Kotimaa

Helsingin ränsistyneen Linnunlaulun isäntä Aulis Junes omistaa kenties Suomen erikoisimman arvorakennuksen keskellä Pohjanmaata – sekin kaipaisi remonttia

Talon rakentanut taiteilija sanoo koettavansa pysyä rauhallisena, kun talo rappeutuu. Kaustisen kunta ei voi tehdä mitään. Junes sanoo etsivänsä perinteen jatkajaa.

Kulahtanut kyltti hieman ennen Kaustisen keskustaa ei kerro nähtävyydestä muuta kuin nimen: Pauanne. Pätkä hiekkaista metsätietä, ja noustaan jäkälän ja sammalen peittämälle kalliolle.

Siellä odottaa melkoinen näky.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hirsitalo näyttää siltä kuin se olisi laskeutunut kalliolle jostain toisesta ajasta, maailmasta tai uskonnosta. Aaltoileva paanukatto muistuttaa suomuselkäistä eläintä. Muu ympäristö taas henkii unohdusta.

Pauannetta on kutsuttu muun muassa muinaishenkiseksi perinnepaikaksi, jossa kalevalaisuus on läsnä.


Sisällä suuressa salissa on hämärää ja viileää, mutta pian silmä alkaa poimia yksityiskohtia. Kun katsoo hetken yhteen suuntaan, löytää aina uusia kiehtovia käsityötaidon merkkejä: kaareva puunrunko, josta on syntynyt parvelle johtavien portaiden runko, kivipaasi kannattelemassa koko rakennusta. Kalusteet on tehty tätä paikkaa varten.


Paikka on vähäisessä käytössä. Pauanteen omistaa helsinkiläinen Aulis Junes, joka tunnetaan Linnunlaulun huvilastaan ja sen kunnostamisesta aiheutuneesta yhä jatkuvasta kiistasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pauanteen lattia on purettu sisälle valuneen veden vuoksi, paikalla on puhdas kallio. Seinässä on reikä ja hirressä lahoa. Kaikesta näkee, että Pauanne on vaatinut valtavan määrän työtä, taitoa ja näkemystä. Nyt Pauanne tarvitsisi sitä taas. Vieraskirja on täyttynyt ihailusta.

Pauanne ei ole vain yksi talo, sillä samalla kalliolla sijaitsee esimerkiksi myös hauskannäköinen mutta rappioitunut sepän paja, joka vaikuttaa pyöreine hirsiovineen ja kierteisine tiilisavupiippuineen jonkinlaiselta hobitin tai menninkäisen kodilta.


Kalliolla on myös valtavan hirsisaunan rauniot, jotka saisivat herkemmän hirsiharrastajan itkemään. Romahtaneiden raunioiden sisällä on kallionkolo, jossa oli aikoinaan pulahtamisallas. Saunan tuhosi salama vuonna 2010.

Tuhossa on myös kauneutta, sillä vain toiselta puolelta palanut, hiilenmusta hirsiseinä on todella vaikuttava.


Päärakennus valmistui 1980-luvun puolivälissä mutta suunniteltu muu rakennuspiiri ei koskaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pauanne oli alkujaan kansanparantajien ja kansanmuusikoiden hanke, jonka rakentamisessa oli mukana myös paikallisia käsityöntaitajia. Sinne piti tulla erilaista pajatoimintaa, jossa oppia kädentaidoissa olisi saanut ammattilaisilta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toiminta ajautui sittemmin riitoihin ja maksuvaikeuksiin. Velkakierteeseen ajautunut rakennusryhmä päätyi pankille, ja se pakkohuutokaupattiin 1990-luvulla. Ostaja oli Aulis Junes.

Yksi Pauanteen tarinaa läheltä seurannut mies on halsualainen hirsiammattilainen ja kuvanveistäjä Seppo Kalliokoski. Häntä harmittaa talon nykytila. Kalliokoski muistaa, että edellisen kerran talon hyväksi on tehty jotain isompaa keväällä 2009.

”Teimme silloin tällaisen rikollisen teon, että emme ilmoittaneet Junekselle mitään ja tervasimme sen katon. Rahat keräsimme kansalaiskeräyksellä. Halusimme saada aikaan kansalaiskeskustelua siitä, että tällainen talo näyttää menevän pilalle.”

Siitä on nyt melkein kymmenen vuotta. Talossa on paanuja noin 20 000, eikä tervaus niissä enää paljon näy. Matalan katon paanuista moni on jo kokonaan lakannut olemasta. Ne hajoavat sormiin.


