Kotimaa

Helsingin ränsistyneen Linnunlaulun isäntä Aulis Junes omistaa kenties Suomen erikoisimman arvorakennuksen keskellä Pohjanmaata – sekin kaipaisi remonttia

Talon rakentanut taiteilija sanoo koettavansa pysyä rauhallisena, kun talo rappeutuu. Kaustisen kunta ei voi tehdä mitään. Junes sanoo etsivänsä perinteen jatkajaa.

Kulahtanut kyltti hieman ennen Kaustisen keskustaa ei kerro nähtävyydestä muuta kuin nimen: Pauanne. Pätkä hiekkaista metsätietä, ja noustaan jäkälän ja sammalen peittämälle kalliolle.

Siellä odottaa melkoinen näky.

Hirsitalo näyttää siltä kuin se olisi laskeutunut kalliolle jostain toisesta ajasta, maailmasta tai uskonnosta. Aaltoileva paanukatto muistuttaa suomuselkäistä eläintä. Muu ympäristö taas henkii unohdusta.

Pauannetta on kutsuttu muun muassa muinaishenkiseksi perinnepaikaksi, jossa kalevalaisuus on läsnä.


Sisällä suuressa salissa on hämärää ja viileää, mutta pian silmä alkaa poimia yksityiskohtia. Kun katsoo hetken yhteen suuntaan, löytää aina uusia kiehtovia käsityötaidon merkkejä: kaareva puunrunko, josta on syntynyt parvelle johtavien portaiden runko, kivipaasi kannattelemassa koko rakennusta. Kalusteet on tehty tätä paikkaa varten.


Paikka on vähäisessä käytössä. Pauanteen omistaa helsinkiläinen Aulis Junes, joka tunnetaan Linnunlaulun huvilastaan ja sen kunnostamisesta aiheutuneesta yhä jatkuvasta kiistasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pauanteen lattia on purettu sisälle valuneen veden vuoksi, paikalla on puhdas kallio. Seinässä on reikä ja hirressä lahoa. Kaikesta näkee, että Pauanne on vaatinut valtavan määrän työtä, taitoa ja näkemystä. Nyt Pauanne tarvitsisi sitä taas. Vieraskirja on täyttynyt ihailusta.

Pauanne ei ole vain yksi talo, sillä samalla kalliolla sijaitsee esimerkiksi myös hauskannäköinen mutta rappioitunut sepän paja, joka vaikuttaa pyöreine hirsiovineen ja kierteisine tiilisavupiippuineen jonkinlaiselta hobitin tai menninkäisen kodilta.


Kalliolla on myös valtavan hirsisaunan rauniot, jotka saisivat herkemmän hirsiharrastajan itkemään. Romahtaneiden raunioiden sisällä on kallionkolo, jossa oli aikoinaan pulahtamisallas. Saunan tuhosi salama vuonna 2010.

Tuhossa on myös kauneutta, sillä vain toiselta puolelta palanut, hiilenmusta hirsiseinä on todella vaikuttava.


Päärakennus valmistui 1980-luvun puolivälissä mutta suunniteltu muu rakennuspiiri ei koskaan.

Pauanne oli alkujaan kansanparantajien ja kansanmuusikoiden hanke, jonka rakentamisessa oli mukana myös paikallisia käsityöntaitajia. Sinne piti tulla erilaista pajatoimintaa, jossa oppia kädentaidoissa olisi saanut ammattilaisilta.

Toiminta ajautui sittemmin riitoihin ja maksuvaikeuksiin. Velkakierteeseen ajautunut rakennusryhmä päätyi pankille, ja se pakkohuutokaupattiin 1990-luvulla. Ostaja oli Aulis Junes.

Yksi Pauanteen tarinaa läheltä seurannut mies on halsualainen hirsiammattilainen ja kuvanveistäjä Seppo Kalliokoski. Häntä harmittaa talon nykytila. Kalliokoski muistaa, että edellisen kerran talon hyväksi on tehty jotain isompaa keväällä 2009.

”Teimme silloin tällaisen rikollisen teon, että emme ilmoittaneet Junekselle mitään ja tervasimme sen katon. Rahat keräsimme kansalaiskeräyksellä. Halusimme saada aikaan kansalaiskeskustelua siitä, että tällainen talo näyttää menevän pilalle.”

Siitä on nyt melkein kymmenen vuotta. Talossa on paanuja noin 20 000, eikä tervaus niissä enää paljon näy. Matalan katon paanuista moni on jo kokonaan lakannut olemasta. Ne hajoavat sormiin.


”Kyllä se rappiolla on. Minun mielestäni se olisi pelastettavissa vielä, mutta aikaa ei ole kovin paljon. Sen jälkeen ei ole tapahtunut mitään, kun me tervasimme katon kansalais­tottelemattomuuttamme. Paitsi se lattian purku, se oli hyvä asia”, Kalliokoski sanoo.

Lattianpurku on Juneksen tekoa.

”Se on yksityisomaisuutta, ei siinä ole kenelläkään muuta sanaa, mutta kulttuurillisesti se on yhteinen paikka. Mitään suojelua siinä ei taida olla.”

Kalliokoski pohtii, että talolle on vaikea keksiä käyttöä ja sille rahoitusta. Jonkinlainen ite-taiteen museo ehkä.

”Luulen, että siihen on vaikea saada mitään julkisyhteisöä rahoittajaksi niin kauan kuin Aulis Junes on kuvioissa mukana. Se on hänen yksityisomaisuuttaan”, hän sanoo.

”Jotain pitäisi tapahtua, vääjäämättömästi se rapistuu. Tuollainen rakennus ei kestä sitä, että mitään ei kunnosteta. Luulen, että sille löytyisi järkevää käyttöä.”

Myös Kaustisen kunnanjohtaja Arto Alpia toivoo Pauanteelle sen arvoista käyttöä. Mitään suunnitelmia tai aikeita kunnalla ei kuitenkaan ole, koska talo on Juneksen omaisuutta.

Alpia pohtii, että talo sopisi yhä vaikkapa kurssipaikaksi perinnerakentamiselle tai muulle käsityötaidolle.

”Paikka on hieno ja koskettava. Muistan aikoja, kun siellä oli konsertteja – paikassahan on todella hyvä akustiikka. Sääli, että se on nyt tällaisessa vaiheessa.”

Pauanne on ennen kaikkea hirsitaitaja ja taiteilija Tapani Hietalahden, 66, kokonaistaideteos. Hän vastaa puhelimeen Vilppulasta. Taustalla kuuluu vasaran pauke.

Hietalahdelta ei heru Junekselle kiitosta siitä, mikä rakennusten kunto on nykyään.

”Olen pakottanut itseni rauhallisuuteen ja mietiskeleväisyyteen, mutta helvetin vaikea on kestää psyykkisesti tuollaista. Panin siihen paikkaan sydänvereni”, Hietalahti sanoo ja kuulostaa katkeralta. Hänestä vastuu on myös kunnalla.

”Jos Kaustinen antaa alueellaan tuollaisen nähtävyyden tuhoutua, niin se on sen kylän häpeä. Tein siitä yhteishyödyllisen hankkeen, ja jos tätä elettä ei käsitetä, se on ihme juttu.”

Hietalahti uskoo, että päärakennuksen jyrkän katon paanut kestävät vielä, kun ne on tervattu. Muuta huolenpitoa rakennus tarvitsisi nopeasti.

”Kyllä siitä olisi toisella tavalla huolta pidetty, jos siellä olisi saanut olla. Tällä hetkellä se voisi olla nähtävyys, jos sen verran pidettäisiin huolta. Sain sinne aikoinaan ne hannunvaakunatkin.”

Omistaja Aulis Junes, 79, kertoo viettävänsä edelleen kesiä talossa. Hän sanoo pitäneensä talossa aiemmin kurssipaikkaa ja ravintola-hostellia. Siitä muistona seinällä on yhä kahvilahinnasto: kahvi 2 euroa, mokkapala 3 euroa.

”Olen nyt muutaman vuoden käynyt keskustelua uuden sukupolven edustajien kanssa, joiden isät ja äidit ovat olleet aiemmin mukana touhussa, että he voisivat sitä jatkaa”, Junes sanoo.

Remontista on ollut hänen mukaansa ajoittain puhetta.

”Siinä vaaditaan kumminkin melkoista työtä. Jos siihen ottaa ulkopuolista työvoimaa ja kunnan tai valtion apua, niin minä en ainakaan halua nähdä elämäni loppuvaiheessa, että sinne tulee tämä nykyaikainen pyhä kolminaisuus eli papit, poliitikot ja virkamiehet.”

Junes sanoo olevansa perusanarkisti, joka ei ota vastaan EU:n, kunnan eikä valtion avustuksia. Hän sanoo panneensa taloon aikoinaan paljon pääomaa mutta olevansa valmis keskustelemaan perinteen jatkamisesta. Markkinointivälinettä Pauanteesta ei saa tulla, hän jatkaa.

”Haluaisin, että tästä muodostuisi kaustislaisten käyttöomaisuutta, ei kunnan eikä valtion.”

Juneksen mukaan alueella saa vierailla. Tosin talon ovi on yleensä lukossa. Avain on paikallisella iäkkäällä herrasmiehellä, joka ei halua nimeään julki.


  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rakentaminen
 • Arkkitehtuuri
 • Perinnerakentaminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Taloyhtiötä johtaa yhden perheen dynastia – Onko se edes laillista?

  2. 2

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomi on maailman turvallisin maa, jossa elävät Euroopan toiseksi vaarallisimmat perheet

  4. 4

   Valtiolla uusi rahareikä: Yrittäjien eläkkeisiin uppoaa jo satoja miljoonia euroja, koska heidän omat maksunsa eivät riitä

  5. 5

   Yhä useampi palautus­päätöksen saanut täytyy saattaa pois Suomesta, kertoo Poliisi­hallitus – ”Viranomaisia pakoillaan ennen palautusta”

  6. 6

   Espoossa toistuu keväisin ja syksyisin ilmiö, jonka suunnitelmallisuutta hämmästelee jopa kaupungin sähköinsinööri – Joku kiertää sammuttamassa katuvaloja

  7. 7

   Trump haukkui tietovuotajaa ”koiraksi” ja haastoi tämän välimiesoikeuteen – Valkoinen talo ei kiistä rasistisen puheen sisältävän nauhoitteen olemassaoloa

  8. 8

   Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori

   Tilaajille
  9. 9

   Monet autoilijat eivät osaa väistämissääntöjä – Olen ollut kymmeniä kertoja hengenvaarassa

  10. 10

   Entinen Valioliiga-tähti kertoo pelaajien ”Monopolista”, jossa naiset olivat kauppatavarana: ”Jokaisella oli omistuksensa, jotka olivat eriarvoisia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Genovan siltaturman uhrien etsintä jatkui läpi yön, kuolleita ainakin 35 – liikenne­ministeri vaatii tiestä vastaavan yhtiön ylintä johtoa eroamaan

  2. 2

   Vielä kolme kuukautta sitten Jessi Laidlerille vakuutettiin, että Pasilan historiallisessa Toralinnassa on turvallista asua – Nyt kaikki vuokralaiset irtisanottiin

  3. 3

   Kymmenittäin autoja poltettiin Ruotsissa, kaksi pidätetty ja yksi etsintäkuulutettu – Ruotsidemokraattien johtaja ehdottelee avun pyytämistä muiden EU-maiden poliiseilta

  4. 4

   Tuntemattomien rikollisten ketju huijasi hyvällä suomen kielellä helsinkiläisnaisen pankkitunnukset – Oikeudessa maksumieheksi päätyi satunnainen vastaantulija

  5. 5

   Lapsi hakkeroi Yhdysvaltain äänestyssivuston jäljennöksen kymmenessä minuutissa – teki itsestään vaalien voittajan lisäämällä itselleen miljardeja ääniä

  6. 6

   Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori

   Tilaajille
  7. 7

   Valtiolla uusi rahareikä: Yrittäjien eläkkeisiin uppoaa jo satoja miljoonia euroja, koska heidän omat maksunsa eivät riitä

  8. 8

   Helsingin poliisi: Suomeen on rantautunut Euroopasta uusi kansainvälinen kuljetusrikollisuuden muoto

  9. 9

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  10. 10

   Kun 80 autoa palaa, pääministerin ”hemmetti” ei välttämättä äänestäjille riitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhdekouluttaja panttasi seksiä, petti ja lopulta jätti – Nyt hän kertoo, mikä tuhoaa ja pelastaa suhteen ja miksi moni pettyy kumppaniinsa tajuamatta syytä

   Tilaajille
  2. 2

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  3. 3

   Ari rakastui naimisissa olevaan Lilliin, vaikka niin ei aluksi pitänyt käydä – Nyt kolme aikuista asuu saman katon alla ja sanoo, että polyamoria helpottaa lapsiperhe-elämää

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  5. 5

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  6. 6

   Moni parisuhde tyssää siihen, ettei ihminen ole valmis kehittymään – Rakkauteen pitäisi suhtautua kuin työuraan

  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Kesä­tissuttelu on suurempi vaara kuin moni ymmärtää – lääkäri Tuikku Asikainen joi ”normaalisti”, mutta vasta lopetettuaan hän tajusi olleensa väärässä

   Tilaajille
  9. 9

   Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

  10. 10

   Syvällä Venäjän tyhjyydessä on armoton vankileiri IK-25, jossa ruoka on jätettä, taudit leviävät ja kurinpidosta vastaavat vangit – nyt suomalainen huumekuriiri kertoo, millaista on elää siellä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ruotsin autopaloista pidätetty ainakin kolme epäiltyä – alle 20-vuotias mies otettiin kiinni Turkin rajalla
  3. Espoossa toistuu keväisin ja syksyisin ilmiö, jonka suunnitelmallisuutta hämmästelee jopa kaupungin sähköinsinööri – Joku kiertää sammuttamassa katuvaloja
  4. Monet autoilijat eivät osaa väistämissääntöjä – Olen ollut kymmeniä kertoja hengenvaarassa
  5. Britannian uusi ulkoministeri tapasi Timo Soinin ja uskoo nyt Suomen olevan valmis tukemaan brexit-tavoitteita – ”Suomella on tärkeä rooli”
  6. Yhä useampi palautus­päätöksen saanut täytyy saattaa pois Suomesta, kertoo Poliisi­hallitus – ”Viranomaisia pakoillaan ennen palautusta”
  7. Kirjapaljastukset kertovat, että Niinistöllä on poikkeuksellisen paljon vaikutusvaltaa – Mutta mistä se johtuu? Tilaajille
  8. Pimentoon jäävät biisinkirjoittajat harmittavat laulaja-laulun­tekijä Vilma Alinaa – ”Hehän aika­lailla pyörittävät sitä, mitä musa­kenttä on”
  9. Huipulle tähtäävälle voimistelijalle koulun ja harjoitusten yhdistelmä voi olla liian rankka – Aleksi Vesala käy yläkoulun neljään vuoteen
  10. Turkin kriisi menee Erdoğanin piikkiin, vaikka hän hakee syyllistä kaikkialta muualta Tilaajille
  11. Entinen Valioliiga-tähti kertoo pelaajien ”Monopolista”, jossa naiset olivat kauppatavarana: ”Jokaisella oli omistuksensa, jotka olivat eriarvoisia”
  12. Näytä lisää