Kotimaa

Kolmen lapsen äiti halusi sterilisaation, mutta lääkäri kielsi, sillä ”mieli saattaisi muuttua” – Suomessa sterilisaation saannissa on suuria eroja

Sterilisaatioon vaaditaan nykyisen lain mukaan 30 vuoden ikä tai kolme lasta.

Moni nainen joutuu yhä vaatimaan lähetettä sterilisaatioon, vaikka ehdot täyttyisivät. Lain mukaan sterilisaatioon vaaditaan 30 vuoden ikä tai kolme lasta. Toimenpiteeseen riittää lääkärin päätös.

Käytännössä naisilta kuitenkin tiukataan ehdotonta varmuutta, koska heidän epäillään muuttavan mielensä. HS kysyi sekä miesten että naisten kokemuksia sterilisaatiosta kahdessa internetin vertaistukiryhmässä. Kertomuksista käy ilmi, että lääkäri ei välttämättä ole myöntänyt lähetettä ehtojen täyttymisestä huolimatta.

”Meillä on kolme lasta. Halusin sterilisaation, kun kolmas syntyi, mutta lääkäri ei suostunut siihen, koska olin tuolloin 28-vuotias. Hän epäili, että mieleni saattaisi muuttua”, kertoo nyt 31-vuotias kolmen lapsen äiti.

Sekä lähetteen saamisessa että itse toimenpiteeseen pääsyssä on isoja alueellisia eroja. Osassa sairaanhoitopiireistä sterilisaatiota ei katsota peruspalveluksi, jolloin sitä voi joutua odottamaan jopa kaksi vuotta. Toisaalta esimerkiksi Porvoossa toimenpide järjestyi kolmen kuukauden kuluessa lääkärikäynnistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Syitä siihen, että halusin sterilisaation, oli monia, muun muassa ikä ja perussairaudet. Sain sen sektion yhteydessä helposti, mutta jos ei olisi tehty sektiota, olisin joutunut odottamaan puolitoista vuotta”, kertoo 41-vuotias nainen Jyväskylässä Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä tehdystä sterilisaatiosta.

Sterilisaatiota koskevat tilastot osoittavat, että sterilisaatioiden määrä Suomessa on pienentynyt parissakymmenessä vuodessa rajusti. Sterilisaatioita tehtiin vuonna 2017 noin 4 400, kun vuonna 2000 niitä tehtiin lähes 10 500.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimusprofessorin Mika Gisslerin mukaan sterilisaation vähenemistä selittää se, että pitkäaikaisesti vaikuttavat uudet ehkäisymenetelmät ovat paremmin saatavilla. Lisäksi lapsia saadaan entistä myöhemmällä iällä, jolloin sterilisaatio ei ole enää ajankohtainen. Asiaan vaikuttaa kuitenkin myös sterilisaation saannin vaikeus, Gissler sanoo.

Naisten sterilisaatioita näyttää vähentäneen sekin, että käytetyin menetelmä, Essure-implantit, poistui käytöstä viime kesänä sen aiheuttamien sivuvaikutuksien vuoksi. Gisslerin mukaan on kuitenkin vielä aikaista arvioida kunnolla, miten tämä liittyy sterilisaation suosion vähenemiseen naisten keskuudessa.

”Naisten sterilisaatio on tätä nykyä huomattavasti isompi toimenpide kuin miesten, sillä se vaatii aina leikkausta, mikä voi hillitä sterilisaatioon hakeutumista.”

 

Miehillä ei ole sterilisaation saamisessa vastaavia vaikeuksia kuin naisilla.

Yhä useampi sterilisaatio tehdään miehelle, viime vuonna 59 prosenttia. Vuonna 2000 naisille tehtiin vielä yli 80 prosenttia kaikista sterilisaatioista.

Tässä Suomi on lähentynyt muita Pohjoismaita, Gissler arvioi. Tuoreita vertailulukuja niistä ei ole, sillä sterilisaatioita ei enää tilastoida muissa Pohjoismaissa.