”Kyllä se rappiolla on. Minun mielestäni se olisi pelastettavissa vielä, mutta aikaa ei ole kovin paljon. Sen jälkeen ei ole tapahtunut mitään, kun me tervasimme katon kansalais­tottelemattomuuttamme. Paitsi se lattian purku, se oli hyvä asia”, Kalliokoski sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lattianpurku on Juneksen tekoa.

”Se on yksityisomaisuutta, ei siinä ole kenelläkään muuta sanaa, mutta kulttuurillisesti se on yhteinen paikka. Mitään suojelua siinä ei taida olla.”

Kalliokoski pohtii, että talolle on vaikea keksiä käyttöä ja sille rahoitusta. Jonkinlainen ite-taiteen museo ehkä.

”Luulen, että siihen on vaikea saada mitään julkisyhteisöä rahoittajaksi niin kauan kuin Aulis Junes on kuvioissa mukana. Se on hänen yksityisomaisuuttaan”, hän sanoo.

”Jotain pitäisi tapahtua, vääjäämättömästi se rapistuu. Tuollainen rakennus ei kestä sitä, että mitään ei kunnosteta. Luulen, että sille löytyisi järkevää käyttöä.”

Myös Kaustisen kunnanjohtaja Arto Alpia toivoo Pauanteelle sen arvoista käyttöä. Mitään suunnitelmia tai aikeita kunnalla ei kuitenkaan ole, koska talo on Juneksen omaisuutta.

Alpia pohtii, että talo sopisi yhä vaikkapa kurssipaikaksi perinnerakentamiselle tai muulle käsityötaidolle.

”Paikka on hieno ja koskettava. Muistan aikoja, kun siellä oli konsertteja – paikassahan on todella hyvä akustiikka. Sääli, että se on nyt tällaisessa vaiheessa.”

Pauanne on ennen kaikkea hirsitaitaja ja taiteilija Tapani Hietalahden, 66, kokonaistaideteos. Hän vastaa puhelimeen Vilppulasta. Taustalla kuuluu vasaran pauke.

Hietalahdelta ei heru Junekselle kiitosta siitä, mikä rakennusten kunto on nykyään.

”Olen pakottanut itseni rauhallisuuteen ja mietiskeleväisyyteen, mutta helvetin vaikea on kestää psyykkisesti tuollaista. Panin siihen paikkaan sydänvereni”, Hietalahti sanoo ja kuulostaa katkeralta. Hänestä vastuu on myös kunnalla.

”Jos Kaustinen antaa alueellaan tuollaisen nähtävyyden tuhoutua, niin se on sen kylän häpeä. Tein siitä yhteishyödyllisen hankkeen, ja jos tätä elettä ei käsitetä, se on ihme juttu.”

Hietalahti uskoo, että päärakennuksen jyrkän katon paanut kestävät vielä, kun ne on tervattu. Muuta huolenpitoa rakennus tarvitsisi nopeasti.

”Kyllä siitä olisi toisella tavalla huolta pidetty, jos siellä olisi saanut olla. Tällä hetkellä se voisi olla nähtävyys, jos sen verran pidettäisiin huolta. Sain sinne aikoinaan ne hannunvaakunatkin.”

Omistaja Aulis Junes, 79, kertoo viettävänsä edelleen kesiä talossa. Hän sanoo pitäneensä talossa aiemmin kurssipaikkaa ja ravintola-hostellia. Siitä muistona seinällä on yhä kahvilahinnasto: kahvi 2 euroa, mokkapala 3 euroa.

”Olen nyt muutaman vuoden käynyt keskustelua uuden sukupolven edustajien kanssa, joiden isät ja äidit ovat olleet aiemmin mukana touhussa, että he voisivat sitä jatkaa”, Junes sanoo.

Remontista on ollut hänen mukaansa ajoittain puhetta.

”Siinä vaaditaan kumminkin melkoista työtä. Jos siihen ottaa ulkopuolista työvoimaa ja kunnan tai valtion apua, niin minä en ainakaan halua nähdä elämäni loppuvaiheessa, että sinne tulee tämä nykyaikainen pyhä kolminaisuus eli papit, poliitikot ja virkamiehet.”

Junes sanoo olevansa perusanarkisti, joka ei ota vastaan EU:n, kunnan eikä valtion avustuksia. Hän sanoo panneensa taloon aikoinaan paljon pääomaa mutta olevansa valmis keskustelemaan perinteen jatkamisesta. Markkinointivälinettä Pauanteesta ei saa tulla, hän jatkaa.

”Haluaisin, että tästä muodostuisi kaustislaisten käyttöomaisuutta, ei kunnan eikä valtion.”

Juneksen mukaan alueella saa vierailla. Tosin talon ovi on yleensä lukossa. Avain on paikallisella iäkkäällä herrasmiehellä, joka ei halua nimeään julki.


  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rakentaminen
 • Arkkitehtuuri
 • Perinnerakentaminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Viisumi kouraan eli kuinka Ranska väläytti ensimmäistä kertaa, mikä brittejä saattaa tulevaisuudessa odottaa

  2. 2

   Kanada laillisti kannabiksen: Pohjois-Amerikan ”pilvi­vyöhyke” ulottuu nyt Kaliforniasta melkein Pohjois­navalle – Tällaisia seurauksia laillistamisella on ollut

  3. 3

   Brittitoimittaja pilkkasi Daniel Craigin miehisyyttä, koska tämä kuvattiin kantamassa lastaan – näin yksi twiitti aloitti loputtomalta tuntuvan somesotkun

  4. 4

   Lehti julkaisi karmivia yksityiskohtia: Sauditoimittajan epäilty surma kesti seitsemän minuuttia – Presidentti Trump kiisti suojelevansa Saudi-Arabiaa

  5. 5

   Saako toimittaja ilmoittaa raskauttavia tietoja työnantajalle – Louhimiehen tapauksessa on yksi merkittävä ero viimekeväiseen somekohuun

   Tilaajille
  6. 6

   Kun hengityskone oli sammutettu, puoli­vuotias Eino kuoli vanhempiensa syliin – Hänet olisi voitu parantaa, jos perinnöllinen sairaus olisi löytynyt ajoissa

   Tilaajille
  7. 7

   Helsingin kirjamessut perui Kiuas-kirjakustantamon osallistumisen messuille – Kustantamon taustalla äärioikeistolaisista kommenteista tunnettu Timo Hännikäinen

  8. 8

   Särötön kuva ”tavallisista suomalaispojista” SS-joukoissa romuttuu vuoden tärkeimmässä sotahistorian teoksessa

  9. 9

   Yliopistollinen tutkimus: Miehet pitävät vaimot uskollisina ansaitsemalla heitä paremmin – uskotonta vaimoa uhkaa kulutusmahdollisuuksien väheneminen

  10. 10

   Facebookin merkittävät osakkeen­omistajat ilmaisivat tukensa ehdotukselle siirtää Mark Zuckerberg syrjään yhtiön johdosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yliopistollinen tutkimus: Miehet pitävät vaimot uskollisina ansaitsemalla heitä paremmin – uskotonta vaimoa uhkaa kulutusmahdollisuuksien väheneminen

  2. 2

   Ylisuorittajien ongelmat ovat ylellisyyttä – Minun on vaikea surra ihmisten puolesta, jotka ovat saavuttaneet elämässään liikaa

  3. 3

   Lehti julkaisi karmivia yksityiskohtia: Sauditoimittajan epäilty surma kesti seitsemän minuuttia – Presidentti Trump kiisti suojelevansa Saudi-Arabiaa

  4. 4

   Väkivaltainen exä tarkkaili kumppaniaan älyjääkaapin avulla – Älylaitteilla ja niiden vakoiluohjelmilla tehdään ankaraa lähisuhdeväkivaltaa, jossa rajana on vain mielikuvitus

   Tilaajille
  5. 5

   Särötön kuva ”tavallisista suomalaispojista” SS-joukoissa romuttuu vuoden tärkeimmässä sotahistorian teoksessa

  6. 6

   ”Niin Antti, minullakin on ratkaisu­ehdotus...” – Miksi Juha Sipilä härnäsi Antti Rinnettä televisiossa ja miksi Rinteen oli niin vaikea vastata?

  7. 7

   Saako toimittaja ilmoittaa raskauttavia tietoja työnantajalle – Louhimiehen tapauksessa on yksi merkittävä ero viimekeväiseen somekohuun

   Tilaajille
  8. 8

   Uusi löytö voi muuttaa historiankirjoituksen Pompeijin tuhon ajankohdasta – päivämäärä löytyikin kirjoitettuna seinään

  9. 9

   Kanada laillisti kannabiksen: Pohjois-Amerikan ”pilvi­vyöhyke” ulottuu nyt Kaliforniasta melkein Pohjois­navalle – Tällaisia seurauksia laillistamisella on ollut

  10. 10

   Maailmasta loppuu metalli, kun 80% puhelimista jää kierrättämättä – Syy on kuluttajien hölmö tapa, sanoo asiantuntija, jonka kanssa HS purki iPhonen ja tutki sen metallit

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  4. 4

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  5. 5

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  6. 6

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  7. 7

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  8. 8

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  9. 9

   Näe Oodi jo ennen avajaisia – ilmakuvat ja virtuaalikierros työmaalla paljastavat kirjaston ainutlaatuisuuden

   Tilaajille
  10. 10

   Arkeologit löysivät haudasta ”vampyyri­lapsen” Italiassa

  11. Näytä lisää