Kotimaa

Synkkä ennuste tulevaisuudesta: Helteeseen kuoleminen lisääntyy Suomessa jopa 240 prosenttia

Tutkimus selvitti, miten ilmastonmuutoksen myötä lisääntyvät helteet vaikuttavat kuolleisuuteen tulevina vuosikymmeninä. Nyt meneillään oleva hellejakso on aiheuttanut tutkijan mukaan kuolemia myös Suomessa.

Helteen aiheuttamat kuolemat lisääntyvät myös Suomessa tulevaisuudessa, selviää tuoreesta kansainvälisestä tutkimuksesta. Siinä tutkijat selvittivät hellejaksojen vaikutusta kuolleisuuteen ja näiden lisääntymistä tulevina vuosikymmeninä.

Ilmastonmuutos lisää hellejaksojen määrää ja voimakkuutta eri puolilla maailmaa. Suomessa kuolleisuus lisääntyy kansainvälisen tutkijaryhmän kehittämän mallin mukaan jopa 242 prosenttia vuosina 2031–2080 verrattuna vuosiin 1971–2020. Tämä on synkin ennuste.

Tällä hetkellä helteet aiheuttavat Suomessa vuosittain arviolta pari-kolmesataa kuolemaa.

”Kiinnostavaa on se, että jos ilmastonmuutoksen hillintä ja siihen sopeutuminen onnistuvat, voimme selvitä hyvin vähäisellä kuolleisuuden lisääntymisellä”, sanoo tutkimukseen osallistunut kansanterveystieteen professori Jouni Jaakkola Oulun yliopiston ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskuksesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tutkimus perustuu 79 miljoonaan kuolemantapaukseen yli 400 paikkakunnalla 20 eri maassa. Suomen aineisto koostuu pääkaupunkiseudulla vuosina 1994–2011 sattuneeseen yli 130 000 kuolemaan.

Hellejaksojen vaikutusta kuolleisuuteen arvioitiin tutkimuksessa ensin paikkakuntakohtaisesti ja sitten erilaisissa ilmastonmuutosskenaarioissa. Skenaariot perustuvat kansainvälisen ilmastopaneelin neljään vaihtoehtoiseen malliin siitä, miten ilmastonmuutos tulevaisuudessa toteutuu.

Pariisin ilmastosopimuksessa eri valtiot ovat sitoutuneet tavoitteeseen hillitä maailman keskilämpötilan nousemista puolellatoista tai korkeintaan kahdella asteella esiteolliseen aikaan verrattuna.

Yhdysvallat on kuitenkin jättäytynyt sopimuksen ulkopuolelle presidentti Donald Trumpin johdolla.

”Ilmastoskenaarioiden perusteella hellejaksot tulevat lisääntymään vauhdilla, vaikka ilmastonmuutosta onnistuttaisiinkin hillitsemään”, Jaakkola sanoo.

Kansainvälinen tutkimus antaa Jaakkolan mukaan poikkeuksellisen laajan kuvan sään vaikutuksesta kuolleisuuteen eri puolilla maailmaa. Hellejaksojen aiheuttama kuolleisuus lisääntyy eniten päiväntasaajan läheisyydessä.

Esimerkiksi Kolumbiassa kuolleisuus voi kasvaa jopa 2 000 prosenttia. Euroopan maat ja Yhdysvallat näyttäisivät pääsevän vähimmällä.

”Mitä parempi elintaso ja infra yhteiskunnassa on, sitä paremmin ääriolosuhteisiin on mahdollista varautua. Monissa maissa on sosioekonomisia eroja sen suhteen, ketkä voivat varautua helteisiin esimerkiksi ilmastointijärjestelmillä ja selviävät siten vähäisemmällä riskillä.”

Jaakkolan mukaan hellejaksojen lisääntyessä kasvavat myös niiden aiheuttamat terveyshaitat – ellei helteisiin onnistuta sopeutumaan sekä yksilötasolla että yhteisöissä.

Eniten terveysriskejä helteistä aiheutuu vanhuksille, pikkulapsille ja kroonisia tauteja, kuten sydän- ja verisuonisairauksia, poteville. Heidän kykynsä sopeutua kuumuuteen on alhaisempi kuin terveillä aikuisilla.

Helteen aiheuttamista terveyshaitoista ja niiden hoidosta voi lukea esimerkiksi täältä.