Miehillä ei kuitenkaan ole sterilisaation saamisessa vastaavia vaikeuksia kuin naisilla.

”Lääkäri kirjoitti lähetteen hyvin mielellään. Halusimme toimenpiteen miehelle, koska se oli helpompi tehdä hänelle”, kertoo 28-vuotias nainen, jonka miehelle tehtiin vasektomia eli siemenjohtimien katkaisu. Pariskunnalla on neljä lasta.

”Kolmas lapsemme syntyi tämän vuoden alussa. Vaimoni oli sitä mieltä, että lapsilukumme on nyt täysi, joten minä otin vastuun ehkäisyn hoitamisesta. Hain lähetteen vasektomiaan”, kertoo 31-vuotias mies.

”Itse lähetteen saamisessa ei ollut ongelmaa. Sain itse valita sairaanhoitopiirin, jossa toimenpide suoritetaan.”

Porilaiselle Antero Säämäelle tehtiin sterilisaatio 34-vuotiaana ennen avioitumista. Hän ja hänen puolisonsa ovat olleet naimisissa 18 vuotta ja päättäneet olla hankkimatta lapsia.

”Sain sen helposti. Lääkäri ehdotti ensin pidempää harkintaa mutta kirjoitti lähetteen, kun kerroin olevani varma asiasta”, Säämäki kertoo.

Hän on kampanjoinut sterilisaatiota koskevan lain muuttamiseksi ja kerännyt sitä varten kansalaisaloitetta. Säämäen mielestä Suomessa tulisi laskea sterilisaation ikärajaa, pienentää ehtona olevaa lapsilukua ja lieventää terveyssyitä.

”Kyseessä on ihmisen itsemääräämisoikeus omasta lisääntymisestään.”


Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa sterilisaation ikäraja on 25 vuotta. Tanskassa sterilisaation voi saada myös sitä nuorempana puolen vuoden harkinta-ajan jälkeen.

Gissler ei usko, että ikärajan laskeminen vaikuttaisi sterilisaatioiden määrään merkittävästi. Steriloitavat naiset ovat keskimäärin miehiä nuorempia: vuonna 2017 naisten keski-ikä oli 37 vuotta ja miesten 40 vuotta.

”Ne, jotka sterilisaatioon päätyvät, ovat yleensä sen vakavasti harkinneet.”

Vain 5–6 prosenttia sterilisaation tehneistä katuu päätöstään ajoittain. Vuosittain sterilisaation purkuja on noin parikymmentä.

THL ohjeistaa, että sterilisaatiosta olisi hyvä kertoa puolisolle, mutta puolison läsnäolo vastaanotolla ei ole välttämätöntä. Tarvittaessa puolison lausunnon voi liittää mukaan asiakirjoihin. Puolison poissaolon tai kielteisen mielipiteen ei myöskään pitäisi estää hakijan sterilisaatiota.

Useat naiset kertovat kuitenkin HS:lle kokeneensa, että heidän tapauksessaan miehen suostumusta edellytettiin.

”Minulle tehtiin sterilisaatio, kun sain toisen lapseni. Siihen vaadittiin keskustelu kahden lääkärin kanssa ja aviomiehen lupa. Molemmat raskaudet olivat olleet vaikeita, ja kolmas raskaus olisi ollut riski”, kertoo 29-vuotiaana sterilisaation saanut nainen.

”Lääkärikäynnillä edellytettiin, että mies on mukana, ja häneltä varmistettiin henkilöllisyys. Olin aika hämmästynyt, että toinen ihminen saa päättää toisen kehosta”, kertoo 31-vuotiaana sterilisaation saanut nainen.

 

”Ikään kuin nainen nähtäisiin vain potentiaalisena äitinä ja synnyttäjänä.”

Väestöliiton nuorisolääkäri Miila Halonen on havainnut, että lääkärikunnassa saattaa olla vielä hyvin vanhakantaisia näkemyksiä naisten sterilisaatiosta.

”Ikään kuin nainen nähtäisiin vain potentiaalisena äitinä ja synnyttäjänä.”

Halonen pitää sterilisaatiota koskevaa suomalaista lainsäädäntöä osittain vanhentuneena. Hän vertaa sitä raskauden keskeytystä koskevaan lakiin, jonka mukaan raskauden voi keskeyttää sosiaalisin perustein siihen asti kun raskaus on kestänyt 12 viikkoa.

”On erikoista, että raskauden voi keskeyttää, jos kokee, ettei halua tulla isäksi tai äidiksi, mutta sterilisaatiota ei voi saada kuin vasta 30-vuotiaana.”

Fakta

Sterilisaation perusteet lain mukaan


1. Henkilö on synnyttänyt kolme lasta, tai hänellä on yksin tai aviopuolisonsa kanssa yhteensä kolme alaikäistä lasta.

2. Henkilö on täyttänyt 30 vuotta.

3. Raskaus vaarantaisi henkilön hengen tai terveyden.

4. Henkilön mahdollisuudet ehkäistä raskaus muulla tavoin ovat poikkeuksellisen huonot.

5. On syytä otaksua, että lapsella olisi tai hänelle kehittyisi vaikea sairaus tai ruumiinvika.

6. Henkilöllä on sairaus tai jokin muu siihen verrattava syy, joka vakavasti rajoittaa hänen kykyään hoitaa lapsia.

Perusteet 3 ja 4 edellyttävät kahden lääkärin päätöstä. Perusteissa 5 ja 6 tarvitaan Valviran lupa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Terveydenhuolto
 • Terveys
 • Sterilisaatio
 • Ehkäisy
 • Pauliina Grönholm

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  2. 2

   Suolistomikrobeja uhkaa sukupuutto jos jatkamme syömistä nykyiseen tapaan – Tuhojen korjaaminen saattaa vaatia järeitä toimenpiteitä

  3. 3

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  4. 4

   Tänään aukeaa Helsingin uusin ostosjättiläinen – HS esittelee Kalasataman kauppakeskuksen liikkeineen

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  7. 7

   Uutistoimisto Reuters: Britannian May ei hyväksy uutta kansanäänestystä brexitistä – Britit ja EU-puoli ottivat yhteen Salzburgin huippukokouksessa

  8. 8

   Maailma meni menojaan, mutta porvoolaisessa sisäoppilaitoksessa kärsittiin nälkää ja opeteltiin vauvanhoitoa jäkälillä – Pepi Reinikainen kirjoitti kaiken ylös, ja se pelasti hänet

   Tilaajille
  9. 9

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Lainaneuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata. Menikö digitalisaatio liian pitkälle?

  10. 10

   Avain laihtumiseen ja upeisiin lihaksiin? Proteiineista liikkuu monenlaisia uskomuksia, HS kokosi niiden rinnalle kahdeksan oleellista faktaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  4. 4

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  5. 5

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  6. 6

   VR odotti junaliikenteen palaavan normaaliksi torstaiaamuun mennessä – Ilta oli poikkeuksellista kaaosta henkilövahingon, sähkövian ja tuntien myöhästymisten vuoksi

  7. 7

   Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

  8. 8

   Espoo myöntää: Opetusjohtaja ei suostunut irtisanomaan Saunalahden rehtoria – Potkut antoi lopulta alempi virkamies

  9. 9

   Mailin tornitalo kutistui kilometriseksi, ja nyt aavikolla seisoo onneton ranka – Näin Saudi-Arabian suuret unelmat murenevat

   Tilaajille
  10. 10

   Mikä ihme saa amerikkalaiset luulemaan, että he säästyvät hirmu­myrskyjen tuhoilta? Vastauksia on ainakin kolme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  11. Näytä lisää