Kotimaa

Vain pieni osa Suomesta palautettavista on turvapaikanhakijoita – Sivullinen ei voi tietää, onko palautuksen syynä rikos

Keskustelu turvapaikanhakijoiden palautuksista nousi pinnalle, kun vihreiden eduskuntaryhmän lainsäädäntösihteeri Aino Pennanen protestoi ulkomaalaisen palautusta. Hän perusteli protestiaan Suomen turvapaikkamenettelyn ongelmilla.

Vain pieni osa Suomesta palautettavista ulkomaalaisista on turvapaikanhakijoita, kertoo Poliisihallitus. Palautetuilla voi olla esimerkiksi rikostaustaa.

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok) sanoi keskiviikkona HS:n haastattelussa, että viime vuonna Suomessa neljä viidesosaa poliisin avulla palautetuista ihmisistä oli muita kuin turvapaikanhakijoita.

Keskustelu turvapaikanhakijoiden palautuksista nousi pinnalle, kun vihreiden eduskuntaryhmän lainsäädäntösihteeri Aino Pennanen protestoi tiistaina Berliiniin lähdössä olleessa lentokoneessa ulkomaalaisen palautusta eikä suostunut istumaan paikalleen.

Pennanen poistettiin lentokoneesta. Poliisi on aloittanut Pennasen kuvaaman videon perusteella asiasta rikostutkinnan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Ari Jokinen sanoo HS:lle, että lentokoneen matkustajat eivät voi tietää, onko saatettava henkilö turvapaikanhakija.

Poliisi ei kerro saatettavana olleesta henkilöstä, palautuksen syystä ja saaton perusteista, sillä se on salassa pidettävää tietoa, Jokinen muistuttaa.

”Saattamisen tarkoitus on turvata lennon ja muiden lentomatkustajien turvallisuus. Joskus myös lentoyhtiö voi edellyttää sitä, että poliisi on lennolla mukana.”

Palautus voidaan järjestää joko saattaen tai valvottuna. Valvottu palautus tarkoittaa, että poliisi valvoo henkilön nousua lentokoneeseen, junaan tai laivaan. Valvottuna palasi viime vuonna runsaat 2 000 henkeä.

Tänä vuonna poliisi on heinäkuun loppuun mennessä palauttanut yhteensä noin 1 200 henkeä, joista saatettuna noin 300. Viime vuonna poliisi palautti yhteensä noin 2 600 henkeä. Poliisin saattamana heistä palasi noin 550.

Luvut sisältävät kaikki palautuspäätöksen saaneet ihmiset eli myös muut kuin kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet.

Eniten Suomesta on palautettu ihmisiä Viroon, jonne on heinäkuun loppuun mennessä palautettu 387 henkeä. Yhteensä viime vuonna Viroon palautettiin noin 600 henkeä.

Toiseksi eniten tänä vuonna on palautettu ihmisiä toistaiseksi Venäjälle, 128 henkeä. Yhteensä viime vuonna Venäjälle palautettiin 300 henkeä.

Palautuspäätöksen saaneet voivat palata kotimaahansa myös vapaaehtoisen paluun järjestelmässä. Vuonna 2017 tätä kautta palasi yli 1 400 henkeä. Heistä yli 1 100 palasi Irakiin.

Näillä perusteilla ihminen voidaan käännyttää maasta:

Maahantulokieltoon määrätyt

Palautettavista iso osa on ihmisiä, jotka on määrätty maahantulokieltoon esimerkiksi heidän syyllistyttyään Suomessa aiemmin rikokseen ja saatuaan siitä aiemmin tuomion. Maahantulokieltoon määrätty ei saa tulla siihen maahan, johon maahantulokielto ulottuu. Jokisen arvion mukaan enemmistö tällä perusteella maasta poistetuista on virolaisia.

Maahantulokiellon saa myös silloin, kun oleskelulupahakemus on hylätty maahantulosäännösten kiertämisen takia esimerkiksi lumeavioliiton vuoksi. Maahantulokielto määrätään myös, jos kansainvälistä suojelua koskeva hakemus hylätään nopeutetussa menettelyssä.