Hellejaksojen haittoja voi vähentää esimerkiksi asuntojen viilentämisellä, julkisten viileiden paikkojen tarjoamisella ja sääennusteisiin perustuvilla varoitusjärjestelmien kehittämisellä, Jaakkola sanoo.

Oulun yliopistossa on kehitteillä mobiilisovellus, joka arvioi helteiden aiheuttamaa riskiä yksilötasolla ja tarjoaa palveluita, kuten esimerkiksi karttaa, josta voi nähdä lähimmän julkisen viileän paikan.

”Jos ymmärretään toimia oikein, riskejä pystytään pienentämään hyvinkin merkittävästi.”

Poikkeuksellisen pitkä, meneillään oleva hellejakso on varmasti aiheuttanut lisäkuolemia Suomessa, arvioi ylilääkäri, dosentti Raimo O. Salonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ympäristöterveysyksiköstä.

THL:n aiemman tutkimuksen mukaan vuonna 2010 neljä viikkoa kestänyt, voimakas hellejakso lisäsi kokonaiskuolleisuutta yli kolmella sadalla hengellä. Tänä kesänä hellepäiviä on ollut jo yhteensä yli 50, ja päättynyt heinäkuu oli lämpimin koko Ilmatieteen laitoksen mittaushistoriassa.

Salosen mukaan kuolemien kokonaismäärä voi kasvaa pitkän hellejakson takia suuremmaksi kuin tutkittujen vuosien 2003 ja 2010 hellejaksoilla. Tällöin kuolleisuus nousi eniten hoitolaitoksissa.

”Varmasti lisäkuolemilta ei ole vältytty nytkään. Kovasti silti toivomme, että julkinen keskustelu erilaisista selviytymiskeinoista ja se, että läheiset panostavat yksin asuvista ja kroonisesti sairaista huolehtimiseen, olisi tuottanut tulosta”, hän sanoo.

Myös esimerkiksi ilmalämpöpumppuja on viime vuosina asennettu runsaasti paitsi omakoti- ja rivitaloihin, myös kerrostaloihin. Jäähdytysjärjestelmät voivat kuitenkin lisätä Jaakkolan mukaan fossiilisten polttoaineiden käyttöä ja vaikuttaa siten ilmastonmuutokseen.

Hän uskoo, että tämän kesän hellejakson vaikutukset ovat olleet suuret.

”Sairaaloiden poliklinikoiden täyttyminen viittaa siihen, että sairastumisriski ja kuolleisuus ovat nousseet. Helle on ollut poikkeuksellisen kova.”

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) mukaan helle ei kuitenkaan näy tällä hetkellä piikkinä sairaaloiden potilasmäärissä.

Useamman viikon kestänyt hellejakso lisää Salosen mukaan ongelmia paitsi sydän- ja verisuonisairauksia, myös esimerkiksi neurologisia ja psyykkisiä sairauksia sairastavilla.

Helteet lisäävät myös hukkumiskuolemia ja tapaturmia. Näitä ei käsitelty THL:n tutkimuksessa, joka keskittyi eri ikäisten, eri sairauksista aiheutuneisiin kuolemiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sää
 • Helle
 • Ilmastonmuutos
 • Kuolema
 • Suvi Vihavainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  2. 2

   Eppu Normaalin Pantse Syrjää syytetään vaimonsa rajuista pahoinpitelyistä – muusikko kiistää syytteet

  3. 3

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  4. 4

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  5. 5

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  6. 6

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  7. 7

   Myrsky iskee viikonloppuna, mutta sitä ennen Suomeen tulee hyvin lämmintä ilmaa – Meteorologi: ”Sää voi tuntua hyvinkin erikoiselta”

  8. 8

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  9. 9

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  10. 10

   Kaikki puhuvat ”toadista” Twitterissä, mutteivät ääneen, koska some suosii halpaa populismia – siksi se johtaa tyrannien nousuun, uskovat asiantuntijat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  4. 4

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  5. 5

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  6. 6

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  7. 7

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  8. 8

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”

  9. 9

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  10. 10

   Suolistomikrobeja uhkaa sukupuutto jos jatkamme syömistä nykyiseen tapaan – Tuhojen korjaaminen saattaa vaatia järeitä toimenpiteitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  5. 5

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  6. 6

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  7. 7

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  9. 9

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää