu valmisruokaan. Brittiviranomaiset löysivät tätä salmonellatyyppiä kahdesta tehtaasta, jotka käsittelevät tuoreita kurkkuja, sekä kurkkua sisältävistä valmisruoista ja salaatista.

Suurin osa suomalaisten salmonellatartunnoista saadaan ulkomailla. Jos taas tartunta on tullut kotimaassa, sen aiheuttanut bakteeri tyypitetään, kertoo tartuntatautilääkäri Leif Lakoma Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta (THL).

Samalla mietitään, mistä tartunta voisi olla peräisin. Kun useilta löytyy samanlainen salmonellakanta, oletus on, että sairastumisilla on yhteinen lähde, joka yritetään sitten jäljittää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Näin on käynyt Suomessa useita kertoja. Suomessa on koettu monia salmonellaepidemioita, joiden lähteeksi ovat selvinneet muun muassa saksalainen suklaa, kiinalaiset luomumungpavut, savukalavoileipäkakku, espanjalainen jäävuorisalaatti ja aterioiminen samassa ravintolassa sairastuneen kanssa.

Nyt todettu salmonellan Agona-kanta aiheutti viime vuosikymmenellä kolme ruokamyrkytysten ryvästä. Niissä sairastui kymmeniä ihmisiä, jotka osallistuivat rippijuhliin, kokoukseen ja tupaantuliaisiin. Vain yhden ryvästymän syy selvisi: ruokia valmistaneet kantoivat salmonellaa.

Nykyinen Agona-epidemia alkoi Britanniasta. Suomessa on todettu toiseksi eniten sairastumisia, viimeisimmät maaliskuussa. Ne ovat sattuneet keväisin usean vuoden aikana.

Yhteistä nimittäjää ei ole löytynyt, Lakoma sanoo.

”Salmonellatartunta yritetään yhdistää elintarvikkeeseen, joka aiheutti tartunnan. Se on vaikeaa, koska ensimmäiset sairastumiset olivat jo vuonna 2014.”

Harva muistaa tarkasti edes sitä, mitä söi viime viikolla.

Brittitutkijat löysivät mahdollisen yhteisen nimittäjän kahdesta tuotantolaitoksesta, jotka käsittelivät espanjalaisia kurkkuja. Tätä salmonellatyyppiä todettiin yhdestätoista näytteestä, jotka otettiin laitoksissa.

Lisäksi sama salmonella löytyi kuudesta näytteestä, jotka oli otettu valmisruoasta ja valmissalaatista.

Kaksi kurkkuja tuottavaa yritystä Espanjassa löysi samaa salmonellaa omassa valvonnassaan, mutta Britanniassa tutkitut kurkut eivät tulleet näiltä yrityksiltä.

Voi myös olla, että epidemia liittyy vuodenaikaan, koska sairastumisia on todettu etenkin keväisin. Jos näin on, epidemia voi toistua ensi keväänä, Lakoma arvelee.

Kypsennä ruoka kunnolla

Salmonella tuhoutuu kuumennuksessa. Ruoka pitäisi kypsentää yli 70-asteiseksi ja siipikarjan liha yli 75-asteiseksi, Evira kehottaa.

Kun valmis lämmin ruoka jäähdytetään, sen pitäisi tapahtua nopeasti, alle neljässä tunnissa alle kuusiasteiseksi. Valmis ruoka tulisi myös säilyttää alle kuudessa asteessa.

Kypsä ruoka säilytetään eri paikassa kuin raaka. Niitä käsiteltäessä on katsottava, että bakteerit eivät pääse tarttumaan elintarvikkeesta toiseen käsien, välineiden tai pintojen kautta.

Käsiä tulisi pestä usein, aina vessasta tultaessa ja vaihdettaessa työvaiheesta toiseen.

Fakta

Tuhannet sairastuvat


 Salmonella on suolistobakteeri, jota tunnetaan yli 2 500 eri tyyppiä. Jokainen niistä voi sairastuttaa ihmisiä.

 Suomessa todetaan vuosittain 1 500–2 000 salmonellatartuntaa.

 Oireita ovat pahoinvointi, vatsakrampit, ripuli, kuume ja päänsärky, jotka kestävät muutaman päivän.

 Jopa 10 prosenttia tartunnan saaneista suomalaisista aikuisista saa jälkitautina reaktiivisen niveltulehduksen eli nivelvaivoja. Tulehdus paranee yleensä kuukausien kuluessa mutta voi myös muuttua pitkäaikaisiksi.

 Sairastunut kantaa salmonellabakteeria useiden viikkojen ajan ja voi tartuttaa toisia myös tietämättään.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Salmonella
 • ruokamyrkytys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  2. 2

   Amerikkalaisnuoret imevät nyt myrkkyä muistitikusta – Sähkötupakka Juulista tuli trendipahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  3. 3

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  4. 4

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  5. 5

   Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?

  6. 6

   Ajatushautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleissitovuus aiheuttaa monenlaista haittaa Suomen taloudelle”

  7. 7

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  8. 8

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  9. 9

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  10. 10

   Ensimmäiset puoli vuotta Elina Ukkola vietti lattialla – Tällaista on arki, kun pienten kaksosten vanhemmille syntyy toiset kaksoset

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  5. 5

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  6. 6

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää