Kotimaa    |   Lauantaivieras

Ilmastonmuutos on koko maailmassa uhka maataloudelle, sanoo ministeri Kimmo Tiilikainen – ”Itse kullekin tekisi hyvää syödä enemmän kasviksia”

Ympäristö-, energia- ja asuntoministeri haluaa parantaa muun muassa vesiensuojelun tilaa pikaisesti. Aikomuksena on parantaa peltomaiden käsittelyä sadonkorjuun jälkeen kipsillä ja kuitulietteellä.

Heinäkuu oli Suomessa mittaushistorian lämpimin. Lämpöaaltoja ja muita sään ääri-ilmiöitä tulee vastaisuudessa tutkijoiden mukaan yhä todennäköisemmin.

Itämerikin on kerännyt lämpöä jo kuukausien ajan, ja rannikkovedet ovat historiallisen huonossa kunnossa. Lisäksi Suomenlahdella ja Saaristomerellä on ollut poikkeuksellisen laajoja sinileväkukintoja.

Yhtä lailla sinilevän vihreitä kukintoja näkyy kahvila Regatan rannassa Töölössä. Ympäristö-, energia- ja asuntoministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) sanoo valinneensa haastatteluun tietoisesti vihreän paidan. Onko se sitten sinilevän-, ekologisen- vai keskustanvihreä, jää epäselväksi.

On joka tapauksessa aika puhua ilmastosta, päästöistä ja Itämerestä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tiilikainen on antanut ympäristöministeriölle toimeksi laatia tehostettu vesistönsuojeluohjelma, jonka tarkoituksena on etsiä nopeita toimia vesiensuojelun parantamiseksi. Toiveena on osoittaa siihen lisää rahaa syksyn budjettineuvotteluissa.

Rahasummista Tiilikainen ei halua puhua, mutta hän viittaa ravinteiden kierrätyksen ohjelmaan, johon on hänen mukaansa osoitettu noin 30 miljoonaa euroa lisärahoitusta tällä vaalikaudella.

Nyt aikomuksena on parantaa peltomaiden käsittelyä sadonkorjuun jälkeen kipsillä ja kuitulietteellä. Menetelmillä pyritään vähentämään fosforin liukenemista vesistöihin, sillä levät käyttävät ravinteenaan fosforia.

 

Suomi ei pysty puolustamaan Itämerta yksin.

Suomen ympäristökeskuksen (Syke) ja Helsingin yliopiston tutkimuksen mukaan peltojen kipsikäsittelyllä on saatu vähennettyä meren fosforikuormitusta 50 prosentilla. Menetelmällä parannetaan Tiilikaisen mukaan maan rakennetta niin, että se sitoo ravinteita paremmin eikä toisaalta altistu eroosiolle yhtä voimakkaasti.

Nyt kipsikäsittelyä aiotaan laajentaa myös Vantaanjoen valuma-alueelle. Tiilikaisen mukaan kipsikäsittely voisi soveltua Suomessa yhteensä jopa 500 000 hehtaarin peltoalalle.

”Kipsi sopii tietyille maalajeille ja kuitu toisille. Kipsikäsittelyä halutaan laajentaa nimenomaan sellaisille pelloille, joiden valuma-alue johtaa suoraan mereen. Järvialueille kipsi ei sovi.”

Suomi ei kuitenkaan pysty puolustamaan Itämerta yksin.

Huonoiten meren rehevöitymistä ovat Maailman luonnonsäätiön WWF:n mukaan estäneet Puola ja Venäjä. Peltojen käsittelyä voitaisiin Tiilikaisen mukaan hyvin viedä näihin maihin. Hän ei vaikuta kovin tyytyväiseltä Puolan tähänastisiin toimiin vesiensuojelussa mutta on sanoissaan maltillinen.

”Toivon, että ne asiat otettaisiin jatkossa vakavammin.”

Sen sijaan Venäjällä on jo otettu edistysaskelia ravinteiden päästön suhteen, Tiilikainen sanoo.

”Pietarin jätevedenpuhdistamo on saatu toimimaan. Ja muutama vuosi sitten paljastunut Laukaanjoen kipsikasa, jossa oli liukoista fosforia, on saatu kuntoon.”

Suurin murhe, jota venäläisministerien kanssa on Tiilikaisen mukaan pohdittu, on Krasnyi borin ongelmajätekaatopaikan myrkkyriskit. Venäjän edellisen ympäristöministerin Sergei Donskoin kanssa Tiilikainen sanoo keskustelleensa asiasta ”kuusi seitsemän kertaa”.

”On 20 vuoden ajan tiedetty, että sellainen pommi siellä muhii. Nyt viimein Fortum pääsi analysoimaan pahimmat jätealtaat. Nyt siellä on Suomen, Ruotsin ja Saksan asiantuntemuksen avulla suunniteltu, miten kaatopaikka voitaisiin turvallisesti neutraloida ja sulkea. Käsittääkseni Venäjän liittovaltio on jo varannut budjettiin rahoja siihen.”

Tämä on Tiilikaisen mukaan malliesimerkki siitä, että kunhan asia nostetaan tarpeeksi monta kertaa esille, se voi edetä. Pahimpien myrkkyaltaiden analysoiminen on merkki, että asia on otettu vakavasti.

”On venäläisten asia maksaa se [sulkeminen], mutta meillä on asiantuntemusta auttaa.”


Vaaroja muhii Itämeressä muitakin – syvällä pohjassa.

Itämeren pohjaan on vuosikymmenten saatossa uponnut runsaasti aluksia, joiden sisällä on edelleen öljyä. Tiilikaisen mukaan Suomen rannikon tuntumassa on niitä noin tuhat.

”Näistä on tehty kartoitusta, ja noin 20 on arvioitu riskikohteiksi.”

Yhden hylyn käsittelykustannukset voivat Tiilikaisen mukaan vaihdella vajaasta miljoonasta eurosta kahteen miljoonaan. Hän kertoo, että nyt on aiempaa paremmin tietoa siitä, missä niin sanottuja riskihylkyjä on, ja teknologiaa, jolla niitä päästään puhdistamaan.

”Öljyonnettomuus saattaa tulla pohjasta, eikä pelkästään niin, että joku törmää johonkin.”

Tiilikainen haluaa syksyn budjettiriihessä edistää myös hylkyjen puhdistusta. Sopiva aika aloittaa olisi nyt, sillä hylkyjen kunto heikkenee ajan saatossa. Kun hanke saadaan vähitellen alulle, osaaminen kehittyy entisestään, ja sitä tarvitaan myös ympäri Itämerta, Tiilikainen uskoo.

Vielä viime vuoteen asti Tiilikainen vastasi hallituksessa myös maatalouspolitiikasta. Nyt hänen asialistallaan ovat ympäristön lisäksi energia-asiat ja asuminen.

Kysytään silti maataloudesta, kun kyseessä on keskustalainen ministeri. Onko Suomen maatalous ilmastonmuutoksen voittaja vai häviäjä? Ilmaston lämpenemisenhän pitäisi tuoda näille leveysasteille suurempia satoja ja uusia viljelykasveja.

”Kyllä se on häviäjä”, Tiilikainen sanoo.

”Koko maailman maatalous on sen häviäjä. Katsotaan vaikka tätä kesää. Meillä on poikkeuksellinen muutaman viikon helle ja kuivuus, ja sitten saattaa rävähtää päälle sata milliä vettä. Sääilmiöiden äärevöityminen on kaikkialla uhka maataloudelle.”

 

”Itse kullekin tekisi hyvää syödä enemmän kasviksia.”

Mitä sitten pitäisi tehdä? Maataloudessa tulisi kehittää enemmän sellaisia viljelymenetelmiä, joissa hiiltä sidotaan maaperään, kuten viljeltävien kasvien vaihtelu.

Toisaalta itse kasvihuonepäästöjä pitää vähentää joka tapauksessa. Eläintuotannon, varsinkin naudanlihan, aiheuttamia päästöjä pidetään yhtenä isona tekijänä ilmastonmuutoksen taustalla.

Tiilikainenkin on sitä mieltä, että maailmanlaajuisesti lihankulutuksen kasvu on huolestuttavaa.

”Myös me suomalaiset syömme jo terveysperusteisesti keskimäärin liikaa lihaa. Itse kullekin tekisi hyvää syödä enemmän kasviksia.”

Samaan hengenvetoon Tiilikainen lisää, ettei halua sanoa, miten kunkin pitää syödä tai juoda. Itseään hän pitää sekaravinnon käyttäjänä.

”Sekä lihaa että kalaa syön. Kesäaikana enemmän kasvispainotteisesti.”

Kasvisruokaa Tiilikainen kertoo tilanneensa ravintolassa viimeksi viime viikolla.

Ruoantuotannon haittaveroille Tiilikaiselta ei tule tyrmäystä. Periaatteena pitää olla, että ympäristöhaittoja verotetaan kuten vaikkapa energiantuotannossa, hän sanoo.

Tuotantoketjun loppupään tuotteiden verottamisen sijaan Tiilikainen ohjaisi kuitenkin ennemmin tuotannontekijöiden kustannuksia, esimerkiksi lannoitteita tai energiaa.

Valmiin, kaupassa myytävän ruoan tapauksessa haittaveron mittaaminen on Tiilikaisen mukaan vaikeaa.

”Se ei ole helppo homma, mutta en sano, etteikö sitä kannattaisi yrittää.”

Viisi kysymystä Kimmo Tiilikaiselle

1. Kuka lobbasi sinua viimeksi ja miten?

”New Yorkissa YK:n kestävän kehityksen toimeenpanokokouksessa WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder vetosi yleisesti, että kestävä kehitys otetaan huomioon budjettivalmistelussa.”

2. Kuka maailmanpolitiikan vaikuttajista ansaitsee kehut?

”Mieleen tulee monia, mutta ne voidaan kaikki yhtä lailla kyseenalaistaa. Emmanuel Macronia kehuisin siitä, että se painoarvo, jonka hän on antanut ilmasto- ja ympäristöasioille, näkyy myös Ranskan ympäristö- ja energiapolitiikasta vastaavien ministerien profiilin nostona. Hän on antanut lisää toimintatilaa ilmastopolitiikalle.”

3. Minkä kirjan luit viimeksi?

Kjell Westön Rikinkeltaisen taivaan. Luin sen muutamassa päivässä, kun vauhtiin pääsin. Se oli mielenkiintoinen kuvaus usean sukupolven vaiheista mutta myös ihmisen elämänkaaresta.”

4. Mikä saa sinut suuttumaan?

”Välinpitämättömyys ja piittaamattomuus ympäristöstä, se risoo. Niin yksinkertainen asia kuin se, että ei välitetä omista roskista. Jokainen meistä on vastuuhenkilö omassa elämässään, että kestävä kehitys toteutuu.”

5. Mitä aiot tehdä viikonloppuna?

”Aion käydä Puruvesi-seminaarissa Savonlinnassa Kerimäellä pitämässä puheen vesiensuojelusta. Sitten on tarkoitus käydä entisillä kotikulmilla Ruokolahdella. Eiköhän sitä Saimaassa tule pulahdettua.”

Kuka?

Kimmo Tiilikainen


 Syntynyt Ruokolahdella Etelä-Karjalassa 17. elokuuta 1966.

 Asunto-, energia- ja ympäristöministeri. Aikoo asettua ehdolle eduskuntavaaleihin Helsingissä.

 Keskustan kansanedustaja vuodesta 2003.

 Koulutukseltaan maatalous- ja metsätieteiden maisteri sekä metsänhoitaja.

 Perheeseen kuuluu vaimo ja kaksi lasta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  2. 2

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  3. 3

   HS Pikakoeajo: Honda Civic Type R on liikenteessä punainen vaate – haastajia löytyy joka risteyksessä ja perheautot puskevat väkisin oikealta ohi

  4. 4

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  5. 5

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  6. 6

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  7. 7

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  8. 8

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  9. 9

   Turun saariston etsinnöissä takavarikoitu asia­kirjoja ja muisti­tikkuja – Krp:n mukaan ainakaan vielä ei ole viitteitä muista kuin epäillyistä talous­rikoksista

  10. 10

   Tunteet kävivät kuumina Turun kiekkoillassa – HIFK:n haastattelija haukkui seuran Facebook-sivulla Tuton hyökkääjää 300-kiloiseksi ja puhui paskahousupalkinnosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  2. 2

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  3. 3

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  4. 4

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  5. 5

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  6. 6

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  7. 7

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  8. 8

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  9. 9

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  10. 10

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Matkustaja hutki taksia tuolilla Vantaalla – ei ollut tyytyväinen matkan hintaan
  3. Chas and Dave -yhtyeen laulaja Chas Hodges kuoli 74-vuotiaana – jalkapalloseura Tottenham suree kannatuslaulujensa tekijää
  4. Turun saariston etsinnöissä takavarikoitu asia­kirjoja ja muisti­tikkuja – Krp:n mukaan ainakaan vielä ei ole viitteitä muista kuin epäillyistä talous­rikoksista
  5. Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”
  6. Arkkitehtien pelastuspartio haluaa tehdä Paimion parantolasta elämyskohteen – HS vieraili Alvar Aallon suunnittelemassa funkkisklassikossa
  7. Tunti sitten
  8. Tunteet kävivät kuumina Turun kiekkoillassa – HIFK:n haastattelija haukkui seuran Facebook-sivulla Tuton hyökkääjää 300-kiloiseksi ja puhui paskahousupalkinnosta
  9. Kiihtelysvaaran 250-vuotias kirkko tuhoutui tulipalossa, poliisi epäilee rikosta – ”Menetys on valtava, vastaavaa emme saa tilalle”
  10. Sotta Pyttynen on yllättävän monitasoinen lastennäytelmä – se kertoo sotkuisesta ukista ja siististä pienestä pojasta
  11. Joe Bonamassan lento Helsinkiin muuttui vuorokauden mittaiseksi painajaiseksi – Jäähallin keikalla kitarasankari väläytti koomikon taitojaan ja säästi parhaat valttinsa loppuun
  12. HS Pikakoeajo: Honda Civic Type R on liikenteessä punainen vaate – haastajia löytyy joka risteyksessä ja perheautot puskevat väkisin oikealta ohi
  13. Näytä lisää