Rikoksesta tuomitut ulkomaalaiset

Jos ulkomaalainen syyllistyy Suomessa rikokseen ja saa siitä tuomion, hänet voidaan poistaa maasta. Käytännössä näin tapahtuu myös rikostapauksissa, joissa syyttäjä hakee ulkomaalaiselle vankeusrangaistusta, Jokinen kertoo.

Dublin-säännön perusteella palautettavat

Dublin-säännön mukaan turvapaikanhakijan turvapaikkaperusteet olisi käsiteltävä siinä EU-maassa, jossa hän hakee ensimmäistä kertaa turvapaikkaa. Suomessa valtaosa etenkin Italiaan, Espanjaan ja Ruotsiin palautettavista ihmisistä on Jokisen mukaan Dublin-säännön perusteella palautettavia.

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet

Jos turvapaikanhakija ei saa turvapaikkaa tai muuta oleskelulupaa, hänen pitää poistua maasta. Jos hän ei poistu maasta vapaaehtoisesti, poliisi tai Rajavartiolaitos voi poistaa hänet.

Jokisen mukaan valtaosa Irakiin palautetuista ihmisistä palautetaan saattaen. Tänä vuonna Irakiin oli palautettu ihmisiä heinäkuun loppuun mennessä 115. Viime vuonna Irakiin palautettiin 150 henkeä.

Afganistaniin oli palautettu heinäkuun loppuun mennessä 17 henkeä.

Oikaisu 3.8. klo 18.14: Jutussa kirjoitettiin Dublin-säännön velvoittavan sitä EU-maata, johon turvapaikanhakija saapuu ensimmäisenä. Todellisuudessa kyse on EU-maasta, jossa hän hakee ensimmäistä kertaa turvapaikkaa.

Fakta

Eniten Suomesta palautetaan näihin kymmeneen maahan


 Viro: 387 henkeä

 Venäjä: 128 henkeä

 Italia: 122 henkeä

 Irak: 115 henkeä

 Romania: 70 henkeä

 Espanja: 49 henkeä

 Ukraina: 37 henkeä

 Ruotsi: 36 henkeä

 Georgia: 33 henkeä

 Saksa: 31 henkeä

Lähde: Poliisihallitus, tammi–heinäkuu 2018

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Peruskoulussa ei ole vuosiin saanut kirjoja” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja häkellyttävän moni kertoi ostavansa ne itse

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  3. 3

   Superautojen kauppa käy Suomessa kuumempana kuin koskaan

  4. 4

   ”Helvetin noutopöytä” koitui miljoonien kohtaloksi – Nälkä on ase, ja siksi nälänhätiä luodaan ja niillä tapetaan kymmeniä miljoonia ihmisiä

   Tilaajille
  5. 5

   Kun Vesa Vuorenmaan isä sammui sohvalle, hän siivosi jäljet ja ajoi Ladan talliin – nyt hän valmentaa ”hapettomassa tilassa olevia” asiakkaita luksuskuntosalilla Helsingin keskustassa

   Tilaajille
  6. 6

   S-pankki aloitti kovan hintakisan yhdistelmärahastoissa – uudessa palvelussa rahastojen kulut vain 0,5 prosenttia

  7. 7

   Valmentajakonkari Erkka Westerlund tarjosi KHL-liigassa pelaajilleen vapaapäivää, mutta siitä tulikin monelle ryyppypäivä: ”Suomessa en ollut törmännyt tällaiseen”

  8. 8

   Kimi Räikkösestä tehty kirja murskasi myyntiennätyksen – jätti Teemu Selänteen kauas taakseen

  9. 9

   Päiväkoti vai kotihoito? Syyllisyys kalvaa pienten lasten vanhempia, kertoo tuore tutkimus

  10. 10

   Eppu Normaalin Pantse Syrjää syytetään vaimonsa rajuista pahoinpitelyistä – Syrjä kiistää syytteet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  2. 2

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  3. 3

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  4. 4

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  5. 5

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  6. 6

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  7. 7

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”

  8. 8

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  9. 9

   Vuoden vastenmielisin elokuva on tässä – Peppermint on järjetön ja tavattoman väkivaltainen, mutta pahinta siinä on asenne

  10. 10

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää